Bezuinigingen in Griekenland: Ambtenaren die voor niets moeten werken

Dat de situatie in Griekenland estig is hoeven we u waarschijnlijk niet meer te vertellen. Toch komen er soms berichten langs die zo opmerkelijk zijn dat we deze graag even bij u onder de aandacht willen brengen. Zo hebben verschillende gemeenten en onderwijsinstellingen het salaris van hun personeel met ingang van deze maand bevroren, omdat er simpelweg geen geld is om iederen te betalen. In sommige gevallen zou het personeel zelfs geld bij moeten leggen om zeker te blijven van zijn of haar baan, zo bericht The Press Project. Er zouden in totaal 64.000 werknemers getroffen worden door de maatregel, waaronder 21.000 leraren,13.000 gemeentewerkers en 30.000 andere ambtenaren.

De bezuinigingen die de Griekse overheid onder druk van Europa en het IMF oplegt aan haar bevolking kent geen grenzen. Er wordt gesneden in de pensioenen, de sociale voorzieningen worden uitgehold, de perspectieven voor de groeiende groep werklozen neemt af, het minimumloon gaat met 32% naar beneden en door de alsmaar verder krimpende economie en tal van belastingen zijn verhoogd.

De niet democratisch gekozen 'technocratische' premier Loukas Papademos, die een arbeidsverleden heeft bij de Federal Reserve van Boston, de Griekse centrale bank en de ECB, dreigt Griekenland een slaaf te maken van Europa. Voor het tweede reddingspakket ter waarde van €130 miljard, dat zeer recent overeengekomen is, moest Griekenland een toezegging doen dat het de grondwet zal aanpassen om de afbetaling van de staatsschuld bij wet prioriteit te geven. In het Europese statement omtrent de tweede 'bailout' van Griekenland staat namelijk het volgende:

''Finally, the Eurogroup in this context welcomes the intention of the Greek authorities to introduce over the next two months in the Greek legal framework a provision ensuring that priority is granted to debt servicing payments. This provision will be introduced in the Greek constitution as soon as possible.''

De Griekse grondwet zal binnen nu en twee maanden zodanig worden aangepast dat het afbetalen van de staatsschuld (vooamelijk de Europese banken, maar ook de ECB en tal van pensioenfondsen) de hoogste prioriteit krijgt. De Griekse bevolking heeft het nakijken, want die zal er garant voor staan dat de rest van Europa het geld terugkrijgt dat ze in de afgelopen jaren aan Griekenland heeft willen lenen. Met rente.

Het lijkt er dus meer en meer op dat het reddingsplan voor Griekenland uitgelegd moet worden als een reddingsplan voor de Europese banken en pensioenfondsen, waar de Griekse bevolking nog jarenlang mee opgescheept zal zitten. Het is de vraag hoe lang de bevolking dit kan accepteren, voordat de situatie echt uit de hand loopt. Een oplossing waarbij Griekenland binnen de Eurozone blijft mag dan misschien wel minder traumatisch en meer succesvol zijn, het is nog maar de vraag of die route wel draagvlak krijgt onder de Griekse bevolking.

Hieronder ziet u het volledige statement van de Eurozone, dat erop gericht is om de Griekse staatsschuld in verhouding tot het BBP terug te dringen tot 120,5% in het jaar 2020. In 2010 was de staatsschuld nog ongeveer 145% van het BBP, sindsdien is de omvang van de economie met meer dan 7% gekrompen en is de staatsschuld door de 'noodleningen' vanuit Europa alleen nog maar hoger geworden.

Eurogroup Statement Greece

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo