Nieuws uit Nederlandse media
Fed houdt het bij ZIRP & Twist
De Fed kiest ervoor om vooralsnog niet over te gaan op een derde ronde van geldpersfinanciering van waardeloze schuldpapieren. Het perma-stimuleringsbeleid van ZIRP, zero interest rate policy, blijft tot ver in 2014 gehandhaafd. De balans van de FED blijft tevens gehandhaafd en dat betekent dat de opbrengsten uit aflossingen van aankopen van schuldpapieren (Amerikaanse hypotheekpakketjes en staatsobligaties) uit de eerste twee rondes van monetaire financiering 'doorgerold' worden. De Fed zal de monetaire doping niet uit het financiële systeem halen.
RTL-Z vatte e.e.a. samen en daar is ook de toelichting van de Fed te lezen.
- Fed ziet verzwakking, maar gaat nog niet verder stimuleren (RTL-Z)
Politici kunnen wel geld uitgeven, maar niet bezuinigen
Via NU.nl: De Andalusische financiële leider Carmen Marinez Aguayo zei dat het schuldenplafond betekent dat er 3 miljard euro extra moet worden bezuinigd op onderwijs en gezondheidszorg. “Het is disproportioneel”, zei ze. [..] Vorig jaar waren de regio's de belangrijkste veroorzakers van het missen van Spanjes doelstelling om zijn tekort te beperken tot 6 procent van het bbp. In plaats daarvan kwam het tekort toen op 8,9 procent.
Het is en blijft het terugkerende probleem in Europa. De politiek weet altijd raad wanneer er geld uitgegeven moet worden, maar zodra er bezuinigd moet worden omdat het geld op is dan is dat volgens hen nooit mogelijk.
Wat Spanje nodig heeft is Luigi Zingales' Plan B. De motivering hiervoor is vrij eenvoudig. De kosten verbonden aan hypotheekschulden noodzaken te hoge loonkosten. De lonen kunnen niet omlaag omdat de hypotheekschulden hiervoor te hoog zijn. Nu Spanje moet bezuinigen en lonen omlaag gaan, deels door bezuinigingen van de Spaanse ambtenarensalarissen en deels onder druk van de oplopende werkloosheid, blijken steeds meer hypotheken onbetaalbaar te zijn. Zolang hypotheken niet via een marktconform mechanisme zoals Zingales dat voorsteld verlaagd kunnen worden dan nemen de kansen toe dat de gehele economie onder het gewicht van die kosten in elkaar zakt. Dat is eigenlijk al gebeurd.
De Spaanse situatie is er één die wij in Nederland nauwgezet moeten volgen want ook wij hadden voor de crisis een hele lage publieke schuldquote èn een torenhoge hypotheekschuld. Zodra de rem op de overheidsuitgaven gezet wordt om te voorkomen dat de overheid zichzelf het faillissement in spendeert, moet linie-breed de kosten in de economie verlaagd worden. Als Spanje de waarde van bancaire activa wil beschermen, dan moet men zich richten op de kwaliteit van hypotheekleningen en dat begint bij de verdiencapaciteit van mensen met een hypotheek. Als zij niet langer hun hypotheek kunnen betalen, dan kan het verlies beter beperkt worden dan dat die door executoriale verkopen vergroot worden. Zingales' Plan B biedt hiertoe uitkomst.
- Spaanse regio's in verzet tegen schuldplafond (NU.nl)
Moody's stuk realistischer dan trojka Griekenland: economie blijft krimpen
Moody's laat het vooruitzicht van het Griekse bankwezen op negatief. De banken zullen volgens Moody's ook in 2012 en 2013 verlies blijven maken. De oorzaak voor aanhoudende verliezen is de aanhoudende krimp van de Griekse economie en dat oordeel staat in contrast met de verwachtingen van het IMF en de Europese Commissie die uitgingen van een herstel van de Griekse economie in 2013.
Voor Griekse banken wordt de situatie er steeds penibeler op: Griekse spaarders boeken hun spaargeld over naar banken in het buitenland, de leningen waar het Griekse bankwezen op zit verslechteren door de economische krimp in kwaliteit en door de aanhoudende krimp kunnen de Griekse banken minder kredietrisico's nemen en wordt er minder uitgeleend waardoor Griekse bedrijven minder kunnen investeren. De krimp versterkt de krimp. In de geografie wordt het begrip 'cumulatieve causatie' gebruikt en dat heeft doorgaans betrekking op de groei van steden: de groei van steden werkt zelfversterkend. Dat fenomeen is ook in economie van toepassing en niet alleen op de weg omhoog. Griekenland toont aan dat dit ook slaat op de weg naar beneden.
- Moody’s voorziet geen groei voor Grieks bankensysteem (FD)
Overigens, er is een hoge ambtenaar bij de Griekse belastingdienst opgepakt op verdenking van het lekken van e-mails. De e-mails stellen dat de maatregelen tegen belastingontduiking niet de ten doel gestelde opbrengsten zullen gaan opleveren. Via Reuters een sappige passage uit de e-mails van 24 en 25 juli j.l.:
“With this data, the General Accounting Office cannot argue during the technical meeting with the Troika on Thursday that we must include, even just symbolically, an amount for 2013 (i.e. 300 million),” the finance ministry official writes in the email to Greece's general secretary of fiscal policy, in which Liosis and other officials are copied.
“Without further documentation, it will also be difficult to convince them on a political level to accept a serious amount and the gap for 2013 widens by 924 million (and for 2014, by 651 million).”
The official then suggests the GAO “have a line” on tax evasion based on benchmarks like the number of new inspectors hired or audits made, or come along to the meeting with the lenders.
“Otherwise we will just have to accept their numbers,” he concludes.
- E-mails gelekt over belastingontduiking Griekenland (FD)
- Leaked emails on Greek tax evasion embarrass govement (Reuters)
Berlijn verzet zich tegen bankvergunning ESM
Het Duitse kabinet heeft bij monde van de minister van Economische Zaken, Phillipp Rösler laten weten dat er geen bankvergunning voor het ESM zal komen. Hij zei: “Wij willen geen inflatie-unie, maar de weg bewandelen naar een stabiliteitsunie”.
Terwijl Angela Merkel vakantie houdt (zij heeft een wandelvakantie met haar man) en Wolfgang Schäuble een dagje de pers op afstand hield, mocht Philipp Rösler zijn 'foute' uitspraken van vorige week herstellen. Hij stelde vorige week dat een Griekse exit geen probleem meer is. Zolang Duitsland bij haar standpunt blijft en het ESM geen banklicentie krijgt, dan blijft de druk op de politiek om eindelijk eens orde op zaken te stellen. De ponzi-financiering van overheidstekorten via een in elkaar geknutselde constructie waarbij Europese belastinggeld in het ESM via leningen bij de ECB gehefboomd wordt zou een vorm van monetaire financiering via de achterdeur opleveren.
- Berlijn blijft tegen bankvergunning voor ESM (NU.nl)
Haagse bureaucratie..
Den Haag wil huurders die 'voldoende' inkomen hebben laten doorstromen naar koopwoningen. Uit het FD:
‘Ik wens ze veel succes’, zegt Hugo Priemus, hoogleraar op de TUDelft. ‘Kijk naar het plan van de PvdA. Daarin gaat de huur omhoog als iemand te veel verdient, maar moet de huur ook omlaag gaan als het inkomen weer zakt. De verhuurder moet dus altijd inzage hebben in het inkomen van zijn huurders. Dit wordt bijzonder veel werk.’
Economen Flip de Kam, Leo Stevens en Lans Bovenberg vinden het ongewenst dat derden inzage krijgen in de inkomens van huurders. Zij vrezen bovendien dat verhuurders alleen nog huurders willen die veel verdienen. Die betalen immers meer.
In plaats van een goed doordacht plan voor de gehele woningmarkt prutst Den Haag een maatregel in elkaar die zij vervolgens wil toevoegen aan het monster van een gebureaucratiseerde huizenmarkt. Terwijl iedereen weet dat een schuldencrisis niet opgelost kan worden met meer schulden en er politici rondlopen die dat nog steeds beweren, zien we dezelfde aangeleerde reflex bij het falen van de bureaucratie: er moeten additionele regels komen.
- ‘Aanpak scheefhuur gaat mislopen’ (FD)
In ander nieuws:
Jan Dwarshuis over de boekhoudfraude bij Douwe Egberts of wat tegenwoordig D.E Master Blenders 1753 heet:
- Geen zuivere koffie (FTM)
Over vastgoedzeepbellen gesproken; er zijn meer afschrijvingen op komst..
- Winkelvastgoed leek lang aan de crisis te ontsnappen; de vraag is hoelang nog (FD)
Maar met een roze zonnebril zie je alles een stuk rooskleuriger..
- 'Herstel lonkt voor huizenmarkt' (NU.nl)
Boodschappen doen wordt duurder, aldus ABN-Amro.
'Winkelmand wordt duurder door schaarste' (NU.nl)
In België stagneert de economie..
- Eurocrisis bereikt België (RTL-Z)
We zijn niet de enige die waarschuwen voor een lager pensioen. De Nederlandsche Bank doet dat nu ook. Quote: “Uit een donderdag gepubliceerd onderzoek onder de 25 grote pensioenfondsen blijkt dat mensen in de opbouw van hun oudedagsvoorziening sinds 2007 al een indexatie-achterstand hebben opgelopen van ongeveer 7 procentpunten. Ook worden dit jaar de meeste pensioenaanspraken en -uitkeringen niet verhoogd.”
- DNB waarschuwt voor koopkrachtverlies pensioen (NU.nl)
Nieuws uit buitenlandse media
High Frequency Trading: Wall Street's waanzin slaat weer toe
Via Nanex:
The next 2 charts illustrate how trade executions appear ping pong from bid to ask. As if someone is buying at the offer, then 10 ms later selling at the bid, and so forth. It tus out, the gray shading you see in the first chart of EXC is from this alteating between buying and selling. That's right, almost all these trades alteate between buying at the offer and selling at the bid, which means losing the difference in price. In the case of EXC, that means losing about 15 cents on every pair of trades. Do that 40 times a second, 2400 times a minute, and you now have a system that's very efficient at buing money.
Wall Street is very good at minting money. Buing money? Not for 30 minutes. More likely, the same firm may have been on both sides of each trade and were simply testing out new market making software. After all, the NYSE started their new Retail Liquidity Price Improvement Program the very same day. And many of the trade executions are inside the bid/ask; something very unusual for trades and quotes from NYSE. Also, virtually all these trades are for 100 shares – the minimum number required to be reported in the system. And the timing of the trades is very evenly spaced, too evenly spaced. And many examples show a buy and sell appearing at virtually the same time, so close that the second trade has the very next exchange sequence number.
If this is true, then this firm would not have incurred any trading losses. They would have just ended up painting the tape. With a firehose.
This wouldn't be the first time something like this happened. Maybe it will be the first time the SEC does something. Anything. But not likely.
3. Zooming in to a 1 millisecond interval chart, we can see one second of data which shows 39 trades.
25 millisecond interval chart of Nokia (NOK) showing the same patte as above. Note: this chart shows bids and offers from NYSE as blue triangles instead of shading. There are so many trades that they appear as a coiling black mass. In Nokia, the trade rate was a steady 200 per second for many minutes.
Waanzin. Kijk voor de andere HFT-horrorgrafieken bij Nanex of lees het ultiem sarcastische commentaar van Zero Hedge.
- This Is What Happens When An HFT Algo Goes Totally Berserk And Serves Knight Capital With The Bill (Zero Hedge)
Geopolitiek: Obama steunt Syrische rebellen
Via Reuters: President Barack Obama has signed a secret order authorizing U.S. support for rebels seeking to depose Syrian President Bashar al-Assad and his govement, sources familiar with the matter said.
Obama's order, approved earlier this year and known as an intelligence “finding,” broadly permits the CIA and other U.S. agencies to provide support that could help the rebels oust Assad.
Ik vraag me af hoe je dit besluit geen openlijke oorlogsverklaring kan noemen? En wetende dat alleen het Amerikaanse congres een land de oorlog kan verklaren, is er mijn inziens sprake van een president die de Amerikaanse grondwet aan zijn laars lapt.
- Obama authorizes secret support for Syrian rebels (Reuters)
De heimelijke steun aan 'Syrische rebellen', of dat 'locals' zijn of dat die ingevlogen worden vanuit Libië of elders en of zij nu gelieerd zijn aan bekende terreurorganisaties of anderszins verwantschap hebben met een smaakje religieus totalitarisme, het leidt tot excessen waar niemand omheen kan:
- Aanhangers Assad geëxecuteerd in Aleppo (NU.nl)
Ten aanzien van de eufemistische omschrijving van het “Vrije Syrische Leger” de volgende twee linkjes..
German intelligence: al-Qaeda all over Syria (Asia Times)
Neue Erkenntnisse zu Getöteten von Hula (Frankfurter Allgemeine)
Verplichtingen van $1 miljard nekt San Beardino, Califoia
Via Reuters: San Beardino filed for bankruptcy protection on Wednesday citing more than $1 billion of debts and making it the third Califoia city to seek protection from creditors. The city of about 210,000 residents 65 miles east of Los Angeles declared a fiscal crisis last month after a report said local govement had tapped out its reserves and projected spending would top revenue by $45 million in the fiscal year that began on July 1. The filing, made in the United States Bankruptcy Court, Central Califoia District, states that the city has “more than $1 billion” in liabilities, and estimated that it has between 10,001 and 25,000 creditors.
Er wordt geschreven dat San Beardino beschikt over bezittingen ter waarde van $1 miljard en dat de faillissementsaanvraag vooral bedoeld is ter bescherming tegen schuldeisers. Op deze manier moet de stad de tijd en ruimte krijgen om financieel orde op zaken te stellen. Hoe San Beardino dat voor elkaar gaat krijgen mag Joost weten. Met 210.000 inwoners is het nauwelijks voor te stellen hoe men 1.000 miljoen aan financiële verplichtingen gaat ophoesten..
- San Beardino, Califoia, files for bankruptcy with over $1 billion in debts (Reuters)
Amerikaans ministerie van Financiën innoveert staatsobligatie
Alsof de financiële wereld nog niet genoeg heeft van de financiële innovaties komt het Amerikaanse ministerie op advies van Wall Street met een nieuw soort obligatie: de Floating-Rate Note. Bloomberg schrijft over het vooemen van dit nieuwe type Amerikaanse staatsobligatie:
The U.S. Treasury Department said today it is developing a floating-rate note program that could be operational in a year or more, while it is preparing for possible negative-rate bidding. [..] The floating-rate notes would be the first new U.S. govement debt security since Treasury Inflation-Protected Securities, known as TIPS, were introduced in 1997. With a budget deficit estimated at $1.21 trillion this year, the Treasury needs to expand its base of investors, and the notes may appeal to those who are seeking to protect themselves from a possible increase in interest rates or faster inflation stemming from the Federal Reserve’s unprecedented stimulus.
Het addertje onder het gras? Bloomberg laat professor Campbell Harvey het probleem uitleggen:
Still, floating-rate notes pose risks for the Treasury, according to Campbell Harvey, a finance professor at Duke University’s Fuqua School of Business in Durham, North Carolina. If interest rates rise from historic lows, the Treasury will need to pay investors more to borrow, he said in an April interview.
Of de rente op Amerikaans schuldpapier echt zal oplopen moet betwijfeld worden: de Federal Reserve heeft een geldpers die de kredietwaardigheid en de waarde van Amerikaanse staatsschuld garandeert. Anders gezegd, indien de kosten verbonden aan deze getweakte staatsobligaties voor de Amerikaanse overheid stijgen en de tekorten oplopen, dan zullen grotere tekorten eveneens via de geldpers worden opgevangen. Als deze innovatie in het smaakje Amerikaans schuldpapier iets bereikt, dan is het dat het de verhandelbaarheid verbetert; de schuldenproblematiek wordt er niet mee opgelost.
- U.S. Treasury Plans Floating-Rate Notes in Year or More (Bloomberg)
In ander nieuws:
- Congress approves new Iran sanctions on oil, shipping sectors (Reuters)
Tot slot.
Frank wees mij op de volgende website waar het hele inteet in kaart is gebracht, The Inteet Map. Prachtig gemaakt; u kunt d.m.v. inzoomen zelfs de Nederlandse webpagina's in het digitale netwerk bekijken..