Nieuws uit Nederland

Crunch, Plunge, Tumble & Slump
Van onze SNS-correspondent, dit keer met een inleiding die zeer tot onze verbeelding spreekt..

Er staan weer een hoop U's in de werkwoorden die de beweging van de aandelenbeurzen beschrijven. Tumble, plunge, slump, crunch. Daar valt vast wel een mooie rapsong van te maken.  Gisteren kregen we een marktcommentaar binnen waarin een Credit Suisse analist werd aangehaald over de markt: “The market is like a strapless bra. Some are wondering what's keeping it up and others are hoping it will drop.” Dat zal een rapper vast ook wel kunnen waarderen.

Als vooaamste oorzaak van de bedroefde beurzen wordt de bankensituatie in Spanje genoemd. Moody heeft de rating van 16 Spaanse banken met één tot drie streepjes verlaagd. De meeste slaag kregen BBVA en Santander want die gingen van AA3 naar A3. Ook Bansto en Caixa hebben nu een A3 rating gekregen. Bankia is de dans ontsprongen want die is nu voor 45% in handen van de Spaanse overheid.
————–
Citibank heeft een rapport uitgebracht waarin beschreven staat onder welke omstandigheden 10 jaar Bunds een negatieve rente zouden kunnen krijgen (1.4% doende; grafiek in bijlage). In kleinere landen zoals Zwitserland is men bekend met het fenomeen dat vluchtkapitaal de rente onder de nul kan drukken maar in Europees verband lijkt het zeer onwaarschijnlijk. Dat klopt ook wel, want uit het rapport blijkt dat een voorwaarde is dat de kans op het opbreken van de EMU  57% zou moeten zijn gecombineerd met de aanname dat de nieuwe Deutschmark 15% in waarde zou stijgen. We hebben het rapport niet, alleen de kegetallen. Hoe men uitgeknobbeld heeft dat er een 57% kans moet zijn op het uiteenvallen van de EMU is ons een raadsel, laat staan hoe dat te meten is, maar het lijkt ons inderdaad dat onder dergelijke omstandigheden (paniek dus) massaal bunds gekocht zullen worden, ongeacht het leesteken voor het rendementsgetal.
————–
Vriend Jean-Claude Trichet laat van zich horen in de NY Times. Doelend op Griekenland stelt hij voor om Europolitici de macht te geven een soevereine staat failliet te verklaren en de fiscale macht naar zich toe te trekken. Briljant plan, laten we dan gelijk maar de Griekse eilanden wegslepen en voor onze kust leggen, dat lijkt ons eerlijk gezegd nog makkelijker. Neemt niet weg dat ook het IMF (Lagarde) nu openlijk spreekt over een mogelijke Grexit: “A Greek withdrawal is not ideal but we are technically prepared for it.”
————–
De FT bericht dat JPMorgan's unit die $2Mrd verloor totaal $100Mrd aan “risky bonds” heeft, vooamelijk in de vorm van asset-backed leningen en gestructureerde producten. De totale portefeuille bedraagt 150 Mrd en is in de loop van 2009 opgebouwd. Afbouwen gaat niet zo makkelijk als opbouwen, en nu zeker niet. “They pretty much are the market” zegt een handelaar. Ja, behalve Facebook en Apple heeft niemand geld om zoiets te kopen.

————–

Ten aanzien van JP Morgan (waarover verderop nog véél méér) hebben we een linkje voor u in de aanbieding:

Het bericht over de uitspraken van Jean-Claude Trichet heb ik nog niet kunnen vinden, maar daar gaan we naar op zoek. Het is een bijzondere uitspraak en ik kan mij er iets bij voorstellen (zie mijn column van gisteren).

Griekenland
Het wordt zo langzamerhand een electorale nachtmerrie: Griekenland. Ik word zo doodmoe van politici die dreigen alle ruiten in te gooien als zij hun zin niet krijgen en dergelijke dreigementen dienen uiteindelijk maar één belang: hun eigen belang. De leider van het linkse Syriza dreigt Europa dat Griekenland alle verplichtingen staakt wanneer hij zijn zin niet krijgt. Mijn probleem met dit soort uitspraken is wat er niet bij gezegd wordt: na mij de zondvloed!

Het is te triest voor woorden dat de Griekse politiek zo faalt. Oude partijen hebben de problemen veroorzaakt en zijn niet in staat orde op zaken te stellen en nieuwe partijen herhalen alle fouten die er te maken zijn. En het Griekse electoraat? Zij zien het grote gevaar niet in een compleet gebrek aan basale kennis, maar zoals altijd denken mensen de wijsheid in pacht te hebben. Het gevolg? Chaos. Mijn electorale zorgen worden weer eens zenuwslopend geïllustreerd. 

 • Syriza stopt aflossingen, als Europa lenen stopt (RTL-Z)

En dat het in Griekenland echt slecht gaat, blijkt wel uit het volgende bericht uit het Financieele Dagblad.

 • Voor Griekse banken komen de verkiezingen te laat (FD)

Frankrijk
Francois Hollande wint de presidentsverkiezingen met onhoudbare beloften en haalt alles uit de kast om Europa te laten opdraaien voor Franse groei. Althans, dat probeert hij. Hollande wil natuurlijk niet hetzelfde lot treffen als president Sarkozy: die won ook de verkiezingen met beloften die Sarko onmogelijk waar kon maken.

Ter geruststelling, Hollande speelt gevaarlijk spel op het allerhoogste politieke niveau en het addertje onder het gras dat er voor gaat zorgen dat hij niet in de opzet zal slagen is dat het fiscale begrotingspact (niet meer geld uitgeven dan je te besteden hebt) niet door alle eurolanden ondertekend hoeft te worden om toch van kracht te worden. Als de meerderheid van de eurolanden het verdrag ratificeert dan heeft Hollande zich er gewoon aan te houden.

In Duitsland werd er meteen gereageerd. Minister van Financiën Wolfgang Schaüble liet weten dat hij niet verwacht dat Frankrijk het begrotingspact zal schenden. Schaüble voegde hieraan toe dat hij verwacht dat de komende 12 tot 24 maanden de onrust op financiële markten in Europa zal wegebben.

Ik heb een idee waarom hij dat zegt. Dit lijkt me een leuke open vraag voor de pubquiz..

 • 'Frankrijk ratificeert huidig europact niet' (NU.nl)
 • 'Frankrijk zal begrotingspact respecteren' (NU.nl)

Media en bankruns?!
Wat is er aan de hand: van waar alle aandacht plots voor een run op buitenlandse banken?

Toen Pieter Lakeman opriep tot een run op DSB heb ik zijn uitspraken verdedigd op basis van de vrijheid van meningsuiting: een dergelijke oproep mag niet strafbaar worden gesteld omdat het de vrijheid van meningsuiting op een hellend vlak plaatst. Dat neemt niet weg dat ik het oproepen tot een bankrun hoogst onverantwoordelijk vind en dat ik een dergelijke oproep te allen tijde zal afkeuren. Toen bijvoorbeeld de oud-topvoetballer Eric Cantona in Frankrijk tot een bankrun opriep heb ik er geen melding van gemaakt: het is compleet onverantwoord!

Wat schertst mijn verbazing: in twee dagen tijd berichten media over de kapitaalvlucht uit het Griekse en Spaanse bankwezen. En er zit wat mij betreft een bedenkelijke sensatiezucht in: wil men bijdragen aan een self-fulfilling prophecy?

Wat iedereen er ook persoonlijk van vindt, dit is een buitengewoon merkwaardige constatering. Terwijl media niets uitleggen over de aard van deze crisis en de gebreken van dit inteationale monetaire stelsel, zijn zij plotseling opvallend aanwezig als er sprake is van een kapitaalvlucht van spaarders uit banken in landen waar het toch al slecht gaat. Heel erg apart.

 • 'Klanten halen miljard weg bij Bankia' (NU.nl)
 • Spanish banks' debt ratings cut amid recession (Yahoo!)

In ander nieuws:

 • KPMG hangt claim boven het hoofd (FD)
 • Nogmaals: derivaten and all that jazz (Jules Muis; Accountant)

Wetenschap! Een schoolvoorbeeld van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek van eigen bodem:

 • Universeel mechanisme dag/nachtritme ontdekt (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

JP Morgan: “Battle Royale”
JP Morgan heeft tenminste $2 miljard vergokt met een bizarre positie in de synthetische CDX-index IG9 genaamd. Dat is een index van uitgegeven credit default swaps van een groep bedrijven. De positie was erop gericht om via de CDX-index winst te nemen op CDSs van individuele bedrijven. Echter, die winst zou voor rekening komen voor hedge funds. Toen die hoorden hoe die winst door hun neus werd geboord door JP Morgan, trok men ten aanval en gaf JP Morgan een koekje (lees: een verlies) van eigen deeg: Battle Royale.

Althans, dit is zoals ik het begrijp en ik vind dat ik een voorbehoud moet maken: het zou ook net iets anders kunnen zitten.

Wat in ieder geval vaststaat is dat JP Morgan in tegenstelling tot wat Blythe Masters onlangs zei, wél voor eigen rekening speculeert. En met die speculatie heeft JP Morgan tenminste $2 miljard verlies geleden en volgens Business Insider is dat inmiddels opgelopen naar $3 miljard. De vergelijking met “Battle Royale” kan niet treffender zijn: ook Business Insider ziet JP Morgan voor aangeschoten wild voor hedge fondsen; het is slachttijd.  

Business Insider schrijft:

The JP Morgan trading loss that was $2 billion four days ago is now $3 billion, report Nelson Schwartz and Jessica Silver-Greenberg in the New York Times.

Why?

Because every hedge fund in the world knows JP Morgan is stuck in a position so big that it can't unwind it… and they're betting against it.

Dat is duidelijke taal. Nu zit ik de berichtgeving al de hele week te volgen om een samenvatting te kunnen maken en daarbij wil ik er toch één element uitlichten: 'clawbacks'. Clawbacks zijn teruggestorte bonussen en dat wordt gemotiveerd met het argument dat een bankier aantoonbaar heeft gefaald en derhalve de bonus moet terugbetalen.

En dan lees ik in hetzelfde bericht op Business Insider het volgende:

Can it claw back the massive bonuses it paid to those risk managers and traders in prior years? Nope.

The good news is that the taxpayer-subsidized Too-Big-To-Fail JP Morgan was expected to ea $6 billion this quarter. So it has only wiped out half of that profit so far. Another $3 billion to go…

Bloomberg schrijft daarentegen in een klassiek “hosanna” Wall Street artikel:

JPMorgan Chase & Co. (JPM), the biggest U.S. bank, will consider reclaiming incentive pay from employees including former Chief Investment Officer Ina Drew after her unit had a $2 billion trading loss, said two senior executives.

The lender can cancel stock awards or demand they be repaid if an employee “engages in conduct that causes material financial or reputational harm,” JPMorgan said in its annual proxy statement. The company will claw back pay if it’s appropriate, said one of the executives, who asked not to be identified because no decisions have been made.

Wat volgt is een artikel dat de lezer moet gerust stellen dat de Amerikaanse grootbanken zichzelf adequaat reguleren. Immers, alle banken hebben clawback-clausules ingevoerd. Dit is mijn inziens onjuist. Indien bankiers naar de rechter gaan om hun bonus te krijgen dan zal blijken dat er geen wettelijke gronden zijn om geld terug te halen. En mocht ik hierin ongelijk krijgen, dan is het nog vele malen belangrijker dat dit de aandacht afleid van waar het echt om draait: bankiers nemen nog steeds onverantwoorde risico's.

Anders gezegd: Clawbacks zijn een vorm van symptoombestrijding. Hosanna Wall Street!

 • JPMorgan Said to Consider Clawing Back Bonuses After Loss (Update 1) (Bloomberg)
 • And Now JP Morgan's $2 Billion Trading Loss Is Already $3 Billion (And Counting) (Business Insider)

En om deze media-spin nog iets meer te illustreren, vond ik een dergelijk spin ook in de berichtgeving bij CNBC/NY Times. De strekking van het artikel? De linkerarm van JP Morgan kocht CDX-verzekering van de rechterarm van JP Morgan zonder dat zij dat van elkaar wisten. De conclusie van het artikel? De slotalinea van het artikel:

The Strategic Income Opportunities Fund bought the insurance contracts through a number of banks, none of them directly from JPMorgan.

“There’s really effectively only one lesson other than the interesting irony,” said Douglas J. Elliott, a researcher at the Brookings Institution. “The lesson is that the asset management firms really do act like different bodies. They don’t share info. They don’t always have the view of the rest of the firm. That’s how we want it to be, and that’s how it was in this case.”

Men stelt dat de banken niet de intee “Chinese” muur illegaal hebben overgestoken. Dit ongelukkige ongeluk wordt uitgelegd als het bewijs dat de ene arm niet met de andere arm heeft samengespannen tegen de klanten van JP Morgan en voor de eigen winstrekening.

Dit kan onmogelijk opgemaakt worden uit dit gegeven. Wat mij betreft valt dit onder de categorie 'vriendendienst' en is dit een preventieve manier van 'damage control'. Waarom? Nou, JP Morgan heeft met de collega grootbanken een lobby lopen die de hervormingen omtrent toezicht en handhaving zo veel mogelijk tegen te houden.

 • As One JPMorgan Trader Sold Risky Contracts, Another One Bought Them (CNBC)

Overigens, het Financieele Dagblad bericht dat beleggers JP Morgan nu gaan dagen. Die gaan hun verlies verhalen op JP Morgan. Als je aandelen JPM hebt, tja.. dat hoefde niet.

 • Beleggers klagen JPMorgan Chase aan (FD)

Goldman Sachs plat op zijn muil!
En dan die andere bank: Goldman Sachs. Dit is eigenlijk te bizar voor woorden of zoals Matt Taibbi in zijn openingszin schrijft: It doesn’t happen often, but sometimes God smiles on us. Inderdaad, als god echt bestaat dan heeft hij het lot van Goldman Sachs waarschijnlijk met een schaterlach geholpen.

Wat is het geval? Goldman heeft nogal wat rechtszaken lopen en één daarvan is aangespannen door Overstock.com. Goldman zou het aandeel illegaal via naked short selling verkocht hebben dan wel ter beschikking hebben gesteld tegen een premie aan hedge funds zodat zij dit aandeel 'naakt' (zonder het aandeel daadwerkelijk te hebben) verkocht hebben op de beurs. U snapt dat als er aandelen die men niet heeft verkocht worden op de beurs er sprake is van synthetische manipulatie.

Sommige aandelen staan het niet toe om verkocht te worden omdat de houders van aandelen een premie vragen van soms wel tot 30% van de aandelenkoers. Hedge fondsen en banken weten dat zij een aandeel vrijwel niet tot 30% kunnen 'crashen' en willen die premie niet betalen. Als alteatief worden dan naakt  aandelen verkocht worden zodat de aandelenkoers omlaag gaat en men er toch aan kan verdienen. Eén probleem: dit is strafbaar.

Welnu, de betrokken banken waaronder Goldman Sachs ontkennen dat zij dit hebben gedaan ondanks de aantijgingen van Overstock.com. De banken hebben peperdure advocaten ingeschakeld om te voorkomen dat intee e-mails terecht zouden komen in publiek toegankelijke juridische registers zodat de intee correspondentie niet tegen de banken gebruikt kan worden. Dat doen banken bijvoorbeeld omdat er letterlijk schuldbekentenissen te lezen zijn en dat men letterlijk schrijven dat zij aan naked short-selling doen. Matt Taibbi legt het zoals gebruikelijk messcherp uit. Een teaser uit een wederom fantastisch artikel:

In this case, that resulted in absurdities like the following disclosure in this document, in which a Goldman executive admits in a 2006 email that just a little bit too much trading in Overstock was going on: “Two months ago 107% of the floating was short!”

In other words, 107% of all Overstock shares available for trade were short – a physical impossibility, unless someone was somehow creating artificial supply in the stock.

Goldman clearly knew there was a discrepancy between what it was telling regulators, and what it was actually doing. “We have to be careful not to link locates to fails [because] we have told the regulators we can’t,” one executive is quoted as saying, in the document.

 • Accidentally Released – and Incredibly Embarrassing – Documents Show How Goldman et al Engaged in 'Naked Short Selling' (Matt Taibbi; Rolling Stone)

Overigens. Het is zo jammer dat Goldman al haar integriteit heeft verloren en dat de bank elke vorm van ethiek door de WC heeft gespoeld. Er werken ook hele slimme mensen die geweldige analyses schrijven. Dat blijkt wel uit de analyse van Goldman Sachs die Zero Hedge plaatste. Als nerd kan ik dit soort analyses erg waarderen:

 • Step Aside Business Cycle: Presenting The Business Swirl (Goldman Sachs; Zero Hedge)

MF Global: waarom zit Jon Corzine niet achter tralies?
En dan zijn we nog niet helemaal klaar met de dubbele juridische standaard in de Verenigde Staten. Ben je politiek goed 'genetwerkt' dan heb je een vrijbrief om de Amerikaanse samenleving op te lichten. Dat is de scherp geformuleerde mening van Sydney Williams. Zijn column verscheen bij de Daily Reckoning onder de veelzeggende titel hoe het met Jon Corzine is. Waarom Corzine nog niet voor de rechter is gesleept is een prangende vraag waar president Obama ongetwijfeld nooit antwoord op zal geven. Immers, politieke vrienden die ook nog eens geld voor je hebben ingezameld bescherm je tegen vervolging.

Eén zin licht ik eruit en wel omdat ik me nogal eenzaam voel als ik over de  juridische desintegratie in de VS schrijf: Democracy is based on property rights and the rule of law. When property is not protected, the law is meaningless.

Bingo!

Must read!!
Ik geef u alleen de auteur en de titel. De auteur: ambassadeur M. K. Bhadrakumar, een carrière diplomaat van India die gewerkt heeft in de Sovjet Unie, Zuid-Korea, Sri Lanka, Duitsland, Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Koeweit en Turkije.

Hoe werkt geopolitiek in de praktijk? Nogmaals: must read over het geopolitieke knikkerspel op het allerhoogste regeringsniveau met betrekking tot de overheden van Iran, India, de VS en die in het Midden-Oosten.

Analyses over goud
In India wordt de roep steeds luider om goudgedekte staatsobligaties uit te geven. Dit is een hele belangrijke stap! Mineweb schrijft:

While India's apex bank, the Reserve Bank of India, is considering the idea of issuing govement gold bonds to attract dollar inflows from Non Resident Indians and to help stabilise the rupee which has slipped to a record low, the govement is also said to be deliberating gold bonds for infrastructure companies.

“The idea is to throttle gold imports, but this alteative investment avenue will help savings-challenged Indian consumers with pretty much the same attributes of positive real rates of retu while keeping risk to the minimum,'' said an investment banker.

Het idee achter deze ontwikkeling is simpel. Indiërs willen de zekerheid van goud en kunnen die in eigen land niet anders vinden dan het fysieke bezit. Dat fysieke goud moet geïmporteerd worden en daardoor ontstaat een tekort op de handelsbalans. Om dit te voorkomen kan de Indiase overheid goudgedekte obligaties uitgeven zodat het aanbod van goud vergroot wordt zodat de grote vraag wordt opgevangen zonder dat de handelsbalans schade oploopt en de Indiase roepie in waarde daalt en de inflatie via de importkanalen oploopt.

 • Lees verder: Yesterday's Top Story: Calls for Indian gold bonds grow louder (Mineweb)

In Duitsland staat de officiële goudreserve ter discussie, Spiegel bericht. Eén zin die me opviel. Spiegel noemt de officiële goudreserve 'theoretisch eigendom van de Duitse bevolking'. Dat is wel een bizarre omschrijving. Maar natuurlijk behoort de officiële Duitse goudreserve de Duitsers toe; wie anders? De broekzakken van bankiers en politici?

 • Checking the Vaults: Germans Fret about Their Foreign Gold Reserves (Spiegel)

Goud en backwardation. Keith Weiner promoveert onder Antal Fekete en dat is te merken. Weiner treedt in de voetsporen van zijn leermeester en constateert wat Fekete in 2008 al opmerkte: goud verkeert wederom in backwardation. En niet alleen goud, ook zilver en dat was in 2008 niet het geval. Dit is erg opmerkelijk en prachtig in grafiek weergegeven door Weiner!

 • Guest Post: Backwardation In Gold And Silver (Keith Weiner; Zero Hedge)

Deze analyse mag ik u niet onthouden, de titel zegt genoeg:

 • Brodsky and Quaintance: Central banks aim to redistribute gold and push it way up (GATA)

Einde dollar en de opvolger is de SDR?
Een aantal maanden terug ergerde ik mij kapot aan een analyse van Brandon Smith van Alt-Market die op Zero Hedge verscheen. Hij gaf toen genadeloos af op de ECB omdat de ECB geen verliezen nam op de gekochte Griekse staatsobligaties.

Mijn ergeis zat hem toen in het feit dat hij volledig voorbij ging aan de betekenis indien de ECB dat verlies wel genomen zou hebben. Dat zou namelijk betekenen dat de ECB een gedeelte van de Griekse schuld gemonetiseerd zou hebben. Dat zou het equivalent van geldpersfinanciering zijn van de Griekse overheidsschuld. De ECB zou in dat geval gefailleerd hebben op haar sociale contract dat zij met u en mij heeft. Hij stelde met zoveel woorden dat de ECB 'evil' is omdat Amerikaanse speculanten wel de dupe zijn en de ECB niet. Maar vooral niet zeggen dat de ECB kiest om zich aan haar statuten te houden en op die wijze de Europese burger niet opzadelt met de verliezen veroorzaakt door politici en bankiers.

Welnu, diezelfde Brandon Smith verklaart de dollar overleden en splijt daaa een bizarre conclusie in de maag van zijn lezer: de SDR wordt volgens hem de onvermijdelijke nieuwe wereldreservemunt. Of we dat nu willen of niet; het zijn de “powers that be” die hun “nwo” agenda er doorheen drukken.

Een zeldzaam bizarre gedachtengang die met de werkelijkheid niets te maken heeft. Kennelijk denkt hij dat Europa, China, Rusland, India, Brazilië, Zuid-Afrika het de Verenigde Staten zullen blijven toestaan om via de achterdeur – het IMF – nog meer te gaan printen?

De SDR, ja ja, “funny money indeed!”

 • Guest Post: How The U.S. Dollar Will Be Replaced (Brandon Smith; Zero Hedge)

Gelukkig wordt er ook op Zero Hedge doorheen geprikt en in dit geval door het acroniem “Spitzer” (een verwijzing naar de voormalig openbaar aanklager van New York, Elliot Spitzer). Hij reageert op het artikel met een verwijzing naar het volgende artikel dat de juiste verbanden en legt goud aan de hand van zeer ongebruikelijke grafieken uit. Prachtig mooi gedaan.

In ander nieuws
Eerlijkheidshalve wil ik bekennen dat ik gisteren en vandaag mij een aantal keren in mijn arm heb zitten knijpen: wat gebeurt er verschrikkelijk veel. Bovendien zijn er een aantal enorm belangrijke ontwikkelingen gaande. Nog een laatste overzichtje:

Geen QE3? Het is een kwestie van tijd..

 • Fed minutes: More members open to stimulus measures (USA Today)

JP Morgan blijft aangeschoten wild:

Ook opmerkelijk, een Japans pensioenfonds stapt in goud. Naar verluid betreft de positie er één in een goud-ETF.

Een top-analyse over de ontwikkelingen in China; Izabella Kaminska op haar best!!:

De laatste update over de verliezen van JP Morgan. Klasse werk van FT Alphaville!

 • [JPM Whale-Watching Tour] The high yield tranche piece (FT Alphaville)

En nog één van een aantal dagen geleden:

Tot slot.

Het kost me heel erg veel moeite om iets luchtigs te vinden en dus kies ik maar iets dat mij al jaren fascineert: Mandelbrot fractals. Chaos theorie maar dan in een prachtig mooi filmpje..

En indien u zich afvraagt wat economie met chaos theorie te maken heeft? Op volgende link vind u het interview met de inmiddels overleden peetvader van chaos theory Benoit Mandelbrot (Financial Times uit 2009). Hij legt de relevantie van chaos theorie voor het economisch domein uit. (Heeft u meteen een idee in welke materie ik mij van tijd tot tijd in verdiep..).