Dagelijkse kost 11 april 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Historisch record
Via RTL-Z lezen we dat het laagste aantal bouwvergunningen worden verleend sinds 1953. Dat is een hele tijd geleden. Het hele probleem van de woningmarkt kan wat mij betreft met één woord worden samengevat: onderinvestering. En dat is een probleem dat vanzelf ontstaat indien er jarenlang sprake is geweest van overinvestering. Jarenlange kredietexpansie heeft ertoe geleid dat de hypotheekmarkt verzadigd is geraakt en dat raakt de woningprijs. De prijzen zijn de pan uit gerezen en zijn niet marktconform. Bovendien overtreft het aanbod  de vraag en dat verdwijnt vanzelf en alleen wanneer de prijzen dalen. Of dat nu goedschiks of kwaadschiks gebeurt.. 

  • Laagste aantal bouwvergunningen sinds 1953 (RTL-Z)

Vastgoedbeleggers: sloop winkels onvermijdelijk
De bovenstaande titel is de krantenkop zoals die in het FD vandaag verscheen. Mijn eerste reactie was: “Nee, dit meen je niet”. Het sluipt er zo makkelijk in: private verliezen afwentelen op de belastingbetaler.

In het bericht wordt duidelijk dat vastgoedbeleggers rekening houden met sloop in het uiterste geval en dat maakt de kop ietwat gechargeerd. Dat sloop altijd tot de mogelijkheden behoort lijkt mij afhankelijk van de bouwkundige staat, maar het mag nooit een stelregel worden om vraag- en aanbodverhoudingen te beïnvloeden*.

De rode draad in het bericht is dat de vastgoedsector huurcontracten zo willen aanpassen dat winkeliers die hen niet bevalt, sneller uit een winkelpand kunnen worden gezet. Dat moet de kwaliteit van winkelstraten ten goede komen. Met de botte bijl wordt met deze wens gestreden om bevoegdheden waar ik heel veel vraagtekens bij zet. Immers, winkeliers investeren in hun winkelpand en dat zijn verzonken kosten die men in één klap kwijt is als men uit hun winkelpand wordt geknikkerd.

Averechtse effecten moeten niet eenzijdig worden neergelegd bij één partij: de winkelier. Dat betekent niet dat ik voorstander ben van 'rigiditeit' in (huur)contracten, integendeel. Echter, men kan niet tijdens het spel de spelregels in het voordeel van één partij aanpassen. Dit voorstel afkomstig van de vastgoedlobby is niet zonder meer aan te bevelen.

De vastgoedlobby heeft overigens nog meer wensen, want in het FD lezen we:

Ook stelt de IVBN [de vereniging voor institutionele vastgoedbeleggers] dat gemeenten moeten investeren in het winkelgebied in het centrum, in plaats van steeds nieuwe winkelgebieden buiten de stad te plaatsen. De vereniging is tegen de komst van nog meer meubelboulevards en grote bouwmarkten en elektronicazaken aan de rand van de stad.

Dit is een illustratie hoe de overheid voor het karretje wordt gespannen van een lobby: de overheid als verlengstuk van gevestigde belangen. De eerste vraag die mij zeer relevant lijkt is de vraag waarom gemeenten moeten investeren in het winkelgebied van hun stadscentrum? Moeten gemeenten deze panden soms opkopen? De andere wens is ook opmerkelijk want gemeenten moeten om de sector te helpen herstellen, de concurrentie beperken door een restrictief beleid te voeren voor alteatieve locaties. Dit soort symptoombestrijdingsmaatregelen werken allemaal averechts..

  • Vastgoedbeleggers: sloop winkels onvermijdelijk (FD)

* Als sloop de oplossing is om het aanbod te verminderen en zodoende de prijzen te ondersteunen dan zou het einde zoek zijn. Onnodige sloop is de meest grove vorm van kapitaalveietiging. Lagere vastgoedprijzen en dus lagere (huur)kosten vergroten via alle schakels in de economie de koopkracht van de consument. Sloop zou dat verhinderen en de koopkracht onnodig verkleinen. De consument betaalt dus de eindafrekening van een dergelijk beleid.

Commissie De Wit
Een voorschot van Jules Muis op het rapport van Commissie De Wit dat vandaag uitkomt. Hij grijpt het boek “Struikelbank” van Sybren Kalkman aan als aanleiding voor een prachtige column.

  • Eindrapport 'commissie De Wit' avant la lettre (Jules Muis; Accountant)
  • Zojuist binnen: 'Staat faalde bij redding banken' (NU.nl)

Spaanse benauwdheid: rente boven de 6%
Vorige week liep de druk op Spaans schuldpapier op en is vandaag gestegen tot boven de 6%. Spanje is en blijft zorgelijk..

  • Spaanse rente weer hoger dan 6 procent (RTL-Z)

Via het FD lezen we dat ze in Italië niet blij zal zijn met de heieuwde zorgen over Spanje:
De Italiaanse beurs ging met 5% onderuit, terwijl de tienjaarsrente van dat land met 23 basispunten steeg naar 5,66%.

Niet alleen de schulden stapelen zich op, de zorgen doen dat ook (en misschien nog wel veel sneller dan men door heeft).

  • Weer twijfels houdbaarheid schuld Spanje (FD)

In ander nieuws:

  • China zet prominent Bo Xilai uit Politburo (FD)
  • Minister steunt plan hogere hypotheken (NU.nl)
  • Italië duurder uit met korte leningen (NU.nl)
  • Japanse fin-min houdt bewegingen yen in de gaten (RTL-Z)

Uit buitenlandse media

Obama's JOBS-act
President Obama zaait de volgende zeepbel met de JOBS-act: onder de noemer van het creëren van banen worden nieuwe bedrijven in de technologiesector vrijgesteld van regels die fraude moeten voorkomen.

De gedachte is dat wanneer bedrijven bomen beloven die tot in de hemel reiken, beleggers sneller hun geld zullen steken in nieuwe bedrijven en dat is positief voor de werkgelegenheid. Dat de bestuurders van bedrijven alle ruimte en mogelijkheden krijgen om beleggers voor te liegen en kunnen oplichten is echter de kostprijs. Dat is een recept voor ellende. Matt Taibbi legt uit..

Alvast één treffende quote: The “Jumpstart Our Business Startups Act” (in addition to everything else, the Act has an annoying, redundant title) will very nearly legalize fraud in the stock market. In fact, one could say this law is not just a sweeping piece of deregulation that will have an increase in securities fraud as an accidental, ancillary consequence. No, this law actually appears to have been specifically written to encourage fraud in the stock markets.

  • Why Obama's JOBS Act Couldn't Suck Worse (Matt Taibbi; Rolling Stone)

10-jaars rente Amerikaanse staatsobligaties onder de 2%
Dit gaat tegen de intuïtie in, maar de rente op Amerikaans 10-jaarsschuldpapier duikt onder de 2%. Let wel, de 10-jaars staatsobligatie is de 'proxy' voor de inflatieverwachting van de markt.

In het huidige tijdsgewricht is deze proxy waardeloos geworden. En dat heeft maar één reden: interventies van de Amerikaanse overheid en de Federal Reserve. Die interventies lokken marktpartijen in Amerikaanse staatsobligaties omdat de monetaire stimulering ogenschijnlijke veiligheid biedt. Immers, als de rente zou stijgen, dan zal de Fed via monetaire verruiming de lage rente steunen en koopt men Amerikaanse staatsobligaties. En daarmee zijn Amerikaanse staatsobligaties de belegging die het snelst 'liquide' kunnen worden gemaakt en dat biedt grote voordelen omdat die mogelijkheid ervoor zorgt dat geld snel herbelegd kan worden. Ondertussen wordt de zeepbel in Amerikaans schuldpapier groter en groter, ondanks dat dit niet blijkt uit het prijssignaal (lees: rente).

Zero Hedge heeft twee mooie grafieken en wijst op het verkoopadvies (annex shortselling advies) van Goldman Sachs van 20 maart j.l.. Sindsdien is de waarde van Amerikaanse staatsobligaties toegenomen in plaats van afgenomen.

  • Bron: Muppets Skewered: 10 Year Treasury At 1.999% (Zero Hedge)

In ander nieuws:

Tot slot.

Rick Santorum is uit de race gestapt en daarmee lijkt Mitt Romney de beste kaarten te hebben aldus media. Gezien de uitslagen zit daar iets in. Maar het is zo treurig dat media daar zelf aan bijdragen door één kandidaat pertinent de zendtijd niet te geven. Terwijl de zalen vol zitten, zien we er niets van terug op TV. 

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *