Dagelijkse kost 18 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Fed doet niets
Ben Beanke verwacht een 'frustrerend langzaam herstel van de Amerikaanse werkgelegenheid' en liet doorschemeren pas in actie te komen indien de werkgelegenheidscijfers verslechteren. Voorlopig wacht de Fed af. Beanke was overigens erg duidelijk over het Amerikaanse begrotingstekort, daar moet echt iets aan gedaan worden. Hij riep de politiek op om met een geloofwaardig plan te komen.

Vooralsnog is er geen nieuwe ronde kwantitatieve verruiming..

  • Beanke schetst somber beeld van herstel VS (Volkskrant)
  • Beanke beheerst stemming op Wall Street (FD)
  • Beanke verontrust door Libor-schandaal (RTL-Z)

Via Zero Hedge kunt u de officiële verklaring van Beanke voor de Senaatscommissie nalezen..

  • Live Webcast Of Ben Beanke Testimony (Zero Hedge)

Finse monniken en ongelijke Europese kappen
Via het FD: Spanje geeft Finland een onderpand van €770 mln voor Finse deelname aan de redding van Spaanse banken. [..] Het onderpand heeft een waarde van 40% van het Finse aandeel in de €100 mrd grote reddingsactie voor de Spaanse banken. Spanje betaalt het bedrag in cash aan Finland, dat het geld vervolgens zal investeren in staatsobligaties van de vijf meest kredietwaardige eurolanden.

Het blijft erg apart dat er in Europa niet één lijn getrokken kan worden. Vanzelfsprekend wordt er gemord dat de Finnen wel onderpand krijgen en Nederland niet.

  • Finnen krijgen Spaans onderpand (FD)

Het faillissement van Nederland in het klein
Veel meer dan de titel hoeft er niet aan toegevoegd worden. Via de Volkskrant de inleiding:

De één reed dronken in op een terras, de ander schopte onder invloed stennis in een KLM-vlucht. Toch behoren de directeuren van de particuliere afkickkliniek Addictioncare in Veldhoven tot de best verdienende ggz-bestuurders van Nederland.

Dat blijkt uit een inventarisatie van vakblad Psy, dat de jaarverslagen uit 2011 in de geestelijke gezondheidszorg tegen het licht hield. Niels Schellen staat met een jaarinkomen van 251.440 euro op plek nummer zes van bestverdiende bestuurders, zijn compagnon Bas de Bont haalt de zevende plek met 246.732 euro. De twee ex-verslaafden richtten in 2010 Addictioncare op. De kliniek biedt afkickbehandelingen aan in Zuid-Afrika. De reis betalen deelnemers zelf, maar de behandeling ter plekke wordt door de zorgverzekeraars vergoed.

  • Kwart miljoen voor zich misdragende directeuren afkickkliniek (Volkskrant)

Vrije toegang Europees onderzoek
Goed nieuws! Europa gaat werk maken van het gratis toegankelijk maken van wetenschappelijk onderzoek. Het is anno 2012 een groot maar doodgezwegen probleem: universiteiten betalen dubbel voor hun onderzoek. Ten eerste betalen financieren universiteiten onderzoekers en ten tweede betalen zij voor de toegang van de publicaties van het onderzoek. Helemaal vreemd is dat reeds gratis toegankelijke wetenschappelijke artikelen door de grote wetenschappelijke uitgeverijen tegen betaling verstrekt worden. Neelie Kroes wil grote uitgeverijen dwingen om onderzoeken die met belastinggeld betaald zijn gratis beschikbaar te stellen.

Misschien aardig om daar een anekdote bij te vertellen. Toen ik mijn afstudeeronderzoek deed stuitte ik ook op het “afgesloten” dataprobleem. Mijn onderzoek had betrekking op buitenlandse ondeemingen actief in Nederland over de periode 1980-2005. Soortgelijke onderzoeken zijn er niet gedaan. De United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) doet dergelijke onderzoeken, stelde dat zij data hadden verzameld voor drie landen, maar publiceerde die niet. Bij het CBS zijn dergelijke gegevens ook niet beschikbaar, zelfs niet voor Nederlandse bedrijven. Echter, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken was eenzelfde onderzoek als het mijne gedaan, maar met de insteek van een momentopname van ik meen 2005. Eén probleem: de data was niet toegankelijk; slechts de eindresultaten. Nu kon ik wel begrijpen dat die data voor mij niet beschikbaar was, maar mijn mond viel echt open van verbazing toen ik bij het CBS was en de onderzoeker op dit terrein mij vertelde dat ook het CBS geen toegang kreeg tot deze data terwijl zij daar onderzoek naar deden en het door het ministerie van Economische Zaken was betaald. Met andere woorden, de overheid betaalt onderzoek waarvan de data niet gebruikt kan en mag worden door het CBS. Hoe verzin je het?

  • Kroes wil markt wetenschappelijke informatie openbreken (FD)

In ander nieuws:

Goede column van Mathijs Bouman..

  • Hun Brussel, onze rentewinst (FD)

De medaille van creatieve destructie van de destructieve zijde belicht..

  • Faillissementen raken dik 28.000 medewerkers (RTL-Z)

In het rijtje mislukte prestige-projecten..

  • Rechtszaak tegen bouwers Blauwestad (NOS)

Nieuws uit buitenlandse media

Boektip: Predator Nation by Charles Ferguson
Oscar winnende regisseur van de documentaire Inside Job Charles Ferguson is nog niet klaar met de veroorzakers van de financiële crisis. Hij heeft er nu ook een boek over geschreven: “Predator Nation”. Wij hebben het boek inmiddels besteld. Via Jesse's Café Américain:

Chapter 1 (an excerpt)Cover art for “Predator Nation” by Charles H. Ferguson

WHERE WE ARE NOW MANY BOOKS HAVE ALREADY been written about the financial crisis, but there are two reasons why I decided that it was still important to write this one.

The first reason is that the bad guys got away with it, and there has been stunningly little public debate about this fact. When I received the Oscar for best documentary in 2011, I said: “Three years after a horrific financial crisis caused by massive fraud, not a single financial executive has gone to jail. And that’s wrong.” When asked afterward about the absence of prosecutions, senior Obama administration officials gave evasive nonanswers, suggesting that nothing illegal occurred, or that investigations were continuing. None of the major Republican presidential candidates have raised the issue at all.

As of early 2012 there has still not been a single criminal prosecution of a senior financial executive related to the financial crisis. Nor has there been any serious attempt by the federal govement to use civil suits, asset seizures, or restraining orders to extract fines or restitution from the people responsible for plunging the world economy into recession. This is not because we have no evidence of criminal behavior. Since the release of my film, a large amount of new material has emerged, especially from private lawsuits, that reveals, through e-mail trails and other evidence, that many bankers, including senior management, knew exactly what was going on, and that it was highly fraudulent.

Analyse: Mish over Keen's Debt Jubilee
Onlangs kwam het pleidooi van Steve Keen voorbij om via monetaire maatregelen de schuldenlast voor huishoudens houdbaar te maken. In het kort kan men dit omschrijven als kwantitatieve verruiming voor de massa. Door geld te schenken aan individuen onder de voorwaarde dat zij allereerst hun schulden ermee aflossen denkt Keen het schuldenprobleem te verhelpen.

Dat deze insteek niet zonder gevaren is moet gezegd worden. Mike “Mish” Shedlock ventileerde zijn scepsis over Keen's voorstel en kreeg een reactie een inhoudelijke reactie van Steve Keen. Dat bewoog Mish om een aantal problemen die hij ziet aan te wijzen die in de discussie van belang zijn. Als ik beide heren inschat dan is dit een aanzet voor een hele interessante discussie. Niet alleen de reactie van Mish is interessant, dat geldt zeker ook voor die van Steve Keen.

  • Notes From Steve Keen on “Lending Reserves” and “Debt Jubilees”; Mish Proposed Starting Point For Real Solution to Debt Crisis (Mish)

Goldman Sachsje: hoe $580 miljoen in rook kan opgaan
In de New York Times verscheen een prachtig achtergrondverhaal over James en Janet Baker die Dragon Systems oprichtten, een bedrijf gespecialiseerd in spraakherkenningssoftware. Nadat zij als pioniers in de jaren '70 onderzoek deden naar spraakherkenning en daar de eerste software voor hebben ontwikkeld, hebben zij in 1982 de stap gewaagd om Dragon Systems te beginnen. De kennis die was opgedaan tijdens hun promotie-onderzoek moest verder ontwikkeld worden en zij deden dat met succes. Dragon ontwikkelde en verkocht software en al snel kwamen ongevraagd voorstellen om Dragon over te nemen. De Bakers schakelde Goldman Sachs in die voor $5 miljoen zou optreden als “makelaar” voor de oveame. De New York Times tekende het relaas van de Bakers op en daarin wordt eens te meer duidelijk dat Goldman Sachs niet op de blauwe ogen te vertrouwen is. Een relaas over hoe $580 miljoen en het eigendom van jarenlang hard werken in rook kunnen opgaan: aanrader!!

SNS Reaal, de kleinste van Nederlandse systeembanken en de bank waarvan vorige week bekend is geworden dat zij Goldman Sachs heeft ingeschakeld om te adviseren bij het versterken van de kapitaalbuffers en de verkoop van onderdelen, is gewaarschuwd. SNS Reaal is met een marktwaarde van zo'n €280 miljoen niet bepaald de grootste klant van Goldman. Dat was Dragon Systems ook niet. Annemarie van Gaal hoorde van de opdracht aan Goldman Sachs en wijdde er een column aan. Zij drukt het management van SNS Reaal op het hart goed op te letten dat Goldman de trukendoos thuis laat. Dat beetje cynisme lijkt mij niet minder dan strikt noodzakelijk; voor SNS het weet staan zij net als de Bakers met lege handen en in de rechtszaal.

  • Gods hulpje in tijden van rampen (FD)

Capitalism Versus Cronyism
Eén van mijn terugkerende frustraties in discussies over deze crisis is dat mensen deze economie typeren als zijnde kapitalistisch. Het probleem met die typering is dat onze economie niets te doen heeft met kapitalisme. Het gevolg van dit misverstand is dat er onjuiste en oneigenlijke verwijten worden gemaakt en mensen met verkeerde oplossingen komen. En zo af en toe kom je een uitleg tegen zoals hieronder van professor Matt Zwolinski. Ze bestaan nog: professoren die kort en bondig het probleem uitleggen. Via Zero Hedge:

Fraudclosuregate
We horen er nauwelijks iets over maar onder de neus van Amerikaanse media zijn er inmiddels honderdduizenden Amerikanen die hun huis zijn uitgezet. Onrechtmatig wel te verstaan. De systematische vervalsing van eigendom- en hypotheekaktes door banken is hiervan de oorzaak.

De Amerikaanse regering van president Obama bezigt mooie woorden ter geruststelling van de bevolking. Obama verzekert Amerikanen dat zijn overheid hen te hulp zal schieten en Wall Street zal aanpakken. De praktijk is echter omgekeerd: de banken worden niet vervolgd voor de systematische zwendel met Amerikaanse hypotheken èn de diverse hulpprogramma's blijken niets minder dan een wassen neus te zijn.

De Amerikaanse overheid opereert in feite als een dubbelspion: de belangen van Amerikanen worden verraden teneinde de grootbanken te redden.

Reuters bericht over de aangeboden hulp van de Amerikaanse overheid. Het afgeleverde prutswerk is geheel in lijn met de Amerikaanse institutionele insteek want als een Titanic is de Amerikaanse woning- annex hypotheekmarkt op de ijsberg kapot geslagen en het devies is simpel: banken en overheid eerst, vrouwen en kinderen als laatste. De Amerikaanse overheid stuurt brieven die nauwelijks te begrijpen zijn:

Miller, 34, a family liaison worker with the New York City Department of Education, read it over four times. It still made no sense to her. “I can read the words, but the meaning of what they're saying? That's the confusing part for me,” she said. The letter was one of 4.3 million forms sent under a flagship U .S. program to try to help people who may have experienced financial injury due to errors in their mortgage servicing.

An estimated 4 million families lost their homes due to foreclosure from 2007 to 2012. So far, fewer than 5 percent of the potential beneficiaries – 214,000 – have requested a review of their cases, a number critics say confirms their suspicion that the process was designed to protect banks, not help consumers.

Bingo. En dat de fraude systematisch genoemd moet worden blijkt ook uit de volgende passage:

While there is no national figure for how many families were harmed by servicing errors, a February 2012 audit by San Francisco County officials found that about 84 percent of the 400 foreclosures they examined contained irregularities.

Tens of thousands of homeowners were victims of the “robo-signing” scandal in which employees of mortgage servicing firms generated bogus documents to speed foreclosure. [..] Depending on the nature of errors, remediation amounts range from $500 to $125,000 plus lost home equity – sums that consumer advocates say often pale in comparison to the overall financial and emotional damage caused by a wrongful foreclosure.

Het Amerikaanse hypotheekleed blijft op deze manier nog heel erg lang aanhouden..

  • Foreclosure review program befuddles borrowers (Reuters)

In ander nieuws:

  • Italy's Monti says serious worry Sicily region may default (Reuters)
  • FOIA docs reveal Treasury officials cited for soliciting prostitutes, accepting gifts (The Hill)
  • Former Monsanto Employee Exposes Fraud (Reader Supported News)

Tot slot.

A Conversation With My 12 Year Old Self: 20th Anniversary Edition

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo