Dagelijkse kost 13 september 2012

Nieuws uit Nederland

Verkiezingsuitslag
De zetelverdeling (via NOS Teletekst):

Bij mij heerst vooral opluchting over de uitslag. De geldpers minnende SP en de anti-Europese wensen van de PVV hebben geen potten kunnen breken. Nederland heeft gesproken en mijn inziens ervoor gekozen vooral niet de eigen ruiten in te gooien. De formatie zal nog wel eens lastig kunnen zijn maar als de VVD nou een fiscale 0-lijn inbrengt en de PvdA een meer eerlijke verdeling van de welvaart dan zie ik een eerste opening. Bovendien zie ik de nodige mogelijkheden voor drastische hervormingen van de woningmarkt. Maar goed, dat is voor later zorg.

Nederland geeft bovendien een duidelijke voorkeur aan een premier aan de rechterzijde van het politieke midden en dat is wat mij betreft een uitgesproken voorkeur voor een kleinere overheid met een kleiner gat in de hand. En met name de steun voor Europa – zij het dat die voorwaardelijk is en zal blijven – is een duidelijk signaal van de Nederlandse burger over het gevoerde beleid: zonder Europa komt er geen oplossing voor de onderliggende oorzaken van deze crisis.     

Knot: 'Gok op hogere rente is illusie'
Klaas Knot geeft een zeer helder signaal af: beleggers hoeven niet te verwachten dat de rente omhoog zal gaan. Knot zei dit gisteren op een bijeenkomst van pensioenfonds bestuurders. Knot zei (via het FD):

Een belangrijke reden dat de rente volgens Knot ‘nog lange tijd laag zou kunnen blijven’, is het afbouwen van schulden door zowel banken, gezinnen als overheden. ‘Dit remt de economische groei.’ Knot noemde het voorbeeld van een gezin dat meer aflost op de hypotheek en zich daardoor geen nieuwe auto kan veroorloven. Volgens de DNB-president leidt deze schuldenafbouw tot zwakke vooruitzichten, waar een relatief lage korte rente bij past.

Klaas Knot toont zich wederom een eerlijk man. Bij Knot's conclusie zou ik eraan willen toevoegen dat de lage (en reële negatieve) rente waarmee pensioenfondsen worden geconfronteerd voor alle spaarders geldt. Rendement wordt elders gemaakt, zoals in de kluis op het Frederiksplein (zie hier voor de foto's)..

  • Knot: 'Gok op hogere rente is illusie' (FD)

Constitutionele hof Duitsland vertraagt ESM

Het ESM is volgens het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe in lijn met de Duitse grondwet. Maar met de gestelde randvoorwaarden die zij geformuleerd heeft, heeft het hof een nieuwe barrière opgeworpen. Dat lezen we in een uitgebreid artikel in het Financieele Dagblad waarin gewezen wordt op de noodzaak om deze voorwaarden vast te leggen: “Berlijn blijft te allen tijden beslissen over financiële steun”. Een aanvullend Europees verdrag lijkt door de uitspraak noodzakelijk te zijn geworden. In dat nieuwe Europese verdrag zou vastgelegd moeten worden dat Duitsland niet voor méér dan €190 miljard garant zal staan; pas daaa kan president Wulf de wet die de Duitse ratificatie van het ESM regelt definitief ondertekenen.

Conclusie? Duitsland behoudt via de 'rode rechters' in Karlsruhe de druk op perifeer Europa en de Franse hang naar het inzetten van de geldpers.

De juridische achtergronden kunt u bij het FD erop nalezen. De uitspraak van het Bundesverfassungsgericht kunt u hier in het Duits lezen en hier in het Engels.

  • Mogelijk nieuwe barrière voor ESM-fonds (FD)

Leestip

  • Gerrit Zalm: de bankier die weg had gemoeten (FTM)

In ander nieuws

  • Italië leent tegen laagste rente in 2 jaar (RTL-Z)
  • Olie-export Iran fors lager door sancties (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Zero Hedge en de koers van Europa
Dat Zero Hedge er wat betreft de euro naast zit heb ik al vaker benadrukt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in Europa de geldpers niet aan staat en dat zit er ook echt niet in. Zelfs met de nieuwe maatregelen die de ECB heeft aangekondigd is er geen sprake van monetaire financiering van Europese staatsschulden. Dat levert Zero Hedge een probleem op want hoe kun je de uitspraken van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in de juiste context uitleggen?

Om de vraag te beantwoorden: niet dus. Het gehanteerde sarcastische commentaar is desalniettemin zoals gebruikelijk de moeite waard.

Bron: Zero Hedge

Collateral transformation
Deze week kwam ik het eerder tegen bij de analyse van Yves Smith (zie: Naked Capitalism) over de averechtse werking van het reguleren van Wall Street. Met name op het vlak van derivaten gaat er het nodige mis. Here we go again, zult u waarschijnlijk denken en dat zou u geheel terecht doen. Via de blogosphere een zeer scherp commentaar:

“The way it works is that “collateral transformation” desks at the big bank will take crappy assets from big investors who are required to post more collateral against losing derivatives positions and exchange them for Treasuries.  The crap assets will be assessed some kind of discounted value, so if you need $100 million in Treasuries to post as collateral, you might have to come up with $120 million of “assessed” value in the crap assets.  Does this sound at all familiar?  Hint: AIG, Bear Steas, Lehman, etc.  

In reality, “collateral transformation” is just fancy name for hypothecation.  In other words the big Wall Street banks will find Treasury bonds that can be posted as collateral and charge the counterparty a nice fee for this.  Theoretically the Treasuries can't come from customer accounts, but we saw with MF Global just how rigid this law tued out to be.  This is adding another layer of hypothecation in the financial market Ponzi scheme, only the collateral being posted to “back” the hypothecated Treasuries will crater in value in a bad market and there will be massive losses.  The fact is, Wall Street has taken the MF Global/JP Morgan model for collateral posting and injected it with steroids.  You can thank the Obama Govement for enabling and allowing this.

Aanrader!

Zilver en een aanstaande short squeeze?

Indien de video niet automatisch laadt, dan kunt u deze bij CNBC bekijken. Dit is niet het enige geluid annex gerucht over een short-squeeze in zilver. De collega's van Slim Beleggen hebben een interessante analyse online gezet die u hier kunt bekijken. 

Grafiek: het 'herstel' van de Amerikaanse huizenmarkt..

 

Tot slot.
Als de mensheid minder bezig was zichzelf vanwege opportunistische eigen belangen de veieling in te speculeren, dan zouden we ons kunnen concentreren op zaken die veel meer de moeite waard zijn.

Als we konden kiezen tussen giga-bailouts voor bankiers of het onderzoeken van het heelal dan is de keuze snel gemaakt..