Volgens Warren Buffett zijn de relatief hoge aandelenkoersen van dit moment alleen te rechtvaardigen vanwege de extreem lage rente. “Als we terug gaan naar een normale rente zouden we aandelen tegen de huidige waardering duur vinden”, zo verklaarde de miljardair tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Door de extreem lage rente kunnen bedrijven goedkoop geld lenen, waardoor ze meer winst maken en dus meer aandeelhouderswaarde creëren. Daar kom bij dat veel spaarders vanwege de extreem lage rente zijn gaan beleggen op de beurs, wat de aandelenkoersen verder omhoog stuwt.
Een maand geleden zei Buffett in een gesprek met CNN Money al dat hij weinig koopjes kon vinden op de beurs, maar dat er volgens hem nog geen sprake is van een bubbel. De hoge waardering van aandelen was toen al reden voor hem om wat meer geld achter de hand te houden en terughoudender te worden met het kopen van aandelen.
Value investing
Warren Buffett bouwde zijn vermogen op door te beleggen volgens een beleggingsstrategie die ‘value investing’ wordt genoemd. Deze beleggingsstrategie omvat het kopen van degelijke bedrijven, op het moment dat deze door de markt te laag gewaardeerd worden. Uit tal van onderzoeken is gebleken dat deze strategie op lange termijn werkt (Knopers, 2014). Als succesvolle belegger heeft door de decennia heen een grote schare fans opgebouwd die ieder jaar weer uitkijken naar de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Ook dit jaar deed Buffett een aantal interessante uitspraken. Hij liet tijdens de aandeelhoudersvergadering weten verrast te zijn dat de rente zo lang laag blijft zonder dat het een noemenswaardig effect heeft gehad op de inflatie. “Tot op heden zat ik ernaast voor wat betreft de rente. Ik kan moeilijk geloven dat als er zoveel geld in de economie gepompt wordt, er op termijn geen inflatie komt, maar dat is wat er feitelijk gebeurd is”.
“Dollar nog 50 jaar wereldreservemunt”
Ook over de status van de dollar als wereldreservemunt heeft Buffett een uitgesproken mening. Hij is ervan overtuigd dat deze munt over 50 jaar nog steeds de status van wereldreservemunt zal vervullen. Dat terwijl de euro en de Chinese yuan steeds meer marktaandeel van de dollar afsnoepen in de wereldhandel. Buffett prijst de opkomst van China als nieuwe economische supermacht. Het land passeerde Japan in 2010 als tweede grootste economie ter wereld en volgens sommige statistieken is China nu al de grootste economie ter wereld. “China heeft eindelijk een manier gevonden om haar potentieel te benutten”, aldus Buffett.
Warren Buffett: “Bij een normale rente zouden de huidige aandelenkoersen te hoog zijn”