Dagelijkse kost 10 september 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Wellink over de ECB-maatregelen

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Voor veel criticasters van deze financiële crisis blijkt Nout Wellink vaak als een rode lap op een stier te werken, maar zonder enige gêne: ja, wat Wellink zegt. De beste man geeft hier een steekhoudend commentaar.

Frans begroten: het kwartje van Kok?
In het Frankrijk van president Hollande groeit de economie minder hard dan de prognoses hoopgevend suggereerde en dat noodzaakt bezuinigingen. Zou de economie met 1,5% gaan groeien, nu blijkt de groei om en nabij de 0,8% te zijn en dat laat een gat achter op de begroting. De regering van president Hollande zal voor €30 miljard aan bezuinigingen moeten vinden om de Europese begrotingsnormen te halen. In het FD lezen we daarover:

Tijdens een televisie-interview zei de Franse president dat de aangekondigde belastingschijf van 75%  voor inkomens boven de  € 1 mln in principe voor twee jaar geldt. Als de crisis voorbij is, verdwijnt  de maatregel.

In Nederland weten we wat de betekenis is van woordje 'tijdelijk': het kwartje van Kok wordt nog steeds afgetikt..

  • Franse president ziet groei tegenvallen (FD)

Lekker rustig bondje
Van onze SNS-correspondent, dit keer met een vrolijke noot tot slot. Dat is er ééntje met een heilzame werking voor de lachspieren..

Lekker rustig die bondjes. Couponnetje knippen en weer verder slapen. Als het fout dreigt te gaan dan grijpt de overheid wel in.

De markt reageert in ieder geval euforisch op de plannen van de ECB. Het is wel zo dat landen in de problemen eerst nog steun aan dienen te vragen bij ESM/EFSF met alle beloftes van dien (die Spanje bijvoorbeeld vooralsnog niet wil geven). Begin volgende maand moet een Momorandum of Understanding klaar zijn waarin deze gang van zaken wordt geformaliseerd. Hiermee zou de ECB op tijd klaar zijn om perifeer papier op te kopen. Er komt namelijk een grote aflossing aan die Spanje in de problemen zou kunnen brengen als er geen vangnet is voor nieuw papier.

Ook is het zo dat de Bundestag nog akkoord moet gaan (hebben 27% stemrecht), but markets buy the rumour and sell the fact. Overigens wijst een opiniepeiling in Spanje uit dat inmiddels 72% van de ondervraagden er van uit gaat dat een EU reddingsoperatie noodzakelijk is. Verleden maand was dat nog 62%.

Woensdag moet het duitse hof beslissen of ESM van start kan gaan, iets wat Morgan Stanley een 60% kans van slagen geeft. Uit een enquete in Der Spiegel blijkt dat 54% van de duitsers voor een blokkade door het hof is, maar ja sinds wanneer heeft het volk het voor het zeggen? Het duitse consitutionele hof staat er om bekend erg onafhankelijk te zijn en regelmatig voor verrassingen te zorgen dus commentatoren passen wel op om te voorspellen wat het hof waarschijnlijk zal gaan doen.
Het rendement op 10 jaars spaans papier is 1.2% gedaald en staat nu op ca. 5.6% (grafiek). Uitgedrukt in performance is dat 9.4% winst ten opzichte van een week geleden. Op dit moment is het rendement van 10 jaar Nederland 1.85%. Dat betekent dat 10 jaar Spanje in één week net zoveel heeft opgeleverd als wanneer men 5 jaar lang een couponnetje van1.85% bijschrijft.
————
Griekenland blijft toch ook de aandacht vragen. Volksvertegenwoordigers zijn er dit weekend niet in geslaagd om tot overeenstemming over 11.5Mrd bezuinigingen te komen. De Trojka is vandaag tegen de middag in Athene. Er wordt gestaakt dus een preciese aankomsttijd kan niet worden gegeven en bovendien staat vulkaan Santorini op het punt van uitbarsten.
————
Deze week staat er ca 15Mrd aan nieuw staatspapier in de agenda terwijl er voor 20Mrd aan rente en aflossing naar de markt vloeit. Naast Nederland en Duitsland komt ook Italië met uitgiftes van 3, 11 en 15 jaars papier.
————
Tot slot nog een vrolijke noot. Onderstaande link kregen we binnen inzake een filmpje van Mario Draghi in zijn jonge jaren:
http://i.imgur.com/XaiUx.gif

Merkel wil geen Grexit
Volgens ingewijden van Angele Merkel die met het Duitse Spiegel spraken is bondskanselier Merkel tegen een vertrek van Griekenland uit de euro. Via RTL-Z : De Duitse bondskanselier Angela Merkel is van mening dat Griekenland de eurozone in geen geval mag verlaten en is bereid het land meer bewegingsruimte te geven. [..] Volgens het bericht wil Merkel in ieder geval Griekenland geen derde hulppakket geven, omdat dat geen meerderheid in de Bondsdag zou halen. Maar ze zou wel bereid zijn de voorwaarden van de hulp aan de Grieken te veranderen. Zo kan de volgende krediettranche voor Athene worden vergroot en kan een latere lening overeenkomstig worden verkleind, aldus Der Spiegel.

Het verbaast mij helemaal niets. Ik heb er wel vaker op gewezen: de ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Als de euro-ketting breekt dan zijn wij heel ver weg van waar we willen zijn (ook al verschillen hierover de meningen).

  • 'Merkel wil geen Grieks vertrek uit euro' (RTL-Z)

Terwijl Griekenland economische schoktherapie ondergaat (de Grieken kunnen niet anders dan afkicken van synthetisch krediet), krimpt de economie in Italië en gaan de Spanjaarden er in meerderheid vanuit dat de Spaanse regering een hulpverzoek zal gaan indienen. Maar liefst 72% van de respondenten van de Spaanse krant El País gaf aan dat zij verwachten dat de Spaanse Europa in Brussel zal aankloppen.

  • Sterkere krimp Italiaanse economie (NU.nl)
  • 'Spanjaarden verwachten hulpverzoek' (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

De wereld vanuit Berlijn: Spiegel inventariseert Duitse ontvangst maatregelen ECB
Het Duitse Spiegel vat bij belangrijke gebeurtenissen de meningen in Duitse media samen. Dat deed Spiegel ook naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen van de ECB. Dat levert een zeer helder artikel op met de Duitse opinie. Zoals ik vrijdag al schreef is er geen sprake van monetaire verruiming of geldpersfinanciering; het gaat om verschuivingen en het grote probleem draait om de vraag of de ECB uit de markt kan stappen indien landen zich niet aan de gestelde hervormingen houden.

Het is dan wel geen geldpersfinanciering, maar de ECB begeeft zich op glad ijs door het inzetten van monetaire beleidsinstrumenten in fiscale aangelegenheden. En zoals Nout Wellink al wees op de risico's van het verschuiven landenrisico's van markt naar centrale bank, zo wordt dat ook in Duitsland gedaan.

Het commentaar van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is scherp (vertaling Spiegel):

“Draghi has made it clear that, from now on, the ECB will only buy bonds when a crisis-hit country asks for help from the euro rescue fund or agrees to other conditions. But that promise isn't new. The would-be saviors of the euro have been insisting on structural reforms for years. The recipients of aid make promises but often do not keep them. But what will the ECB do if, say, Italy does not carry out the labor market reforms it has promised? Is it going to start selling Italian bonds? It can't if it takes its own argument seriously, that monetary policy in the euro zone no longer functions properly.”

“The central bank is getting tangled up in its own arguments because it has allowed itself to become the prisoner of politics. Since it is willing to make up for the failures of European politicians, it can not quit the bond-purchasing program.”

“The leaders of southe euro-zone countries should be happy: They can continue to borrow at low interest rates and do not need to worry about finding investors. But the northe leaders are satisfied, too, because they can hide behind the ECB and do not need to face uncomfortable questions in, say, the Bundestag (Germany's parliament) about all the additional risks that Germany is taking on. In the euro zone, there is no longer a distinction between monetary and fiscal policy.”

Hier is wat mij betreft geen speld tussen krijgen. De enige manier om politici te dwingen orde op zaken te stellen is een fiscale 0-lijn. De ECB wordt doorgaans verweten te weinig te doen, maar het tegendeel is het geval. De beeldspraak dat de ECB in gijzeling wordt genomen door de Europese politiek is er één die mijn inziens terecht is. De kritiek die geleverd wordt, moet gericht blijven op de veroorzakende partij en dat zijn en blijven politici. Bankiers valt veel te verwijten, maar het zijn politici die geen afscheid willen nemen van een mislukt economisch paradigma: meer uitgeven dan je binnenkrijgt werkt nu eenmaal voor niemand. En tekorten printen? Dat is geen oplossing maar een recept voor een verergering van deze crisis.

Het Europese leiderschap blijkt keer op keer niet in staat te zijn om hetgeen zij bijvoorbeeld Griekenland opleggen, ook aan zichzelf op te leggen. De dag dat er in heel Europa een (grondwettelijke) fiscale 0-lijn geldt – dat is een verbod op begrotingstekorten en dat is het equivalent van een verbod op onaflosbare staatsschulden – dan pas kan de Europese vlag buiten gehangen worden. Alleen dan heeft men het financiële systeem op fundamentele wijze en ten goede veranderd*.

  • The World from Berlin: 'The ECB Is Doing Govements' Dirty Work' (Spiegel)

* Overigens, een herwaardering van goud is de enige manier om definitief uit het slechte schuldenmoeras te komen, maar in de tussentijd moeten (en worden ook) de fiscale spelregels aangepast zodat fiscale ontsporingen voor goed tot het verleden behoren.

Jesse over Bill Gross' liefdeverklaring voor goud

Bleek fondsbeheerder Bill Gross van 's werelds grootste obligatiefonds PIMCO eerder al de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld in twijfel te trekken en stapte hij deels uit Amerikaans schuldpapier (voor zover Pimco dat kan), nu bekent hij en publique naar goud te kijken. Gross kiest zijn momenten uit om niet de geschiedenisboeken in te gaan als fondsbeheerder die de monetaire superstorm niet heeft zien aankomen.

Ten aanzien van GLD waar Gross naar kijkt is er zoals te verwachten valt commentaar van gold bugs. Jesse schrijft treffend:

Some gold advocates of my acquaintance were complaining that Mr. Gross is looking at GLD rather than a straight up bullion purchase. I think that is a bit unrealistic given the size of his fund and the scope of the potential demand, not to mention his position in the 'financial establishment.' One must bear in mind, however, that when a whale like Bill Gross speaks, he is wearing a 50,000 watt megaphone compared to most. So we ought not to discount the importance of what he says.

And who knows, he may already be invested in GLD and is now talking his book.

But I share the distrust that some have of GLD and SLV except as a short term paper exercise. Any failure of those instruments due to malfeasance would provide a leg up for the metals that would be rather impressive.

Must read: verhoging Amerikaans schuldenplafond was een politiek drama
De Washington Post wijdde een heel lang artikel aan het bijna 'ontploffen' van de deal tussen Republikeinen en Democraten vorig jaar om tot een verhoging van het schuldenplafond te komen. President Obama bleek tot zijn grote ergeis beperkt te worden door de Amerikaanse grondwet: het Amerikaanse congres schrijft de wetten, de President mag die ondertekenen of niet. De reden voor zijn ergeis is begrijpelijk want hij was (en is) bevreesd dat de verhoging van het schuldenplafond niet hoog genoeg zal blijken te zijn en dat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de discussie opnieuw op de agenda komt te staan. Het zou betekenen dat heel Amerika geconfronteerd wordt Obama's gat in de hand. En wie de cijfertjes in de gaten houdt, weet dat er een zeer reële mogelijkheid is dat het schuldplafond inderdaad voor de verkiezingen bereikt wordt.

Dat vorig jaar de spanningen hoog opliepen blijkt uit het artikel dat de Washington Post hierover schreef. President Obama moest door een stafmedewerker van de Democratische leider uitgelegd worden wat de situatie was. Hij durfde het aan om geen blad voor de mond te nemen en sprak zijn grote verbazing uit dat het Witte Huis geen plan B had. Zijn boodschap was simpel: er mocht niet verwacht worden dat er een alteatief plan zou volgen. Er zat maar één ding op: Obama zou elk akkoord moeten ondertekenen want alleen op die manier kon een financiële catastrofe afgewenteld worden.

Terwijl president Obama vraagt naar de 'onbekende' weg in het geval hij het akkoord niet ondertekent, schetst minister van Financiën Timothy Geithner het scenario van een financiële catastrofe:

Could I actually veto it? Obama asked, adopting his law professor manner. What would happen on the day of the veto? The day after?

“It would have massive effects,” Geithner said. Treasury had to conduct a bond auction in the open market in about five days, the regular Tuesday auction, with settlement on Thursday. That first auction could be a kind of tripwire, setting off a chain reaction. The federal govement couldn’t pay its bills. “Why would anyone buy U.S. bonds if it’s an open question whether we are going to have the authority to pay for them?”

Another possible outcome, Geithner said, was perhaps worse. “Suppose we have an auction and no one shows up?

The cascading impact would be unknowable. The world could decide to dump U.S. Treasuries. Prices would plummet, interest rates would skyrocket. The one pillar of stability, the United States, the rock in the global economy, could collapse.

Aanrader!

  • Inside story of Obama’s struggle to keep Congress from controlling outcome of debt ceiling crisis (Washington Post)

Tot slot.
Stel. Uw buren geven een feestje waar de gasten de karaoke-machine goed weten te waarderen. En dat tot diep in de nacht. Slapen kan dan een zeer lastige opgave blijken te zijn. Wat kan je daar vervolgens tegen doen?

Een prachtig voorbeeld van zoete wraak na een slapeloze nacht:

Lees het hele artikel bij de Telegraph!

  • Neighbour kept up by late night karaoke posts public critique of terrible singing (Telegraph)
Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *