Dagelijkse kost 17 juli 2012

Nieuws uit Nederland

Nederlands vastgoedleed
Ingenieursbureau Arcadis heeft berekend hoeveel afschrijvingen Nederlandse banken op commercieel vastgoed nog moeten nemen: €37 miljard. Hierbij zijn afschrijvingen op particuliere hypotheken niet meegerekend. Via Trouw:

ABN Amro kwam vorige week ook al met slechte cijfers. Volgens de bank wacht de sector de komende twaalf maanden een waardedaling van tien procent. Zij baseren hun inschatting op gesprekken met marktpartijen, taxateurs en financiers. Maar volgens Arcadis zijn zelfs deze cijfers te zonnig. ABN houdt volgens hen nauwelijks rekening met aanvragen van eigenaren voor een lagere WOZ-waarde. Die waarde bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting eigenaren aan de gemeente moeten betalen. Die aanvragen hebben volgens Arcadis bijna altijd succes. Gemiddeld daalt de WOZ-waarde van een pand dan twintig procent.

Wanneer dat wordt meegewogen komt Arcadis op een totaal te nemen verlies van 46,3 miljard euro. Van dit waardeverlies is volgens het bureau nog maar voor circa twintig procent weggestreept. Voor 37 miljard moet dat nog.

De zeepbel loopt nu echt leeg, nu het afschrijven nog..

  • Strop van 37 miljard euro op vastgoed (Trouw)

Moody's verlaagt kredietwaardigheid Italiaanse banken
Moody's heeft de kredietwaardigheid van 13 Italiaanse banken afgewaardeerd en daarbij de beoordeling voor de meeste banken teruggebracht naar het niveau van de Italiaanse overheid. Reden? De houdbaarheid van de Italiaanse overheidsbegroting staat onder druk en het is daardoor onzekerder geworden of de Italiaanse banken door de overheid gesteund kunnen worden. Het is nu wachten totdat Moody's meldt dat zij  de Italiaanse overheid verder afwaardeert omdat de kredietwaardigheid van Italiaanse banken verder is afgenomen.

  • Moody's verlaagt beoordeling banken Italië (RTL-Z)
  • Moody's downgrades 13 Italian banks (Business Today)

Boete HSBC
Wat ING overkwam (een boete van $619 miljoen) overkomt HSBC ook: een fikse Amerikaanse boete is aanstaande. De lange arm van de Amerikaanse wetgeving tikt HSBC op de vingers voor het ontbreken van intee controles om witwassen van drugsgeld en financiering van terrorisme tegen te gaan. Verwachte orde van omvang van de boete? $1 miljard. Kassa.

Misschien een idee voor Nederland of breder, Europa om ook extraterritoriale wetgeving te implementeren zodat Amerikaanse banken kaal gepukt kunnen worden voor allerhande manipulatie.

In ander nieuws:

  • 'Geen volledig reddingsprogramma Spanje nodig' (RTL-Z)
  • “Beleid Romney goed voor Nederland” (NOS)
  • Pensioeningreep scheelt half miljoen AOW'ers (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Europese fiscale geschiedenis
Het Europese Stabiliteits- en Groeipact moest voorkomen dat eurolanden fiscaal zouden ontsporen na de invoering van de euro. Toen Gerhard Schröder bondskanselier was, kon hij echter geen genoegen nemen met een begrotingstekort van lager dan 3%. Hij wilde meer uitgeven maar daarvoor moest het Groei- en Stabiliteitspact voor wijken. Spiegel zag vertrouwelijke documenten in en verduidelijken de strategische koers van Gerhard Schröder om het Stabiliteits- en Groeipact te verzwakken. Spiegel schrijft:

[..] Schröder, though, found a solution. If it wasn't possible to adjust the govement's finances to the Stability Pact, then the Stability Pact would simply have to be adjusted to the state of German finances. Schröder tried to secure the support of French President Jacques Chirac and British Prime Minister Tony Blair. “The initiative will gain clout if the United Kingdom is also on board,” reads an inteal Chancellery memo. “Therefore, please maintain absolute confidentiality until a final agreement is reached.”

The memo describes what Schröder had in mind: “Germany and France must be able to create necessary growth incentives, even when the 3 percent deficit threshold is exceeded.” For the sake of the economy, in other words, no country should be forced to save unless it absolutely wanted to.

Spiegel vat het eindresultaat van de strategie van Schröder samen: de verzwakking van het pact is uitgedraaid op één groot fiasco. Schröder verzamelde steun, nota bene van Griekenland, Nederland en Oostenrijk staakten na enorme druk hun verzet, Schröder kreeg zijn zin, de verzwakking van Groei- en Stabiliteitspact maakte fiscale stimulering mogelijk en het eindresultaat is inmiddels bekend: het blijkt het recept te zijn geweest voor financiële chaos.

Anno 2012 is het fiscale pact van kracht in Europa en dat moet een einde maken aan de fiscale ontsporing van eurolanden. Saillant, dit pact wordt gedragen door de partij van oud-bondskanselier Gerhard Schröder: de SPD stemde voor het begrotingspact.

  • Chancellor Schröder's Legacy Germany's Leading Role in Weakening the Euro (Spiegel)

IMF stelt economische groeiverwachtingen naar beneden bij
Het IMF heeft de verwachte wereldwijde economische groei naar beneden bijgesteld De verwachte schuldquotes van een aantal landen gaat flink omhoog. Zo stijgt de Griekse schuldquote van 2012 naar 2013 van, schrik niet, van 162,5% naar 171% van het Griekse BBP. De Spaanse en Japanse staatsschuld zullen de komende vijf jaar niet stabiliseren. Bij Spanje ligt de oorzaak hiervan in de herkapitalisering van Spaanse bankwezen. De toegezegde €100 miljard steun bedraagt 9% van het Spaanse BBP. Voor wat betreft Japan: niets nieuws onder de rijzende zon. De Japanse staatsschuld stijgt naar 240% van het BBP.  

  • IMF Says Japan And Spain Are Done, “Debt Ratio Will Never Stabilize” (Zero Hedge)
  • De IMF rapportage kunt u overigens ook hier vinden.

ECB wijzigt standpunt afschrijvingen obligatiehouders bankwezen
Goed nieuws! De ECB stuurt aan op een faillissementsregime voor 'too big to fail' banken. Eén probleem: de Europese politiek wil niet. Het idee dat de ECB voorstaat wordt vrij eenvoudig samengevat in de Wall Street Joual die de wijziging in het standpunt van de ECB wereldkundig mocht maken. Het standpunt lijkt gelekt te zijn door drie gesprekspartners die het standpunt van Mario Draghi hebben gehoord:

Imposing losses on bondholders reduces the amount of money taxpayers need to inject into struggling banks. One euro-zone official said the desire to avoid putting more public money at risk than necessary was one reason behind the ECB's change of heart since 2010. The ECB's new stance can also be explained by the different scenarios—including the existence of a bank-restructuring framework for Spain that didn't exist for Ireland, and that the Irish govement, unlike Spain's, guaranteed much of its banks' debts.

But a chief reason ministers decided not to make more privileged bondholders take losses was the Irish precedent, two people said. Dublin has had to pump more than €60 billion, equivalent to around 40% of its annual gross domestic product, into several struggling lenders, forcing it to request a €67.5 billion bailout from other European countries and the Inteational Monetary Fund in 2010.

Het ontbreekt momenteel in Europa nog steeds aan een uniforme behandeling van banken die insolvabel zijn. Werd in 2008-2009 steeds gewezen op liquiditeitsproblemen, blijken het toch echt solvabiliteitsproblemen te zijn en dat is iets dat gerust gesteld kan worden over veel Spaanse caja's. Banken zijn nu eenmaal volgestouwd met vreemd vermogen en dat vermogen lenen zij op hun beurt uit. Moet een bank afschrijven op dat uitgeleende vermogen, dan gaat dat ten laste van het eigen vermogen en daar ontbreekt het veelal aan. Zakt een bank onder de gestelde limiet van eigen vermogen dan zakt men voor solvabiliteit en dan wordt een bank failliet verklaard en geherstructureerd via afschrijvingen en verkopen van bezittingen.

Na de val van Lehman Brothers is de politiek doodsbang voor omvallende banken en worden banken gered door belastingbetalers geld te laten lenen waarmee banken via de overheid van kapitaal voorzien worden. Dit laatste gebeurde in Ierland en dat schept een precedent. Nu Spaanse banken hetzelfde lot tegemoet zien – miljardensteun vanuit Europa – zonder dat de Spaanse overheid die steun meerekent in de staatsschuld, dreigt de Europese belastingbetaler op te draaien voor verliezen in andere lidstaten en dat kan niet, aldus het advies van de ECB aan de Europese politiek. Met name Duitsland hamert op een faillissementsregime dat niet de belastingbetaler laat opdraaien voor private verliezen en dat is ook de enige manier om af te rekenen met zombie-banken.

De Wall Street Joual ziet echter dat er voorlopig geen definitieve oplossing komt, daarvoor ontbreekt het nog aan wettelijke kaders. Kaders waar de politiek momenteel over onderhandelen. De WSJ sluit treffend af:

The EU is now trying to rectify this situation and in June proposed a new legal framework for dealing with failing banks, which is cited in the Spanish bailout accord as a model. Crucially, the new rules would force national authorities to force losses on—or “bail in”—all creditors, for instance by converting debt into shares, when a bank has to be recapitalized by its govements.

EU officials claim that taxpayer money would have been unnecessary in most bank rescues in recent years had the new rules already existed. But the “bail in” proposal hasn't been approved by EU govements and, even then, is currently foreseen to come into effect only in 2018. That would be far too late for Spain, which is expected to recapitalize its banks by the end of the year.

Het instandhouden van comateuze rommelbanken met belastinggeld is géén oplossing, is dat nooit geweest en zal dat ook nooit gaan worden. Het is een manier voor de politiek om niets te hoeven doen en de rekening af te schuiven.

Ondanks dat de ECB in een officiële reactie liet weten niet betrokken te zijn bij de totstandkoming van de Spaanse bankensteun, “het is een zaak van Europese overheden”, is het goed dat dergelijke adviezen gegeven worden. Er zal ongetwijfeld weerstand bestaan in de markt want één nadelig korte termijn effect is dat Europese banken verder onder druk zullen komen te staan als faillissementrisico's ook obligatiehouders van banken weer kunnen raken. Dat is m.i. een prijs die het risico waard is.

Libor failout: wordt olie dan ook gemanipuleerd?
Media lijken wakker te worden: als Libor gemanipuleerd wordt wat wordt er dan nog meer gemanipuleerd? Men wordt eindelijk wakker. De Telegraph wijdde er onder de veelzeggende titel “Werd de olieprijs ook gemanipuleerd?” een artikel aan. Saillant, in een rapport opgesteld voor de G20-ministers van Financiën wordt gewezen op de mogelijkheden om de olieprijs te manipuleren:

In the study for global finance ministers, including George Osboe, the regulator was that traders have opportunities to influence oil prices for their own profit. It points out that the whole market is “voluntary”, meaning banks and energy companies can choose which trades to make public. IOSCO says this “creates opportunity for a trader to submit a partial picture in order to influence the [price] to the trader’s advantage”.

En:

[..] Further alarm bells are being sounded by US regulators, who have already pointed out the rate-rigging scandal could spread to the oil market. Scott O’Malia, a top official at the US Commodities Futures Commission, has drawn attention to the “striking similarity” between the potential for manipulating oil and Libor.

Nee, echt?! Ook olie wordt gemanipuleerd? Dit komt echt als een volslagen verrassing. Hebben we ook echt niet door gehad. Echt niet..

  • Was the petrol price rigged too? (Telegraph)

In ander nieuws:

Een verontrustende Amerikaanse statistiek; slechts 23% van de bedrijven denken aan het werven van nieuw personeel in de komende zes maanden. Mish omschrijft de verwachtingen treffend: “alsof het licht wordt uitgedaan”..

  • Only 23% of US Companies Plan to Hire in Next 6 Months; “Lights Out” Moment Coming Up (Mish)

Leuke column over de zin en onzin van Tweets door Business Insider..

  • What I Can't Stand About Business Insider Tweets (Tim Knight; Zero Hedge)

Ron Paul over de echte veroorzaker van inflatie..

  • Inflation is a Monetary Phenomenon (Ron Paul)

Tot slot.

Geestig..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo