Dagelijkse kost 1 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Mario Monti vraagt om ECB-steun..
Een Italiaanse formulering van premier Mario Monti die om steun vraagt; via NU.nl een quote:

“Ik denk dat de ECB binnen de grenzen van zijn verantwoordelijkheid de stabiliteit van de eurozone moet verzekeren”, zei Monti. “De werking van het monetaire beleid kan in twijfel worden getrokken als renteverschillen tussen landen volledig los komen te staan van het reële beleid dat in die landen wordt gevoerd, zoals onlangs is gebeurd.”

“Binnen de grenzen van zijn verantwoordelijkheid” betekent heel simpel dat de ECB niet het Italiaanse begrotingstekort mag financieren met de geldpers. Monti vraagt dus om andere steunmaatregelen en dan vermoed ik dat hij zinspeelt op LTRO3 en niet zozeer aan een nieuwe ronde aankopen van perifere staatsobligaties op de secundaire markt onder het Securities Markets Program (SMP) zoals in het bericht gesuggereerd wordt.

Hoe dan ook, de Spaanse zorgen nemen hand over hand toe en dan komt Italië bij wijze van automatisme ook in het vizier. Monti maakt zich duidelijk zorgen over de gevolgen en de houdbaarheid van de Italiaanse financiën..

  • Monti vraagt ECB om actie (NU.nl)

ECB wijst de Europese politiek voor de tigste keer op de noodzakelijke hervormingen

Mario Draghi roept de Europese poltiek op om een Europese depositogarantiestelsel op te richten. Principieel vind ik het helemaal niks, maar onder de huidige omstandigheden is dit de enige manier om de spaarvlucht uit het bankwezen in de perifere landen te stoppen. Via Ed Steer zojuist binnengekomen: een grafiek van de Griekse spaarvlucht..

Veel saillanter is de opmerking dat de Nederlandse huizenmarktzeepbel gezien wordt als een Europees systeemrisico. Hè hè, men ontwaakt eindelijk uit de financieel-monetaire winterslaap.

De Italiaanse ECB-president pleitte voor Europees toezicht op banken en de invoering van een Europees depositogarantiesysteem. Duitsland ziet vooralsnog echter niets in deze maatregelen.

Draghi gaf verder aan dat de waarschuwingen van De Nederlandsche Bank (DNB) over de Nederlandse hypotheekmarkt worden besproken in de Europese raad die zich richt op de risico's voor het financiële systeem (ESRB). DNB waarschuwde woensdag nogmaals dat de grote hypotheekschuld onder meer een bedreiging is voor de positie van Nederlandse banken.

  • Draghi wil duidelijke visie op toekomst euro (NU.nl)
  • ECB roept op tot versterking Europese banken (NU.nl)

In ander nieuws:

  • Wilders verliest kort geding om noodfonds (RTL-Z)

Over politieke Tokkies gesproken; in Frankrijk kunnen ze er ook wat van. Ze betalen zelf de rekening maar..

  • Frankrijk zet verlaging pensioenleeftijd door (RTL-Z)

Dat u het in de gaten houdt..

  • Kroes: digitale paspoorten in hele EU erkennen (FD)

Starters let op: de huizenprijs gaat nog verder dalen. Uitstel loont!

  • Rabobank: Huizenprijzen dalen verder (RTL-Z)

Europese commissies schieten ACTA af!

  • Forse klap voor ACTA (NU.nl)

Bill Gross waarschuwt nog maar weer eens een keer.. (en hoe!!)

  • Financiële voedselketen bedreigd (IEXProfs)

Nieuws uit buitenlandse media

Spaanse besmetting
In het eerste kwartaal van 2012 hebben Spaanse spaarders zo'n slordige €100 miljard opgenomen en in het buitenland ondergebracht. Dat concludeert de Telegraph op basis van gegevens van de Spaanse centrale bank. Het probleem dat Griekse banken parten speelt, slaat nu ook over naar Spanje: mensen verliezen hun vertrouwen. In dat kader moet ook de uitspraak over een Europees depositogarantiestelsel van ECB-president Mario Draghi gezien worden.

  • Capital flight from Spain hits record $66bn (Telegraph)

Goud, eurobonds en een oplettende Britse joualist
Ambrose Evans-Pritchard is doorgaans goed ingevoerd en dat toont hij deze week maar weer eens aan. Nu ben ik nogal eigenwijs als het op de euro aankomt en ben ik niet zo bevreesd voor eurobonds. Althans, mits er een fiscale 0-lijn wordt aangehouden en eurobonds met goud gedekt worden. Alleen dan werkt Europa toe naar een toekomst waarbij de vrijheid van welvaart aan de burger wordt teruggegeven.

Evans-Pritchard is en blijft echter een euro-scepticus en dat levert een pakkende krantenkop op: “Europe’s debtors must pawn their gold for Eurobond Redemption“. “Pawn-shops” zoals die in Amerika bestaan typeren niet de gemiddelde Nederlandse winkelstraat, maar wie TV kijkt weet ongeveer welk publiek dergelijke winkels aantrekken. Erg flatteus klinkt het in ieder geval niet, maar Europese politici hebben de vinger naar zichzelf te wijzen: zij bevinden zich niet voor niets voor de deur van een soort Europese pawn-shop.

Evans-Pritchard schrijft er tenminste over en daarmee neemt hij afstand van het alom aanwezige goudtaboe in westerse media. De strekking is simpel: Duitsland eist goud als onderpand voor welke variant van eurobonds dan ook. Dat is een olifant in de monetaire huiskamer en Evans-Pritchard wijst die nu ook aan; waarvan akte.

De versie eurobonds waar hij over schrijft doet denken aan het voorstel van de pro-Europese denktank Bruegel maar met een iets andere invulling en met de expliciete Duitse eis om goud als onderpand in te brengen. Dat laatste is ontzettend belangrijk want indien eurolanden hun verplichtingen niet nakomen, dan kunnen zij fluiten naar hun goud. En als er iets is dat landen kan dwingen om orde op zaken te stellen, dan is het wel het behoud van hun nationale 'appeltje voor de dorst' zoals De Nederlandsche Bank onze nationale goudreserve pleegt te noemen. Daaruit is maar één conclusie op te maken: achter de schermen weet iedereen dat de goudprijs kunstmatig veel en veel te laag wordt gehouden. Het verlies van de nationale goudreserve zou dus een financiële en fiscale keramp zijn en dat is precies de prikkel die nodig is om politici ertoe te dwingen orde op zaken te stellen..

  • Europe’s debtors must pawn their gold for Eurobond Redemption (Telegraph)

Robert Zoellick: World Bank Chief Urges Euro Bonds
Hij is één van de weinige bobo's die wel wijst op de belangrijke rol van goud en hij wijst Europa op de noodzaak van eurobonds. Zoellick is scherp:

“My own view is that the Germans are right that you need to undertake these reforms, and the Germans have a point that they can't just give away their credit freely,” he said. “But there are partial euro-bond solutions” that could help provide long-term funding.

He also said direct recapitalization of European banks by the continent's rescue fund—as euro-zone officials are now debating—would help avoid “the drip, drip, drip of bad news and uncertainty,” Mr. Zoellick said.

En dat is precies het probleem: het gaat veel te langzaam met de herkapitalisatie van banken. En dat heeft zo zijn effecten: de uitstroom van spaartegoeden zien we in Griekenland, in Spanje, in Italië, en zelfs in Frankrijk. Hoe je dit ook wendt of keert, dit zijn geen goede ontwikkelingen.

PS. Als de link niet het hele artikel oplevert; even de titel via google zoeken en op de link van het artikel klikken.

De werkelijkheid haalt de geknutselde Amerikaanse statistieken in!
Een overzichtje en dan beginnen we met de Amerikaanse gezondheidszorg, of Obama's financiële horrorshow:

  • Healthcare costs to rise 7.5 percent in 2013: report (Yahoo!/Reuters)

De Amerikaanse huizenverkopen; ook de Amerikaanse makelaarsvereniging moet concluderen dat hun cijfers een te rooskleurig beeld hebben gegegeven..

  • Pending home sales post surprise fall in April (Reuters)

En de Amerikaanse werkloosheid is en blijft een drama..

  • Jobs data points to recovery losing momentum (Reuters)

En hoe het echte werkloosheidplaatje eruit ziet, een grafiek van John Williams' Shadow Stats:

In het kader wat er toch in vredesnaam allemaal misgaat in de VS, een aardige uitleg van Luigi Zingales over de essentie van het Amerikaanse probleem. De Amerikaanse overheid vervangt in een steeds grotere mate de vrije markt en wijdert daarmee concurrentie. In alle eenvoud is de gevolgtrekking dat de gemiddelde Amerikaan steeds meer betaalt voor steeds minder. Een teaser:

The stock of student loans has reached $1 trillion. The fraction of borrowers in default rose from 6.7 percent in 2007 to 8.8 percent in 2009. The situation appears ripe for another debt crisis, one in which Sallie Mae — which originates, services and collects student loans — plays a role similar to the one played by its cousin Fannie Mae in the last crisis; colleges play the role of the banks profiting from the subsidies; and students play the overleveraged homeowners.

  • Restored Competition Will Lessen U.S. Inequality (Bloomberg)

Zero Hedge berichtte ook over het Amerikaanse probleem van excessieve studentenschulden:

  • Student Debt Bubble Delinquencies Surge (Zero Hedge)

Cartoon!

In ander nieuws:

De eerste prognoses van de uitslag van het Ierse referendum:

  • Referendum ballot count to begin (Irish Independent)
  • Ierland lijkt EU-pact goedgekeurd te hebben met lichte marge (RTL-Z)

Wat hebben Koningin Beatrix, Mark Rutte, Neelie Kroes en Alexander Pechtold in het gemeen? Een interessante gastenlijstje..

In die categorie een prima artikel over de gespreksonderwerpen:

  • EU Titans To Address Euro Crisis At Bilderberg (Intel Hub)

Een aardige presentatie “End Game”:

  • “The End Game: 2012 And 2013 Will Usher In The End” – The Scariest Presentation Ever? (Zero Hedge)

Tot slot.

Om het maar weer eens in een one-liner samen te vatten: “Alles is te koop!”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo