Dagelijkse kost 12 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Spaans benauwd..
Spanje krijgt €100 miljard voor de banken, de rust keert weer en plots keert de markt en schiet de rente weer omhoog. Via Business Insider een treffende grafiek die de manisch depressieve handelsdag in Spaans papier van gisteren illustreert:

Veel vragen over de Europese miljardensteun aan Spaanse banken blijven onbeantwoord. Martin Visser zette in het Financieele Dagblad acht vragen op een rij om u een idee te geven welke zaken er spelen. De meest prangende vragen gaan over de wijze waarop de miljardensteun de Spaanse banken bereiken en of er door eurolanden een onderpand wordt geëist (denk: Finland).

Met name de preferente status van de noodsteun houdt beleggers bezig. Houders van Spaans schuldpapier houden er rekening mee dat Europa als partij vooraan in de rij 'voordringt'. Europa zou in het geval dat Spanje à la de Grieken in gebreke blijft als eerste uitbetaald krijgen (zo blijft de belastingbetaler buiten schot). In dat geval kan dit betekenen dat banken moeten afschrijven op hun Spaanse beleggingen in staatspapier. En die verliezen kunnen overigens via de inmiddels alom bekende achterdeur van bailouts alsnog bij de belastingbetaler terechtkomen. 

  • Details van noodhulp Spanje nog duister (FD)

Ondertussen wordt er met credit default swaps (CDSs) lustig op los gespeculeerd: de prijs op Spaanse CDSs lopen behoorlijk op. Onthoudt hierbij dat dit een synthetische markt is. Financiële partijen die met toenemende Spaanse problemen rekening hebben gehouden maar géén houders zijn van Spaans schuldpapier kunnen de afgelopen weken posities hebben opgebouwd; posities die zij momenteel tegen een flinke winst kunnen verkopen. In welke mate hier sprake van is: geen idee. Echter, als iets kan dan gebeurt het ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verspreiden van allerhande geruchten, voorgekookte analyses en andere paniekzaaierij die de prijzen doet oplopen. Deze markt is en blijft een casino.

  • Verzekeringskosten Spaans schuldpapier naar record (RTL-Z)

Cyprus klopt ook aan voor noodsteun
Via RTL-Z: De omvang van de eventueel aan te vragen steun zal het Europese reddingsfonds niet heel zwaar belasten. Zelfs na de financiële steun aan Griekenland, Portugal en nu Spanje, heeft het EFSF nog circa EUR125 miljard. Maar een financiële reddingsoperatie voor Cyprus zou wederom aantekenen dat de Europese leiders er niet in geslaagd zijn de Griekse crisis niet verder te laten verspreiden.

Cyprus is met name geraakt door de Griekse afstempeling. De Cypriotische bank Cyprus Popular Bank moet nieuw kapitaal ophalen en de kans dat de markt de benodigde €2 miljard niet verstrekt is aanwezig. Dat zou de Cypriotische overheid noodzaken om bij te springen en dat zou volgens het bericht een begrotingstekort van 10% opleveren.

Wanneer Cyprus officieel een beroep zal doen op Europese noodsteun is nog even afwachten. De Cypriotische minister van Financiën Vasos Shiarly speelt open kaart. Hij stelt dat er binnen enkele dagen een deal kan worden afgekaart. Om in klaverjas termen te spreken, hij zal als geen ander weten dat de Cypriotische hand een 'natje' oplevert..

  • Cyprus: behoefte voor reddingsoperatie dringend (RTL-Z)

Interview Sander Boon Radio 1
Via Radio 1 Sportzomer: Een flink steunbedrag voor Spanje: 100 miljard euro mag het land lenen uit het Europese noodfonds. Maar is dat genoeg om de financiële markten gerust te stellen?

Sander van Boon is het hier niet mee eens. Sander van Boon is schrijver van het boek”De Geldbubbel” en is te gast bij Sportzomer en houdt zich als politicoloog bezig met politiek-economisch beleid.

  • Injectie in Spaanse economie (Radio 1)

Duitse kredietwaardigheid
Dat ook de Duitse overheid niet onbeperkt geld kan blijven lenen zonder haar kredietwaardigheid op het spel te zetten moet inmiddels duidelijk zijn. De kredietbeoordelingen zijn sowieso een wassen neus in dit financiële stelsel van onaflosbare schulden, maar goed; de kleinste telg in het nest van kredietveroordelaars, het Amerikaanse Egan-Jones heeft het vooruitzicht voor Duitsland op negatief gezet.

  • Egan-Jones: outlook rating Duitsland negatief (RTL-Z)

In ander nieuws

Eén van de meest merkwaardige persoonlijkheden aan wie veel van de huidige Britse problemen kunnen worden toegeschreven, Gordon Brown, heeft 'ruzie' met Rupert Murdoch. Brown's bottom is legendarisch: Gordon Brown verkocht als Brits minister van Financiën de helft van de Britse goudreserve toen de goudprijs het laagste niveau had bereikt..

  • Britse ex-premier Brown beschuldigt Murdoch (NU.nl)

Een aardige toelichting van Max Keiser over Brown's Bottom:

Oh nee! Er zijn nog twee woningcorporaties met acute financiële problemen. Het wordt gekoppeld aan de problemen aan Vestia, maar het valt te bezien of zij zich – net als Vestia – boven hun verzekerd belang (het totaal vreemd vermogen) hebben ingedekt met overbodige rentederivaten..

  • Extra toezicht op twee woningcorporaties (NU.nl)

Ditzelfde geldt voor Nederlandse ziekenhuizen. Wat zien wij daar? Ook bij ziekenhuizen levert de schuldenfinanciering problemen op.

  • 'Acute financieringsbehoefte ziekenhuizen' (NU.nl)

De Nederlandse beleggers in Madoff's piramidespel die dachten dat zij door het oog van de naald waren gekropen en op tijd waren uitgestapt, hebben een brief van SNS gekregen. De strekking? 'Houdt u rekening dat wij mogelijk gaan proberen geld terug te halen om het geld over alle slachtoffers te verdelen'.

  • 'SNS wil schade Madoff verhalen bij klanten' (RTL-Z)

Over SNS gesproken. De bank zit in zwaar weer:

  • HSBC trekt koersdoel SNS Reaal in; bijna pennystock (RTL-Z)

Geopolitieke ontwikkelingen VS..

  • VS halen onderhandelaars terug uit Pakistan (NU.nl)

Ondanks de stijgende werkloosheid in België..

  • Belgische economie bloeit op (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Spiegel: Sneak Preview Europese toekomst
Duitsland is om: eurobonds gaan er komen. Spiegel zet in een zeer helder artikel uiteen wat nu eigenlijk de bedoeling is en gaat in op één van de vele varianten eurobonds en de losse eindjes die er nog zijn. Ter kritiek op Spiegel: het woordje goud komt niet in het artikel terug. Dat is hun probleem, want daarmee zien zij de olifant in de Europese huiskamer over het hoofd, ééntje die 10.000 + ton groot is. Derhalve blijft Spiegel ook met één prangende vraag zitten (zie vetgedrukt/onderstreepte passage); we lezen:

The model favored by the European four would essentially become a construct that Germany has long rejected: a European club in which all members would be liable for the debts of others. But there is an important limitation: That liability would only apply to new debt.

Older debt, of the kind which currently sits at the heart of the crisis, would remain the responsibility of the individual member states. It remains open, however, how that pile of debt might ever be reduced. Already, many countries must already devote a large portion of their tax revenues to service that debt.

We hebben weer een sprekend voorbeeld van het gezegde: “Ziende blind en horende doof”. Bij Spiegel moet men toch ook wel weten dat de Duitse economische adviesraad van vijf wijzen heeft gesteld dat goud ter onderpand moet worden ingebracht wil Duitsland überhaupt garant gaan staan voor andere Europese landen. Het is en blijft een raadsel waarom er zo'n ongelooflijk krampachtig taboe op goud rust.

Anyway, de nationale goudreserves zullen, na het wegvallen van de papieren goudmarkt en een prijsexplosie, dermate in waarde stijgen dat zij de soevereine schulden grotendeels dekken, waaa die schulden geliquideerd kunnen worden. Europa zou op die manier niet alleen breken met het dollarsysteem, veel belangrijker men vervangt feitelijk de monetaire basis. In plaats van onaflosbare staatsobligaties komt er goud zonder tegenpartij risico voor in de plaats. Dat maakt de euro nu eenmaal mogelijk. Het verschaft Europa een exit uit het onzalige schuldenmoeras.

Wat mij overigens als muziek in mijn oren klinkt, is de volgende passage:

The idea developed by the Euro-crats would force govements to live within their means and to spend only that money which they take in themselves. Only then would they be able to maintain full national control of their expenditures. Should the concept work, it has the potential of transforming the current debt union into a union of stability.

Wanneer Europa kiest voor eurobonds met goud als onderpand en daarbij een strikte fiscale 0-lijn in acht neemt, dan hebben wij als burger – Nederlands, Grieks of burgers uit welk ander Europees land dan ook – ons budgetrecht voor het eerst sinds eeuwen terug. De burger zou voor het eerst sinds eeuwen niet langer bedrogen kunnen worden door hun leiders daar de burger bepaalt hoeveel belastingen er geheven mogen worden waarmee de politiek zich mee moet bedruipen. Willen politici méér uitgeven dan moet u voor hogere belastingen stemmen. Stemt u liever op politici die minder belastingen heffen dan betekent dit automatisch dat er op de overheidsuitgaven moet worden bezuinigd. Dat zou nog eens democratische hervorming zijn!

Wat mij betreft is deze stap naar méér Europa, méér Europese integratie en een stap naar het oplossen van de Europese schuldencrisis en nog veel belangrijker: het levert ons een grotere mate van vrijheid op. De financiële monopoliemacht wordt op deze manier “gebroken” en wel op een soortgelijke wijze als het overheidsmonopolie op geweld.

  • Planning for the Future A Sneak Peek at Tomorrow's Europe (Spiegel)

Reuters: Eurozone bespreekt kapitaalcontroles, visa-plicht bij Griekse exit
Uit de inleiding van het bericht op Reuters: European finance officials have discussed limiting the size of withdrawals from ATM machines, imposing border checks and introducing euro zone capital controls as a worst-case scenario should Athens decide to leave the euro.

Zo, dat is nog eens een binnenkomer! Europeanen let op: uw regeringsleiders bespreken beperkingen ten aanzien van uw spaargelden. De angst moet er even goed in gepraat worden..

Persoonlijk vind ik dit soort voorbereidingen volkomen logisch. Hoe je dit ook wendt of keert, voor elke bestuurder geldt dat er chaos voorkomen moet worden; bij chaos vallen nu eenmaal slachtoffers. Het is volstrekt onethisch om moedwillig aan te sturen op slachtoffers en dus moet je beperkingen opleggen als de nood aan de man is. Als de Grieken besluiten om hun eigen ruiten in te gooien, dan moet de rest van Europa voorkomen dat ook in eigen land ook de ruiten worden ingegooid. Bedenk hierbij dat dergelijke schade uiteindelijk maar door één partij gefinancierd zullen moeten worden en dat zijn wijzelf.

Dit bericht bij Reuters gaat bij mij in de categorie “ter kennisgeving aangenomen”; niets meer dan dat.

  • Exclusive: Euro zone discussed capital controls if Greek exits euro: sources (Reuters)

Angst is een slechte raadgever. Zero Hedge speelt weer eens in op angst..

  • Europe Brings Out The “Capital Controls” Bazooka (Zero Hedge)

Overigens heeft Zero Hedge ook humor. Zij doen een voorstel voor een ietwat aangepast Twitter-onderwerp (# ..). In plaats van #Spailout of #Spanic stellen zij #Spankruptcy voor. Erg geestig!!

Duitse weerstand Europees depositogarantiestelsel
Uit Nederland hoef je niet veel wijsheid te verwachten als het aankomt op hoe het Europese bankwezen hervormd moet worden. Hier ontbreekt het aan economisch gezond verstand. Wij hebben het te doen met de adepten van de kwantitatieve economie en Angelsaksische misverstanden.

Dit zeg ik als ervaringdeskundige: op universiteiten wordt er te veel geleund op Angelsaksische literatuur. Dat zal in Duitsland ongetwijfeld een heel stuk anders liggen: Duitse economen lezen in hun moedertaal de fijnere kneepjes uit het vak; kneepjes die in de Angelsaksische literatuur worden weggemoffeld.

In de Financial Times worden kritische kanttekeningen geplaatst door de vice-president van de Duitse centrale bank, Sabine Lautensläger over een mogelijk Europese bankenunie:

[..] she said banking union without fiscal union would, in particular, benefit banks in weaker economies with higher refinancing costs. If those banks then bought more of their own countries’ sovereign bonds, they would in effect pass on cheaper refinancing costs to their domestic govements, Ms Lautenschläger said.

“The extremely important discipline of the market would be partially lost. Even more seriously, joint liability for banks would, at least, partially extend to the sovereign bonds of these countries,” she said. “The result would be joint sovereign liability through the back door – without the possibilities for intervention and control, and therefore the protection, of a fiscal union.”

Wetende dat Duitsland en Nederland nooit akkoord zullen gaan met een overdrachtsunie, maak ik mij niet zo ongerust. Dit onderdeel zal ongetwijfeld gaan terugkomen in de plannen van Draghi, Van Rompuy, Juncker en Barroso en tot die tijd is het een kwestie van afwachten. Het is een ieder geval goed om te constateren dat er Duitsland met gezond verstand wordt nagedacht en dat daaruit harde eisen zullen volgen.

  • Bundesbank was over EU banking union (FT)

China hamstert olie..
Een grafiek via Zero Hedge:

Ik kan maar één reden bedenken. Laat ik de vraag maar hardop stellen: hoe komen de Chinezen aan voldoende olie als de pleuris in het Midden-Oosten uitbreekt?

In ander nieuws:

Stofwolkje of luchtvervuiling? In China zullen ze zeker kuchen..

  • China's air pollution problem (Yahoo!)

Aanrader: hoe ziet een systeemreset met goud er in hoofdlijnen uit. Paul Brodsky over de 'gouden' mogelijkheden..

  • Brodsky On “Gold Monetization And The Big Reset” (Zero Hedge)

Tot slot.

Via BrasscheckTV, de geheimen van lichaamstaal..

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *