Crisis in beeld en grafiek (06/12/11)

Afgelopen zondag presenteerde de nieuwe premier van Italië, Mario Monti, een nieuw hervormingsplan dat in totaal meer dan €24 miljard moet opleveren. Er wordt gesneden in de prepensioenregeling, de btw gaat omhoog en een onroerendgoedbelasting wordt geherintroduceerd. Daaaast probeert de premier met zijn plannen de grote sociale onevenwichtigheid die de afgelopen decennia is opgebouwd tegen te gaan door privévliegtuigen, helikopters, tweede huizen en auto’s met motoren van boven de 170 pk extra te belasten. Monti deed zelf afstand van zijn salaris. Er zijn volgens de premier zware offers nodig. Het alteatief is, volgens Monti, het faillissement van Italië en wellicht het einde van de euro.

Hoe zwaar deze offers aankomen werd duidelijk bij de presentatie van het hervormingsplan.  De Italiaanse minister van Welzijn, Elsa Foero, kon haar tranen tijdens het toelichten van de pensioenhervormingen niet meer bedwingen. 'We moesten….. en het was psychologisch zwaar…. om te vragen om een ….', begon Foero. Maar het lukte haar niet de zin af te maken, want ze was tot tranen geroerd. Premier Monti nam het woord van haar over en vulde haar aan: 'opoffering', bedoelde ze te zeggen, aldus Monti.

Het Japanse bedrijf Nomura kwam met een onderzoek naar de waarde van euro- bezittingen en verplichtingen bij een mogelijk uiteenvallen van de eurozone. Ze baseren hun berekeningen op de huidige onvolmaaktheid van reële wisselkoersen binnen de eurozone, het gevolg van het vaste wisselkoers systeem binnen de eurozone, en de inflatieverwachtingen voor de diverse Europese landen. Nomura plaatst als kanttekening bij het onderzoek dat ze een opsplitsing van de eurozone niet als leidend scenario hanteren maar dat het afgelopen maanden wel een reëel risico is geworden.

 
Zoals te zien is in de bovenstaande grafiek zouden alle euro landen, met uitzondering van Duitsland, bij het uiteenvallen van de eurozone te maken krijgen met een devaluatie. Naast het rijtje usual suspects zou ook België volgens het onderzoek te maken krijgen met een scherpe devaluatie. Obligatiehouders van de probleemlanden; Griekenland, Portugal, Spanje, Italië en Ierland moeten zich bij een einde van de eurozone het meeste zorgen maken voor een daling van de waarde van hun eigendommen.
 
Bronnen:
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo