Nieuws uit Nederland:

 • ECB vermindert aankoop obligaties fors (NU.nl)
 • DNB tikt banken en verzekeraars op de vingers (NU.nl)
 • Verzekeraars verhogen premie bij overgewicht (NU.nl)
 • Tip!! Korte film Klimop-zaak (Rechtspraak)
 • Krimp industrie eurozone houdt aan (RTL-Z)
 • ING-ceo Hommen: ECB moet ook afschrijven op Griekse schuld (RTL-Z)
 • Nog jaren bloeden voor crisis (Telegraaf)

We hebben in het verleden al vaker over de problemen met derivaten geschreven, maar nog niet eerder over derivaten in Nederland. Al meer dan een jaar geleden ontplofte bij de stad Milaan een derivatenbom en ook vanuit Spanje kennen we de verhalen van particulieren die zogenaamde “interest rate swaps” afsloten zonder dat zij die begrepen. “Interest rate swaps” zijn volgens de laatste BIS statistieken goed voor een bedrag van $553 biljoen op een totaal van ruim $700 biljoen aan derivaten wereldwijd (bron: BIS). De grootste groep in de derivatenfamilie levert nu ook in Nederland problemen op.

Woningbouwcorporatie Vestia heeft naar verluid een positie van €5 miljard aan “interest rate swaps” afgesloten. Eén probleem: ze staan aan de verkeerde kant van de weddenschap. Vestia heeft met deze financiële producten het risico van banken afgedekt, in plaats van haar eigen risico. Simpel gezegd komt dat erop neer dat Vestia met banken overeenkwam dat indien de rente omlaag zou gaan, Vestia het verschil met die lagere rente zou compenseren. In ruil voor deze compensatie ontvangt Vestia geld, maar nu de rente omlaag is gegaan, kost deze constructie Vestia geld. Geld dat het renteverschil voor banken moet compenseren.   

 • Minister Spies machteloos bij Vestia (FD)

De hoofdredactie van het Financieele Dagblad roept de politiek op de perikelen bij Vestia niet in achterkamertjes af te wikkelen.

 • Speculeren (Hoofdredactioneel commentaar; FD)

De bestuursvoorzitter van Vestia, Erik Staal, verdient goed: een half miljoen euro per jaar.

 • Baas Vestia ’man van half miljoen’ (Telegraaf)

UPDATE:

Nieuws uit buitenlandse media:

Must see! “The European Highway of Debt”, alvast een voorproefje..


Bron: The European Super Highway of Debt (Demoncracy)

 • Banks set to double crisis loans from ECB (Financial Times)
 • The Single Best Line Ever Written In An SEC Comment Letter (Themis Trading)
 • Occupy Monsanto with Farmers: Jan. 31, Foley Square (NYC) (Food Freedom)
 • U.S. to charge ex-Suisse traders on subprimes: sources (Reuters)
 • Florida Primary First Republican-Only ‘Winner-Take-All’ Contest (Bloomberg)
 • European Bank's Shipping Loans Larger than Their Greece Exposure (and the loans are going bad) (Climateer Investing)
 • CBO REPORT – OMG! (Bruce Krasting)
 • High-Frequency Trading is Hitting the BRICs (Advanced Trading)
 • What Did the SEC Really Do in 2004? (James Kwak; Baseline Scenario)
 • Gold, Silver Winning 2012 Asset Retu Race With 11 Months Left (Zero Hedge)
 • Making Money On Poverty: JP Morgan Makes Bigger Profits When The Number Of Americans On Food Stamps Goes Up (Economic Collapse)

De joualistieke integriteit van de Wall Street Joual..

Uit ervaring weet ik dat er zo af en toe berichten langskomen die niet zuiver op de graad zijn. Soms betreffen het onjuiste cijfers, verdraaiing van feiten of gewoon onjuiste interpretaties. In dat soort gevallen kan het gaan om een fout die er per ongeluk insluipt, maar soms ruikt het naar kwade opzet. Zonder dat het één dan wel het ander hard gemaakt kan worden, is het altijd belangrijk om scherp te blijven op dergelijke fouten.

Een voorbeeld van een dergelijk artikel stond deze week in de Wall Street Joual. Dat artikel berichtte over het debacle van MF Global en deed dat op een wel hele bijzondere manier: geld van klanten is domweg “verdampt”. Dit is overigens niet de eerste keer dat de Wall Street Joual “betrapt” wordt op een onhoudbare joualistieke insteek. De open brief die Timo Soini van de politieke partij “Ware Finnen” in 2011 schreef aan de Wall Street Joual werd na publicatie grondig geredigeerd. De strekking van waarom Soini tegen seriële Europese bailouts werd daarmee aanzienlijk afgezwakt. U kunt die “grondige wijzigingen” hier nalezen.

In dit geval wordt met een zeer kritische onderbouwing de suggestie gedaan dat niet de joualist van de Wall Street Joual het desbetreffende  artikel over MF Global heeft geschreven, maar dat dit stuk zo maar eens afkomstig zou kunnen zijn van de juristen van JP Morgan. Wat ons betreft gaat het uiteindelijk om de onderbouwing van de suggestie, en die liegt er niet om. Het geld dat zogenaamd “verdampte” zoals in het bewuste artikel werd voorspiegeld, is niets anders dan complete onzin. Het geld werd illegaal doorgesluisd en daarmee werd de wet overtreden. Sowieso geldt dat het faillissementsregime waaronder MF Global is komen te vallen, tevens een typisch voorbeeld is van hoe er in Amerika eerst gekeken wordt naar de belangen van banken – in dit geval JP Morgan – voordat men kijkt naar de belangen van klanten.

Klanten van MF Global hebben nog steeds hun geld niet gezien en dat is iets dat onder de Amerikaanse wetgeving onmogelijk zou moet zijn. Allereerst worden gelden en waardepapieren strikt gescheiden gehouden van die van de broker (dat deed MF Global niet) en ten tweede zou bij een faillissement de rekeningen van klanten overgezet worden naar een concurrent zodat de posities in termijncontracten van klanten niet in gevaar komen. Na het debacle rond MF Global hoeft men hier niet langer meer vanuit te gaan.

Enfin, uit de inleiding van Stanley Haar:

As a individual trader and CTA whose accounts are owed several million dollars by MFGI, I would like to express my shock and disappointment with [yesterday's] front page article; I expected better from the WSJ. Your article gives the appearance of having been ghost written by Andrew Levander and/or the JP Morgan legal department.

 • Lees verder: MF Global Customer Funds Were Not “Vaporized” – Stanley Haar Takes WSJ to Task (Stanley Haar; Zero Hedge)

Tot slot.

Breaking News Ellis Martin Report with Jim Sinclair: