Makelaars in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Canada zien de laatste tijd een grote toestroom van vermogende spaarders en investeerders uit China die een deel van hun geld willen omzetten in vastgoed. Door de grote volatiliteit op de aandelenmarkt zoeken Chinese spaarders en beleggers een andere veilige haven en die lijken ze gevonden te hebben in het buitenland. Van alle vastgoedtransacties van de afgelopen maanden was er in 40% van de gevallen sprake van een Chinese koper.
De Chinezen kopen vooral huizen in het hogere prijssegmenten zijn bereid hogere prijzen te betalen dan de vraagprijs. In China wordt zelfs actief promotie gemaakt voor het kopen van huizen in het buitenland, vooral in landen waar dat belastingtechnisch aantrekkelijk is. Dat is ook de reden waarom zoveel Chinezen in Australië en Nieuw-Zeeland vastgoed kopen. In steden als Syndey en Melbourne is één op de vijf huizenkopers afkomstig uit China en komt ongeveer 20% van de nieuwbouw in handen van Chinezen.
“We denken dan de Chinese vraag in beide steden invloed heeft op de huizenprijzen. Ondanks het feit dat het aanbod van woningen de laatste jaren is toegenomen steeg de vraag vanuit China nog veel meer”, zo schreef Credit Suisse eerder dit jaar in een rapport. Volgens de Zwitserse bank kopen Chinezen de komende zes jaar voor in totaal $60 miljard aan vastgoed in Australië, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de $28 miljard in de afgelopen zes jaar.
Chinezen overspoelen de vastgoedmarkt van Australië (via Businessinsider)
Kapitaalvlucht
Bovenstaande grafiek laat zien dat steeds meer Chinezen het vastgoed niet kopen om er zelf in te wonen (zwarte balkjes), maar als middel om vermogen in op te slaan (grijze balkjes). Het resultaat is dat er ook steeds vaker woningen leeg blijven staan, tot onvrede van de lokale bevolking. Chinezen kopen een woning, richten deze in en laten het vervolgens onbewoond achter. Dit fenomeen zien we ook in andere wereldsteden waar Chinezen vastgoed opkopen.
Onlangs werd bekend dat China in 2014 de grootste buitenlandse koper was van Amerikaans vastgoed. Tussen maart 2013 en maart 2014 kochten Chinezen voor $28,6 miljard aan luxe villa’s en appartementen op met een gemiddelde prijs van $831.800 per locatie. Ook deze woningen worden in veel gevallen alleen gekocht als investeringsobject en niet als gebruiksobject. Makelaars proberen dit probleem te bagatelliseren, omdat ze goed kunnen verdienen aan vermogende Chinezen.
Chinezen kopen vastgoed in Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de VS