Banengroei VS voornamelijk gunstig voor 55-plusser

De meeste nieuwe banen gingen volgens de statistieken naar 55-plussers, terwijl de arbeidsmarkt voor jongeren sinds 2009 alleen maar verder verslechterde. Voor het gedeelte van de beroepsbevolking dat in de leeftijdscategorie van 20-24 jaar valt zijn er sinds 2011 wel weer mondjesmaat banen bijgekomen, maar het overgrote gedeelte van de nieuwe banen werd ingenomen door oudere werknemers van 55 tot en met 69 jaar.

Zero Hedge becijferde dat vanaf eind 2009 ongeveer 3,5 miljoen nieuwe banen werden aangenomen door werknemers van 55 tot en met 69 jaar. Nog eens 729.000 nieuwe banen werden ingevuld door het gedeelte van de beroepsbevolking dat in de leeftijdscategorie van 20 tot en met 24 jaar zit. Wie zijn er dan spreekwoordelijk buiten de boot gevallen op de arbeidsmarkt? De jongeren van 16 tot en met 19 jaar en de mensen die middenin hun carriere zouden moeten zitten, het gedeelte van de beroepsbevolking met een leeftijd van 25 tot en met 54 jaar. In deze groep gingen er sinds juni 2009 netto 729.000 banen verloren!

De cijfers vertellen ons dat het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt, voor zover we daarvan kunnen spreken, vooral ten deel is gevallen aan de oudere en meer ervaren werknemer. De jongeren vallen steeds vaker buiten de boot. Tegelijkertijd zijn ook de arbeidsvoorwaardewn in veel gevallen verslechterd, want de laatste jaren zien we ook een verschuiving van full-time naar meer part-time banen. Beide worden in de statistieken meegenomen als een volwaardige baan, maar het behoeft geen uitleg dat een full-time baan met een vast contract meer inkomen en meer zekerheid geeft dan een part-time functie.

Onderstaande grafiek geeft de cumulatieve ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen weer ten opzichte van de voorgaande maand. Alles boven de nullijn geeft aan dat er netto meer arbeidsplaatsen zijn ingevuld door de betreffende leeftijdscategorie, alles onder de nullijn geeft aan waar banen verloren zijn gegaan (en voor welke leeftijdscategorie). Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere versie.

Herstel op Amerikaanse arbeidsmarkt viel vooral ten deel aan de 55-plussers (Bron: Zero Hedge)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo