Nieuws uit Nederlandse media

Polderen met pensioenberekeningen
Er wordt weer eens onderhandeld over de berekeningswijze van Nederlandse pensioenen en dus gaat het weer over de rekenrente. Terwijl iedereen voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten, het liefst vroeg met pensioen gaat en vakbonden nu eenmaal aan hun sterk vergrijzende achterban denken, stelt Agnes Jongerius dat het kabinet aan 'kortetermijndenken' doet. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

 • Getalm met pensioenregels (FD)

Vestia en de snelle jongens van Fifa
First in financial alteatives, kortweg Fifa, dat is de naam van het bemiddelingskantoor die voor Vestia bemiddelde bij de derivatendeals. Het FD deed rondvraag over de snelle jongens van Fifa waaronder Arjan G. die later last zou krijgen van zijn geweten en naar de politie stapte om zijn verhaal te doen. In het FD staat een wel erg typische quote van een bankier..:

‘Bij banken viel twee à drie jaar geleden te beluisteren dat ze niet zo transparant werkten’, zegt een andere ingewijde. De zegsman hoorde twee jaar geleden een presentatie van Fifa aan: ‘Nu ben ik ter zake kundig, maar zij presenteerden zo’n complexe strategie, dat ik het na twee, drie keer nog niet begreep. Hoe moeten corporatiebestuurders dat dan snappen?’

 • ‘De snelle jongens van Fifa, het zijn echte dealmakers, net niet helemaal transparant’ (FD)

Column: Eindrapport De Wit: eind- of beginpunt?
Zoals gebruikelijk is het een verademing om Jules Muis te lezen! Aanrader..

 • Eindrapport De Wit: eind- of beginpunt? (Jules Muis; Accountant)

Crisis raakt rokers
Toen in Rusland het communistische systeem inéénstortte en de winkelschappen leeg waren, stonden mensen in de rij. Geen brood en geen vlees waren tot daar en toe, men improviseerde het eten met hetgeen voorradig was. Echter, toen bleek dat er geen tabak beschikbaar was, toen waren de rapen gaar. Er braken rellen uit. Het is maar dat u het weet; als de pleuris uitbreekt zorg dan dat je als roker voorzien bent, of – en dit zeg ik dit met name tegen mijzelf – stop met roken..

Omroep Brabant bericht over het steeds populairdere alteatief onder rokers: je eigen sigaretten maken..

IMF
Olivier Blanchard, hoofdeconoom van het IMF heeft de eurolanden opgeroepen tot het implementeren van eurobonds. Hij deed volgens de volgende formulering: “De link tussen banken en overheden moet worden verkleind”, aldus IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard. Obligaties die gezamenlijk door de eurolanden worden uitgegeven kunnen daarbij volgens hem een rol spelen.

Op de universiteit kregen wij overigens het lesboek van Blanchard voorgeschoteld bij het vak macro-economie en laat ik het zo formuleren: Keynes zou trots zijn geweest. Nu is Blanchard echt geen domme econoom, maar IMF-adviezen moeten met een korrel zout genomen worden. Voor we het weten sparen we in termen van SDRs..

 • IMF pleit voor bankenfonds en eurobonds (RTL-Z)

Politiek links wil hogere bankentaks
Politici zijn niet te vertrouwen; bankiers ook niet. De twee hoofdrolspelers in de immer door etterende financiële crisis hebben beide hun fiduciaire verplichting zonder enige twijfel verzaakt. De politiek deelde zogezegd het bed met banken en zowel de burger als ook de spaarder zijn als gevolg van dit overspel bedrogen. Nu het overspel en het bedrog zijn uitgekomen is het onvermijdelijke zwarte pieten begonnen.

Nu heeft de politiek de zeggenschap over het fiscale beleid en kan zij indien zij dat wil bedrijven – of in dit geval banken – hogere belastingen in rekening brengen. Echter, bedrijven zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen en rekenen hogere kosten door aan de burger annex consument. Alleen overheidsbedrijven willen nog wel eens tegen verlieslatende prijzen diensten aanbieden. Mocht de hogere bankentaks dus doorgaan dan zullen degene die bedrogen zijn deze sigaar uit eigen doos moeten betalen.

Boele Staal van de Vereniging van Nederlandse Banken heeft geen goed woord over voor de linkse oppositie die de bankenbelasting wil verdrievoudigen. Staal zei voor Radio 1 dat de politiek daarmee inspeelt op de onderbuikgevoelens.

Daar geven wij hem zeker geen ongelijk in. Onze onderbuikgevoelens zorgen er bij herhaling ook voor dat we bankiers graag op de hak nemen. Dat gezegd hebbende moeten we ook erkennen dat Boele Staal hartstikke gelijk heeft. De politiek – of dat nu om linkse of rechtse politici gaat – blijft op de oude voet doorgaan. Wel systeembanken met belastinggeld redden, maar dan vervolgens niet de systeembanken opbreken zodat een noodzakelijke redding niet meer nodig is.

Wanneer de overheid belastingen voor banken verhoogd, dan verhoogt de overheid de kosten die uiteindelijk doorberekend worden aan klanten. Dat betekent dus dat de politiek geld uitgeeft dat door u en mij gefinancierd moet worden. De banken worden gesubsidieerd en draaien risicovrije winsten, dat gaat ten koste van de productieve economie, die vervolgens de overheid als lachende derde voorbij ziet komen en haar graantje meepikt in de winsten die banken maken.

Anno 2012 is de stand van zaken eigenlijk triester dan ooit: de Nederlandse planeconomie faalt en doet dat omdat niet alleen de banken falen maar vooral omdat de politiek niet in staat is om de fouten bij zichzelf te zoeken. De enige partij die nog wel 'functioneert' is groep van belastingbetalers, maar 'ons probleem' is dat wij als belastingbetaler in theorie niet kunnen falen: onze portemonnee kan tot in de oneindigheid gehefboomd worden. Zolang dat met onze gemeenschappelijke portemonnee gebeurt, gaat het grote graaien gewoon door. Of dat privaat dan wel publiek of in combinatie gebeurt, is bijzaak..

 • Banken verwerpen verhoging bankentaks (RTL-Z)

Handelsoorlog
Nadat Argentinië gisteren bekendmaakte om YPF te nationaliseren en het Spaanse Repsol als grootaandeelhouder grotendeels te onteigenen heeft Spanje woedend gereageerd: 'dit is oorlog'. Een handelsoorlog wel te verstaan en ik ben benieuwd welke trucs eruit de toverhoed getoverd gaan worden. Dat kan uiteenlopen van represailles tegen Argentijnse bedrijven tot het bevriezen van banktegoeden van Argentijnse bedrijven bij Spaanse banken en meer van dat soort a-productieve maatregelen. De stemming is in ieder geval gezet.

 • Spanje dreigt Argentinië met handelsoorlog (RTL-Z)

In ander nieuws:

 • ‘Kennis te goedkoop naar bedrijfsleven’ (FD)
 • VVD wetenschappers willen af van NHG (RTL-Z)
 • Kamp vraagt polder advies over hun cao's (NU.nl)
 • CPB: gebreken in gulden-onderzoek PVV (RTL-Z)

Zoals altijd duidelijke taal van Alexander Sassen van Elsloo:

 • Lachen in Europa (IEX)

Nieuws uit buitenlandse media

Goud

Repeat after us: er is geen sprake van manipulatie!!

Cartoon

De Amerikaanse media hebben er een handje van om irrelevante zaken relevant te maken. Dat op die manier het omgekeerde van toepassing wordt is velen malen belangrijker: belangrijke zaken en problemen worden niet belicht, en geneuzel in de marge wordt verheven tot wereldnieuws. De volgende cartoon is hiervan een illustratie ook al ligt de werkloosheid vele malen hoger..

Goldman neemt minder risico en draait minder winst..

 • Goldman dials back risk, profit falls (Reuters)

Fundamentals doen er niet meer toe
Dat fundamentals irrelevant zijn geworden zou inmiddels bij iedereen bekend moeten zijn. Uiteindelijk komt het wel op fundamentals wel aan, maar de bewegingen die te zien zijn op financiële markten laten zich vrijwel niet meer verklaren door wat er daadwerkelijk gaande is. Vrijwel alle markten kunnen door één of enkele partijen in beweging worden gebracht. Of we het nu hebben over de papieren goud- en zilvermarkt, derivaten, aandelen, rente: overal wordt geïntervenieerd.

Dat bracht Zero Hedge op een intrigerende gedachte over de derivatenpositie van JP Morgan: is die positie niet zo groot dat – door deze terug te brengen in omvang – JP Morgan met haar transacties een marginale prijszetter voor alle markten maakt en niet één markt beweegt, maar alle markten? De gedachte prikkelt; of dit daadwerkelijk zo is, lijkt mij niet te bewijzen maar er zit zeker iets in..

 • Is JPMorgan's Whale Responsible For The Rising Equity Tide? (Zero Hedge)

Tot slot.

Via Mish (Mike Shedlock), Charles Biderman van TrimTabs over de Amerikaanse officiële statistieken. Mao en Stalin zouden trots zijn geweest; president Obama vast en zeker ook.