Dagelijkse kost 15 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

PIMCO: <> 'adviseert klanten Europa te verlaten'
's Werelds grootste obligatiefonds PIMCO heeft haar klanten een brief gestuurd waarin zij aangeeft dat de crisis niet zo kan blijven doormodderen. PIMCO schrijft:

“Het is geen optie optie dat de huidige status quo over drie tot vijf jaar nog bestaat. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de eurozone dan minder landen dan nu omvat, met een sterkere regulering en betere coördinatie.

[..] “PIMCO acht de kans dat Griekenland op korte termijn uit de eurozone verdwijnt groter dan dat het land in de euro blijft. Een Grieks vertrek zal heel rommelig verlopen en veel volatiliteit veroorzaken.”

PIMCO vervolgt haar verwachtingen door te stellen dat de eurozone wel blijft bestaan maar in een verder afgeslankte vorm inclusief Duitsland, Ierland, Frankrijk en Spanje. Daarbij verwacht PIMCO een “een veel sterkere begrotingsunie met ondersteuning voor het bankensysteem en schulden met een meer gemeenschappelijk karakter om de risico's van kapitaalvlucht in te perken. De rol van de ECB zal dan veranderen, met meer grensoverschrijdende verantwoordelijkheden.”

Interessant wordt het wanneer PIMCO zich uitlaat over de beleggingsrisico's want PIMCO wijst beleggers erop zich in te dekken tegen staartrisico's. En zoals we gewend zijn van PIMCO (evenals heel veel andere financials) is het woordje “goud” o-zo moeilijk om neer te pennen. We zullen maar denken dat “een goed verstaander maar een half woord nodig heeft”:

[..] “PIMCO selecteert liever op risicocategorieën dan op beleggingscategorieën, en probeert zich zoveel mogelijk te beschermen tegen het risico op confiscatie en financiële repressie door overheden. De vermogensbeheerder waarschuwt tegen passieve strategieën en beleggen in traditionele benchmarks. Wel vindt PIMCO het verstandig als beleggers op extreme scenario's afdekken, de zogeheten staartrisico's, en raadt aan om fysieke beleggingen zoals grondstoffen te overwegen als bescherming tegen inflatie op de langere termijn.”

Waarvan akte.

Saillant is wederom de tekst in het bericht en de kop: die kloppen mijn inziens niet. Ik controleer dit soort dingen bij de bron omdat ik zeker wil zijn wat er nou precies gesteld wordt. En dan gebeurt het mij te vaak dat het toch net iets anders blijkt te zitten dan wordt gesuggereerd. De kans op een kleinere eurozone die de ANP-joualist aan PIMCO toeschrijft komt niet terug in het stuk van Pimco. En niet alleen komt deze kansberekening niet terug in de vertaalde tekst van de Nederlandse tak van Pimco, ook op de website van Pimco op de pagina van Andrew Balls aan wie deze uitspraak wordt toegeschreven valt niet terug te vinden. Eén voorbehoud: misschien dat men hem gesproken heeft, via telefoon dan wel e-mail.

Ik copy-paste maar even bij de bron – de pagina waarop Andrew Balls schrijft voor Pimco – met de Q&A over hoe beleggers naar Europa moeten kijken:

Q: How should investors be thinking about and investing in Europe in their portfolios?

Balls:  We are focused on defending our clients against the risks of eurozone debt contamination, default and burden sharing. In our European portfolios, we look globally for exposure to strong sovereign balance sheets and solid growth, including high-quality emerging market exposures. And we suggest investors consider smarter global benchmarks that focus on a country’s contribution to global productivity (GDP) rather than the amount of debt outstanding (sovereign bond market capitalization) relative to other nations. Such an approach should help reduce or avoid exposure to weaker European sovereigns.

Ok, je kan hieruit de interpretatie distilleren dat beleggers er verstandig aan doen om in slimmere benchmarks elders in de wereld te beleggen, met name daar waar de productiviteit stijgt in plaats van waar de uitstaande hoeveelheid schulden relatief laag is. Perifeer Europees papier is een risico waar beleggers zich tegen moeten indekken en dat doet men door elders te beleggen. Dat staat er. Nu kun je dat natuurlijk opblazen en een kop het inteet op slingeren die stelt dat PIMCO klanten oproept hun beleggingen uit Europa terug te trekken, maar dat staat er gewoon niet.

Het vervolg van de Q&A:

And as investors navigate the secular outlook, they may benefit from a focus on the nitty-gritty details of cash and collateral management, and more broadly, being prepared for adverse outcomes in the eurozone.

These challenges in Europe are contributing to a blurring of lines between credit and interest rate risks, as well as between so-called developed and emerging markets. As part of our global approach, we carefully consider exposure to interest rate and credit risks as well as seek to guard against confiscation risk and financial repression.

Als de kop zou luiden: “Pimco waarschuwt voor confiscatie en financiële repressie”, dan had ik geen enkele kritiek gehad. Maar ja, dat is gemiste kans.

Collega van Balls vult aan:

Amey: While also targeting exposures to strong balance sheets, within the U.K. respect the fact that real rates are likely to remain negative throughout much of the secular horizon but that longer-term inflation risks remain. For U.K. investors, that speaks to considering shorter-dated high quality nongovement securities and longer-dated inflation-linked bonds.

Dit zou ook een aardige krantenkop zijn: “PIMCO waarschuwt uit Brits staatspapier te stappen”.

Hoe dan ook heb ik de kansberekening op een kleinere eurozone niet terug kunnen vinden bij PIMCO. Het advies om geld uit Europa terug te trekken is mijn inziens ook schromelijk overdreven en schetst een beeld dat niet bepaald ongevaarlijk is. Dat u wat fysiek goud in bezit zou moeten hebben heb ik nu wel vaak genoeg gezegd, maar ik verbaas me nogal over hoe de berichtgeving op dit moment verloopt. Zegt u het maar, maar ik heb zo mijn bedenkingen bij..

  • Tomorrow’s Europe (PIMCO)  
  • Pimco adviseert klanten Europa te verlaten (RTL-Z)

Ook bij de Telegraaf aandacht voor de verwachtingen van PIMCO; een stukje genuanceerder:

Afwaardering Nederlandse banken
Van onze SNS-correspondent..

Moody's heeft de rating van 5 banken verlaagd. ING, Rabo, ABN Amro, Leaseplan gingen alle vier twee stapjes achteruit en SNS met één stap, de schatten. “Dutch banks will face difficult operating conditions throughout 2012 en possibly beyond”. “The Netherlands is affected by the ongoing euro area debt crisis and regional economic weakness” zo meldt het bureau. Rabobank is nu AA2, ING Groep krijgt een A3 ING bank een A2, net als ABN Amro. SNS en Leaseplan staan nu op Baa2.
—————–
Ook Frankrijk is in rating verlaagd want het kreeg een BBB+ rating staat er in de headlines. Huh?
Het was een lekker lange nacht, maar zo lang toch ook weer niet?  Bij het slapen gaan had Frankrijk een AAA ratring van Moody's en Fitch en een AA+ stempeltje bij S&P. Aangezien het hier niet om verpakte hypotheken gaat zal de kredietstatus niet zonder een ingelast jouaal van AA+ naar BBB+ gaan in 1 nacht.

Het blijkt dan ook een rating van Egan-Jones te zijn. Dit bedrijf werd in 1995 opgericht en volgt meer dan 2000 bedrijven/leningen. We melden het omdat Egan-Jones volledig wordt ondersteund door beleggers die zodoende tegenstrijdige belangen proberen te vermijden. Van de SEC heeft het bedrijf een NRSRO (nationally recognized statistical rating organisation) status gekregen. Er zijn nu 9 bedrijven die deze status hebben. Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede…..
————-
Fujimaki is voormalig adviseur van Soros maar heeft nu zijn eigen beleggingsbedrijf, Fujimaki Japan genoemd. Hij is wat creatiever in zijn voorspellingen dan het bedenken van een bedrijfsnaam want hij zegt dat Japan in 2017 zal defaulten. We willen graag een exacte datum en of het dan voorbeurs of nabeurs is, maar voorlopig voldoet 2017. In zijn voorspelling zal de Yen verzwakken tot 4 a 500 tegen de dollar (we zijn ca 78 doende) en het rendement (voor zover daar dan sprake van kan zijn) op JGB's zou boven de 80% uit kunnen komen. Eerst maar eens met een dik doelsaldo van Portugal winnen, dan gaan we ons daaa wel zorgen over Japan maken. De markt is blijkbaar ook met andere dingen bezig wat de Nikkei is onveranderd en de Yen is zelfs wat sterker (grafiek).

We waren natuurlijk wel nieuwsgierig wat er met de prijs van de huidige 1% 10 jarige Japanse obligatie gebeurt als morgen het rendement 80% moet zijn. Dat gaat nooit met zo'n klap, maar evengoed hebben we het even snel uitgerekend: de prijs zakt naar 12.5%

U kunt de volledige motivering van Moody's bij Zero Hedge erop nalezen:

  • Moody's Downgrades Five Dutch Banks By 1-2 Notches (Zero Hedge)

In de mail kreeg ik het volgende grafiekje van een vriend aangeleverd en dit laat in één oogopslag zien dat de crisis in het bankwezen na vier jaar verre van opgelost is. De afwaardering moet dan ook niemand verrassen..

Jaco,
Ik heb dit trio, met de info van Beurs.nl, eens voor je 'samen gepakt' in het bijgevoegde plaatje (5 jaars overzicht).
[Grafiek d.d. 13-6-2012]

Ach en wee. A glimpse of a cloaked economic crisis: Schrödinger's dead cat bounce phenomenon.

Grieks drama
Als ik media moet geloven dan is de situatie in Griekenland nijpend en staat het land op rand van de afgrond. Dat mensen daar de hoop aan het verliezen zijn, dat kan ik mij voorstellen, maar de sensatiezucht zit mij dwars. Dat er een Griekse apocalypse aanstaande is, waag ik te betwijfelen (ik steek hier mijn nek uit..). Het punt voor mij is dat men eraan voorbij gaat dat de ECB in staat is om een (“kleine”) bankrun op te vangen. Bovendien verwacht ik ook niet dat de Grieken uit de euro of de eurozone stappen: het is niet in hun eigen belang.

De angst voor wat er gaat komen vind ik allemaal wel begrijpelijk, maar de sensatie wordt wel heel erg overdreven. De ECB heeft zonder enige moeite €100 miljard aan liquiditeiten beschikbaar gesteld aan Griekenland om de “paniek” die bij een bankrun hoort op te vangen. Dat de Griekse banken dit geld lenen (en dus niet zo maar krijgen via monetaire financiering) komt omdat zij een Griekse staatsgarantie meenemen.

Nu zult u vast en zeker denken, “da's lekker, zo'n Griekse belofte.” En die gedachte is uiteraard hartstikke terecht. Natuurlijk verschaft de ECB geen €100 miljard aan liquiditeiten met een loze Griekse belofte; daar moet een onderpand aan ten grondslag liggen die de ECB keihard indekt. Ik kan wel raden wat dat is: goud. Denkt u echt dat de ECB genoegen neemt met een loze belofte? Ik niet.

De sensatie is mijn inziens daarom ook overdreven. Sterker, stel dat de Griekse overheid failleert, dan kan de ECB het Griekse bankwezen overeind houden. Dat behoort gewoon tot de mogelijkheden.

En natuurlijk ziet dit alles er allesbehalve fraai uit, maar de aangewakkerde paniek en alle angstpraat? Ik maak me eerder ongerust over de volstrekt bizarre wijze van berichtgeving. Ik bedoel, ik hoor Hans de Geus bij RTL-Z oproepen tot geldpersfinanciering door de ECB; hij is de weg kwijt. Onder druk wordt alles vloeibaar wordt wel eens gezegd; kennelijk geldt dat ook voor het gezonde verstand. Kennelijk geldt er ook voor het verstand dat het te voet komt en ter paard vertrekt. Gelukkig is hij slechts een beurscommentator en geen centrale bankier bij de ECB.

Enfin een overzichtje Griekse ellende:

  • Verkiezingen Griekenland: kleine bankrun en hamsteren (Z24)
  • Greek Banks Under Pressure (Wall Street Joual)
  • 'Centrale banken bereid markten te steunen' (Volkskrant)

In ander nieuws:

Alsof we dit nog niet wisten..

  • Fitch: verdere daling huizenprijzen met 7% (RTL-Z)

Oops: nog een woningcorporatie met verlieslatende renteswaps. Dank u wel Den Haag, u heeft de Nederlandse belastingbetaler genadeloos hard blootgesteld aan compleet onzinnige en onnodige risico's.

  • Derivatentekort Portaal half miljard (FD)

Het gerucht dat centrale banken gecoördineerd zullen interveniëren is aanleiding voor de beurzen om positief gestemd te zijn. Tja. Kikkers houden nu eenmaal van warm water en als centrale banken interveniëren dan zou dat betekenen dat zijn het vuurtje iets hoger zetten en daar worden kikkers blij van!

Anders dan de kop doet vermoeden, doet Angela Merkel een beroep op de ECB bij het toezicht op banken. De stresstesten van het EBA zijn gewoon een wassen neus geweest. Spaanse banken die nu steun ontvangen slaagden voor die stresstest. Alsof we dat nog niet wisten; dit moet Merkel ook geweten hebben..

Nieuws uit buitenlandse media

Veiling Amerikaans 30-jaars staatspapier doorgestoken kaart?
Wat moeten er nog over zeggen? Nou misschien is het aardig om eens te vertellen over een artikel dat ik jaren geleden gelezen heb van Antal Fekete. Hij schreef over de mogelijkheid dat het vertrouwen van beleggers verdwijnt zodra de Federal Reserve en de US Treasury zonder tussenkomst van de markt direct zaken doen. Indien dat daadwerkelijk gebeurt dan hebben marktpartijen geen enkele invloed op de prijs die door de Amerikaanse overheid betaald moet worden over haar leningen omdat die direct gefinancierd worden door de Federal Reserve. En dan zal de markt concluderen dat men belegd heeft in iets dat wij een doorgestoken kaart noemen; een soort van mega piramidespel.

Welnu, Zero Hedge meldt:

Yesterday we noted the supreme absurdity of having the Fed buy 10 year Bonds two hours before the Treasury sold 10 year bonds (which obviously priced at terrific terms as there was a $4 billion hole created courtesy of the Fed if only for 2 hours). Today, the lunacy continues. The Fed has just bought $2 billion in 30 year bonds just two hours before the Treasury sells $13 billion in 30 year paper. The ponzi has become so glaring they don't even care to hide it any longer.

Zegt u het maar: hoe dichtbij zijn we bij het moment dat iedere belegger snapt dat de veilingen van Amerikaanse staatsobligaties volledig doorgestoken kaart is.

  • Bron: The Absurdity Continues: Fed Buys 30 Year Bonds Two Hours Before Treasury Sells 30 Year Bonds (Zero Hedge)

Jim Rogers: “Als u niet ongerust bent voor 2013, alstublieft maak u zorgen”

  • Jim Rogers: ‘If You Are Not Worried About 2013, Please — Get Worried’ (Money News)

Tot slot.

Pranktime!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo