Belastinginkomsten Californië 22% lager dan jaar geleden

Op de website van de Amerikaanse staat Califoië worden met enige regelmaat cijfers gepubliceerd over inkomsten en uitgaven. Deze staat vormt met ruim 37 miljoen inwoners een belangrijk onderdeel van de totale Amerikaanse economie. In 2007 maakte de economie van de staat Califoië ongeveer 13% uit van de totale Amerikaanse economie en zou, als het een onafhankelijk land was, in dat jaar wereldwijd de achtste positie innemen op het lijstje van grootste economieën. Met de economische omvang van de staat Califoië is het ook een goede indicator van de toestand van de Amerikaanse economie. Zowel rijk als arm zijn goed vertegenwoordigd in deze staat, die vooamelijk draait op handel en vastgoed.

De meest recente cijfers schetsen een uitermate somber beeld. Terwijl de aandelenkoersen in de V.S. al met 20% zijn gestegen ten opzichte van oktober vorig jaar blijkt de economie van de staat Califoië nog steeds te verzwakken. We weten allemaal dat het barsten van de vastgoedzeepbel veel schade heeft toegebracht aan Califoië, een staat waar veel vastgoed werd gebouwd toen het allemaal nog voor de wind ging en de prijzen van de huizen bleven stijgen.

De cijfers laten zien dat de totale belastinginkomsten van de maand februari dit jaar 22,55% lager zijn uitgevallen dan in diezelfde maand van 2011. Wie in de cijfers duikt ziet een interessante ontwikkeling. De inkomstenbelasting en de belasting toegevoegde waarde (de zogeheten VAT), zakten met respectievelijk 25% en 16,5% ten opzichte van februari 2011. De belastingen op alcoholische dranken en sigaretten daarentegen liet juist een stijging zien ten opzichte van februari vorig jaar. Uit deze inkomstenbronnen van de staat kwamen respectievelijk 11% en 19% meer dollars binnen. We verwachten dat de hogere opbrengsten uit drank en sigaretten voortkomen uit hogere accijnzen, maar het zou ons ook niet verbazen als men in zwaar economisch weer vaker grijpt naar deze genotsmiddelen. Historisch gezien neemt de vraag naar deze producten toe tijdens een diepe crisis.

De dalende belastinginkomsten in Califoië wijzen op verminderde economische activiteit, maar de banencijfers waren de afgelopen maanden juist erg goed. Welk verhaal moeten we nu geloven, zult u misschien denken. Om die vraag te beantwoorden verwijzen we graag naar een artikel dat eerder deze maand werd gepubliceerd op onze site.

Belastinginkomsten in Califoië zakten met 22,55% ten opzichte van jaar geleden (Bron: sco.ca.gov)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo