Dagelijkse kost 10 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Europa schiet Spanje te hulp
Eerst zou er €100 miljard naar Spaanse banken gaan en wel via de Spaanse overheid. Toen werd besloten om de €100 miljard direct aan Spaanse banken te verstrekken via het ESM en buiten de Spaanse overheid om zodat die deze schulden niet bij de staatsschuld hoeft op te tellen. Gisteren is er besloten dat Spaanse banken een voorschot krijgen uit de toegezegde steun van €100 miljard à €30 miljard en dat die steun alsnog verloopt via de Spaanse overheid omdat er nog geen instituut of kaders zijn voor Europees bankentoezicht. Die toezichthouder komt pas op z'n vroegst in september. Bovendien krijgt Spanje een jaar extra om de begroting op orde te brengen.

Wat negen uur vergaderen allemaal kan opleveren; we zullen er nog maar een sangria op drinken.. olé!

  • Akkoord over condities Spaanse bankensteun (FD)
  • Spanje kan snel 30 miljard lenen (NOS)
  • Spanje krijgt jaar extra voor gat begroting (RTL-Z)
  • Bankentoezicht in de steigers (RTL-Z)

Hoe overkreditering te voorkomen?
Via NU.nl: “Tien jaar lang liepen de plannen voor een Landelijk Informatiesysteem Schulden stuk op de in Nederland geldende privacyregels.”

“[..] In de toekomst zal iemand die bijvoorbeeld op afbetaling een wasmachine wil kopen meer moeten overleggen dan enkel een loonstrookje. De verkoper moet de klant toestemming vragen om diens mogelijke schulden in te zien. Werkt de klant hier niet aan mee, dan kan hij naar de financiering voor de wasmachine fluiten.”

Privacy houdt een keer ergens op. Deze constructie lijkt mij houdbaar mits inzage goed geregeld is. Koopt men niets op krediet (zoals ondergetekende) dan staat men ook nergens vermeld. En indien iemand per sé op krediet een wasmachine wil kopen (en daarmee een kredietrisico creëert voor een spaarder) en geen inzage wil geven dan is er een hele simpele oplossing: geen wasmachine. In dat geval willen een teiltje, zeep, een wasbord en ouderwets handenarbeid prima werken. Zonder te willen pleiten voor kinderarbeid; een kind kan de was doen..

  • Geen lening meer bij betalingsachterstand (NU.nl)

'Synthetische indextrackers hoeven niet begrepen te worden'
Als ik de bestuursvoorzitter Alain Dubois van Lyxor – dat is de grootste aanbieder van synthetische indextrackers in Nederland – geheel op eigenwijze wijze mag samenvatten dan hoeft de Nederlandse huis-, tuin- en keukenbelegger niet beschermd te worden tegen zichzelf en mag die een muppet zijn. Quote: “[..] Beleggers hoeven niet precies te weten hoe een tracker werkt, als ze maar begrijpen dat de waarde ervan meebeweegt met de te volgen index’, werpt Dubois tegen.

  • ‘Belegger hoeft indextracker niet tot in alle details te begrijpen’ (FD)

Lagarde waarschuwt voor protectionisme
Via NU.nl: “Lagarde verwees naar een recent rapport van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waarin wordt gesteld dat 4 procent van de handel van de 20 grootste economieën inmiddels wordt geraakt door maatregelen die zijn bedoeld om buitenlandse concurrentie te verminderen.”

Tja, ze heeft natuurlijk een punt want wereldwijd worden er steeds meer protectionistische maatregelen genomen. China en de VS zijn aan het handelsruziën en hier en daar worden grondstoffenmijnen genationaliseerd.

Wat mij ontzettend tegen staat bij dit soort berichtgeving is dat er tig andere vormen van protectionisme bestaan die niet als zodanig worden bestempeld: de verdubbelde omvang van de Amerikaanse kredietcreatie als gevolg van het monopolie op de uitgifte van de wereldreservemunt, nationale en inteationale kredietkartels, het bestaan van het olie-kartel, de monopolierechten die verworven worden via patenten, het bestaan van vergunningen en licenties van telecom-aanbieders en ga zo maar door. We leven in een op mercantilisme geïnspireerde planeconomie. Die is al protectionistisch van aard. Maar omdat al dit soort belemmeringen voor vrije marktwerking ogenschijnlijke belangen van 'westerse' landen beschermen horen we er helemaal nooit iets over.

  • Lagarde waarschuwt voor protectionisme (NU.nl)

Is Rabobank betrokken bij Libor manipulatie?
Na de schorsing van twee Deutsche Bank medewerkers gisteren, volgt ook de Japanse Bank Mitsubishi UFJ. Ook Mitsubishi schorst twee medewerkers. Saillant, de twee medewerkers werkten in het verleden bij Rabobank. Via Bloomberg:

Derivatives traders Christian Schluep and Paul Robson have been suspended from the bank, said a person briefed on the matter, who asked not to be identified. The two formerly worked at Dutch lender Rabobank, one of at least 12 banks being probed by regulators over allegations they rigged the London and euro interbank offered rates, the person said.  

Via RTL-Z lezen we in aanvulling op dat inzicht dat er “wereldwijd [..] 10 tot 14 banken betrokken [zijn] bij het Libor-schandaal. Dat stelde de Britse staatssecretaris van Financiën Mark Hoban in een dinsdag gepubliceerd vraaggesprek met het Duitse Handelsblatt.

En aangezien Rabobank één van deze banken is, volgt de vraag of Rabobank heeft meegedaan aan het fingeren van Libor. Niet dat Rabobank commentaar wil geven, maar deze vraag zal beantwoord moeten worden. En indien mocht blijken dat Rabobank zich schuldig heeft gemaakt aan de doorgestoken kaart die Libor is geworden dan volgt ook hier de vraag of De Nederlandsche Bank op de hoogte was.

In Groot-Brittannië heeft de Britse centrale bankier Paul Tucker in alle toonaarden ontkent dat hij weet had. Hij stelde voor de parlementaire commissie: “absolutely not”.   

  • '10 tot 14 banken in Libor-schandaal' (RTL-Z)
  • 'Geschorste handelaren Libor werkten eerder bij Rabo' (RTL-Z)
  • Tucker TV (FT Alphaville)

Overigens verscheen er in de Financial Times een scherpe analyse van Paul Langtry (een financial). Hij schrijft:

So why were Libor rates set so low? The early days of the credit crisis saw the banking system almost collapse completely. The reason rates are still so low, both base rates and Libor, is that all the large inteational banks are still in grave danger and only ultra low funding at almost zero rates are keeping them alive. This helps fund their leveraged non-performing loan books of which the financial world refuses to disclose specific detail. The crisis must end before rates can be reversed.

  • Barclays and the BoE have probably saved the financial system (FT)

En ook bij CNBC Europa aandacht voor de Libor-manipulatie want zou ook de goud- en zilvermarkt gemanipuleerd worden? Nee of toch wel? Ned Naylor-Leyland over de hopeloze staat van het inteationale financiële stelsel..

Uit buitenlandse media

'Blogfight'..
Naar aanleiding van een blogpost van Noah Smith over Zero Hedge een reflectie van FT Alphaville, met name over de zin en onzin van Zero Hedge. De strekking: Zero Hedge is slecht voor het rendement indien het gebruikt wordt als bron voor beleggingsadvies. Eerlijkheidshalve heb ik ook wel eens grote moeite met de “alles-kan-kapot-analyses” van Zero Hedge, maar zoals er op de TV een knop zit, je hoeft het niet te lezen. Nu is Zero Hedge meer dan duidelijk over goud: je bent muppet als je geen goud bezit, maar bij FT Alphaville ziet men dat anders. Dan kunnen wij weer roepen dat bij FT Alphaville het kwartje maar niet wil vallen maar dan hebben we er heerlijke en niet ter zake doende discussie bij.

Die discussie is dan wel erg leuk. Bij Zero Hedge zorgen de comments vrijwel altijd voor vermaak en dat blijkt ook bij FT Alphaville het geval te zijn..

  • Noah Smith is a moron and he’ll get cancer soon, etc (FT Alphaville)

Over 'blogfights' gesproken. Gisteren mailde Frank de onderstaande link van Business Insider met zijn reactie: “WTF? Moet je dit eens lezen..”. Mijn reactie was niet veel anders..: “WTF? Degene die dit heeft geschreven is een typische zacht geld fantast”. Onder de spraakmakende titel “De dertien mensen die de wereldeconomie aan het veietigen zijn” propageren de twee auteurs monetaire stompzinnigheid: de geldpers moet overal ter wereld aan! Wie dat tegenhoudt veietigt de wereldeconomie!

Ter samenvatting: Merkel is fout bezig omdat zij eurobonds onacceptabel vindt. Beanke is fout bezig omdat hij – jawel daar komt het – niet genoeg naar Paul Krugman luistert en te weinig vers geprint geld de Amerikaanse economie in pompt. President Obama is fout bezig omdat hij te lang heeft geluisterd naar economen die voor bezuinigingen pleiten (uhum.. met een perma-begrotingstekort van meer dan $1 biljoen vier jaar op rij). Mario Draghi is fout bezig omdat hij de geldpers niet wil aanzetten (dat kan Draghi ook niet; dat is de ECB expliciet verboden). Ook bizar: Ron Paul is fout bezig omdat hij de Fed met zijn retoriek over een terugkeer naar de goudstandaard heeft gepolitiseerd en de monetaire stimuleringsmaatregelen beperkt heeft.

Dit artikel is zo bizar ingestoken dat het intellectuele faillissement van de auteurs Matthew Boesler en Max Nisen aangevraagd kan worden. Voor bizarre propaganda gaat u naar Business Insider..

Nieuw MF Global?
De meerwaarde van Zero Hedge is snel gevonden: ze zijn razendsnel. Zero Hedge meldt dat het er alle schijn van heeft dat er een nieuwe MF Global is: PFG Best. De topman van PFG heeft een zelfmoordpoging gedaan nadat onregelmatigheden in de boekhouding waren geconstateerd (of die zelfmoordpoging succesvol is geweest moet nog blijken: hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis). Via Zero Hedge:

From the just filed affidavit by Lauren Brinati who is working with the National Futures Association, which in tu has just filed notice prohibiting PFGBest from operating further, and freezing all of its accounts:

  • On or about June 29, 2012 PFG reported to NFA that it had approximately $400 million in segregated funds, of which more than $225 million were purportedly on deposit at U.S. Bank
  • On or about July 9, 2012, NFA received information indicating that PFG's Chairman may have falsified bank records
  • On July 9, 2012, NFA made inquiry with US Bank and leaed that rather than the $225 million that PFG had reported as being on deposit at US Bank just days earlier, PFG had only approximately $5 million on deposit at U.S. Bank.

Translation: another $220 million segregated account pillage has just taken place, in the vein of none other than Jon Corzine and MF Global.

The money has now officially vaporized.

Net zoals bij MF Global kunnen klanten die via PFG Best in futures handelden niet bij hun tegoeden. Wat zij wel kunnen? Zij kunnen hun posities in termijncontracten liquideren. Maar of zij bij hun 'geld' kunnen is een tweede.

Als mensen nog dachten dat MF Global een incident was, “think again”? Als het patroon van systematisch list en bedrog nu nog niet duidelijk is; kruip onder een steen.

  • PFG Is Now MFG(lobal) Part 2 As $220 Million In Segregated Client Money Has Just Vaporized (Zero Hedge)
  • Futures Brokerage PFG Best Freezes Accounts Following Discovery Of Accounting Irregularity (Zero Hedge)

In ander nieuws:

De SEC meldt dat zij definities hebben gevonden voor derivaten zodat die gereguleerd kunnen worden. De SEC heeft geen details bekend gemaakt. Beter laat dan nooit, maar ik heb er weinig vertrouwen in dat de Amerikanen in staat zullen zijn om de gebouwde derivatenbom te ontmantelen.

  • SEC finalizes derivative definition rules (Reuters)

Sterk stuk van Pepe Escobar over de (oneigenlijke) Amerikaanse invloed in machtswisselingen op het Zuid-Amerikaanse continent..

  • The Roving Eye: Welcome to 'democraship' (Asia Times)

Tot slot.
Gisteravond zat ik wat in het wilde weg te zappen en bleef hangen bij de Beste Singer-Songerwriter van Nederland. Tot mijn grote plezier zag ik mijn oud-collega meedoen! Net voordat ik de Nieuws-Flash! ging doen heb ik met Luutzen – aka Johnygoody – met veel plezier samengewerkt. Luutzen is niet door naar de volgende ronde, maar ik vind het echt heel leuk dat hij met zijn passie bezig is!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo