Crisis in beeld en grafiek (02/12/2011)

De jaren van wereldwijde financiële en economische onrust hebben geleid tot enorme stijgingen van veilige vluchthavens zoals goud en zilver. Tot voor kort gold ook de Zwitserse frank als veilige vluchthaven. Begin september maakte de Zwitserse centrale bank (SNB) echter met harde taal duidelijk dat de frank geen veilige vluchthaven is. De harde taal werd opgevolgd door het vrijwel ongelimiteerd opkopen van buitenlandse valuta om de wisselkoers van de frank artificieel laag te houden. Goud en zilver leken als enige veilige vluchthavens over te blijven. De onderstaande grafiek laat zien dat er wellicht ook andere veilige vluchthavens zijn. De live-ex fine wine 100 index, een index van de 100 meest gewilde wijnen van de wereld, steeg het afgelopen decennium in lijn met de goudprijs. Het kopen van wijn had daarom het afgelopen decennium ook gebruikt kunnen worden als hedge tegen de verschillende crises. Het afgelopen jaar is de index, in tegenstelling tot de goudprijs, gedaald. Een mooie bijkomstigheid van beleggen in wijn is dat het altijd, wat er ook gebeurd, kan worden opgedronken.

 
 
De afgelopen maanden wordt er steeds meer geld weggezet bij de depositofaciliteit van de ECB. Met de depositofaciliteit biedt de ECB banken de mogelijkheid om overtollige liquiditeit voor korte termijn tegen de depositorente bij de ECB te stallen.
 
Tot voor de kredietcrisis werd de depositofaciliteit alleen gebruikt als een bank voor korte termijn in het bezit was van een liquiditeitsoverschot. Wanneer een bank voor een langere periode in het bezit is van een overschot dan wordt dat normaliter uitgezet in de markt omdat de depositorente van de ECB lager is dan de marktrente. Door de enorme onrust op de financiële markten zijn banken echter huiverig om geld uit te lenen en zetten het liever weg bij de depositofaciliteit van de ECB. Het gebruik van de depositofaciliteit steeg deze week naar het hoogste niveau sinds juni 2010. Voor het eerst in de afgelopen anderhalf jaar werd er meer dan €300 miljard gestald bij de ECB. Er werd in totaal €304 miljard “veilig” weggezet.

 
Bron:
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo