Dagelijkse kost 2 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Amsterdam bereid anderhalf miljoen over te maken aan sloopfonds
Havana aan de Amstel? De Amsterdamse belastingbetaler gaat de sloop van kantoorpanden subsidiëren, aldus wethouder Maarten van Poelgeest. Of hij de Amsterdamse burger een dienst bewijst? In het FD wordt opgetekend dat de gemeente Amsterdam tot €50 van de opbrengst van grondverkoop wil doneren aan een regionaal Amsterdams sloopfonds:

[..] ‘We beginnen ermee zodra het wettelijk kan. We richten het fonds regionaal op en zijn bereid om er van onze grondopbrengst €50 per vierkante meter in te stoppen.’ [..] De gemeente Amsterdam verwacht dat jaarlijks rond de €1,5 mln gemeentegeld naar de sloop van kantoren zal vloeien. Maar omdat meer partijen meedoen, zou er volgens een voorlopige rekensom €50 mln per jaar binnenkomen. ‘Projectontwikkelaars betalen ook €50 per uitgegeven vierkante meter’, zegt Van Poelgeest. ‘En van eigenaren willen we €3 per vierkante meter vragen, ook als ze een huurder hebben.’ Ook omringende gemeenten willen volgens hem meedoen.

Wethouders die hun lange arm die tot in de portemonnee van de belastingbetaler reikt gebruiken om de sloop van privaat achtergelaten problemen op te lossen zou naar schatting €1,5 miljoen op jaarbasis betreffen. U begrijpt, die lange arm is het probleem: die kan iets wat niet door de beugel kan. Wat compleet onzalig plan: gevalletje goed geld smijten naar slecht geld..

  • Amsterdam wil publiek geld inzetten voor sloop (FD)
  • Amsterdam trekt anderhalf miljoen uit voor kantorensloop (NU.nl)

Quote Klaas Knot
Via RTL-Z: “We hebben te lang de dingen die we niet plezierig vinden naar Brussel toegeschoven”, constateert de bankpresident. “We hebben ook onvoldoende Europa verdedigd en verkocht en dan krijg je deze sentimenten. Dat zie je nu ook met het begrotingstekort van 3 procent. Dat moeten we van Brussel, zo wordt gezegd. Onzin! Dat moet sowieso, want anders staat onze kredietwaardigheid op het spel.”

Eén woord: bingo!! Ik eis als burger mijn budgetrecht terug. En dat ik Brussel aan mijn zijde vind is niets meer dan zeer welkom. Den Haag heeft al haar krediet verspeeld, heeft het krediet reeds uitgegeven en verkeert in verwarring hoe zij de problemen van eigen makelij moet oplossen.

  • DNB-topman Knot wil daadkracht politiek (RTL-Z)

Ratificatie ESM op losse schroeven
In het FD verscheen een aardige tegenvaller voor de Europese regeringsleiders. Het Europese verdrag voor het European Stabilisation Mechanism (ESM), het perma-Europese noodfonds van €700 miljard (met nog niet contant gemaakte Europese garanties), moet statutair aangepast worden om noodlijdende banken direct te kunnen ondersteunen. De reglementen bepalen dat er alleen steun verleend kan worden aan overheden; niet direct aan banken.

In de nacht van donderdag op vrijdag besloten de Europese regeringsleiders daarop terug te komen en banken direct van kapitaalsteun te voorzien; dus buiten eurolanden om. En dat is juridisch onhoudbaar volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans. Hij zegt dat tegen het FD:

'Rechtstreekse uitkering aan banken kan niet onder het huidige verdrag, [..] dan moet het verdrag gewijzigd en geratificeerd.’ Voermans is onlangs door de Eerste Kamer als expert gehoord over het ESM.

Wie e.e.a. erop na wil lezen in het ESM-verdrag, dat kan hier. Het gaat om artikel 12 dat bepaalt dat de steun naar overheden moet, en niet direct naar banken. Als ik het artikel in het ESM erop nalees dan gaat het er m.i. om dat noodsteun aan banken wel mogelijk is, maar dat niet via een andere weg kan dan via de overheid van een euroland.

Er kan dus een streep door het konijn uit de hoge hoed. De opzet was dat de staatsschuld van bijvoorbeeld Spanje niet omhoog gaat en dat gaat dus niet. Of er komt een wijziging van het ESM-verdrag of eventuele bankenbailouts gaan alsnog via de nationale overheden.

  • Juristen: opnieuw ratificatie ESM nodig (FD)

En dat Europese afspraken nogal lastig zijn blijkt uit het volgende bericht want Finland wil niet dat er Europese staatsobligaties door het ESM worden opgekocht..

  • Finnen morrelen aan akkoord eurotop (RTL-Z)

Via GeenStijl de volgende screendump. Vorige week typeerde ik de mens ietwat cynisch als een vals spelende primaat. Wat ik selectief had weggelaten is wat ik er meestal achteraan zeg: de alfa mannetjes en vrouwtjes komen bij wijze van sociale selectie vanzelf een keer boven drijven; we vinden hen terug in de politiek..


Bron: De Grave (VVD): Politici mogen liegen over euro (GeenStijl)

Britse minister: vervolg sjoemelende bankiers
De Britse minister van Justitie, Ken Clarke, heeft zaterdag meer aandacht gevraagd van de medewerkers van het Britse Openbaar Ministerie (OM) om sjoemelende bankiers strafrechtelijk te vervolgen. De manipulatie van de LIBOR-rente door Barclays is kennelijk een druppel die de emmer heeft doen overgelopen. Of zijn collega op Financiën hier blij mee is? Clarke moet gedacht hebben aan het gevaar dat kleeft aan een dubbele juridische meetlat. Klassenjustitie ondermijnt nu eenmaal de houdbaarheid van een democratische rechtsorde; of ministers van Financiën dat nu leuk vinden of niet..

  • 'Vervolg sjoemelende bankiers' (NU.nl)

Die minister van Financiën, George Osboe, heeft er overigens een nieuw en zeer netelig probleem bij: de Bank of England heeft haar zegen gegeven aan de manipulatie van LIBOR door Barclays. Oops. Via de Telegraph:

Bob Diamond had a conversation with Paul Tucker about how much Barclays was claiming it had to pay to borrow money during the financial crisis in 2008. After Mr Diamond spoke to Mr Tucker, Barclays staff came to believe the Bank of England wanted them to falsify this data — which was used to calculate Libor, the interest rate that banks pay to each other. The bank’s traders then escalated their secret attempts to manipulate the markets and make it appear that the bank was paying less to borrow money than was actually the case, documents show.

[..] Both Barclays and the Bank admit that a conversation took place about Libor but deny there was any instruction to lower the rate. They claim that traders misunderstood directions from their superiors about how they should deal with Libor.

Het balletje is gaan rollen door een venijnig artikel van financieel analist Robert Peston bij de BBC. Hij schreef afgelopen weekend dat CEO Bob Diamond van Barclays en Paul Tucker van de Bank of England in een telefoongesprek LIBOR hebben besproken. Naar verluid is het belang van de Bank of England gevonden in een prijssignaal waaruit opgemaakt kan worden dat de genationaliseerde Britse banken tegen een lage rente geld konden lenen. De perceptie van de markt moest beïnvloed worden.

Nu is het de vraag of er door Tucker gezinspeeld is op een strategie waarbij Barclays met “quasi-toestemming” van de Bank of England zou sjoemelen met LIBOR? Die vraag wordt ongetwijfeld gesteld wanneer Diamond en Tucker door de Britse parlementscommissie ondervraagd worden..

  • Bank of England dragged into rate-rigging row' (Telegraph)
  • What did Bank of England say to Barclays about Libor? (BBC)

Marcus Agius, bestuursvoorzitter van Barclays, is inmiddels opgestapt. De positie van CEO Diamond staat overigens ook onder druk:

  • Libor-schandaal kost Barclays-topman de kop (FTM)

In ander nieuws:

  • Veiligheidsraad verdeeld over toekomst Assad (FD)
  • Aantal gepensioneerden passeert 3 miljoen (NU.nl)
  • NMa pakt bijklussende overheid aan (FD)
  • Werkloosheid eurozone op nieuwe recordhoogte (NU.nl)

Volgens mij was het onderstaande bericht vorige week al bekend geworden, maar misschien dat in de herhaling het Franse belastingkwartje gaat vallen..

  • 'Gat van 8 miljard in Franse begroting' (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

James Turk over de bekentenissen van de oude tovenaar..
James Turk las de autobiografie van oud Reichsbank-president Hjalmar Schacht; de 'oude tovenaar' die de hyperinflatie in Weimar Duitsland wist te stoppen. Turk licht er een opmerkelijke anecdote uit: de aan- dan wel afwezigheid van de Duitse goudreserve aangehouden in New York:

It is the same vault Schacht visited during one of his trips to New York to meet with Benjamin Strong. Here is how Schacht relates this remarkable event.

Another amusing incident arose from the fact that the Reichsbank maintained a not inconsiderable gold deposit in the Federal Reserve Bank in New York. Strong was proud to be able to show us the vaults which were situated in the deepest cellar of the building and remarked:

“Now, Herr Schacht, you shall see where the Reichsbank gold is kept.”

While the staff looked for the hiding place of the Reichsbank gold we went through the vaults. We waited several minutes: at length we were told: “Mr. Strong, we can’t find the Reichsbank gold.”

Strong was flabbergasted but I comforted him. “Never mind: I believe you when you say the gold is there. Even if it weren’t you are good for its replacement.”

Het woord van een centrale bankier is genoeg? Het blijft wonderlijk, zulke naïviteit. Een must read van James Turk over de autobiografie van Hjalmar Schacht:

Overigens net zo interessant: de analyse van Alasdair Macleod over de Amerikaanse voorstel om goud als Tier-1 capital te gaan bestempelen:

Bruno Iksil (aka “The London Whale”)
Soms moet je heel hard lachen om een bericht en wel omdat het uit het leven gegrepen is. De quote die Zero Hedge optekende uit de Wall Street Joual over de bizarre miljardenpositie van de derivatenhandelaar van JP Morgan, Bruno Iksil is er zo één. Hij had er een 'speciaal' handje van om een discussie met vakjargon af te kappen. De quote van de Wall Street Joual:

Mr. Iksil once confided to the colleague that when he wanted to avoid questions from supervisors about his trades, he sometimes would start discussing a mathematical term, equation or other technical jargon, to confuse and end the conversation. “He wasn't trying to evade, he sometimes just didn't have patience if it was his trading idea,” the colleague said.

Hoe herkenbaar..

  • Bruno Iksil's Guide To Surviving The Status Quo: Baffle Them With Bullshit (Zero Hedge)

Dark Pool: High Frequency Trading en speciale 'rip-off' spookorders
De wondere wereld van de hypersnelle software en hardware gestuurde aandelenhandel heeft onze aandacht al geruime tijd. Via Zero Hedge lazen we afgelopen weekend twee berichten van de hand van Scott Patterson, auteur van het book “The Quants”. Dat er anno 2012 niets ongemanipuleerd is, blijkt maar weer eens: tot voor kort onbekende spookorders blijken koerswinsten van andere beleggers af te romen.

Patterson legt in zijn stuk een wel heel erg dubieuze praktijk uit, want er blijken orders op aandelenmarkten geplaatst te worden die pas 'actief' worden wanneer die 'geen verlies' opleveren. Die algo's zijn zo geprogrammeerd dat zij vooraan in de wachtrij van orders aansluiten en zijn daarmee in staat om andere beleggers de koerswinst voor hun neus weg te snaaien.

Bizarro wereld:

  • The Dark (Pool) Truth About What Really Goes On In The Stock Market (Zero Hedge)
  • The Dark (Pool) Truth About What Really Goes On In The Stock Market: Part 2 (Zero Hedge)

In ander nieuws:

Een vlijmscherp Aziatische perspectief op de 'westerse' sancties tegen Iran opgetekend door Peter Lee. Aanrader..

  • Who will Iran sanctions really cripple? (Asia Times)

Ook aardig is de feitelijk onjuiste berichtgeving over de neergeschoten Turkse straaljager door Syrië. Wat is het spreekwoord? In tijde van oorlog, is de waarheid het eerste slachtoffer? Dat Turkse vliegtuig was de Syrische grens overgevlogen. Niet dat we dat in ons acht uur jouaal mogen veemen want hè: wij zijn goed en zij zijn fout.

  • Turkey Scrambles F-16s On Syria Border As US Intelligence Says Syrian Story Was Correct All Along (Zero Hedge)

Winst maken met een staatssubsidie? Tja: too big to fail impliceert nu eenmaal dat er een staatsgarantie van toepassing is, en dat betekent dat banken 'gratis' winst maken.

De Eurotop is geweest, maar er zijn de nodige vragen.. 

Tot slot.
Trek twintig minuten de tijd uit; zelden heb ik zo'n pleidooi tegen keenergie gehoord. Gevonden via Max Keiser, recht uit het hart, “Frying Dutchman” onder de titel “humanERROR”:


 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo