Britse toezichthouder Andy Haldane: maak het toezicht weer simpel

Haldane deed dat niet zonder onderbouwing want hij bood zijn toehoorders een geschiedenisles toezicht over de eeuwen heen. Van de Tien Geboden tot Basel III, van Glass-Steagal tot de Dodd-Frank Act en de Europese wet- en regelzucht, Haldane slaat met zijn boodschap de spijker op zijn kop: een complexe financiële wereld vraagt niet om even zo complexe regelgeving maar een versimpeling ervan.

Een treffende illustratie van het probleem met het toezicht op het inteationale bankwezen blijkt uit de groeiende omvang van wetgeving. Terwijl Glass-Steagal wetten die na het ontstaan van de Grote Depressie in Amerika werd ingevoerd slechts 37 pagina's telde, telt de Dodd-Frank Act uit 2010 uit 848 pagina's. En zelfs daar hield het niet mee op. De Dodd-Frank Act vereist dat nieuwe regels opgesteld worden voor onder andere derivaten, termijnmarkten en andere synthetische financiële producten die buiten pagina's van deze wet vallen.

Tot nu toe heeft dat geleid tot 8.843 pagina's aan nieuwe regels terwijl minder dan een derde van de vereiste regels die Dodd-Frank wet voorschrijft pas zijn ingevoerd. Indien op dezelfde wijze doorgegaan wordt dan zal Dodd-Frank resulteren in zo'n slordige 30.000 pagina's aan financiële wet- en regelgeving.

Ook risicomodellen moesten het in de lezing van Haldane ontgelden. Basel I voorzag in eenvoudige kapitaalratiosIn zijn lezing ging hij er ook zeer uitgebreid op in met een eenvoudige insteek: zijn complexe modellen betrouwbaarder dan eenvoudige? Met de resultaten van de diverse methoden in de hand presenteert hij een eenvoudige conclusie. Eenvoudige modellen verslaan complexe modellen op vrijwel alle betrouwbaarheidsintervallen.

Ook voor Europa had Haldane een belangrijke boodschap want het is niet alleen in de Verenigde Staten waar de financiële wet- en regelgeving ontspoord. In het begeleidende paper schrijft Haldane:

The situation in Europe, while different in detail, is similar in substance. Since the crisis, more than a dozen European regulatory directives or regulations have been initiated, or reviewed, covering capital requirements, crisis management, deposit  guarantees, short-selling, market abuse, investment funds, alteative investments, venture capital, OTC derivatives, markets in financial instruments, insurance, auditing and credit ratings.

These are at various stages of completion. So far, they cover over 2000 pages. That total is set to increase dramatically as primary legislation is translated into detailed rule-writing. For example, were that rule-making to occur on a US scale, Europe’s regulatory blanket would cover over 60,000 pages. It would make Dodd-Frank look like a warm-up Act.

Haldane's paper en conclusie zullen toezichthouders in de Verenigde Stqten, in Groot-Brittannië en ook Europa niet ontgaan. Of zij lering trekken uit de simpele conclusies die Haldane biedt moet blijken, maar een gewaarschuwde politiek telt voor twee. Dat heeft Haldane tenminste duidelijk gemaakt.

 

U kunt het paper van Haldane met grafieken, onderbouwing en referenties downloaden bij de Bank of England (BoE).

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo