Dagelijkse kost 1 mei 2012

Nieuws uit Nederland

Alle waarschuwingen ten spijt..
Dramatische cijfers lezen we in het FD ten aanzien van potentiële omvang van de restschuldenproblematiek onder starters op de woningmarkt. Het FD citeert uit het onderzoek van Verening Eigen (Huur)Huis (bij de bank):

Medio 2011 hadden 517.000 huishoudens samen een potentiële restschuld van €15,3 mrd (gemiddeld €30.000 per huishouden) als hun woning nu zou moeten worden verkocht. Dat is 14,3% van de 3,5 miljoen huishoudens met een hypotheek.

Hoeveel er ook wordt gewaarschuwd voor de schuldenvalkuil (eens erin, moeilijk er weer uit) luisteren jong (startershypotheken) en oud (opeethypotheken) liever naar de veel te rooskleurige projecties van dure en minder dure (maat)pakken. Ik slaak een hele diepe zucht..

 • Huishoudens zitten met restschuld € 15,3 mrd (FD)
 • [Of lees:] VEH: vooral risico's jonge huiseigenaren (RTL-Z)

Hulde voor de collega bij RTL-Z!!
Kijk, dat leest nou een stuk nauwkeuriger!! Quote:

Uitleg ABN:
ABN verhoogt de rente, dit onder het eufemisme: “Wij vinden het belangrijk dat onze klanten een eerlijke rente betalen voor hun hypotheek.”

Eerlijk is eerlijk; ABN-Amro stelt (eveneens via RTL-Z) dat: “Onze kosten zijn hoger dan de opslag die u betaalt”, aldus de bank in de brief. Van banken kan niet verwacht worden dat zij verlies draaien. Dat zou voor zichzelf moeten spreken.

Misschien klinkt het voor u tegenstrijdig, maar ik vind een hogere rente meer dan gerechtvaardigd! Er schuilt namelijk een 'dubbele bodem' in de rentevoet: stijgt de rente dan stijgen de kosten van de schuldenaar, maar tegelijkertijd geldt dat de liquidatiewaarde van de hypotheek daalt. En dat is erg belangrijk bij het opschonen van de balansen van banken. Iets waarbij wat mij betreft ook de schuldenaar bij is gebaat.

Overigens, indien u meer wilt weten over de rentestructuur en het belang van stijgende en dalende rentecurves: lees het werk van Antal Fekete!

 • ABN verdubbelt opslag variabele hypotheek van 1 naar 2% (RTL-Z)

Vestia en Fifa..
Het FD komt met een interessante reflectie over de structuur van het verdienmodel van bemiddelings- en adviesbureau Fifa van Arjan G. (die lekker mee graaide uit de pot van fictieve financiële middelen bij Vestia), en het toezicht vanuit de AFM. Met enige reserves beschouw ik zo'n analyse want als een automatisme wordt er direct gekeken naar hoe het toezicht verscherpt kan worden, terwijl ik mij altijd eerst afvraag hoe je dat juist overbodig kunt maken..

 • Fifa opereerde in een markt met dunne scheidslijnen (FD)

Overigens lijkt hetgeen waar ik in mijn column vorige week met zoveel woorden toe opriep te gebeuren: het OM heeft gegevens opgevraagd bij Deutsche Bank en bij ABN-Amro. Althans, dat blijkt uit het laatste bericht bij het FD. Niet alleen het Openbaar Ministerie doet onderzoek; Deutsche Bank bereid haar verdediging alvast voor. Dit wordt overigens aardig gespind met de motivering dat zij inte onderzoek laat doen om te achterhalen hoe een en ander tot stand is gekomen, tot aan het e-mailverkeer aan toe. Deutsche Bank heeft volgens het FD een tiental advocaten ingehuurd..

 • Deutsche Bank onderzoekt contracten (FD)

Twee columns; beide met veel plezier gelezen:

 • Siliconen-Mark is door Kunduz-coalitie gewekt uit Brusselse horrordroom (Leon Willems; FD)
 • Niet iedere verbetering vraagt om een verandering (Jules Muis; Accountant)

In ander nieuws:

 • Banken Spanje en Italië kopen veel obligaties (NU.nl)
 • Spaanse economie krimpt minder dan gevreesd (NU.nl)
 • S&P verlaagt kredietwaardigheid Spaanse banken (NU.nl)

Hilarisch!! Maak het onderstaande de kat maar wijs..

 • 'Vertrouwen VS hoogste sinds 2007' (NU.nl)

Hoe koop je politieke invloed in het buitenland? Nou zo dus:

Nieuws uit buitenlandse media

Black Scholes and the formula of doom
Een geweldige samenvatting van Lisa Pollack over de recente behandeling van de BBC over het gebruik van de Black-Scholes (wiskundige) formule om optieprijzen te berekenen. Zij eindigt met de stelling en het verzoek tot discussie:

Models don’t cause crises. People cause crises.
Discuss.

En dat levert een heel erg lange discussie op! Dit wordt een kwestie van het filteren van gebruikte argumenten en die te rangschikken in “pro's en con's”.

Dit soort wiskundige modellen, annex formules moet je mijn inziens gewoon in de prullenbak gooien. Het punt is dat wiskunde in economie een stuk gereedschap is. De beperking is echter dat je er geen 'huis' mee kunt bouwen. De wiskunde is simpelweg misbruikt als “marketing” voor de verkoop van rotzooi. Uiteraard werden deze methodieken voorgesteld als zijnde 'financiële innovaties'; echter, de twee elementen die strikt noodzakelijk zijn om van een innovatie te kunnen spreken zijn: 1) er moet sprake zijn van een veieuwend element, en 2) het moet in de markt commercieel succesvol zijn. In dit geval is voor beide voorwaarden niets of niet iets substantieels aan te dragen die het woord “innovatie” rechtvaardigen.

Zo'n drie jaar geleden heb ik over het gebruik van al deze nodeloos ingewikkelde wiskunde eens snerend geschreven:

“To all economists I make this humble request: either disqualify anyone who misuses the word innovation or let us come up with another word. I consider the latter a serious option because its meaning has been lost. Let us come up with another word, instead of having all these dimwits using our terminology that we have theorized upon with scientific rigour, integrity and honesty.

Otherwise, we might as well start to use this term to refer to our own being, as we are pretty great innovated primates. But then again, let us not overestimate ourselves, we have not been that successful in the global marketplace. [Perhaps] we are [just] primates after all.

Laat ik maar niet beginnen over de gemeente Zeist die vorig jaar (meen ik) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken een “innovatieprijs voor binnenlands bestuur” kreeg voor een nieuwe website die als doel had om de communicatie met burgers te verbeteren.

Enfin, de formules van Fischer Black and Myron Scholes..

Electorale zorgen..
We zien het in Nederland en elders in Europa: de opkomst van extreem linkse dan wel extreem rechtse politieke overtuigingen. Dit is mijn inziens een logische gevolgtrekking van een door etterende crisis. Echter, dit soort extremen moeten m.i. sterk gewantrouwd worden. Houd je koppie er gewoon bij en blijf trouw aan basale en simpele beginselen: vrijheid, vrijheid, vrijheid en dat elke seconde van je leven.

Zero Hedge bericht over de politieke extremen in Griekenland en quote de huidige minister van Financiën Venizelos die (en dit zal ongetwijfeld aangescherpte verkiezingsretoriek betreffen) waarschuwt dat partijen via de verkiezingen het parlement in komen om vervolgens de Hitler-groet te brengen. Zoals gebruikelijk komt Zero Hedge met hun typische “alles-kan-kapot” interpretatie van deze quote.

Ik houd het erop dat mensen zich niet door intellectuele Tokkies moeten laten inpakken; of dat nou van het linkse of rechtse soort is. Er wordt simpelweg geheel traditioneel populistisch verantwoord gewezen met de linker vinger dan wel de rechter vinger naar een schuldige 'groep' in de samenleving, terwijl de andere hand gebruikt wordt om uit uw portemonnee het geld te graaien zodat allerhande valse beloftes kunnen worden gefinancierd. En dat is mijn (niet al te) bescheiden mening over populisten..

 • Goose-Stepping Hitler-ites Threaten Greece's Utopia (Zero Hedge)

Credit default swaps
Volgens mij maakt het niet zo veel uit wat we er over roepen; derivaten blijven net zo lang een probleem totdat dit systeem door een daartoe bevoegd arts dood wordt verklaard. Vervolgens zal via een lijkschouwing uitgewezen moeten worden hoe alle posities kunnen worden ontbonden.

Desalniettemin, ISDA dat 'toezicht' houdt annex uitspraak doet wanneer er sprake is van een 'credit event', gaat zich buigen over de kleine lettertjes in de contracten..

 • Is ISDA About To Be Forced To Cave? (Zero Hedge)

Paul vs Paul

Must see grafiek..

Heel apart. Hier moet we even induiken..

In ander nieuws:

 • Exclusive: CME readies round-the-clock grains trade: sources (Reuters)
 • Abu Dhabi in Lloyds Bank talks (Telegraph)

Na het omkopingsschandaal bij de Mexicaanse activiteiten van het Amerikaanse supermarktconce Walmart, beginnen de aandeelhouders zich te roeren..

 • New York pension funds to vote against 5 Wal-Mart directors (Reuters)

Tot slot.

Via de Telegraph: