Als de rente op Amerikaanse 10-jaars obligaties boven de 2,6% komt zal dat het begin markeren van een langdurige bear market in staatsobligaties. Daarvoor waarschuwt vermogensbeheerder Bill Gross, die jarenlang voor Pimco werkte en die nu actief is bij Janus Capital. Volgens hem is de ontwikkeling van de rente op staatsleningen nu veel belangrijker dan wat er op de aandelenmarkt of de valutamarkt gebeurt. In zijn laatste nieuwsbrief voor klanten schrijft hij het volgende:
“Houd het niveau van 2,6% goed in de gaten. Deze is veel belangrijker dan de Dow Jones op 20.000 punten, veel belangrijker dan een olieprijs die door $60 per vat breekt en veel belangrijker dan pariteit van de wisselkoers tussen de euro en de dollar. Het is doorslaggevend voor de rentestanden en mogelijk ook de aandelenkoersen in 2017.”
De rente op zogeheten Treasuries met een looptijd van 10 jaar kwam in december al dicht bij het niveau van 2,6%, maar op het moment van schrijven staat de rente weer lager op 2,35%. Sinds de verkiezing van Donald trump is de rente op het schuldpapier snel gestegen, omdat beleggers verwachten dat fiscale stimulering door Trump de inflatie zal aanjagen.
“Sinds november domineert op de aandelenmarkt een sterk gevoel van optimisme, terwijl er op de obligatiemarkt juist een gevoel van wanhoop heerst. Zijn aandelen nu overgewaardeerd en is de rente op Treasuries te ver doorgeschoten? Dat is de kritieke vraag voor 2017.”
Rente op Amerikaanse 10-jaars leningen fors gestegen (Bron: Bloomberg)
Rente versus inflatie
Beleggers anticiperen sinds de overwinning van Trump op meer economische groei, waar bedrijven van zullen profiteren. Beleggers verwachten dat de winstgevendheid van beursgenoteerde bedrijven zal toenemen, waardoor een hogere koers gerechtvaardigd is. Meer economische activiteit kan ook meer inflatie in de hand werken, wat voor de obligatiemarkt juist ongunstig is.
De rente is al uitzonderlijk laag, wat betekent dat het effectieve rendement op staatsobligaties bij een oplopende inflatie al snel negatief wordt. Historisch gezien is er een zeer sterke correlatie tussen de reële rente en de goudprijs, namelijk dat de prijs van het edelmetaal positief reageert op een periode waarin de inflatie hoger is dan de rente. Mogelijk staan we aan de vooravond van een nieuwe periode van stagflatie, dat zich kenmerkt door een zwakke economische groei en een oplopende inflatie.
Oplopende inflatie maakt obligatiebeleggers ongerust, is goud een veilige haven? (Bron: World Gold Council)
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold, uw adres voor de aankoop van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over goud kopen? Neem dan contact op via [email protected] of bel +31(0)88-4688400.