Dagelijkse kost 14 mei 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Kidnap
Van onze SNS-correspondent..

Het is niet de eerste keer dat Europa gegijzeld wordt, alleen was het de vorige keer door Zeus. Daar wilde je niet mee steggelen want afhankelijk van zijn bui was je daaa een sterrenbeeld of iets wat op een mislukt genetisch expiriment lijkt.

De Griekse situatie domineert het nieuws en deze keer wordt er openlijk gesproken over een scenario waarbij het land de Eurozone verlaat.
OECD's Pier Carlo Padoan, wij mogen PCP zeggen, zegt dat het risico van een Grexit nu groter is dan begin dit jaar, hetgeen ons doet vermoeden dat hij per woord betaald wordt want de informatiewaarde is laag. Dat weten ze in Plopsaland ook namelijk. Paul Krugman geeft ons een mogelijk script: Griekenland verlaat de Euro, mogelijk volgende maand al. Dan volgt er een run op Italiaanse en Spaanse banken die vervolgens weer bij de ECB moeten lenen. Dan moet Duitsland beslissen of het nog wil blijven steunen of de Stecker eruit gaat. Gezien de politieke afstraffing bij de recente verkiezingen (NRW is daar een goed voorbeeld van) is de kans op een ontrafeling flink toegenomen. “And we are talking about months, not years to play out. This might be extreme, but it might not be, but the key is that it would be a Greek departure that would set it all off”.

Nou, daar kunnen we het mee doen. Toch hebben we nog wat vragen. Het is wel duidelijk dat een nieuwe Drachme flink lager in koers zou moeten gaan. Experts van het IMF zeggen 15 a 20% tegen het Europese gemiddelde en ca 50% tegen Duitsland om alleen maar een evenwicht in de lopende rekening te krijgen. Hiermee is de kous nog niet af want u kent die Griekse kousen wel, dat zijn maillots. Als de geschiedenis maar enigszins een leidraad is dan zal de overheid rentebetaling op de binnenlandse schuld laten prevaleren over andere bestedingen. Een tweede ronde defaults op de nog resterende buitenlandse schuld zal volgen. Zelfs als alle rentebetalingen gestopt zouden worden dan nog zijn er extra bezuinigingen nodig om het primaire tekort op te heffen. Dat zijn niet onze woorden.

Als nu Griekenland eenzijdig uit de Euro zou stappen danwel gemikt wordt en het touiquet zit strak genoeg om deze amputatie te kunnen doorstaan: Zou dan de wisselkoers van de Euro dan in theorie niet sterker moeten worden als het zwakke vlees is weggesneden, en hoe denkt u dat het in de praktijk zal uitwerken?

Nou, dat is nog eens vraag! Voor theoretici en pragmatisten: stuur uw inzending, en dan verloot ik onder de beste inzending een Utrechts terrasbezoek met een versnapering. Alvast een suggestie voor een gastcommentaar: Grexit: “…”; en ruimte voor laten we zeggen een slordige 500 tot 1.000 woorden.  

Omdat ik een beetje moedeloos wordt van het compleet nietszeggende 'nieuws' op RTL-Z dat “de euro op de laagste koers in vier maanden” staat, een grafiek van de EUR-USD wisselkoers sinds de introductie van de euro. Een iets langere tijdshorizon zou RTL-Z niet misstaan..

Bron: ECB.

De Griekse impasse blijft voortduren
In het FD lezen we overigens dat er een nog verwoede pogingen worden gedaan, maar dat de Griekse impasse voortduurt. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble heeft nog een handreiking gedaan. Lees: Griekenland kan nog iets meer Europees investeringsgeld verwachten (bijvoorbeeld via de Europese investeringsbank), maar dan moeten de Grieken wel akkoord gaan met de Europees opgelegde hervormingen.

Ondertussen waarschuwt de leider van Pasok en voormalig minister van Financiën, Venizelos voor een 'nationale zelfmoord' als de Grieken niet instemmen met de hervormingen. Zo'n waarschuwing wordt al snel opgevat als een dreigement en dat is electoraal dan wel niet erg handig, maar het is ontegenzeggelijk wel héél erg eerlijk. Als de Grieken uit de euro stappen en uit de EU dan volgt economische isolatie, economische schoktherapie in het kwadraat, en structureel gebruik van de Grieks gemonopoliseerde Drachme-printer..

  • Griekse politieke crisis loopt uit de hand (FD)
  • Syriza weigert deelname en steun Griekse coalitie (NU.nl)

Moody's weet alles van krediet en van faillissementsrisico's, dus zij voelen het aan hun stand verplicht ook iets te roepen:

  • Moody's ziet Grieks vertrek uit euro dichterbij komen (NU.nl)

Ik zou zeggen, vergeet Moody's. U kunt beter de tijd nemen voor de column van Hella Hueck vanuit Griekenland..

  • 'Examen Grieken: alle antwoorden fout' (RTL-Z)
  • Der Spiegel pleit voor Griekse exit uit euro (RTL-Z)

Ondertussen wordt er op Zero Hedge gretig gebruik gemaakt van de ontstane politieke impasse. Als er dan satire kan worden bedreven, dan kunnen we er niet om heen. Van afgelopen weekend:

Ik kreeg er een “Freek de Jong-gevoel” bij: die ratelt ook altijd maar door terwijl hij – ondanks alle geestig of ironisch bedoelde opmerkingen – mijn lachspieren maar niet weet te raken. (Bij Freek de Jonge zal dat komen door de enorme generatiekloof.. of iets in die richting).

Ik zou er bij dit filmpje van Mr. Panos aan willen toevoegen dat we moeten oppassen met de interpretatie van dit soort satire, annex *propaganda*. Wie financiert dit? Is dit een onafhankelijke bijdrage? Hoe dan ook: welke *politieke* agenda wordt ermee gediend? Wie zijn belanghebbenden etc. Ik zou door een dergelijk commentaar van dhr. Panos misschien boos moeten of kunnen worden op de Grieken, maar let wel, er staat ongelooflijk véél op het spel. Hint: we zitten middenin een valuta-oorlog.

Enfin, als het echt op een Griekse exit uitdraait, dan houd ik mijn hart vast. Zero Hedge toonde nogmaals de cijfers van de impliciete garantiestellingen via het EFSF (die tabel moet u inmiddels wel kennen..).

  • Germany Begins Quantifying The Cost Of A Greek Exit (And Discovers Contingent Liabilities Are All Too Real) (Zero Hedge)

Haagse symptoombestrijding
De woningcorporaties moeten meer buffers afdragen zodat financiële tegenvallers kunnen worden opgevangen. In het rijtje noodzakelijke symptoombestrijding, wordt de onderliggende oorzaak van financiële tegenvallers niet aangepakt: financieel mismanagement. Nu geldt dat laatste voor bijna alle facetten van onze plan-economie, maar dit is wel typerend voor wanneer het plan in de praktijk niet blijkt te werken: er wordt niets meer dan een nieuw plan toegevoegd en dat zou dan corrigerend moeten werken.

Hoe dan ook geldt dat als woningcorporaties meer buffers moeten afstaan aan een collectief potje er ergens geld gevonden moet worden. Ik heb een idee bij wie dat geld vandaan gehaald wordt en dat maakt mij vandaag een iets minder blije huurder..

  • Extra heffing op corporaties (FD)
  • Bufferverhoging voor woningcorporaties (NU.nl)

Ewald Engelen is boos!
Professor Financiële Geografie Ewald Engelen is boos; héél erg boos. En dan schrijf je je boosheid van je af. Wat een dijk van een column! De frustratie is zó, maar dan ook echt zó herkenbaar. Om u een idee te geven, de slotalinea en dan zult u de context ervan moeten nalezen bij de collega's van FTM:

Het maatschappelijk nut van onderzoek zit ‘m niet in amateuristische zoektochten op inteet naar welke kut van een Kamerlid welke natte scheet van een wetenschapper heeft geciteerd, maar in het stellen van de juiste vragen over de grote kwesties van vandaag. Als je daar niets over te melden hebt, heb je aan een universiteit niets te zoeken.

Kijk, dat is nog eens een mening die ik kan waarderen. Misschien verschillen prof. Engelen en ik inhoudelijk van mening als het op deze crisis aankomt en met name over de functionele rol van goud, maar de kritiek die hij uit is zo terecht. Voortschrijdend inzicht is er in de academische wereld nauwelijks bij.

  • De grote gore rotrochel (Ewald Engelen; FTM)

In ander nieuws:

  • Hartje Duitsland kleurt rood (FTM)
  • Must Read: lees 'm maar liever niet (IEXProfs)
  • Brussel blij met steun voor Spaanse banken (NU.nl)
  • Tuchtzaak OM tegen accountants (FD)
  • Het gouden pensioen van Nicolas Sarkozy (Welingelichte Kringen)

Opdat het Europese hof de eeuwenoude wijsheid in pacht heeft en de vrijheidsbeperking die via het Amerikaanse ACTA keihard afschiet!

  • Europees Hof bekijkt rechtmatigheid ACTA (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

JP Morgan's $2 miljard casinoverlies
Eerst nog even een berichtje uit het FD want die meldt dat het hoofd van de investeringstak en enkele traders hun ontslag hebben ingediend.

  • JPMorgan leidinggevenden vertrekken na verliezen (FD)

Als u het bericht hebt gelezen dan weet u dat er bij JPM inte maatregelen worden genomen. Echter, het wordt niet duidelijk wat er nu eigenlijk is misgegaan, anders dan een megaverlies van $2 miljard. Maar hoe heeft JPM nu eigenlijk een verlies op haar “synthetische kredietportefeuille” geleden? Het is bizar dat er geen enkel inzicht beschikbaar komt via reguliere media in de totstandkoming van een megaverlies van $2 miljard bij een bank die gerekend moet worden tot een wereldwijde systeembank.

Lisa Pollack van FT Alphaville zet alle mogelijke informatiebronnen op een rij die inzicht kunnen verschaffen in de verliesgevende positie van JPM. Zij kan daarbij haar verbazing over het complete gebrek aan transparantie niet onder stoelen of banken steken. Lisa Pollack legt uit..

  • [JPM Whale-Watching Tour] What position transparency? (FT Alphaville)

Ter toevoeging van Pollack. Het standpunt van financials, banken en de ISDA (de koepelorganisatie voor derivatenboeren) luidt dat transparantie niet nodig is. Dat is een compleet zwaktebod. Men weet dondersgoed dat wat men doet niet door de beugel kan: men blaast ongereguleerd systeemrisico's op, pakken de vlugge winsten, en als de derivatenbom barst, financieren belastingbetalers de rekening.

Sowieso geldt dat wat er in 2008 na de val van Lehman misging nog steeds kan gebeuren. Nadat Bear Steas zichzelf eerder in 2008 had opgeblazen, en Lehman hetzelfde lot onderging, bevroren vrijwel alle financiële markten. Kort gezegd: in een panieksituatie wil men weten wat veilig is en wat niet. Als men niets weet, dan is de perceptie dat niets meer veilig is met als gevolg dat financiering een acuut probleem wordt. En transparantie is niet belangrijk?

Daaaast geldt ook nog eens dat asymmetrische informatie (lees: de één weet meer dan de ander) een vorm van marktfalen veroorzaakt. En marktfalen is een oorzaak voor het ontstaan van niet-marktconforme winsten. Dat betekent dat partijen die wel weten hoe het zit een oneigenlijk voordeel hebben boven partijen die die informatie niet hebben. Het is een element die de markt een ongelijkwaardig speelveld maakt. Vergelijk het met voetbal: de ene partij speelt met 13 man terwijl de tegenstander slechts met 11 man op het veld staat.   

Een ongekende financiële afrekening
Maar er is meer, en met veel waardering voor de tweede bijdrage van Lisa Pollack. Zij slaat de spijker op de kop met deze analyse want er is sprake geweest van een zeer uitzonderlijke vorm van een financiële afrekening. Wie de film “Battle Royale” kent, zal meteen begrijpen wat ik bedoel. Voor diegene die de Japanse film (of de westerse re-make) niet kent, heel kort de gedachte. Wat gebeurt er als de financiële taart niet groeit en de taart verdeeld moet worden? In dat geval is de enige manier om een groter stuk taart te bemachtigen de optie om de concurrentie af te maken: Battle royale.

Welnu, dat lijkt te zijn gebeurt. Een aantal hedge fondsen die via prijsarbitrage een winst dachten te halen werden door JPM uitgekleed. Toen diverse hedge fondsen hun posities zagen resulteren in verliezen en men de markt afspeurden naar de oorzaak, toen kwam men al snel uit bij JPM. Toen die inside-info gelekt werd naar Bloomberg, gebeurde het volgende met de nominaal uitstaande contracten in synthetische kredietverzekeringen. Een slam-dunk analyse van Lisa Pollock!!

Eén teaser alvast met de volgende grafiek die de toename in de synthetische CDX-index toont van de afgelopen maanden..

Pollack vraagt zich af waar de toezichthouders waren want bij een verdubbeling van de index is er toch iets gaande..

Overigens nog een vlijmscherp commentaar van Matt Taibbi..

  • Jamie's Cryin: Dimon, J.P. Morgan Chase Lose $2 Billion (Matt Taibbi; Rolling Stone)

HFT Madness
Via Zero Hedge (die nog veel meer grafieken heeft) het klasse werk van Nanex. Dit begint zo langzamerhand een complete farce te worden: “quote stuffing” @ 12.000 quotes per seconde..

En terugkomend op de titel en met een knipoog naar het nagenoeg illegale maar de facto gelegaliseerde “front-running” door “high frequency trading“, uit de jaren tachtig (meen ik): “Madness, one step beyond”..

Herfinancieringen bedrijven komende 5 jaar: wereldwijd $46 biljoen
Via Reuters:

Standard & Poor's Ratings Services estimates the funding needs of nonfinancial corporations in the eurozone, U.K., U.S., China, and Japan at $43 trillion to $46 trillion over the next five years. This includes $30 trillion of debt that will require refinancing and $13 trillion to $16 trillion of new money needed to spur growth, according to a report that the credit rating agency published earlier today.

Eén conclusie kan nu al getrokken worden: het bancaire krediet gaat op rantsoen want de hefboommogelijkheden om dit geld te creëren is er gewoon niet meer. Interbancaire leenmarkten zijn disfunctioneel en centrale banken kunnen niet gaan optreden als commerciële banken. Althans, Amerika is en blijft het land van de onbegrensde mogelijkheden..

  • TEXT-S&P report: A $46 trillion perfect credit storm may be brewing (Reuters)

Tot slot.

 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo