Dagelijkse kost 11 september 2012

Nieuws uit Nederland

Albert Heijn wendt marktmacht aan om marges toeleveranciers af te romen
Via het FD: Het is voor het eerst dat Albert Heijn overgaat tot een eenzijdige verhoging van de korting die het als grote afnemer van zijn leveranciers krijgt. De detailhandelaar verhoogt de korting per maandag 17 september met 2 procentpunt.

Een betrokkene wijst erop dat de maatregel vooral kleinere levensmiddelenfabrikanten treft. ‘Dit is te gek voor woorden. U wilt niet weten wat voor paniekerige telefoontjes ik krijg. Familiebedrijven die leveren aan Albert Heijn maken een rendement van 1 tot 2%. Die schieten meteen in het rood.’

Albert Heijn wendt met deze uitzonderlijke stap haar marktmacht aan om de marges van toeleveranciers af te romen en in eigen zak te steken. Albert Heijn moet gewoon centjes verdienen net zoals alle andere supermarkten, maar indien de gefragmenteerde macht van toeleveranciers gebundeld zou zijn dan zou er een tegenwicht zijn die Albert Heijn verhindert om deze marktmacht te gebruiken, of misbruiken zoals u wilt. De toeleveranciers zouden bijvoorbeeld kunnen dreigen om niet langer aan Albert Heijn product te leveren. Dit gaat echter niet want met name kleine toeleveranciers zouden snel door hun reserves heen zijn en dat biedt AH de mogelijkheid om te kijken wat zij binnen kan harken.

Wat mij betreft is dit een voorbeeld van hoe concurrentieverhoudingen scheef gegroeid zijn en daar is maar één oorzaak voor aan te wijzen: een op synthetisch krediet gebaseerde economie.

  • Albert Heijn laat fabrikant betalen voor eigen expansie (FD)

Mas Servezza
Van onze SNS-correspondent..

Ons spaans gaat niet veel verder dan “mas servezza por favor” dus toen Minister President Rajoy is gisteren op de spaanse TV kwam hebben we de tolken moeten vertrouwen. Blijkbaar heeft hij gezegd dat hij geen inmenging wil van de EU over hoe er bezuinigd moet worden. Dat er bezuinigd moet worden is wel duidelijk maar de invulling hiervan vindt hij een binnenlandse aangelegenheid. “If there is one area I won't touch, it is the pensions because the pensioner is the most fragile person.”
————
Bill Gross laat van zich horen: Reflatie staat op de agenda en steilere yieldcurves in het verschiet. Logisch, nu nog zien of de markt dat ook zo ziet. De amerikaanse forward swapmarkt laat zien dat er consens is dat Fed Funds tot 2015 erg laag blijven. Een versteiling van de curve zou uit het lange eind moeten komen. Ook dat lijkt niet onlogisch.
————-
Het Duitse constitutionele hof laat weten dat het misschien meer tijd nodig heeft om over de legitimiteit van het ESF te oordelen want parlementslid Peter Grauweiler (kamp Merkel) heeft op het laatste moment een bezwaar ingediend omdat de uitwerking van de directe ECB transacties (opkopen staatsschuld) moet worden meegewogen in de beoordeling. Dat lijkt ons normaal en zien niet in waarom het hof daar meer tijd voor nodig zou hebben, behalve dan om stempeltjes te zetten en de aanvraag zu ordnen.Vandaag horen we of er uitstel komt. Het is een precaire zaak want 53% van de duitsers wil niet dat ESM er komt maar de Bundestag heeft het met een dikke meerderheid aangenomen. Niet dat het hof zich bezighoudt met politiek, maar het wordt wel meegezogen.
————-
Om 9 uur stelt de Agent van het Ministerie van Financiën het loket van de 2.25% Nederland 2022 open voor inschrijving tot een bedrag van 2.5Mrd. Bij een prijs van 103.55 geeft dat een rendement van 1.85%. Nou ja, rendement, eerder een aalmoes. In Japan zullen ze dat anders zien want deze 1.85% is altijd nog een vol procent hoger dan het rendement op 10 jaar JGB's.
Gewoon om het speelveld te bepalen: bij een rendement van 0.8% heeft de 2.25% Nederland 2022 een prijs van 113.60 en dat is 9.7% hoger dan nu.

————-

Inmiddels is bekend geworden dat het Duitse constitutionele hof morgen toch uitspraak doet over de vraag of het Europese noodfonds ESM conform de Duitse grondwet is.

  • Duits hof vonnist toch over ESM-fonds (RTL-Z)

Brussel maakt haast met bankenunie
Het FD heeft in aanloop naar de presentatie morgen over het Europese bankentoezicht een aardige samenvatting gemaakt wat er exact zal gaan veranderen. Morgen maken voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso en eurocommissaris voor de intee markt Michel Baier, de plannen bekend. Haast is geboden want het Spaanse bankwezen staat onder grote druk.

Het FD schrijft onder het kopje “Essentiële bouwblokken”:

Toch wil de Commissie vervolgens per 1 januari 2014 ten minste alle 5400 banken in de eurozone en het liefst alle 6800 banken in de hele EU binnen het enkelvoudig toezichtsysteem brengen, waarin de ECB eindverantwoordelijk wordt en uiteindelijk bankvergunningen kan intrekken. Dat doet ze uit een oogpunt van het gelijke speelveld en omdat er anders banken onder de radar kunnen blijven die wel degelijk het hele systeem kunnen bedreigen.

Intussen moeten nóg twee essentiële bouwblokken van de bankenunie worden afgerond: de harmonisatie van depositogarantiestelsels en de wijze waarop insolvente banken worden geherstructureerd en eventueel gecontroleerd failliet kunnen gaan. De voorstellen daarvoor liggen al bij de ministerraad en zijn in de ogen van Baier de opmaat voor de omstreden onderlinge pan-Europese borgstelling.

Het is goed te constateren dat Europa inderdaad werk maakt van het ontmantelen van zieke banken. In die zin, hoe eerder hoe beter. Dat neemt echter niet weg dat de haast waarmee een Europees depositogarantiestelsel ingevoerd zal worden kan leiden tot disproportionele overdrachten van 26 eurolanden naar een land in de problemen. Tel daarbij op dat grote landen grotere banken hebben dan schuilt de duivel in de details en is er genoeg stof voor discussie.

  • Brussel maakt haast met bankenunie (FD)

Subsidiegekte Amsterdam
Via de Telegraaf: Voor het eerst heeft de gemeente Amsterdam een duidelijk overzicht gemaakt van alle organisaties en projecten die jaarlijks worden gespekt. In totaal hebben de gemeente en de stadsdelen in 2011 voor 490 miljoen euro uitgedeeld.

We reppen wel eens over Havana aan de Amstel en dat doen we niet voor niets. U kunt de lijsten hier en hier downloaden en dooemen. De eerste lijst past op 52 pagina's maar die had meer pagina's kunnen omslaan ware het niet dat stadsdeel Nieuw-West de 391 subsidies die zij verstrekt als bulk had aangeleverd. De tweede lijst is 26 pagina's lang.

Nieuws uit buitenlandse media

ZIRP tot in 2015
Zero Interest Rate Policy of ZIRP is één van de vele acroniemen die deze crisis hebben opgeleverd. Het is het codewoord voor het gratis geldbeleid van de Federal Reserve. Bloomberg deed een rondje markt en de verwachting is duidelijk: ZIRP is een blijvertje; in ieder geval tot 2015. Het betekent dat de Fed in feite géén kant op kan; een hogere rente ter compensatie van het ter beschikking stellen van kapitaal zouden Amerikaanse financials en de Amerikaanse overheid niet kunnen overleven. Dat betekent dat negatieve rente, dat is een overdracht van spaarders naar schuldenaren, voorlopig dé peiler onder het beleid van de Federal Reserve zal blijven.

  • Fed Stuck at Zero Into 2015 Seen in Swaps, QE Odds Reach 99% (Bloomberg)

Obama boekt 'succes': begrotingstekort 2012 lager dan 2011
Zonder enig verder commentaar. Het Amerikaanse begrotingstekort in 2011 betrof $1,27 biljoen. Het begrotingstekort van het fiscale jaar 2012 staat met nog een maand te gaan op $1,165 biljoen en zal inclusief de laatste maand hoogst waarschijnlijk gereduceerd worden tot $1,23 biljoen.

Zero Hedge presenteerde twee grafieken ter illustratie..

Bron: Zero Hedge

System D
In een prachtig artikel van Lambert Strether gaat hij in op System D, een afgeleide van “l'economie de la débrouillardise”. Wat System D inhoudt? Het benadert volledig vrije marktwerking en is vrijwel geheel gebaseerd op zelfredzaamheid en vrije in- en uittreding.

Erg mooi artikel. Aanrader!

China en de aanstaande machtswisseling
Het blijft een ontwikkeling om in de gaten te houden..

Tot slot.
Volgens één van de commentaren betreft het een oud filmpje, maar wij kenden deze nog niet. De beelden spreken voor zich en nu kan ook ik mij voorstellen dat vanwege de vele aanslagen men wil voorkomen dat men vast komt te zitten in het verkeer, maar op deze manier maak je zeker geen vrienden..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo