De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig afziet van een renteverhoging en de verwachting dat de Chinese centrale bank meer gaat doen om de economie te stimuleren stemt beleggers positief. De Europese beurzen staan op het moment van schrijven drie tot vier procent in de plus, terwijl de Amerikaanse indices binnen een uur ook al een procent hoger staan dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. De AEX-index staat op het moment van schrijven zelfs 3,5% hoger.
Het optimisme van beleggers volgt paradoxaal genoeg om een slecht banencijfer van afgelopen vrijdag. Toen werd bekend dat er in de VS in de maand september slechts 142.000 nieuwe banen zijn gekomen, veel minder dan de 200.000 waar analisten op gerekend hadden. Het slechte banencijfer sterkt de overtuiging van beleggers dat de Federal Reserve de geplande renteverhoging op de lange baan schuift.
Rente
Een hogere rente kan om verschillende redenen ongunstig zijn voor de aandelenmarkt. Het drukt de financieringskosten van bedrijven omhoog, wat ten koste gaat van het bedrijfsresultaat. En een lagere winst per aandeel vertaalt zich uiteindelijk naar een lagere aandelenkoers. Ook worden obligaties en deposito’s weer aantrekkelijker bij een oplopende rente.
Ben Bernanke zei vandaag in een interview bij CNBC dat een renteverhoging gezien moet worden als het allerlaatste middel. Door de lage inflatie hebben centrale banken wereldwijd weinig haast de rente te verhogen. Dat gebeurt alleen in landen die geplaagd worden door een waardedaling van de munt. Maar de dollar is de afgelopen jaren juist steeds sterker geworden. Dat effect zou alleen maar versterkt worden door een hogere dollarrente. We waren dan ook vrij sceptisch over renteverhoging.
Gevaren
Beleggers zien de lage rente als een positief signaal voor de aandelenmarkt, maar dat is niet zonder gevaren. Nu de rente op nul staat hebben centrale banken als de Federal Reserve en de ECB geen troef meer achter de hand om in te zetten als de economie opnieuw in een recessie wegzakt. Verder verlagen van de rente is dan geen optie meer, tenzij negatieve rentes overwogen worden. Als er nu weer een crisis zou uitbreken zoals die van 2008, dan hebben de monetaire autoriteiten minder troeven achter de hand om de neergang te stoppen.