Dagelijkse kost 12 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Kamer terug van reces voor Spaanse miljarden
De financieel specialisten van de Tweede Kamerfracties keren terug van reces voor de Spaanse miljardensteun. In Brussel werd besloten om €30 miljard uit te trekken, maar het is onduidelijk waar die €30 voor nodig is, en onder welke voorwaarden die worden verstrekt. Martin Visser van het FD schreef daar een scherpe column over in het FD. Hij citeerde de passage uit het besluit van EcoFin en dat maakt het er niet duidelijker op:

“In July 2012, the programme will begin by providing a first tranche. In particular, until recapitalisation of banks has been fully effected, individual banks may find themselves at risk. Against the background of continued sovereign funding strains and extremely limited access by some banks to exteal funding, the financial situation of banks remains tight. Under these conditions, the ready availability of a credible backstop to be mobilised in case of emergency to cover for the costs of unexpected interventions contribute to restore confidence. The first tranche will have a volume of EUR 30 billion to be prefunded and kept in reserve by the EFSF. The possible use of this tranche ahead of the adoption of restructuring decisions by the European Commission will require a reasoned and quantified request from the Banco de España, to be approved by the European Commission and the Euro Working Group (EWG) and in liaison with the ECB.”

Waar is dat geld voor bedoeld? 'To cover the costs of unexpected interventions.' Wat is dat en aan welke voorwaarden moet dat doen voldoen? Dat blijft onhelder. Duidelijk is in ieder geval dat dit geld niet voor herkapitalisatie wordt gebruikt, anders zou dat wel in de tekst staan.

Wie weet gaan we daar later vandaag achterkomen. Dit is eigenlijk te gek voor woorden want als we niet weten waar 'ons' geld in Spanje naartoe gaat dan gaat er iets mis. Twee vragen: Waar gaat dit geld naartoe gaat en onder welke voorwaarden?

Sowieso is deze Spaanse bailout nogal ongelukkig omdat Europa om de hete brei heen draait. Hoe je het wendt of keert, Spanje is – binnen de huidige financiële en monetaire kaders – veel te groot om gered te worden. De €100 miljard grote ducktape-sessie die het Spaanse bankwezen van Europa krijgt, zou buiten de Spaanse overheid omgaan maar blijkt vooralsnog toch via de Spaanse overheid te lopen. Hoe men dit gaat uitleggen? We zijn benieuwd.

  • Kamerdebat met De Jager over steun aan Spanje (RTL-Z)
  • Mysterieus noodgeld (FD)

Nederlands vastgoeddrama
De AFM wil meer grip op vastgoed beleggingsfondsen, notarissen zien hun omzet drastisch dalen en beleidsvooemens van de politieke partijen omtrent de hypotheekrenteaftrek (HRA) zijn visieloos en ontberen een oplossing voor de ontstane hypotheekzeepbel: het 'nieuws' van vandaag omtrent het Nederlandse vastgoed is daarmee wel samengevat.

Allereerst de AFM. De AFM schrijft in haar persbericht: In de periode 2009-2011 heeft de AFM 46 aanbieders onderzocht: twaalf vergunninghouders en 34 aanbieders zonder vergunning. De AFM heeft 67 handhavingmaatregelen opgelegd, waaronder het intrekken van vergunningen, het heenzenden van bestuurders, het benoemen van curatoren, het doen van aangifte, het verstrekken van aanwijzingen en normoverdracht.

Gelukkig houdt de AFM toezicht want ook in Nederland lopen er genoeg snelle jongens rond die hun klanten uitkleden waar zij bij staan. De AFM waarschuwt beleggers. En dan zijn er nog de notarissen. Zij hebben steeds meer tijd over want het aantal woningverkopen daalde de afgelopen jaren al drastisch en die daling zet volgens de berekeningen van ING door. In het FD lezen we:

De notarispraktijk valt uiteen in de familie-, ondeemings- en onroerendgoedpraktijk. Bij de meeste notariskantoren is zo’n 65% tot 75% van de omzet afkomstig uit de onroerendgoedpraktijk, dus het opstellen van aktes bij woning- en hypotheektransacties. In de eerste vijf maanden van dit jaar is het aantal onroerendgoedakten met zo´n 23% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook 2011 was al geen geweldig jaar.

De slechte situatie houdt aan. Voor heel 2012 rekent ING op een daling van de woningverkopen met 5%. Voor 2013 zijn de vooruitzichten nog slechter: een daling met 13%, vooral als gevolg van toenemende werkeloosheid. Dat betekent dat de omzet van de notariskantoren verder zal dalen.

Nu hebben notariskantoren de nodige arbeidsplaatsen geschrapt, maar ING wees in hun rapport over de sector ook op kansen. Het BV-recht gaat versoepeld worden en dat biedt kansen voor advies omdat daarbij de gang naar de notaris niet langer verplicht is gesteld. Al met al betekent het dat ook deze branche kan rekenen op minder werk.

En dan de woning- annex hypotheekmarkt want daar is en blijft de institutionele insteek er één van het beschermen van veel en veel te hoge woningprijzen. Dat er in Den Haag figuren rondlopen die starters het liefst zich tot achter hun ogen in de schulden zien steken om een te duur betaald huis tegen het gewenste gratis geldbeleid van de ECB te kopen, blijkt maar weer eens. Tanja Jadnanansing en Jacques Monasch (beide PvdA) vinden dat banken de studieschuld van starters te nadelig behandelen bij een hypotheekaanvraag. Via NU.nl:

“De PvdA wil de belemmeringen voor starters juist wegnemen. Als starters weer gaan kopen, helpt dat de hele woningmarkt weer op gang.”

Starters kunnen de zeepbel van nieuwe lucht voorzien? Uhum. Als de AFM dit als een beleggingsadvies zou zien, dan zou er een pittig woordje moeten volgen. Zo werkt het uiteraard niet, maar als starter ga ik wel naar de Bart Smit of de Intertoys voor een flesje bellenblaas of nog beter, ik probeer het recept dat bij erdkamp.nl te vinden is:

2 liter water
100 gram suiker (opgelost)
150 ml dreft (groene)
5 a 10 gram behangselplaksel

Alles goed door elkaar roeren, 24 uur laten staan en steeds even roeren. Dit recept geeft de perfecte zeepbellen!

Kijk dat is nog eens een recept voor een zeepbel (en dat kost nauwelijks geld..)!

Dat de omvang van het probleem niet alleen bij PvdA niet wordt ingezien blijkt uit het overzicht met de beleidsvooemens omtrent de HRA. RTL stelde een overzicht samen van die vooemens van de politieke partijen. Schrik niet: er zit geen enkel vooemen bij die bijdraagt aan een oplossing..

  • De hypotheekrenteaftrek: alle politieke plannen (RTL-Z)

U kunt e.e.a. verder nalezen bij de onderstaande berichten..

  • 'Banken schatten last studieschuld te hoog in' (NU.nl)
  • AFM constateert tekortkomingen bij niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen voor consumenten (AFM)
  • Meer grip AFM op vastgoed (FD)
  • Markt voor notarissen verslechtert opnieuw (FD)

Bankenbelasting
De Nederlandse Staat gaat jaarlijks zo'n €600 miljoen bij de Nederlandse banken afromen; de Eerste Kamer is akkoord gegaan. Toen dit belastingballetje ging rollen wezen we er al op dat de kosten uiteindelijk bij de eindgebruiker komt te liggen: u. Den Haag heeft ondanks dat de extra belastinginkomsten wel een zorg want banken mogen niet minder krediet verstrekken. De Nederlandsche Bank laat een alarmbelletje rinkelen als onverhoopt dat het geval blijkt te zijn.

  • Eerste Kamer akkoord met bankenbelasting (RTL-Z)

Europese banken hebben kapitaalratio's op 9% gekregen..
De Europese banken die verleden jaar te weinig kapitaalbuffers hadden, hebben hun kapitaalratio's weten op te schroeven naar 9%. Dat meldt European Banking Authority (EBA). De stijging in het kekapitaal van deze banken (Core Tier-1) bedraagt in totaal €94,4 miljard. De versterking van de kapitaalposities is via meerdere schijven verlopen. Via de publicatie van EBA:

Since September 2011, and as result of their capital plans, the 27 banks have increased their core capital position (ordinary equity plus reserves) by €41 bn through the issuance of new ordinary shares, the payment of dividends in shares, retained eaings and conversion of hybrids into common capital. As of 31 October, ordinary capital will have increased by an additional €6.4 bn, taking into account the scheduled conversion into shares of hybrid instruments. Therefore, by 31 October 2012, the 27 banks will have increased their core capital by €47.4 bn, a 12% increase compared to September 20114.

Of al deze banken definitief veilig zijn? Bij de eerste ronde afschrijvingen (denk: vastgoedzeepbellen) kunnen de banken opnieuw beginnen om aan de geëiste 9% te voldoen..

  • Alle Europese banken zetten kapitaalsratio's op 9% (RTL-Z)

Ook bij FT Alphaville twee kritische kanttekeningen. Sinds de laatste stresstest is er geen nieuwe geweest, terwijl bijvoorbeeld Bankia toen nog slaagde. Dus wat kunnen we nog meer verwachten, luidt de vraag? Ten tweede geldt dat de risicoweging van staatsobligaties zijn gebaseerd op de berekening van september 2011. Sindsdien is er het nodige verslechterd.

In ander nieuws:

Dat er daadwerkelijk een koffertje met contanten $ overgedragen is wordt ontkend..

  • Het geldkoffertje van Geert voor Bram (FTM)

Hilarisch..

  • CBS Italië dreigt met gegevens over economie (NU.nl)

Marcel Tak over pensioenfondsen, rekenrente en meer eigen verantwoordelijkheid..

  • DNB doet het weer (IEX)

Nieuws uit buitenlandse media

Jaarlijks budget Britse financiële lobby: £93 miljoen
Het jaarlijkse budget van de Britse financiële lobby bedraagt £93 miljoen. Dat geld wet- en regelgeving koopt wordt duidelijk uit de inleiding. De Britse onderzoeksjoualisten somden een aantal saillante en tot nu toe onbekende 'verdiensten' van de lobby op:

The Bureau’s four-month study also gained previously undisclosed documents that show how finance lobbyists won a host of important policy changes in Whitehall and Westminster. These include:

• The slashing of UK corporation tax and taxes on banks’ overseas branches, after a lobbying barrage by the City of London Corporation, the British Bankers’ Association (BBA) and the Association of British Insurers. The reform will save the finance industry billions.

• The neutering of a national not-for-profit pension scheme launching in October that was supposed to benefit millions of low paid and temporary workers.

• The killing of govement plans for a new corporate super-watchdog to police quoted companies.

An extensive trawl of registries, consultations and hundreds of interviews has identified 129 organisations engaging in some form of lobbying for the finance sector, with over 800 people employed directly and at a cost of £92.8m. Lobbyists include in-house bank staff, public affairs consultancies, industry body representatives, law firms and management consultants.

Het artikel is zeer de moeite waard want ook de Britse Lords (van het Hogerhuis) werden nagetrokken..

Goudrapport Ronald Stoeferle
Gistermiddag kreeg ik van een bevriende econoom uit Oostenrijk het laatste goudrapport van Ronald Stoeferle van Erste Bank al toegespeeld en dat ging razendsnel het inteet over. Stoeferle heeft inmiddels al een aantal goudrapporten op zijn naam staan en daarmee zijn strepen verdiend. Lars Schall interviewde Stoeferle en dat levert een geweldig interview op.

Het rapport kunt u hier downloaden, het interview met Lars Schall vindt u op de onderstaande link. Kijk vooral ook even naar de goud-olie ratio en de dollar uitgedrukt in olie..

  • The Seeds For An Even Bigger Crisis Have Been Sown (Lars Schall)

Berlusconi plant terugkeer?
Via Zero Hedge, het bericht dat Silvio Berlusconi plannen heeft om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Wellicht dat hij nog in Italië serieus genomen wordt, in het buitenland ligt dat heel wat anders voor Mr. Bunga. Voor de schuine grappen verwijs ik naar de comments bij Zero Hedge..

  • Bunga Is Back: Berlusconi To Run In 2013 (Zero Hedge)

Europese banken stallen €484 miljard minder bij de ECB
Vorige week verlaagde de ECB de rentevergoeding die zij banken betaald op overtollige reserves van 0,25% naar 0%. Het gevolg? Twee grafieken van Zero Hedge:

Dat levert de vraag op: waar klotst dit geld naartoe?

  • Full Frontal Of ECB's ZIRP: Record €484 Billion Drop In Oveight Deposits (Zero Hedge)

Goudmanipulatie bereikt MSM?!
De Britse Telegraph lijkt om te zijn. Wanneer de krant artikelen gaat plaatsen onder de titel “The price of gold has been manipulated. This is more scandalous than Libor” dan zeggen wij Amen..

  • The price of gold has been manipulated. This is more scandalous than Libor (Telegraph)

In ander nieuws:

  • U.S. and Russia Send Numerous Warships to Middle East (Washington's Blog)
  • Jefferies Begins Liquidation Of PFG Positions, Will Keep Proceeds In Segregated Accounts (Zero Hedge)
  • Exclusive: U.S. probing failed broker PFGBest's use of small auditor (Reuters)
  • Will Tucker get Bank of England top job? (Reuters)

Tot slot.
Naar de haaien of toch niet?

Ook fraai: een haai aan je hengeltje..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo