Dagelijkse kost 17 februari 2012

Nieuws uit Nederland:

Opmerkelijk?:

  • Vastgoedfraude heeft ook politiek besmet (FD)

Ook opmerkelijk. Noem het jeugdige overmoed: 40% van de jongeren tussen de 12- en 15-jarigen denken al snel een maandsalaris van €5.000 te zullen verdienen..

  • 'Jongeren verwachten gouden bergen' (NU.nl)

Een mooi achtergrondartikel over de vastgoedprojecen op de Amsterdamse Zuidas:

  • Gegoochel met cijfers Zuidas (FTM)

Bij ING Australië graaide een medewerker in de kas van ING. Slechts eenderde zal ING weten terug te halen. De totale schadepost betrof €37,2 miljoen.

  • ING voor tientallen miljoenen opgelicht (NU.nl)

Ook problemen bij Rabobank. Lokale kantoren lappen de regels aan de laars:

  • Rabobank grijpt in bij lokale kantoren (RTL-Z)

Dat het ook in Japan niet goed gaat is bekend. Om de extreem hoge staatsschuld aan te pakken wil de Japanse regering de BTW verdriedubbelen. In Japan is het huidige BTW-tarief een bescheiden 5% en zal na de verhoging die in 2015 op 15% moet uitkomen nog altijd onder de tarieven in Europa liggen.

  • Japan wil btw verdrievoudigen (NOS)

In ander nieuws:

  • Goud blijft gewild (IEXProfs)
  • Coup dreigt bij beroepsorganisatie notarissen (FD)
  • 11.000 militairen VS uit Europa (NOS)

Griekenland

  • Big Brother waakt over Griekenland (RTL-Z)
  • De Jager: plannen voor als het mis gaat met Griekenland (RTL-Z)
  • Credit Suisse The Sequel: “Probability Of The Largest Disorderly Default Loss In History On March 20 Has Increased” (Zero Hedge)

Er zijn overigens wel degelijk Grieken die orde op zaken kunnen stellen. Spiegel bezocht Thessaloniki.

  • Greece's Model Mayor – Reform Hero Takes on Corruption in Thessaloniki (Spiegel)

De ECB trekt alles uit de kast om niet geraakt te worden door een Griekse afstempeling en is creatief: de oude Griekse obligaties worden omgewisseld voor nieuwe obligaties met dezelfde waarde en looptijd, maar die niet door afstempeling geraakt worden. Het argument om dit op deze manier te doen is dat een afstempeling van Griekse obligaties bij de ECB het equivalent is van monetaire financiering van staatsschuld. Immers, het wegstrepen van een deel van de waarde is een verlies voor de ECB en daarmee zou de Griekse staat een gratis lunch krijgen en dat mag nu eenmaal niet volgens de statuten van de ECB. 

  • ECB to Swap Greek Bonds for New Debt to Avoid Loss (Bloomberg)
  • Germany Seeks to Avoid Two-Step Vote on Greek Aid (Bloomberg)

Nieuws uit het buitenland:

De schikking ten aanzien van de systematische fraude met hypotheekakte's wordt steeds bizarder:

  • The Farce-Hole Gets Deeper: Obama's “Robo-Settlement For Votes” Cost To Taxpayers: $40 Billion (Zero Hedge)

Ten aanzien van het faillissementsdebacle van MF Global hebben we het nodige gezegd. Wat voorheen heilig was, is niet langer heilig: geld of andere waardepapieren van klanten kan in het niets verdwijnen. Althans, dat is de wijze waarop de Amerikaanse autoriteiten het faillissement van MF Global afwikkelen. Het gevolg is dat de termijnmarkten gewantrouwd worden omdat lang niet zeker is dat concurrenten van MF Global zich ook schuldig maken aan soortgelijke praktijken. Om zo min mogelijk risico te lopen dat geld illegaal wordt doorgesluisd, kiezen beleggers er voor om niet meer geld en/of andere waardepapieren aan te houden dan strikt noodzakelijk. De Chicago Mercantile Exchange kan echter niet kwantificeren hoeveel geld is terug getrokken, maar duidelijk is dat het generieke effect van MF Global debacle het vertrouwen in de Amerikaanse termijnmarkten weg is. Persbureau Reuters zet één en ander op een rij:

  • After MF Global, traders hold tight to excess collateral (Reuters)

Ook ten aanzien van MF Global, het onderstaande interview van Max Keiser met Francine McKenna. Francine McKenna legt uit dat geld niet zo maar in het niets kan verdwijnen:

Goud en zilveieuws.
Wie de term “pieces of eight” kent, weet dat deze term van grote invloed is geweest op de Amerikaanse grondwet en de grondwettelijke bepaling dat het Amerikaanse congres alleen bevoegd is tot het bepalen van de gewichtsstandaard van de Amerikaanse munt. De Spaanse munt, ook wel “pieces of eight” genoemd, is bepalend geweest voor de Amerikaanse gewichtsstandaard van de eerste zilveren dollar. De term is anno 2012 opnieuw relevant vanwege de vondst van een gezonden Spaans schip in 1803 waarin 600.000 gouden munten gevonden werden. Munten die de Spanjaarden overigens in Peru veroverden. De Spanjaarden verscheepten deze naar Spanje, maar onderweg ten zuiden van de Portugese kust, liepen zij averij op omdat de Britten het schip tot zinken brachten. De schat werd door een Amerikaans bedrijf naar boven gehaald, maar ving bij de Amerikaanse rechtbank bot omdat de rechter de  Spaanse claim op de munten bevestigde. Het Amerikaans Hooggerechtshof weigert de vingers te branden en daarmee lijkt het erop dat Spanje de 600.000 gouden munten zal krijgen.

  • High court rejects stay in Spanish sunken treasure case (CNN)

Aandacht voor de uitspraak van Marcus Grubb van de World Gold Council in de Financial Times: “There is absolutely a discrepancy in the import figures,” said Marcus Grubb. “The obvious inference is that the central bank is buying.” Wat ons betreft is dit 'oud nieuws'. Het is niet de vraag of de Chinese centrale bank haar goudreserve uitbreidt, maar met hoeveel:

Deze week werd in Duitsland al een gouden vondst gedaan, Frankrijk kon klaarblijkelijk niet achterblijven.

  • Cash in the attic! $1million in gold coins rains down from the rafters as workers renovate vineyard building in Champagne (Daily Mail)

Twee aardige commentaren; Chris Powell reageert op een analyse met een bekende ondertoon van de Wall Street Joual en Bill Bonner die niets op heeft met nieuwe media zoals Facebook en LinkedIn.

  • Another misplaced sneer about gold from The Wall Street Joual (GATA)
  • Tune out. Buy gold. Be happy. (Money Week)

Een niet onbelangrijke trend is gaande: met goud gedekte obligaties zijn noodzakelijk om de schuldencrisis op te lossen. Een zeer aan te raden interview met Jim Grant:

  • Jim Grant On Gold-Backed Bonds And 'The Hope Leeches' (Zero Hedge)

Banken
Zwitserse banken hebben niets met de extraterritoriale werking van Amerikaanse wetgeving. De Zwitserse bankier Konrad Hummler heeft in het nabije verleden zich zeer sterk uitgesproken over de Amerikaanse houding en zijn clientèle geadviseerd om alle Amerikaans gerelateerde beleggingen te verkopen. Hij kan nu rekenen op een Amerikaanse strafzaak die hem als bestuurder van de oudste Zwitserse bank Wegelin aansprakelijk stelt voor het meewerken van het ontduiken van Amerikaanse belastingregels door zijn Amerikaanse clientèle. David tegen Goliath..

  • Oldest Swiss private bank is newest U.S. target (Reuters)

De hele lijst van Europese banken die geraakt worden door de afwaarderingen van Moody's. Twee Nederlandse banken op het lijstje: Friesland bank en SNS.

  • Complete List Of Europe's Expanded Bank “Junk” (Zero Hedge)

Het gebrek in vertrouwen aan alle kanten van de oceanen is wederzijds:

  • Americans Dump The World, As The World Dumps America (Zero Hedge)

News & Views
Een absolute must read!! Via Mike Shedlock een samenvatting (de pdf is 29 pagina's lang) van het interview van John Mauldin met Kate Welling van Hoisington Investment Management. Keynes, Friedman en Beanke trekken de verkeerde conclusies; Welling legt uit dat Fisher en Minsky het belang van de omloopsnelheid van geld benadrukte daar waar Keynes, Friedman en Beanke alleen kijken naar de totale vraag. Voor een nauwkeurig(er) inzicht in monetaire theorieën, een geweldig to-the-point interview met diepgang.

  • Face The Music: Road Back To Prosperity Is Through Shared Sacrifice, Not Govement Stimulus; Case Against Fractional Reserve Lending (Mish)

Tot slot.
De Amerikaanse 'voedsel' politie weet wat gezond is voor kinderen!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo