Nieuws uit Nederland

Commissarissen negeren fouten
Het FD meldt dat de commissarissen van grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland er een potje van maken. Fouten en gebreken worden willens en wetens gelaten voor wat zij zijn en jaarrekeningen worden goedgekeurd zonder dat die fouten eruit worden gehaald. Het FD schrijft:

Het gaat om waarderingen van posten waardoor de winst minstens 5% hoger of lager uitkomt. Dit blijkt uit een onderzoek van Nyenrode dat volgt op een eerdere studie naar de invloed van de accountantscontrole bij 147 bedrijven en organisaties. Daaruit bleek dat wanneer een accountant belangrijke fouten constateert, die in 30% van de gevallen niet worden gecorrigeerd.

Er lijkt ook echt helemaal niets meer goed te gaan. Als dit norm is dan zijn er bedrijven die jaarcijfers publiceren waaruit een winst vloeit die in de praktijk eigenlijk een verlies is. Dat mogen misschien wel incidenten zijn, maar elk incident is er één te veel.

 • Commissarissen negeren fouten (FD)

Gast-commentaar Dexia..
Van een goede vriend onder het ietwat aparte pseudoniem Mono Satuus:

Een deksels kanarie-pietje in de kolenmijn dat ik gistermiddag al 'hoorde' (als: van vrolijk tsjielpen naar benepen piepen), de 5-jaars grafiek van Dexia:

Bron: Beurs.nl

– Waarom valt ze niet om…?
 
Het doet me denken aan een oud mopje, dat ontstond/de ronde deed na een vliegramp: Een drie-motorig vliegtuig is met passagiers onderweg naar een zonnig vakantieoord. Onderweg wordt het (na wat gesputter) plots stil aan de bakboord zijde. Passagiers draaien hun hoofd naar links… ongerust. Dan klinkt plots de stem van de gezagvoerder door de intercom: 'Ladies and gentlemen, good afteoon, this is your captain speaking. As you will have noticed, the engine on the port side of the plane has just stopped to function. But this aircraft is fully capable to fly with only two engines, so do not worry. This was your captain speaking. Thank you'.

Even later klinkt er gesputter aan de rechterzijde van het toestel, waaa het ook daar stil wordt. Weer voelen de passagiers zich ongemakkelijk, maar klinkt er even later de kalme en kalmerende stem van de gezagvoerder: 'Ladies and gentlemen, good afteoon, this is your captain speaking. As you will have noticed, the engine on the starboard side of the plane has just stopped to function. But this aircraft is fully capable to fly with only one engine, so do not worry. This was your captain speaking. Thank you'.

Iedereen zakt weer terug in zijn stoel, de rust is teruggekeerd… totdat… Iets sputtert weer, en even later wordt het stil… heel stil. Mensen veren weer op, angstig. Even een licht gekraak in de luidsprekers. Hoopvol staren ze eaar, waaa de inmiddels bekende en zo kalme stem weerklinkt: 'Ladies and gentlemen, good afteoon, this is your captain speaking. As you will have noticed, the tail engine has just failed. This was a recording. Thank you'.

– Mono Satuus

Hedgefondsen onder toezicht van DNB en AFM
Een begrijpelijke maatregel: hedgefondsen worden onder toezicht geplaatst. Het bericht op NU.nl concentreert zich met name op provisies en de verkeerde prikkels, maar mijn inziens komt er verscherpt toezicht om de gebruikte hefbomen door hedgefondsen in het gareel te houden.  

 • De Jager pakt hedgefondsen en speculanten aan (NU.nl)

Klaas Knot: 'Ik had het liever anders gezien'
In een interview met de Volkskrant heeft DNB-president Klaas Knot verteld dat de beslissing om over te gaan tot de LTRO door de ECB weliswaar unaniem besloten werd, maar dat er wel degelijk bedenkingen waren. De bestuurders van de Duitse en Nederlandse centrale bank die alom bekend staan als conservatieve centrale bankiers hadden grote moeite met de lagere kwaliteitseisen voor onderpanden die banken moeten indienen voor leningen bij de ECB. Dit had Klaas Knot graag anders gezien. Zijn zorgen zijn begrijpelijk want die lagere kwaliteit zou de ECB kunnen opbreken indien banken onverhoopt omvallen. Dit is een cruciaal punt waar de nodige discussie over bestaat.

Persoonlijk schat ik het zo in dat mocht er onverhoopt iets fout gaan met een bank, de ECB vooraan in de rij aansluit en zal voorkomen dat zij verliezen lijdt. Dat moet m.i. ook gebeuren en voorkomen worden omdat monetaire financiering is verboden en dat is het niet voor niets. De ECB mag niet de inflatiebelasting heffen. Dat betekent ook dat voorkomen moet worden dat de ECB moet afstempelen op een lening aan een bank aangezien dat het equivalent zou zijn van monetaire financiering. Anderen zullen stellen dat dit niet zonder meer gaat en dat er in feite een besmetting plaats zal vinden op financiële markten als de ECB voorrang krijgt op andere partijen en dat de ECB veel meer risico loopt dan wordt verondersteld.

Dat gevaar zie ik ook maar voor mij is de balans van de ECB (in de zin van de euro) heilig en ondanks dat de omvang van balans toeneemt, is de liquiditeitssteun een manier om een systeemherstructurering mogelijk te houden. Dit zijn 'duivelse' dilemma's waarbij er helemaal niets vanzelfsprekend is en dat maakt deze discussie en reflectie erg moeilijk. In een ideale wereld zou het gewoon anders moeten werken; maar goed, deze wereld is niet ideaal, verre van dat.

Klaas Knot: 'Nederland moet de tering naar de nering zetten'
In een interview met de Telegraaf heeft Klaas Knot de Nederlandse burger verteld wat de Nederlandse politiek weigert te vertellen: Nederland zal de tering naar de nering moeten zetten. Groei is vrijwel uitgesloten en het terugbrengen van schulden is strikte noodzaak “voor overheden, banken én gezinnen”. Ook op dit punt zijn we gezegend met een centrale bank-president die niet om de hete brij heen draait. Als DNB zich niet onafhankelijk opstelt van Den Haag dan zijn we gedoemd tot financiële chaos want de ke van alle financiële problemen zitten in Den Haag: de politiek is niet in staat de vinger naar zichzelf te wijzen om vervolgens financiële ellende op te lossen.

 • ECB verdeeld over Europese concessies aan banken (Volkskrant)
 • 'Nederland nog jaren in crisis' (Telegraaf)

Prijzen Nederlandse koopwoningen fors omlaag
Het CBS schrijft in haar persbericht: De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in maart 4,7 procent lager dan in maart 2011. De prijsdaling was hiermee aanzienlijk groter dan in februari, toen de huizenprijzen gemiddeld 3,4 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De index geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Daarbij geeft het CBS de volgende grafiek:

 • Bron van de quote en grafiek: Prijzen bestaande koopwoningen fors lager (CBS)

Wie de index-grafiek van de Nederlandse huizenprijzen ziet die Hans de Geus bij RTL-Z presenteerde, snapt dat de grafiek van het CBS een 'zachter' beeld geeft van de werkelijke huizenprijsontwikkeling. “Feiten, leugens en statistieken”, en de rest kunt u zelf invullen..

Media spinnen: twee illustraties
Gisteren was ik totaal niet blij met de gekozen formulering bij RTL-Z over de aandacht die de AFM vraagt voor beleggingen in goud. Er werd gezegd: “De AFM waarschuwt voor beleggingen in goud”, daar waar een nauwkeurige beschrijving zou zijn: “De AFM waarschuwt voor malafide aanbieders van goud”. Die nuance kan men kennelijk zelf niet aanbrengen en dat geeft maar weer eens aan dat zodra het op goud aankomt, media vooringenomen een agenda ondersteunen die een vlucht in goud moet voorkomen. Of dit bewust is dan wel onbewust, wanneer de nuance verdwijnt dan werk je vrolijk aan die officieuze agenda mee.

Datzelfde geldt voor de NOS. Die knalde het onderstaande bericht op Teletekst. Ik heb de laatste zin onderstreept, want als dit een mijlpaal is in de strijd tegen manipulatie dan heeft men de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Tegenwoordig is er nagenoeg geen enkele belegging meer gevrijwaard van oneigenlijke manipulatie. De rente, aandelenmarkten, opties, derivaten, goud, zilver, het hele grondstoffencomplex, LIBOR; er komt geen einde aan de markten waar centrale planning is omgeslagen in manipulatie. En dit is een mijlpaal? Hilarisch!! Dit is eigenlijk te triest voor woorden.

Overigens moet het NOS-teletekst bericht aangevuld worden met de beperkingen van de oplossing die president Obama gevonden heeft: het zal namelijk averechts werken. Reuters legt uit dat grote marktpartijen weer een nieuw voordeel krijgen toebedeeld..

 • Obama oil margin plan could increase price swings (Reuters)

Franse charlatans
Frankrijk is een mooi land, maar Fransen met een politieke agenda moet je met een grote korrel zout nemen en wantrouwen. Dat geldt helemaal als zij president willen worden. Sarkozy is bereid tot een monetaire coup d'etat zoals ik eerder deze week al schreef en nu wil zijn concurrent Francois Hollande de rente verlagen. Feitelijk acht hij zichzelf zo machtig dat hij het recht heeft om op de stoel van de ECB-president te gaan zitten.

Let wel, binnen de huidige kaders zijn dit compleet onverantwoorde uitspraken die het beetje integriteit dat de euro nog heeft, bedreigen. De Fransen moeten tot de orde geroepen worden, want zoals Hongarije wordt aangepakt omdat zij de persvrijheid heeft uitgekleed en de Hongaarse centrale bank onder politieke toezicht heeft gesteld, zo moet de Franse presidentskandidaten ook aangepakt worden. Dit is zo bloed en bloedlink. Schandalig dat Europa zich niet in de meest scherpe bewoordingen uitlaat: dit is volstrekt onacceptabel.

 • Franse presidentskandidaat wil renteverlaging (RTL-Z)

'Het Volk' tegen 'John Deuss'
Het is en blijft een intrigerende rechtszaak. Een nieuwe update via het FD en Follow The Money..

 • Een computer is nog geen bank, betogen advocaten van John Deuss (FD)
 • Deuss in de aanval: ‘Orwelliaans proza’ (FTM)

In ander nieuws:

De bovenste link is een echte aanrader. Ik zou het flauw vinden om het fimpje te 'jatten', maar ga kijken naar het afscheidsfimpje van Hans Wijers als CEO van Akzo Nobel; geweldig!

 • Must Read: Knotjandorie (IEXProfs.nl)
 • Deense banken laten Moody's vallen (RTL-Z)
 • 'Prinses Mabel was BVD-agent' (Telegraaf)
 • Het komt niet goed (René Tissen; RTL-Z)
 • EU wil actie tegen belastingontduiking (NU.nl)

David Lynch, Dune en water in Afrika
Iets totaal anders en iets dat bij mij heel erg tot de verbeelding sprak. Wie de film “Dune” van regisseur David Lynch uit 1984 kent zal bij het onderstaande bericht in het NRC denken: “ah, maar dit klinkt bekend”. De verfilming van het boek van Frank Herbert is voor mij een klassieker en ik moest er meteen aan denken toen ik het bericht las bij het NRC. Wetenschappers hebben geconcludeerd dat er in Afrika onder de Sahara veel meer water is dan menigeen denkt. Frank Herbert reisde lange tijd rond in Noord-Afrika en heeft veel weetjes en kennis die hij daar heeft opgedaan verwerkt in de film “Dune” waaronder gigantische waterreserves onder de woestijn.. M.a.w., deze waterreserves zijn bij Noord-Afrikaanse 'locals' bekend.

 • Wetenschappers: waterreservoirs onder de bodem van Sahara (NRC)

Nieuws uit buitenlandse media

Statistieken en staatspropaganda..
Afgelopen week schreef ik ietwat sarcastisch over de Amerikaanse statistieken dat Mao en Stalin trots of jaloers zouden zijn geweest. Eigenlijk is dat een understatement. De laatste cijfers omtrent de Amerikaanse steunaanvragen is propaganda ten voeten uit. Twee afbeeldingen via Zero Hedge:

Het aantal mogelijke revisies? Veertien. Het aantal daadwerkelijke revisies? Veertien. De aantallen spreken vervolgens voor zichzelf. Ook in Nederland worden deze cijfers klakkeloos overgenomen. Voor argeloze kijkers betekent het niets minder dan dat er een roze zonnebril als filter over het nieuws is geplaatst en dat vind ik buitengewoon zorgwekkend.

Bron: Zero Hedge

Zilver
Aandacht van de BBC voor zilver en wel voor de vele toepassingen, de mijnproductie, en toekomstige zilvertekorten. Aanrader!

 • Silver: The harsh realities behind diminshing supplies (BBC)

Goud
Het Syrische regime van Assad begint door de financiële reserves heen te raken. Volgens het onderstaande bericht op Reuters probeert Syrië goud te verkopen om aan financiële middelen te komen. Eén probleem, de verkopen van goud tegen een discount van 15% (dus ver onder de huidige spot prijs) wil niet vlotten en dat komt door de ingestelde sancties.

 • Syria selling gold reserves as sanctions bite: sources (Reuters)

SOPA changes name to CISPA

China en mainstream consensus vs. Albert Edwards
Eerder deze week kwam het bericht dat China de bandbreedte waar binnen de wisselkoers van de yuan mag bewegen vergroot wordt. Media springen erop en stellen het een dan wel het ander. U mag mij erop nalezen (hier) want ik had niet voor niets geen commentaar toegevoegd. Althans, ik heb in de titel gezet dat dit slechts een nieuwe stap is in het kader van de inteationalisering van de renminbi. Misschien was dat zelfs wel teveel, want het vergroten van de bandbreedte betekent dat de wisselkoers een grotere beweging naar boven als ook naar beneden kan maken.

En dat brengt me op iets dat buitengewoon lastig is om in te schatten. China is en blijft een planeconomie die geschoeid is op export. Als het aankomt op China dan moet iedereen zich ervan bewust zijn dat de People's Bank of China (POBC) de wisselkoers kan dicteren en deze stap mag dan weliswaar een stap richting liberalisering zijn, het neemt niet weg dat de POBC de controle behoudt. Dat dwingt mij om wat terughoudend te zijn ten aanzien van ontwikkelingen in China, te meer ik nooit in China ben geweest.

Albert Edwards van Société Générale maakt gehakt van de foutieve interpretatie ten aanzien van de stap om de renminbi een grotere bandbreedte te geven. Daar waar analisten en media schreven dat deze stap aanstuurt op een zachte landing, concludeert Edwards dat een harde landing veel aannemlijker is. Gezien zijn kennis van zaken, en dan met name zijn inzichten over China, moet iedereen minimaal luisteren naar zijn visie. De samenhang tussen wisselkoers, (de verdwenen) overschotten op de handelsbalans en de betalingsbalans, intee inflatieproblematiek en de barsten in de Chinese vastgoedzeepbel komen allemaal aan bod en als ik moet kiezen dan verdient Edwards het voordeel van mijn twijfel. Het is een ijzersterke cijfermatige onderbouwing met meer dan duidelijke grafieken. Desalniettemin, blijf ik terughoudend want China is voor mij een “dark horse”.

 • “Utter, Utter Piffle” – Albert Edwards Lashes Out At The Media's China Groupthink (Zero Hedge)

Derivatenberg in perspectief
De toren van derivaten..

 • Voor een compleet overzicht en een veel betere resolutie, kijk op: Demonocracy. Briljant gemaakt.

Lees overigens ook het volgende artikel op Bloomberg. De derivatenlobby is grote druk aan het uitoefenen zodat banken door kunnen blijven gaan op de oude voet..

 • Derivatives Lobby Has U.S. Regulators on the Run (Bloomberg)

In ander nieuws:

 • Yet Another Exponential Chart… And A Different Spin On “Keynesianism” (Zero Hedge)
 • Disgruntled French set to vote out Sarkozy (Reuters)
 • More U.S. cities set to enter default danger zone (Reuters)
 • IMF fears $3.8 trillion forced asset sale by eurozone banks (Telegraph)

Tot slot.
Zonder verder commentaar..

TrimTabs: Talking Gold with Eric Sprott