Dagelijkse kost 13 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

ECB's Asmussen pleit voor politiek unie
De Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen pleit voor een Europese politieke unie die de gebreken in de fundamenten van Europa herstelt. Via RTL-Z:

“We zijn deels een monetaire unie en deels een politieke unie”, stelt hij dinsdag tijdens een bijeenkomst in Berlijn. “We moeten de constructieve fouten binnen de monetaire unie rechtzetten”.

Asmussen roept verder op tot een combinatie van begrotingsconsolidatie en economische groei, waarbij de groei niet komt vanuit een overschrijding van de overheidsuitgaven, maar juist bewerkstelligd moet worden door het implementeren van hervormingen binnen de dienstensector en de arbeidsmarkt, alsmede initiatieven die gefinancierd worden door de Europese Investeringsbank.

“Waarbij groei niet komt uit een overschrijding van de overheidsuitgaven” is een voorwaarde die ik van harte ondersteun. Wakker worden Den Haag! Europa eist dat het budgetrecht aan de burger wordt teruggegeven. En dat wordt hoog tijd.

  • ECB: eurozone heeft politieke unie nodig (RTL-Z)

DNB waarschuwt Nederland
De Nederlandsche Bank waarschuwt Nederland voor een aanhoudende koopkrachtverslechtering van Nederlandse burgers. In 2014 wordt er een lichte stijging verwacht, maar dat is mij een brug te ver: eerst zien, dan geloven. Eén grafiek uit het rapport “Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten – juni 2012 / nr. 3” van DNB wil ik er graag uitlichten. Dit is toch wel een groot probleem..:

Wij Nederlanders consumeren méér dan wij te besteden hebben en dat doen we al een tijdje. Wie miept dat ie het met minder moet doen, moet bij zichzelf te raden gaan: heb je een positief of negatief eigen vermogen? Prima als mensen bankiers of de overheid de schuld geven, maar het begint altijd bij jezelf..

  • Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten juni 2012 (DNB)

ING schikt voor $619 miljoen met VS
ING schikt met de Amerikaanse overheid over verboden transacties met Cuba. De Amerikaanse wetgever heeft het niet op met hun buren op het eiland Cuba: die heeft het Amerikaanse congres hun wil niet op kunnen leggen en dus werd het eiland via handelssancties geïsoleerd. En als je als niet-Amerikaans bedrijf vestigingen in de Verenigde Staten hebt, dan heb je je aan de Amerikaanse wet te houden.

ING schond de Amerikaanse wet nogal expliciet want zij gaven werknemers de opdracht om vooral (quote via het FD) “NIET!!! het woord Cuba of Havana te gebruiken” bij financiële transacties naar Cuba. Hoe de Amerikanen aan de e-mails zijn gekomen waarin deze zinsnede viel te lezen, wordt niet duidelijk in het bericht van het FD. Daar ben ik toch wel nieuwsgierig naar.

Persoonlijk wordt ik wat kribbig van deze boete want ING kan dat geld tien keer beter gebruiken om de kapitaalbuffers te versterken. De Nederlandse belastingbetaler moest er niet voor niets bij ING aan te pas komen. In plaats van het versterken van buffers om toekomstige verliezen op te vangen, financiert ING het Amerikaanse begrotingstekort. Was het niet beter geweest om ING volledig terug te trekken uit het land van de onbegrensde monetaire financiering?

  • ING Bank schikt voor $619 mln met VS (FD)

VESTIA-BOOMERANG..
Met het Vestia-debacle vers in het geheugen wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd: uitstralingseffecten. De banken voelen zich namelijk belazerd. In het FD lezen we:

'Banken voelen zich belazerd'
Een directeur-bestuurder van een grote woningcorporatie bevestigt dat banken veel voorzichtiger zijn geworden. ‘Het klopt dat de banken sinds kort aanmerkelijk terughoudender zijn. Er is gewoon een groot wantrouwen bij de banken sinds de overheid, de toezichthouders en het waarborgfonds WSW dat hypotheekrecht bij Vestia hebben gevestigd. Banken voelen zich belazerd.’

Hoeveel de publieke sector leent bij banken en andere commerciële partijen, is niet precies bekend en hangt bovendien van de definitie af. Ter illustratie: woningcorporaties hebben €86 mrd geleend met overheidswaarborg, zorginstellingen €8,7 mrd.

Banken voelen nattigheid en ik kan mij er iets bij voorstellen. Wanneer banken een contract afsluiten met een klant waarin gespecificeerd staat wat het onderpand is dat bij wanbetaling gevorderd kan worden, en dat wordt bij dreigende wanbetaling door de overheid opeens verschoven naar een (semi-overheids-) entiteit op wie de bank niets kan verhalen, dan kunnen banken het geld dat zij geleend hebben niet terugbetalen, anders dan dit met eigen vermogen af te lossen en dat resulteert in verliezen. Anders gezegd, banken denken nu wel drie keer na voordat zij geld gaan lenen aan semi-publieke instellingen.

Toen bekend werd dat het hypotheekrecht op Vestia-woningen werd overgeheveld naar het waarborgfonds schreef ik al dat er niet te vroeg gejuicht moest worden. Eenzijdig contracten wijzigen werkt als een boomerang: het probleem wordt heel hard weggegooid, de boomerang blijft een tijdje weg waaa het heel hard terugkomt. Ons probleem als burger? De politiek gooit de boomerang en wij vangen nietsvermoedend de klap op als die terugkomt want hoe je wendt of keert: de financiering van voor het publiek relevante instellingen komt op losse schroeven te staan.

Overigens kunnen en moeten wij some afgeven op bankiers – en voorzover dat betrekking heeft op charlatans die hun klanten uitkleden, dan wel overbodige renteswaps aan een graaiende woningcorporatiebestuurder slijten is dat volledig terecht – maar het echte probleem is ontstaan doordat men in Den Haag vrijwillig een winterslaap verkozen heeft en men in het Haagse heeft nagelaten om derivaten aan te pakken.

  • Banken vragen na ‘Vestia’ meer rente aan publieke sector (FD)

Fitch verlaagt 18 Spaanse banken af
Tja, wat moeten we er nog over zeggen? Staar je als Spaanse bankier in het rente-ravijn, komt er een Amerikaanse kredietbeoordelaar langs die je een duwtje geeft.

Het hele probleem met dit soort beoordelingen is het institutionele kader. Wanneer de beoordeling onder een bepaald niveau komt, dan zijn er partijen die vanwege de kleine lettertjes verplicht uit dergelijk schuldpapier moeten stappen en dat veroorzaakt een versterkte verslechtering van de financiële toestand in een land. Over “non-lineariteit” gesproken; dat komt in vrijwel geen enkel economisch boek terug..

  • Fitch verlaagt rating van 18 Spaanse banken (NU.nl)

En wat voor Spaanse banken geldt, geldt ook voor de Cypriotische overheid..

  • Moody's zet Cyprus verder onder druk (NU.nl)

IMF: directe herkapitalisatie Europese banken
Als het aan het IMF ligt, dan zou men heel Europa het liefst onder curatele plaatsen en stiekem de euro opblazen. Iets met dollarhegemonie en oneigenlijke belangen. Wat Christine Lagarde stelt is best wel apart: zij wil dat Europa insolvabele banken op directe wijze herkapitaliseert. Zij was als de Franse minister van Financiën zelf betrokken bij de beslissing om het ESF niet te misbruiken als springplank voor de Europese politici om aandeelhouder te worden van banken. De opzet van het ESF zou compleet moeten veranderen als deze wens ten uitvoer wordt gebracht.

Mijn inziens is de enige uitweg of rigoureus het gehele Europese bankwezen schoonvegen, daar waar er niets te redden valt banken gecontrolleerd failliet laten gaan, of pappen en nat houden zoals nu gebeurt en wachten totdat institutioneel Europese zaken zo geregeld zijn dat het zinvol is om te papieren goudmarkt te laten ploffen en banken met geherwaardeerd goud te schragen. De eerste optie levert je chaos op, de tweede duurt veel te lang en het alteatief van het IMF levert een situatie op waar niemand op zit te wachten: staatsbanken die via boekhoudkundig politiek geknutsel overleven. Frustrerend? Ja….

  • IMF: directe herkapitalisatie Europese banken (RTL-Z)

In overig nieuws:

  • “Tracker-infomatie soms onvindbaar” (IEX)

Goede column van Annemarie van Gaal! Mijn idee over hoe ik mijn pensioen aan wil pakken: niks geen collectieve potjes. Die worden toch alleen maar leeg gegraaid..

  • Trek ten strijde voor het eigen pensioen (FD)

Europa mag zich dan wel voorbereiden op worst-case scenario's (wat overigens op tal van blogs wordt opgeblazen alsof de financiële dictatuur in Europa is uitgebroken); de inschatting van de ECB is mijn inziens steekhoudend:

  • ECB voorziet geen vertrek van de Grieken (NU.nl)

Over het verlagen van de publieke uitgaven in de zorg gesproken..

  • Arrestaties voor miljoenenfraude met pgb (NU.nl)

Het opbreken van het informatie-oligopolie is één van de belangrijkste uitdagingen voor vrije samenlevingen. Disfunctionele media zijn nu eenmaal een gevaar voor het functioneren van het democratische proces. Zie verderop ook het berichtje in de Huffington Post. Rupert Murdoch heeft naast heel veel kranten en TV-zenders de nodige politieke wensen.

  • 'Murdoch vroeg om ander beleid Europa' (RTL-Z)

Ewald, ik voel met je mee! Heerlijke column!

Uit buitenlandse media

News & Views
Ik roep geregeld dat er in Angelsaksische media een verwoede anti-euro campagne gevoerd wordt; ik ben niet de enige. In de Wall Street Joual leidt joualist van de krant Simon Nixon zijn column in met de Griek Alexandros die onlangs in een park zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbrief schreef dat “Griekenland een leider met ballen nodig heeft; een Margareth Tatcher”:

Alexandros understood something important that seems to have eluded a great many politicians and pundits outside the euro zone who have lined up recently to give their views on how to solve the euro crisis. Most of this advice takes one of two forms. One group, largely made up of British euro-skeptic commentators, insists the euro has always been an unworkable disaster and that the only solution is to break up the common currency. The other group, which now sadly includes U.S. President Barack Obama and U.K. Prime Minister David Cameron, insists the euro zone should move to an immediate political and fiscal union.

What both groups share is the belief that Angela Merkel is the villain of the crisis whose inflexibility risks dooming entire nations to a never-ending cycle of misery. This is grotesquely unfair.

Nixon ziet het vlijmscherp! Niet de euro of het ontbreken van een overdrachtsunie (met de daaropvolgende geldpersfinanciering door de ECB) is het probleem, de politieke onwil is het probleem. Et voila, laat dat nou net de essentie zijn. De Europese politiek blijkt keer op keer niet in staat zichzelf aan te pakken. Nixon schrijft:

Rather than attacking Ms. Merkel, those outside the euro zone who want to play a constructive role should aim their fire at the political elites in member states that continue to block reform. They should demand to know why even now Spain has still not fully restructured and reformed its broken banking system; or why Greece has still barely sacked a single civil servant or privatized a state-owned asset. They might ask what exactly Mario Monti has achieved as prime minister of Italy? Before taking up his post at the ECB, Mr. Draghi set out the reforms he believed Italy needed to restore its competitiveness, but how much of this agenda has been delivered? How many closed professions have been opened up? How many pointless regulations repealed? Why does Italy still have 8,000 administrative regions when the U.S. can get by with only 3,000?

Bingo. Klik vooral even het linkje naar de column aan want Nixon geeft ook nog een veeg uit de pan aan president Obama en premier Cameron.

Zwitserland krijgt geld toe bij leningen
Bizarro wereld: Zwitserland krijgt van beleggers een subsidie wanneer de Zwitsers geld lenen. Via Zero Hedge een grafiek die in normaal functionerende kapitalistische markten onmogelijk is. Dit gebeurt er als westerse plan-economieën falen..

Bron: Zero Hedge

Nog een grafiek van Zero Hedge: de Amerikaanse overheidsbegroting verbrak haar 'losing streak' in de maand april. Voor het eerst sinds augustus-september 2008 werd er een maandelijks overschot genoteerd. Dat overschot is zoals te verwachten viel opnieuw een tekort: -$ 125 miljard:

Bron: Zero Hedge

In ander nieuws

Cool: iemand die tien jaar lang een scenario in Civilization II speelt..

  • Man plays the same game of ‘Civilization II’ for 10 years (Yahoo!)

Land van de vrijheid en géén privacy..

  • U.S. govement to use 'drones the size of GOLF BALLS to spy on AMERICAN citizens' (Daily Mail)

Hier wordt niemand vrolijk van..

  • Estimating the Potential Impact of Failure of the Fukushima Daiichi Unit 4 Spent Fuel Pool (Washington's Blog)

Het zou fijn zijn als de Nederlandse media eens het beleid van president Obama wat nauwlettender onder de loep nemen. Al die mooie praatjes kennen we nu wel; als je kijkt naar wat hij beslist dan blijft er weinig over van het geïdealiseerde beeld van de hervormer.

  • The Obama Administration Is Criminalizing Investigative Reporting (Huffington Post)

Tot slot.
Via Business Insider: Aren't they adorable?!!

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *