Dagelijkse kost 19 april 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Vestia en gesponsorde prostituees
Marcel de V. van Vestia werd op regelmatige basis in het peperdure Londense uitgaansleven met prostituees omgeven die door de bankiers van Deutsche Bank en ABN-Amro betaald werden. U leest het goed. De Telegraaf tekende op: „Marcel zat samen met enkele medewerkers van Deutsche Bank en zo’n tien callgirls naast ons aan tafel in het exclusieve Japanse restaurant Nobu, in het centrum van Londen. Hij vermaakte zich uitstekend”, vertelt een eveneens aanwezige klant van Deutsche Bank.

Let wel, Marcel de V. van Vestia sloot nog tot ver in 2011 compleet mesjogge derivatencontracten af. Naakt speculeren op rentebewegingen met publiek aangemerkt geld en een garantie van de Staat: het is nog steeds mogelijk. Nadat de crisis in 2008 en 2009 toesloeg is het kwartje in bestuurlijk Nederland nog steeds niet gevallen. Dit soort problemen kunnen dus nog steeds gemaakt worden.

Ondertussen proberen de interimbestuurders bij Vestia en de door hen ingeschakelde advocaten een uitweg te vinden om de verliezen voor onze gemeenschappelijk portemonnee te beperken.

  • Vestia zoekt juridische uitweg wurgdeals (FD)
  • Lees ook: ABN Amro betaalde hoeren voor Vestia-topman (GeenStijl)

Fitch: Triple A Nederland onder druk
Via RTL-Z: “Het ratingcomite zal in juni bijeenkomen. Ze lopen risico's als ze de schulden verder laten stijgen: een voorzichtige benadering is aan te bevelen”, meldde Pryce aan de Telegraph.

Tja, wat moeten we ervan zeggen? “Als het kalf verdronken is..”, dan komt er een kredietbeoordelaar langs en die roept iets over kredietwaardigheid. Omdat de onderstaande grafiek alles vertelt over het huishoudboekje van de BV Nederland zullen we ons van elk verder commentaar onthouden..:

Overigens is Chris Pryce van Fitch niet overdreven negatief. Hij voelde slechts de behoefte om op de noodzaak tot bezuinigen te wijzen en kon het daarbij niet laten om de zwakste schakel in de Nederlandse politieke polder aan te wijzen. Hij zei tegen de Telegraph:

“The country has been run for a long time by sensible parties and this allows us to be a bit more generous. [..] Geert Wilders has not been irresponsible in fiscal policy, but if a situation arises where his presence is no longer compatible with stable govement, we would expect the other parties to draw the proper conclusions,” said Mr Pryce.

  • Lees het hele artikel bij de Telegraph (en kijk vooral ook even naar de begeleidende foto..): Fitch doubts Dutch AAA as property slump reaches 'coma' (Telegraph)

'Bank verruimt regels onderpand'
Ik heb meer vragen dan antwoorden, maar het FD bericht over een ontwikkeling die bij mij de nodige alarmbelletjes doen rinkelen. Twee korte quotes via het FD: “Inteationale banken werken aan een grootscheepse verruiming van acceptatie van onderpand voor onderlinge leningen,” en [..] ‘Hiermee worden bankkredieten bijna effecten.’

De laatste quote is afkomstig van Godfried de Vidts van de European Repo Council (ERC). Hij ziet die deze stap als een belangrijke mijlpaal die hij vergelijkt met de invoering van de uniforme codering van effecten in de jaren negentig. Die standardisering leidde tot een groei van de aandelen- en obligatiehandel.

Dit wordt een flinke kluif om te onderzoeken, maar bij mij komt dit over als een manier om het herhypothekeren van bancaire leningen mogelijk te maken. Daarbij vraag ik me af of dit niet gewoon een nieuwe manier is om systeemrisico's in het financiële stelsel in te bakken en op te blazen in plaats van het terugbrengen ervan. Ik kan mij voorstellen dat zodra blijkt dat de veronderstelde kwaliteit van onderpanden (vele malen) lager blijkt te zijn (denk aan alle rommelhypotheekpakketjes met een triple A) er een ongekende bevriezing ontstaat die het systeem doet kraken in al haar voegen. Althans, dat zou van toepassing kunnen worden tenzij de centrale bank onbeperkt liquiditeiten beschikbaar stelt (met alle gevolgen van dien).

Wordt vervolgd..

  • Bank verruimt regels onderpand (FD)

Spaanse obligaties vinden gretig aftrek
Hoe hard niet-Europese financiële media en de inteationale blogosphere ook roepen hoe insolvabel Europa is, en hoe beroerd Spanje er bijvoorbeeld voor staat, zodra puntje bij paaltje komt blijkt het voorlopig allemaal wel mee te vallen. Ondanks dat de rente op Spaans schuldpapier opliep naar 5,74% op 10-jaars Spaans staatspapier blijkt de vraag ruimschoots het aanbod te overtreffen. Dat heeft m.i. alles te maken met de LTROs van de ECB. De financiële markten zijn bereid en in staat om de Spaanse overheid te financieren, ook al stijgt de prijs die Spanje moet betalen voor nieuwe leningen. De vraag naar nieuwe Spaanse staatsobligaties zal ongetwijfeld grotendeels van Spaanse banken komen en dat leidt tot een verdere financiële regionalisering binnen Europa. Anders gezegd, soevereine risico's worden meer en meer nationaal georganiseerd.

  • Spaanse obligatieveiling loopt gesmeerd (RTL-Z)
  • Spain clears bond auction hurdle but yields rise (Reuters)

Bonus Citigroup bestuurders afgeschoten
Opmerkelijk. IEXProfs meldt dat de aandeelhouders van Citigroup de bonussen voor de bestuurstop van Citigroup heeft weggestemd. Curieus is dat de stemming niet bindend is. Het is even afwachten wat Citigroup zal beslissen, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de uitslag niet opgevolgd wordt. Aan de andere kant, Amerika is en blijft het land van de onbegrensde mogelijkheden..

In ander nieuws:

  • CPB: gebreken in gulden-onderzoek PVV (RTL-Z)
  • Hierover gaat Wouter Bos columns schrijven in de Volkskrant (Welingelichte Kringen)
  • Positie pensioenfondsen niet verbeterd (NU.nl)
  • Hervorming woningmarkt ook prioriteit VNO (FD)

Nieuws uit buitenlandse media

Bommetje: Oud-medewerker Bank of England: “Mervyn King bestuurt als een tiran”
We lezen in de Telegraph een wel heel erg opmerkelijk bericht. Binnen de Bank of England rommelt het en niet een klein beetje ook. Exte lid van de commissie van de Bank of England die het rentebeleid bepaalt, David Blanchflower, komt met een ongekend felle uithaal naar Mervyn King die de Bank of England naar zijn mening “als een tiran bestuurt”.

De quote die de Telegraph optekent, is veietigend: “David Blanchflower, who sat on the Monetary Policy Committee between 2006 and 2009, claimed Sir Mervyn “controlled the Bank with an iron fist”, oversaw an organisation with shockingly “low morale” and was “unprepared for the crisis” that wrecked the world economy. [..] “A tyrant looks to his own advantage rather than that of his subjects and uses extreme and cruel tactics,” said Mr Blanchflower, noting that was how Sir Mervyn ran the Bank.

Dat is nog eens ongezouten mening. Helemaal bizar wordt het wanneer we lezen dat er in Groot-Brittanië gespeculeerd wordt over de aanstelling van de huidige Canadese centrale bank gouveeur, Mark Caey, als opvolger van Mervyn King. We hebben wel vaker rare dingen gehoord, maar deze mogelijkheid is wel heel erg apart. Of dit serieus overwogen wordt lijkt ons onwaarschijnlijk, want ondanks dat koningin Elizabeth officieel staatshoofd is van Canada, zal men in Groot-Brittannië ongetwijfeld een Brit kunnen vinden die de Bank of England kan leiden.

  • Mervyn King runs Bank of England like a 'tyrant', says former MPC member David Blanchflower (Telegraph)

In de sloot springen..
Als bankiers zich schuldig maken aan excessieve zelfverrijking en speculeren met de impliciete garantie van de belastingbetaler die eventuele verliezen zal compenseren, waarom zouden publieke ambtsdienaren dan niet gaan graaien? In Amerika blijkt dat een cultuur van graaien meer graaien uitlokt. Uiteraard kan het voorbeeld dat Business Insider vond bestempeld worden als een incident, maar waakzaamheid is geboden: wie de berichtgeving uit Amerika nauwlettend volgt, kan een patroon herkennen..

  • Check Out These Photos Of Federal Workers Vacationing On Taxpayer Dollars (Business Insider)

Over patronen gesproken..
Nu we het toch over incidenten en patronen hebben, ik besteed er vaker aandacht aan: rechters seponeren rechtszaken tegen Amerikaanse banken wel erg makkelijk. Deze week een nieuw voorbeeld. Pensioenfonds van de universiteit van Illinois is erin getuind bij de beursgang van General Electric's Co Securities omdat zij afgingen op onvolledige informatie over de kwaliteit van de leningen-portefeuille. Goldman Sachs en JP Morgan hoeven zich niet voor de rechter te verantwoorden; General Electric zou dat in principe nog wel moeten doen indien een nieuwe aanklacht wordt ingediend. Beleggers die in 2008 aandelen kochten tegen een koers van $26 bleven met de verliezen achter nadat het aandeel snel daalde naar $10.

  • Judge dismisses claims against banks in GE lawsuit (Reuters)

Herontdekking ruilhandel: kapitalisme in al haar eenvoud
Via Zero Hedge de volgende reportage van de BBC. De Grieken zetten complementaire geldsystemen op en dat maakt de belangrijkste les van economie meteen duidelijk: elke economische organisatie werkt 'bottom-up' ondanks dat deze organisatie door overheden 'top-down' opgelegd en bestuurd wordt. Hoe men het ook wendt of keert, de wetmatigheid is dat zodra alles faalt, de mens gewoon opnieuw begint. En dat doet de mens op basis van eigen voorwaarden.

  • The Birth Of Barter: How One Greek Town Dropped The Euro And Moved On (Zero Hedge)

In ander nieuws:

  • India Launches Nuclear Missile Test As South Korea Preps Cruise Missiles For Retaliation (Zero Hedge)
  • Corruption Is Why You Can’t Do Your Taxes in Five Minutes (Naked Capitalism)
  • Spain’s Surging Bad Loans Cast New Doubts on Bank Cleanup (Bloomberg)
  • Are Soaring Student Loans The Best Economic Indicator? (Zero Hedge)

Tot slot.

Omdat het de dag van de Duitse taal is, het item van Pauw en Witteman van gisteravond. Erg vermakelijk..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo