Nieuws uit Nederland:

Nederland moet bezuinigen..
Een overzicht..

 • Sombere CPB-cijfers, de reacties (NOS.nl)

Bron: Begrotingstekort volgend jaar op 4,5 procent (NU.nl)

 • CPB: Krimp in 2012 0,75%; 9 miljard tekort wegwerken (RTL-Z)
 • Wisselende reacties op CPB-cijfers (NU.nl)

‘Ont-­euroïsering’ en tijd kopen met de LTRO
Een nieuwe term die we nog niet kenden: ‘Ont-­euroïsering’. We lezen in het FD:

Richard McGuire van Rabobank kan zich in de woorden van Hoogduin vinden, maar hij ziet de LTRO bovenal als een maatregel die de eenheid en daarmee de kracht van Europa ondermijnt. Door de faciliteit verschuiven de risico’s van perifere overheidsschulden naar de banken van die landen. Die banken richten zich noodgedwongen meer en meer op hun thuismarkt, waardoor er een soort van ‘ont-­euroïsering’ plaatsvindt. Dat de ECB tijdelijk per land verschillende onderpandeisen hanteert, maakt het nog erger. ‘Monetair groeien de landen uit elkaar, in plaats van dat er juist eenheid ontstaat op het fiscale front. Uiteindelijk is dat onhoudbaar.’

Misschien dat het volgende McGuire helpt. Denk nu eens in termen van goud. Hij zou kunnen bevroeden dat het enige middel waarmee publieke schulden geliquideerd kunnen worden, goud is. Goud tegen een véél hogere europrijs wel te verstaan (en dat is tevens een giga-devaluatie van de euro..).

De LTRO1 en LTRO2 van bijna €1 biljoen bewerkstelligen m.i. maar één ding en dat is dat het soevereine schuldenkaartenhuis ermee geconsolideerd wordt en het voorkomt daarmee een implosie van insolvabele banken en insolvabele overheden. Natuurlijk is dit geen oplossing; natuurlijk heeft de LTRO averechtse effecten en natuurlijk wordt er slechts tijd gekocht. Dat zijn allemaal open deuren.

Echter, door het consolideren van de bulk aan uitstaande staatsobligaties blijft een “gouden herstructurering” mogelijkt. Eurobonds zijn (vooralsnog) politiek onhaalbaar en om Europese overheden voorlopig gefinancierd te krijgen – hun oude schulden moeten immers constant opnieuw gefinancierd worden – zorgt deze compleet onzalige noodgreep ervoor dat dit mogelijk blijft. 'Ont-euroïsering' is een term van een bankman die slechts één onderdeel van het geheel ziet (ook al is dit op zichzelf correct).

 • De ECB koopt met geldinjectie vooral tijd voor beleidsmakers (FD)

Grappig: Duitsland lost Griekse puzzel op (Telegraaf)
Het filmpje is helaas niet meer te zien, maar de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble was tijdens het debat over de tweede miljarden bailout voor Griekenland een Sudoku aan het oplossen. De beelden werden door de ARD uitgezonden, maar de zender kreeg te horen dat dit verboden is. Schaüble wilde niet reageren, maar gaf aan ook wel eens een pauze te kunnen gebruiken.  

 • Duitsland lost Griekse puzzel op (Telegraaf)

In ander nieuws:

 • Groei Duitse industrie valt nagenoeg stil (RTL-Z)
 • Merkel niet op Sarkozy-campagne (NOS)
 • Italiaanse rente daalt tot laagste punt sinds augustus (RTL-Z)
 • Waar is mevrouw Poetin? (Welingelichte Kringen)

Big Brother heet Google?
Ook belangrijk om in de gaten te houden.. Google heeft haar privacy-beleid met ingang van vandaag gewijzigd. Google weigert te wachten met de aanpassing zoals is verzocht door de Europese Unie. Zoals dat voor de TV geldt, geldt dat ook voor Google. U heeft een afstandbediening waarmee u van zender kunt wisselen of waarmee u de TV kunt uitzetten. Nu zal ik mijn 'inteet' niet uitzetten, maar ik zet wel een andere zender op. Zoekmachine's zijn er te kust en te keur!

 • Google voert nieuw privacybeleid in (NOS)

Van gisteren en sorry, dit is niet meer mogelijk:

 • Verwijder je Google-verleden. Nu het nog kan (GeenStijl)

News & Views

 • Hoe gevaarlijk is een niet-democatisch Europa? (René Tissen; RTL-Z)

In diezelfde categorie, uit Spiegel:

 • “'We Can't Sacrifice Democracy to Save the Euro' (Spiegel)

Joris Luyendijk vraagt zich af hoe bankiers met zichzelf kunnen leven?

 • So, how can bankers live with themselves? (Guardian)

 

Spectaculaire prijsval goud en zilver..

 • Gold Falls in ’Manic’ Plunge as Beanke Damps Stimulus Bets (Bloomberg)
 • Sinclair: Today was a Cover-Up By the Fed & Mainstream Media (King World News)
 • Gold Tumbles More Than $100 As $1700 Stops Triggered (Zero Hedge)

Terwijl goud en zilver tuimelden, sprak Beanke over de Amerikaanse economie. Ook hij erkent dat het nog niet goed gaat..

 • Beanke Quells Talk of Fresh Fed Stimulus (Bloomberg)

Pensioenuitgaven Pentagon worden een gróót probleem..
Als het Pentagon verplicht is om ook de pensioenen te betalen van onderaannemers (lees: de Amerikaanse wapenindustrie) dan is de bodem van de pot met geld waar het Pentagon uit moet putten snel bereikt.

 • Pension Reform Unintended Consequence: The Pentagon Is Broke (Zero Hedge)

Griekenland en credit default swaps
Van onze SNS-correspondent; tegen een dergelijke inleiding over de Griekse kwestie en Credit Default Swaps kunnen we niet op! Het artikel bij Bloomberg waaraan hij refereert hebben we na tevergeefse pogingen niet kunnen vinden.

In een artikel op Bloomberg lezen we dat het bedrag dat via Griekse Credit Default Swaps is verzekerd  in de laatste 2 maanden is gestegen tot $3.25Mrd. Op zich interessant maar we blijven de koffie gewoon doorroeren onder het lezen. Obligatiebezitters hebben 100+ Mrd afgeschreven dus is 3Mrd peanuts.  Interessanter om te lezen is wat het kost om 10 miljoen Griekenland 5 jaar lang te verzekeren tegen faillissement, want daar hangt een prijskaartje aan van 7.3 miljoen contant en 100K ieder jaar hetgeen zou duiden op 94% kans op default. Er is nog een hoop gesteggel over wat nu een default is, zeker als er een vrijwillig gedwongen omruil plaats gaat vinden. De ISDA (overkoepelend orgaan derivatenhandel) is er nog niet uit maar de laatste stand van zaken is dat een via wetgeving afgedwongen omruil een default is. Lijkt ons toch ook, ook al hebben we geen rechten gestudeerd. Voor de volledigheid sturen we het betreffende artikel uit Bloomberg mee aan het eind van dit bericht.

Ter aanvulling.. Griekenland gaat bezuinigen: €3,2 miljard  

 • Greece Approves Welfare Cuts for Second Bailout (Bloomberg)

Systematische fraude hypotheekdocumenten VS
Oops, zullen de politici gedacht hebben. Een rechter die niet akkoord ging met een vervalst hypotheekdocument heeft een zeer belangrijk juridisch precedent geschept. Dan past de wetgever de wet toch gewoon aan zodat een vervalst document wel mag?! Dit is een juridische nachtmerrie en ondanks dat deze aanpassing een oplossing aanreikt voor reeds verkochte huizen uit executoriale verkoop is dit een “quick fix”. Averechtse effecten kunnen verwacht worden..

Libor-update

 • Exclusive: U.S. conducting criminal Libor probe (Reuters)

Europa en de VS vinden elkaar het meest lelijke eendje

In de categorie in Amerika vindt men alles in Europa rammelen..

 • Goldman: Germany Is Now On The Hook By €1 Trillion (Or 40% Of GDP) (Zero Hedge)

In de categorie in Europa vindt men alles in Amerika rammelen..

 • Only 54% Of Young Adults In America Have A Job (Zero Hedge)

In ander nieuws:

 • Cantor Bankers Defect to China in Talent War (Bloomberg)
 • Scientists: Far more cesium released than previously believed (The Asahi Shimbun)
 • Phone-hacking will be the single largest corporate corruption case for 250 years because 'cover up' went up 'to the very highest levels', says MP (Daily Mail)
 • 81% of Israelis Oppose Unilateral Strike on Iran (Washington's Blog)
 • To end the Fed, Paul will have to start questioning it (GATA)

Tot slot.

Wat had Ron Paul in zijn hand terwijl hij Beanke vragen stelde? Inderdaad, een silver eagle. Let ook op bij het begin van onderstaande filmpje. Ben Beanke heeft ook fans in het Amerikaanse congres. Baey Frank (Democraten) heeft kennelijk altijd al cheerleader van gratis geldbeleid willen zijn..