Chris Martenson interviewt Marc Faber over de economie

In het interview, dat een kleine 40 minuten duurt, worden onderwerpen besproken als de Griekse schuldencrisis, de Amerikaanse aandelenmarkt, het monetaire beleid van centrale banken, de olieprijs en de rol van goud en zilver als beschermers van vermogen. Hier volgen een aantal highlights uit het interview, dat zeker het beluisteren waard is.

Griekse crisis

De Griekse schuldencrisis is volgens Faber al ingeprijsd en de aandacht die eraan gschonken wordt is zwaar overdreven. Er zijn andere problemen in de economie die eigenlijk veel belangrijker zijn en meer aandacht zouden moeten krijgen.

Aandelenmarkt

Aandelen waren in het najaar van 2011 te goedkoop, nu zijn de koersen gestegen en zijn ze redelijk gewaardeerd. Faber is redelijk positief over aandelen, omdat deze zich enigszins corrigeren voor inflatie en omdat die volgens hem een kleinere kans geven op een zogeheten 'default'. Vooral ten opzichte van staatsobligaties vindt Faber de aandelen aantrekkelijker, al zou er binnen nu en drie maanden een correctie kunnen plaatsvinden op de beurs.

Geldontwaarding

Marc Faber is van mening dat centrale banken (met name de FED) hebben gekozen voor een 'beleid' van geld bijdrukken en dat ze daar nu niet meer mee kunnen stoppen zonder de economie te laten crashen. Daarom verwacht Marc Faber, net als in de afgelopen drie decennia, een verdere geldontwaarding. Daardoor zijn met name cash en obligaties kwetsbaar, want die geven al een vrij lage rente en verliezen het meeste waarde door geldontwaarding. Om diezelfde reden zullen andere activa juist in prijs stijgen, zoals grondstoffen, edelmetaal en uiteindelijk ook aandelen en vastgoed. We zien stijgende grondstofprijzen, die met name de lagere en de gemiddelde inkomens raken. Deze groepen besteden relatief een grote component van hun inkomen aan duurder geworden voedsel en brandstof, maar hebben niet het vermogen om geld te investeren in zaken die de inflatie bijhouden. Rijkere mensen kunnen hun blootstelling aan geldontwaarding verkleinen, door bijvoorbeeld edelmetaal, vastgoed, aandelen en dergelijke te kopen. Minder rijke mensen sparen vrijwel alleen in cash op een bankrekening en zijn dus kwetsbaarder.

Beleid van de Federal Resere

Over het beleid van de FED heeft Faber geen goed woord over. Volgens hem doet Ben Beanke alles verkeerd en is geld bijdrukken het enige wat ze kan doen. Dit middel heeft op korte termijn een krachtig effect op de economie, maar gaandeweg is er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het ruime monetaire beleid heeft vervelende neveneffecten, waarvan de strekking op dit moment nog moeilijk te overzien zou zijn.

Goud en zilver

De edelmetalen worden door Faber beschouwd als een soort financiële verzekering, die ieder weldenkend mens zou moeten hebben. De Zwitserse investeerder vergelijkt het met een brandverzekering of een ziektekostenverzekering. Je hoopt het niet nodig hebt, maar je kunt het je niet veroorloven om ze niet te hebben. Goud en zilver behouden volgens Faber hun waarde tijdens een economische calamiteiten, maar de opslag van het metaal kan een probleem zijn. Faber is niet zo zeker over de veiligheid van zijn goud in een kluis op Amerikaans grondgebied. In het algemeen ziet hij de kluizen bij vliegvelden in de belastingvrije zone als een goede opslagplaats.

Volgens Faber zijn zowel goud als zilver nog steeds aantrekkelijk geprijsd, maar in deze volatiele markten moet iedere belegger ook rekening houden met een mogelijke koersdaling van 30%. Volledig inzetten op één beleggingscategorie en het toepassen van leverage wordt daarom niet aangeraden.

Over het algemeen is Marc Faber nog steeds somber over de toekomst van ons huidige geldsysteem, hij is van mening dat we er allemaal door geraakt zullen worden. Mensen die zich op de juiste manier indekken zullen er echter minder last van hebben, zo beweest Faber.