Nieuws uit Nederland:

Nederland opnieuw in recessie (NU.nl)

Via het CBS:

Economie 0,7 procent gekrompen

 •     In vierde kwartaal 0,7 procent krimp t.o.v. een jaar eerder
 •     Consumptie 1,8 procent lager
 •     Minder uitvoer Nederlands product
 •     Ook 0,7 procent krimp t.o.v. derde kwartaal
 •     Gemiddeld 1,2 procent groei in 2011
 •     Lichte stijging aantal banen

Lees verder: CBS

De eerste reacties van de politiek, werkgevers, vakbonden en ING. Nu de krimp daar is, moet er “slim” bezuinigd worden. 

 • 'Economische groei trekt niet vanzelf aan' (NU.nl)
 • Verhagen:slim bezuinigen noodzaak (NOS)
 • Mogelijk toch al dit jaar bezuinigingen (FD)

Over ING gesproken, de Federal Reserve is akkoord met de verkoop van ING Direct in Amerika. Dat is heel goed nieuws. Dat vermindert namelijk de risico's waar ING en feitelijk de Nederlandse belastingbetaler aan bloot gesteld staan..

 • ING mag Amerikaanse tak verkopen (RTL-Z)

Nog een bank in het nieuws. Fortis en haar oud-topmannen misleidden beleggers. Een prachtige inleiding via NU.nl. En wij maar denken dat dit op alle banken en overheden van toepassing is..

Fortis, de oud-topman en voormalig financiële baas hebben beleggers misleid met onjuiste informatie over de solvabiliteit van de ondeeming.

 • Lees verder: Fortis en haar oud-topmannen misleidden beleggers (NU.nl)

Neelie Kroes nam gisteren bij een vergadering de honneurs waar voor haar collega commissaris Olli Rehn en zij verbaasde zich over 'slechts 18' commentaren op het paper van de Europese Commissie over eurobonds. Misschien als de Europese Commissie een website lanceert waarbij dergelijke papers makkelijk te vinden zijn (ik heb het paper nog steeds niet gevonden), misschien dat er dan meer commentaren binnen komen. Dat obligaties simpel moeten zijn, lijkt mij een open deur. Laten we er een met goud gedekte obligatie van maken. Dat lijkt mij simpel en objectief gedefinieerd..

 • Euro-obligaties moeten simpel (NU.nl)

Die euro en een gouddekking. Dat is de enige reden die ik mij kan voorstellen waarom China vertrouwen houdt in de euro. Via RTL-Z:

De belangrijkste centrale bankier van China, Zhou Xiaochuan, heeft vertrouwen in de euro en blijft Europees schuldpapier kopen. Dat zei hij woensdag.

 • Lees verder: Chinese topbankier vertrouwt euro (RTL-Z)

Derivaten en woningbouwcorporaties. Dat blijkt een ongelukkige combinatie. En als het misgaat dan veeg je als accountant meteen je straatje schoon!

 • Ook corporatie Staedion had derivatenprobleem (FD)
 • KPMG en Vestia (FD)

Ook in Nederland aandacht voor de ontmoeting tussen Obama en de vermoedelijk nieuwe leider van China. Uiteraard wordt er maar één zijde van de medaille belicht en natuurlijk heeft Obama gelijk (uhum). Dat Obama zonder enige gêne obligaties print om enerzijds met zijn excessieve begrotingstekort de economie te stimuleren en op Griekse wijze de banen uit het niets te printen, en anderzijds de Federal Reserve als handlanger vindt om de dollar heimelijk te devalueren, is kennelijk geen manier van vals spelen. Dat noemen we een dubbel moraal.

 • Obama: China moet zich houden aan spelregels wereldhandel (FD)

Tot slot. De reflectie van René Tissen:

 • In één keer orde op zaken stellen (RTL-Z)

Griekenland:
Ten aanzien van de 'never ending Greek story', de situatie voor Griekenland wordt steeds nijpender.

 • Juncker Buries Hopes Of An “Imminent” Greek Deal, EURUSD Sliding (Zero Hedge)
 • Greece Fights to Win Aid With Pledges to Counter EU Doubts (Bloomberg)
 • Schaeuble: Europe Better Prepared if Greece Defaults (Bloomberg)
 • Greek 2Y Yield Breaks 200% For First Time (Zero Hedge)

Bovenstaande grafiek is afkomstig van het laatste bericht van Zero Hedge. Uitzonderlijk: een rentepercentage van 200% voor een tweejarige Griekse staatsobligatie.

Spiegel ging Athene in en maakte foto's van de nieuwe armen.

 • Misery in Athens – 'New Poor' Grows from Greek Middle Class (Spiegel)

Nieuws uit het buitenland:

Obama hoopt dat het congres akkoord gaat met het verlegen van een belastingverlaging die Amerikanen per loonstrookje $40 bespaart.

 • Obama “hopeful” on payroll tax cut extension (Reuters)

Van je “buren” moet je het hebben..

 • King Says Euro Area Poses Biggest Risk to U.K.’s ‘Slow’ Recovery (Bloomberg)

Discriminatie leidt altijd tot onvrede. Ook in Saoedi-Arabië:

 • Gunfights in Saudi Oil-Rich Province Show Spread of Iran Political Tension (Bloomberg)

Opmerkelijk. Noord-Sudan verkoopt goud omdat zij dollars tekort komen. Hamvraag is aan wie zij het goud verkocht hebben: beleggers op de termijnmarkt of officiële spelers zoals bijvoorbeeld de Chinese centrale bank.

 • Sudan central bank ups dollar supply after gold sale (Reuters)

Absolute must read met een zeer treffende titel!! De vastgoedcrisis in Amerika is nog lang niet over. Commercieel vastgoed dat in 2007 gefinancierd werd met vijfjarige leningen moet opnieuw gefinancierd worden. Of er nieuwe huurders te vinden zijn moet ook nog blijken. Door de lagere waarde van vastgoedobjecten is het de vraag of herfinanciering mogelijk is..

Nog een must read!! “Het is nog steeds niet te laat om het Zweedse model te gebruiken om de financiële crisis te stoppen. Een aantal maanden geleden heb ik “Plan B” van Luigi Zingales vertaald om u een duidelijk inzicht te geven hoe een herstructurering van een bank werkt. Dat een dergelijke insteek de belangen van belastingbetaler en spaarders voorop stelt is het tegenovergestelde van wat autoriteiten wereldwijd in 2008 en 2009 deden. Dat bij een dergelijke insteek ook voor een huiseigenaar een winst-winst situatie te creëren is misschien nog wel belangrijker. Immers, met een hogere hypotheekschuld dan de waarde van de woning is er door een mogelijkheid tot hypotheekverlaging een bodem te leggen onder particulier vastgoed terwijl het tegelijkertijd de balans van de bank kwalitatief versterkt.

Het volgende artikel pleit voor het Zweedse model dat uit de jaren '90 stamt. De Zweedse bankencrisis werd opgelost door de aandeelhouders van de bank te laten opdraaien voor de verliezen; waarbij de overheid bij sprong en voorkwam dat de verliezen werden afgewenteld op de belastingbetaler. Die kwam nadat de banken waren 'schoongemaakt' uiteindelijk als bovenliggende partij boven drijven. Geweldig artikel..

 • Its still not to late to adopt the Swedish model and stop the financial crisis (Tyillc)

Gebakken lucht. Het Europese emissierechten systeem werkt niet. Dit kon men van te voren weten want het is niets anders dan handel in papier!

 • Hot Air – The EU's Emissions Trading System Isn't Working (Spiegel)

Toch nog een valentijnskaartje? Even de lange code op het einde in google zetten..

In ander nieuws:

Tot slot.

Judge Napolitano presenteerde bij Fox het programma “Freedom Watch” waarin hij zijn scherpe stellingname beargumenteerde. Fox heeft de show geschrapt. Zelf kalmeert hij zijn volgers en vraagt hen om geen boze e-mails meer te sturen aan Fox. Het is in ieder geval opmerkelijk dat een kritisch geluid van de Amerikaanse televisie verdwijnt, ook al blijft hij werken voor Fox.

Via de Huffington Post:

In television, shows are cancelled all the time. Two of my former shows have been cancelled, and after each cancellation, Fox has rewarded me with more and better work. This cancellation–along with others that accompanied it–was the result of a business judgment here, and is completely unrelated to the FreedomWatch message. It would make a world of a difference for all of us, if you would KINDLY STOP SENDING EMAILS TO FOX. I am well. Your values are strong. I will continue to articulate those values here at Fox. But the emails many of you are sending are unfairly interfering with my work and that of my colleagues here. The emails even violate our values because they interfere with the use of private property. I have accepted the cancellation decision with good cheer and a sense of gearing up for the future. You should as well.

As a favor to me, and as I have asked this past weekend, PLEASE STOP SENDING EMAILS TO MY COLLEAGUES AT FOX ABOUT THE CANCELLATION OF FreedomWatch; and please stop NOW.

Aanleiding voor ons om één van zijn laatste commentaren te tonen: