Dagelijkse kost 1 augustus

Nieuws uit Nederlandse media

Bodem in staatskas van Griekenland bereikt
Dat in Griekenland het geld op is, is al een tijdje bekend. Het permanent dreigende faillissement van de Griekse overheid beweegt de Griekse minister van Financiën Christos Staikouras er inmiddels toe om te zeggen dat “de reserves bijna op zijn”. Staikouras wijst op de noodzaak op nieuwe leningen voor Griekenland om de schulden die de ECB heeft opgekocht onder het Securities Market Program (SMP) af te lossen.

Kan Griekenland die leningen niet aflossen dan dreigt de ECB te moeten afschrijven op Grieks papier. Technisch betekent een dergelijke afschrijving dat de ECB feitelijk de geldpers heeft gebruikt voor het opvullen van de Griekse overheidstekorten en dat is tegen het mandaat. De Griekse minister deed zijn uitspraken op de Griekse TV en lijkt daarmee de druk op Europa te willen opvoeren om snel de tranches uit de tweede bailout overgemaakt te krijgen, hij moet immers geld hebben om uit te kunnen geven. De onderhandelingen met de trojka van IMF, EU en ECB gaan ondertussen door.

Er zal ongetwijfeld weer een oplossing gevonden worden. Op den duur lijkt mij een nieuwe ronde afstempelen noodzakelijk en ik ga er vanuit dat de ECB er buiten gehouden wordt. De geldpers mag gewoon niet aan..

  • 'Griekenland op rand van faillissement' (NU.nl)
  • Griekse onderminister financiën: bodem schatkist in zicht (RTL-Z)

Overigens verscheen er via RTL-Z een erg leuk bericht uit Griekenland. RTL bericht namelijk dat Grieken geen smeergeld meer kunnen betalen. De fakelaki, dat zijn enveloppen met geld ter stimulering van een spoedige afwikkeling van de gewenste (overheids)dienst, wordt steeds lager of wordt helemaal niet meer betaald. De zure appel van de economische depressie waar de Grieken doorheen moeten bijten heeft ook positieve bijwerkingen: ook de corruptie blijkt onbetaalbaar te zijn.

  • Grieken kunnen smeergeld niet meer betalen (RTL-Z)

Financiële divergentie: geld stroomt de Spaanse banken uit
Via RTL-Z: In steeds hoger tempo trekken buitenlandse beleggers hun geld terug uit Spanje. Dat blijkt uit cijfers van de Spaanse Centrale Bank. In de afgelopen 12 maanden stroomde ruim 300 miljard euro het land uit, dat is bijna een derde van wat Spanje in een jaar verdient.

Op zich is dit een zorgelijke ontwikkeling want Spaanse banken moeten elders financiering halen waarmee zij hun activa dekken. Aangezien de interbancaire leenmarkt disfunctioneel is, zullen Spaanse banken afhankelijker worden van de ECB voor financiering (denk LTRO's).

Geld dat Spaanse banken uitstroomt wordt elders in het Europese bankwezen gestald en dat betekent dat dit weer terug te zien is in de Target2-balansen bij de ECB. Dit hele fenomeen kan je typeren als financiële divergentie: in plaats dat verschillen kleiner worden, worden die juist groter.

Nu wordt dit soort nieuws veelal aangegrepen om er iets sensationeels of dramatisch over te zeggen, maar zolang Europa bij elkaar blijft is er feitelijk niets aan de hand. De ECB kan de uitstroom van geld (liquiditeiten) opvangen via het verschaffen van leningen, waaronder de LTROs (Long Term Refinancing Operations). Dit is liquidititeitssteun, maar géén vorm van geldpersfinanciering.

Tegen de insolvabiliteit kan de ECB niets beginnen en dat is waar het in Spanje om draait: zijn banken in staat om verliezen op leningen (activa) op te vangen. En dat is precies waar de ECB de grens trekt: dat probleem is er allereerst één van de aandeelhouders van de banken en als het al om een systeembank gaat, één van de Spaanse overheid en van de Europese politiek.

  • Beleggers trekken steeds meer geld terug uit Spanje (RTL-Z)

Waar de ECB ook niets tegen kan doen, is het gedrag van de autonome regio's. Andalusië en Catolonië weigeren de opgelegde begrotingseisen van Madrid te implementeren. Zie het als Grieks gedrag:

Daaaast werd naar buiten gebracht dat de twee meest populaire regio's, Catalonie en Andalusie, weigerden deel te nemen aan een vergadering tussen de financiele leiders van de regio's en de Spaanse begrotingsminister, als protest over structurele begrotingsdoelstellingen die Madrid de regio's opgelegd heeft.

[..] Een woordvoerster van het regionale ministerie van economische zaken verklaarde dinsdag dat Catalonie, de autonome regio in Spanje met de meeste schulden, onvoldoende contanten heeft om deze maand aan de betalingen aan publieke instellingen als zieken- en verzorgingshuizen te voldoen, en schort deze overdrachten op. Wel 100.000 medewerkers zullen als gevolg hiervan geen salaris ontvangen, stellen lokale media. Spaanse regionale overheden zijn verantwoordelijk voor eenderde van de uitgaven van Spanje.

En zo heeft Spanje er een probleem bij: Grieks gedrag van de autonome regio's. Krediet maakt meer kapot dan je lief is.

  • Spaans tekort groeit nu kapitaalvlucht versnelt (RTL-Z)

In ander nieuws:

'Lijden' is een betrekkelijk begrip want banken maken minder winst dan zij hopen. En door fraude drukken de boetes de winstcijfers.

  • Banken lijden door slechte markten (FD)

De Japanse eigenaar van de nucleaire energiecentrales Tepco is genationaliseerd en maakt miljarden verliezen, o.a. door claims van slachtoffers van de nucleaire meltdown, of beter gezegd, melt-through. De verliezen zijn voor de Japanse belastingbetaler en dat noemen we dus een  hele dure sigaar uit eigen doos..

  • 'Weer miljardenverlies Tepco' (NU.nl)

Als het aan de Franse president Hollande ligt zal hij er alles aan doen om de euro te redden. Dat is goed om te veemen want als het hem echt menens is, dan zal de Franse pensioenleeftijd opgeschroefd worden naar 67 jaar, worden de Franse pensioenen verlaagd en wordt het gat op de begroting gedicht met bezuinigingen..

  • Hollande wil alles doen om euro te verdedigen (NU.nl)

Tja, wat moeten we er nog over zeggen? Misschien had de titel anders geformuleerd moeten worden: VS dreigt China met sancties.

  • China en VS botsen over sancties Iran (NU.nl)

Timmy G. herhaalt nog maar eens het Amerikaanse recept dat in Europa de problemen zou moeten oplossen. In eigen land wordt hij niet meer serieus genomen met die aanpak. Wat hem beweegt te denken dat hij in Europa wel serieus genomen wordt is ons een raadsel..

  • Geithner wil actie tegen hoge rentes (RTL-Z)

De Duitse econoom Hans-Weer Sin, uitgeroepen in Groot-Brittannië als één van Europa's belangrijkste economen (hij stelt beleid voor dat de Britse agenda dient), pleit in de Financial Times voor een tijdelijk vertrek van Europese probleemlanden uit de euro. Het is zo typisch: ben je tegen de euro of ben je bereid haar kwaliteit uit te hollen, dan word je in Amerika dan wel Groot-Brittannië warm onthaald en bestempeld als econoom die het wèl snapt. Uiteraard krijg je het podium om je mening te verkondigen.

Heel simpel gesteld: alle oplossingen waar het woord goud niet in voorkomt kun je direct in de prullenbak gooien. Desalniettemin blijven media om de hete brij heen draaien en worden alleen economen aan het woord gelaten die dan wel voor geldpersfinanciering pleiten, dan wel voor een opsplitsing van de euro, dan wel voor meer Keynesiaanse geïnspireerde begrotingstekorten.

  • 'Landen moeten tijdelijk uit euro kunnen' (RTL-Z)

De woningleegstand neemt toe en dat betekent dat prijzen zullen moeten dalen om het overtollige aanbod op de markt te doen laten verdwijnen..

  • Steeds meer woningen staan leeg (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Europese Ombudsman heeft dubbele pet Mario Draghi in het vizier
Toen Nout Wellink president van De Nederlandsche Bank was bleek hij ook lid te zijn van de Trilateral Commission, een zeer invloedrijke Amerikaanse denktank annex lobbyclub. Wellink was 'vergeten' zijn lidmaatschap te vermelden en dat kwam hem op grote kritiek te staan. Nu blijkt Mario Draghi eenzelfde soort probleem te hebben. Draghi blijkt lid te zijn van de G30, een denktank annex lobbyclub van zeer invloedrijke bankiers. Dit feit is voor de Europese Ombudsman reden genoeg geweest om een kritische vragenlijst naar de ECB te sturen die voor 1 oktober ingevuld terug moet zijn.

Spiegel bericht:

  • Ombudsmann prüft Draghis Lobby-Mitgliedschaft (Spiegel)

BIS gold pool?
Gata's Chris Powell zette een aantal artikelen op een rij die in gaan op de rol van de Bank voor Inteationale Betalingen (BIS) in de goudmarkt. Ter afsluiting van het overzicht met artikelen (waar Chris ook mijn artikel over Zijlstra noemt) heeft Chris het zeer intrigerend artikel van Edward J. Epstein meegenomen. Epstein bezocht de BIS, sprak de toenmalige president van de BIS, de Duitse centrale bank president Karl Otto Pohl, en berichtte over de handel en wandel van de BIS waaronder interventies in de goudmarkt. Het artikel uit 1983 dat in Harper's Magazine verscheen biedt een inkijkje in de wereld van centrale bankiers wanneer zij in Basel bijeenkomen om te vergaderen en te overleggen.

Aanrader..

  • Has the BIS gold pool succeeded the London Gold Pool? (GATA)

'Channel-stuffing' Europe Edition: autoproducenten verkopen auto's aan.. autodealers en zichzelf
Het aanbod van nieuwe auto's overtreft de vraag. Doorgaans dalen prijzen als gevolg hiervan maar in de automarkt is alles anders. Vanuit de Verenigde Staten kennen we de verhalen want daar werd het overschot van geproduceerde auto's geabsorbeerd in het distributienetwerk van autodealers, geregistreerd als verkocht, maar zonder eindgebruiker die deze auto's daadwerkelijk afnamen. Op deze manier kunnen autoproducenten 'financieel' mooi weer spelen met hun kwartaalcijfers ondanks dat de zaken er veel slechter voorstaan.

In Duitsland lijkt men de grap te hebben begrepen en ook daar wordt op dezelfde wijze deze kunstmatige vraag in de boeken gezet: de verkoopcijfers  worden opgepoetst. Echter, auto's die stof staan te happen bij een autodealers moeten een keer een eindgebruiker krijgen want anders zullen die voorraden grote gevolgen krijgen. Indien de voorraden onverkochte auto's blijven toenemen dan zal op den duur de verkoopprijs moeten dalen om die auto's verkocht te krijgen, en indien prijzen dalen, dan heeft dat ook gevolgen voor nieuw te produceren auto's. En verkopen onder de kostprijs leidt tot verliezen.

Heerlijk toch? Ook bij de aanschaf van een auto is het voor ons consumenten lonend om te wachten totdat het overtollige aanbod de markt bereikt. Voor autoproducenten is het slecht nieuws: de winstmarges kunnen maar één kant op; die kunnen op den duur alleen maar naar beneden.

  • GM's Channel Stuffing Goes To Germany: Is Europe's Largest Economy A Fraud? (Zero Hedge)
  • UPDATE 1-Carmakers stuff German market with self-sales (Reuters)

Reuters analyseert mogelijkheden ECB
Sterke analyse van Reuters over de mogelijkheden van de ECB. Eén punt van kritiek, geldpersfinanciering wordt in de lange analyse genoemd als een mogelijke stap voor de ECB en die kan mijn inziens uitgesloten worden. Desalniettemin worden de verschillen tussen Fed/Bank of England en de ECB helder uitgelegd.

Eén saillante passage is de moeite waard om eruit te lichten. Vorige week leek elke Europese politicus, econoom en zelfs centrale bankiers bereid om hun idee van een oplossing voor de Europese schuldencrisis door te bellen naar een krant of TV-zender, en één van de terugkerende adviezen bleek die van een banklicentie te zijn voor het permanente Europese noodfonds, ESM. De Oostenrijkse centrale bankier Ewald Nowotny pleitte voor de banklicentie. Het kwam hem op kritiek te staan van de Duitse centrale bank en niet onterecht: het zou een Ponzi-financiering van overheidstekorten toestaan en het mandaat van de ECB compromiteren:

Insiders say Draghi, who encourages debate, intentionally runs a less rigidly controlled ship than Trichet did.

However, several fellow central bankers were furious when Austria's Ewald Nowotny last week floated the idea of giving the euro zone's future permanent rescue fund a banking license, so it could tank up on cheap ECB liquidity. A legal opinion previously sought by the ECB had concluded that such a move would breach the treaty ban on monetary financing of govements, insiders said.

Nowotny's friends said he wanted to stir up debate and hinted Draghi was privately sympathetic to his view. Critics say he just muddied the waters and enraged the Bundesbank.

We mogen de Duitsers dankbaar zijn voor hun rechte rug. Een banklicentie voor het ESM is iets zoiets als het aflsuiten van 10 hypotheekleningen op één huis.

  • Insight: ECB thinks the unthinkable, action likely weeks away (Reuters)

In ander nieuws:

  • JPM To Be Subpoenaed Over Defunct PFG's Missing Segregated Money (Zero Hedge)

Tot slot
Via de Daily Mail. Plannen om te emigreren naar de Verenigde Staten en goedkoop te gaan wonen? Het kan in de omgeving Detroit!

Charming: For only $3,000 this four bedroom, two bathroom Detroit house is yours

Voor andere alleenstaande Amerikaanse villa's, zie de Daily Mail..

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *