Chinese investeringsbank ongekend populair

De nieuwe Chinese investeringsbank belooft een groot succes te worden, gezien het feit dat 52 landen zich al hebben aangemeld om ‘Prospective Founding Member’ te worden. De laatste dagen voor de sluitingsdatum van 31 maart stroomden de aanmeldingen binnen van verschillende West-Europese landen, inclusief de drie Scandinavische landen. Daarmee is de Asian Infrastructure Investment Bank (afgekort tot AIIB) op de kaart gezet als volwaardige tegenhanger voor ‘Westerse’ instituten als de Wereldbank, het IMF en de Asian Development Bank.

De Chinese investeringsbank werd opgericht omdat China niet tevreden was over haar beperkte stemrecht in het IMF. Een poging meer zeggenschap te krijgen werd door de Verenigde Staten tegengehouden. Daarop besloot China, samen met tal van Aziatische landen, een alternatief voor dit Westerse instituut in het leven te roepen. Vorig jaar organiseerde China een bijeenkomst in Beijing, waar 21 landen de intentieverklaring ondertekenden om deel te nemen aan de investeringsbank. Begin maart begon het balletje te rollen, toen het Verenigd Koninkrijk tot ongenoegen van de Verenigde Staten zich als eerste ‘Westerse’ land bij het Chinese initiatief aansloot. Grote Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Italië volgden in haar voetsporen en enkele dagen later had een groot deel van Europa zich ingeschreven. Ook Nederland doet mee aan het initiatief. Zelfs Japan en de Verenigde Staten, landen die het Chinese initiatief met enige argwaan bekeken, willen nog op enige wijze samenwerken met de Chinese investeringsbank.

China wil Azië en Europa verbinden

De volgende wereldkaart van Wikipedia laat zien welke landen zich inmiddels hebben aangemeld bij de AIIB. Blauw zijn de landen die vorig jaar al een intentieverklaring ondertekenden in Beijing en die vanaf de eerste dag een lidmaatschap krijgen. Groen zijn de landen die zich later hebben aangemeld en geel zijn de landen die op het moment van schrijven nog met de aanmelding bezig zijn. De Chinese investeringsbank heeft geen aanmeldingen gekregen vanuit Afrika (met uitzondering van Egypte). De meest logische verklaring daarvoor is dat China voornamelijk de oude handelsroutes tussen Azië en Europa wil herstellen, de zogeheten ‘Silk Road’. China investeert ook in de infrastructuur van Afrikaanse landen, meestal in ruil voor waardevolle grondstoffen van het continent.

In 2010 publiceerde de in Japan gevestigde denktank ‘Asian Development Bank Institute’ een rapport waarin de totaal benodigde investering in infrastuur tussen 2010 en 2020 geschat werd op $8 biljoen. Vanaf de start ligt er naar schatting $100 miljard in de kas van de AIIB.

aiib-map-deelnemende-landenMeer dan vijftig landen hebben zich al aangemeld voor deelname aan de Chinese investeringsbank (klik voor grotere versie)

‘One Belt, One Road’

China probeert ook rechtstreeks investeerders op te halen in het bedrijfsleven, zo meldt Reuters. Met het nieuwe ‘One Belt, One Road’ initiatief wil China het Aziatische continent beter verbinden met zowel Europa als Afrika. Het gaat om investeringen in spoorwegen, snelwegen, stroomkabels, internetkabels en pijpleidingen voor het transport van olie en gas. Al deze investeringen moeten het verkeer van goederen, personen en informatie binnen Azië en met Afrika en Europa stimuleren.

Zie ook:

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *