Nieuws uit Nederlandse media
Duits Bundesverfassungsgericht: ESM onder voorwaarden akkoord
Via RTL-Z: “Duitsland mag, zij het onder voorwaarden, deelnemen aan het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), het permanente vangnet voor zwakke eurolanden. Het Constitutionele Hof in Duitsland heeft dat woensdag bepaald. De rechters, die besluiten en wetten toetsen aan de Duitse grondwet, hebben zich over de zaak gebogen na klachten van duizenden Duitsers die bang zijn dat hun land te veel van zijn soevereiniteit prijsgeeft.”
Via FT Alphaville:
GERMAN CONSTITUTIONAL COURT SAYS REJECTS COMPLAINTS AGAINST ESM/FISCAL PACT AS LARGELY UNFOUNDED
GERMAN CONSTITUTIONAL COURT SAYS ALLOWS RATIFICATION OF ESM/FISCAL PACT UNDER CERTAIN CONDITIONS
COURT SAYS GERMANY MUST ENSURE GERMAN LIABILITY TO ESM DOES NOT EXCEED 190 BLN EUROS WITHOUT APPROVAL OF LOWER HOUSE OF PARLIAMENT
COURT SAYS BOTH HOUSES OF GERMAN PARLIAMENT MUST BE INFORMED ABOUT ESM DECISIONS
GERMAN COURT SAYS REJECTS COMPLAINT AGAINST ECB BOND BUYS
Bij Bloomberg lezen we een soortgelijke conclusie als bij de eerste berichten bij Spiegel en dat is dat één van de gestelde voorwaarden een plafond betreft op de Duitse noodhulp. Bij Spiegel werd er gerept over €170 miljard, bij Bloomberg €190 miljard. Wat vooralsnog onduidelijk blijft is de onderbouwing van die voorwaarde.
Wordt vervolgd.
- Live from Karlsruhe… It’s a ja with some buts (FT Alphaville)
- Duits Hof: onder voorwaarden akkoord met ESM (RTL-Z)
- Germany Can Ratify ESM Fund With Conditions, Court Rules (Bloomberg)
Wolfgang Schäuble: schuld VS ‘veel te hoog’
De Duitse minister van Financiën windt er geen doekjes om: “In de aanloop naar de verkiezingen is er grote onzekerheid over de stappen die de Amerikaanse regering zal zetten in het aanpakken van de schulden, die veel te hoog zijn”.
Het FD schrijft ter inleiding dat Schäuble daarmee de Verenigde Staten van repliek dient na talloze opmerkingen die de Amerikaanse overheid heeft gemaakt over de Europese schuldencrisis. Deze constatering mag niet als een verrassing komen want Europa wordt in Amerikaanse media op basis van oneigenlijke argumenten de maat genomen.
Terwijl de Verenigde Staten de weg van de minste weerstand verkiest boven het nemen van financieel pijnlijke maatregelen, krijgt Europa het verwijt niet hetzelfde te doen als de Amerikanen: printen.
- Schäuble: schuld VS ‘veel te hoog’ (FD)
Deutsche Bank zet in op kleinere bank, verhoging van buffers
Grootbank Deutsche Bank gaat activiteiten afstoten en bezittingen verkopen. De twee nieuwe co-CEOs Juergen Fitschen en Anshu Jain willen op deze wijze het kekapitaal verhogen van 7% naar 10% in 2016. Aandeelhouders kunnen rekenenen op minder dividend maar krijgen in ruil daarvoor een aandeel in een sterkere bank voor terug. Ook hier kan een verschil gezien worden met de strategie in het bankwezen aan de andere kant van de oceaan.
- Deutsche Bank maakt schoon schip (FD)
Moskou doet nieuwe zet in Gazprom-kwestie
Via NU.nl: “Bedrijven die voor Rusland van belangrijk zijn, moeten voortaan toestemming vragen aan het Kremlin of zij informatie mogen verstrekken aan mededingingsautoriteiten in het buitenland.”
President Putin wil niets weten van het Europese onderzoek naar de praktijken van Gazprom en trekt de controle naar zich toe. Per decreet heeft hij deze nieuwe wet ingevoerd en daarmee blijkt maar weer eens dat Putin het geopolitieke machtspel omtrent de energievoorraden op het Euraziatische continent keihard speelt.
- Moskou doet nieuwe zet in Gazprom-kwestie (NU.nl)
Bailout AIG winstgevend?
De bailout van de Amerikaanse verzekeringsgigant AIG lijkt een winstgevende ondeeming te zijn geweest: “VS verdient 15 miljard aan redding AIG”. Zo luiden de koppen in diverse media. Dergelijke positieve conclusies worden vaker door overheden gepresenteerd, maar wij houden een slag om de arm. Het blijft de vraag of AIG in veilige haven is.
- VS verdient 15 miljard aan redding AIG (NU.nl)
Nieuws uit buitenlandse media
Barroso: ECB moet toezien op alle Europese banken
Commissie-voorzitter Manuel Barroso heeft in het Europees parlement de plannen voor het Europese bankentoezicht toegelicht. Het voorstel van de Europese Commissie is om alle banken onder het toezicht van één toezichthouder te plaatsen waarbij de ECB de centrale rol speelt. Het voorstel heeft drie peilers:
1) De ECB moet de bevoegdheid krijgen om alle banken in de eurozone te monitoren evenals banken in de andere EU-landen. Een Europees verdrag zal dit moeten regelen.
2) Er zal een fonds opgericht worden om banken te ontmantelen die niet voldoen aan gestelde kapitaalseisen. Dat betekent dat er een constructie komt die voorziet in een ordentelijke afwikkeling van niet-levensvatbare banken.
3) Er zal een Europees deposito-garantiestelsel komen om spaargelden te beschermen.
De Commissie presenteert een Europees garantiestelsel als een manier om spaargelden te beschermen, maar een belangrijker motief betreft het tegengaan van kapitaalvlucht. Afgelopen week bleek dat via het Target2-systeem de onbalans verder was opgelopen en dat duidt erop dat grote sommen geld uit zuidelijke landen worden overgemaakt naar banken in noord-Europa en dat zet de bankensector in Zuid-Europa verder onder druk.
Met name het voorstel om tot een Europees deposito-garantiestelsel te komen zal de gemoederen de komende weken gaan bezighouden. Eveneens kunnen we schrijven: wordt vervolgd.
- EU's Barroso: ECB should oversee all banks in banking union (Reuters)
Systeemrisico's Amerika: regulering werkt averechts
Yves Smith van Naked Capitalism is scherp in haar laatste analyse over het Amerikaanse toezicht op 'too big to fail' banken en de regulering van derivaten. Haar conclusie? Hetgeen via regulering getracht wordt te voorkomen wordt er juist door in hand gewerkt.
Uit de inleiding:
In an perverse case of synchronicity, one headline last night touted regulatory efforts to address systemic risk as another highlighted bank efforts to increase it. And the ongoing efforts of banks to expand risk creation is no accident. As Andrew Haldane of the Bank of England has pointed out, the payoffs to bank employees are like an option: they have capped downside (annual paydays and no clawbacks) and considerable upside. The way to increase the value of an option is to increase volatility. And the financial services industry has and continues to be in the position of generating endogenous risk via leverage, complexity, and opacity.
Lees verder: Quelle Surprise! Regulatory Measures to Reduce Systemic Risk Are Proving to Be Ineffective, Possibly Counterproductive (Naked Capitalism)
Te koop: het Amerikaanse politieke systeem
Tot slot.
Altijd leuk: FAILS.