Betalingsachterstand hypotheken groeit snel

Er is pas sprake van een betaalachterstand als de huiseigenaar in totaal meer dan vier maanden achterloopt met het betalen van de hypotheek. De snelheid waarmee het aantal betalingsachterstanden oploopt verrast ook het BKR. In de hypotheekbarometer van oktober gaven ze aan rekening te houden met een stijging naar 76 duizend betalingsachterstanden, zo lezen we op NU.nl.

Nu de werkloosheid verder aan het stijgen is verwacht het BKR dat ook het aantal betalingsachterstanden zal toenemen. Nederlandse banken, die heel veel hypotheekschulden op hun balans hebben staan, bagatelliseren het aantal betalingsachterstanden en gedwongen huisuitzettingen. Het is de vraag hoe lang ze dat nog kunnen volhouden, want zo lang de economie niet aantrekt en de werkloosheid blijft stijgen zullen naar verwachting meer mensen in de problemen komen.

Huizenprijzen blijven dalen

De laatste jaren zijn er veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten, omdat die de laagste maandlasten bieden. Het gevaar van deze vorm van financiering is dat men gedurende de looptijd niet aflost, waardoor de bank risico loopt als de huizenprijzen dalen. Gisteren maakte het CBS bekend dat bestaande koopwoningen in januari met bijna 10% zijn gezakt ten opzichte van een jaar eerder. Dat was de grootste jaar op jaar daling die ooit werd gemeten sinds de totstandkoming van de prijsindex van bestaande koopwoningen in 1995.

De gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland was in januari 2013 terug op het niveau van het voorjaar van 2003. Ten opzichte van de piek van de huizenprijzen in augustus 2008 ligt de prijs nu ruim 19% lager. Het aantal transacties op de huizenmarkt was in de eerste maand van dit jaar met 6.260 bijna 12% lager dan in januari 2012, zo meldt het CBS.

Maandelijkse prijsontwikkeling koopwoningen (vergeleken met een jaar eerder)

Prijsdaling van 14% vanaf begin 2010 en bijna 19% vanaf de piek in 2008

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo