Dagelijkse kost 20 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Vestia-akkoord
Via RTL-Z de kepunten van het akkoord:

In een akkoord tussen de overheid, banken en Vestia over de afwikkeling van de schulden van de woningcorporatie is overeengekomen dat geld dat Vestia eerder heeft gestort, 1,3 miljard euro, gebruikt wordt de schuld af te lossen. Vestia moest het geld storten als onderpand, omdat zijn beleggingsportefeuille steeds minder waard werd. Vestia stort daar nu nog eens 100 miljoen euro bij. De banken lenen Vestia 600 miljoen euro en volgens bronnen van RTL Z schelden de banken Vestia ook nog eens ongeveer 600 miljoen euro kwijt. De overheid draagt niets bij aan de redding van Vestia.

Via het FD lezen we in aanvulling op die informatie:

Het akkoord, dat Vestia en negen banken maandag sloten, regelt het afstoten van de derivaten van Vestia voor een bedrag van € 2 mrd. De corporatie draagt €1,3 mrd bij. Dat is het onderpand dat Vestia eerder heeft moeten bijstorten voor haar negatieve derivatenposities. Dat geld is de corporatie nu definitief kwijt. Voor de overige € 700 mln krijgt Vestia een tienjaarslening met lage rente van de betrokken banken met garantie van toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). CFV legt die rekening, die wordt uitgesmeerd over tien jaar, neer bij de bijna vierhonderd andere corporaties. Zij moeten samen jaarlijks € 70 mln betalen.

De overheid draagt niets bij? Ha, dat is nog eens een sigaar uit eigen doos! Als doorgaans blije huurder ga ik in plaats van de belastingbetaler meebetalen aan het opvangen van de verliezen bij Vestia. De na-mij-de-zondvloed-mentaliteit (denk aan Marcel de V.) kost zoals verwacht talloze huurders geld. Het klinkt bijna alsof de verliezen niet op argeloze en onschuldige omstanders wordt afgeschoven. U begrijpt: mijn blije huurderstemming is deze week eventjes zoek en ik kijk naar Den Haag.

De woorden van minister Spies zijn wat mij betreft krokodillentranen. Zij liet in een reactie weten:

‘De prijs die andere corporaties moeten betalen, is heel erg hoog’, zei minister Spies gisteren. ‘Ik ben onthutst dat door moedwillig gedrag van corporatiebestuurders de zaken zó scheef zijn gelopen. Dit wil ik nooit meer meemaken.’ Niettemin is het akkoord volgens de minister ‘de minst slechte uitkomst’, gesloten ‘om erger te voorkomen’. Zonder akkoord zouden de gevolgen voor de sector aanzienlijk groter zijn, schrijft de minister.

't Is goed dat er een akkoord is gekomen want er is niets funester voor een markt dan onduidelijkheid. Echter, als men in Den Haag, en daarmee bedoel ik onze 150 volksvertegenwoordigers, na dit onzalige debacle nog niet wakker is, dan weet ik het ook niet meer. Hoe moeilijk kan het zijn? Zorg dat toezichthouders – DNB of AFM – controleren dat financiële partijen niet langer compleet mesjogge derivaten verkopen die niets minder zijn dan een vorm van het plunderen van de portemonnee van onschuldige omstanders.

Hoe doe je dat? Stel een eis in voor een verzekerd belang, zorg voor adequate reserve-verplichtingen voor het geval er onverhoopt toch iets misgaat en de verliezen niet naar derden worden doorgeschoven en breek eindelijk eens die zwarte doos van ondoorzichtige financiële handel en wandel open: asymmetrische informatie maakt vrije marktwerking onmogelijk en is bovendien dodelijk wanneer systeemrisico's worden opgeblazen.

Den Haag, alstublieft! Ontwaak uit uw financiële winterslaap. Voorkomen is toch ook anno 2012 beter dan genezen? Leg het de Nederlandse burger maar eens uit: waarom moeten huurders meebetalen aan de verliezen die zijn ontstaan als gevolg van het toestaan van financieel hooliganisme? U heeft in Den Haag de ruimte laten bestaan. Is het onwetendheid, intellectuele incompetentie, dubbele petten op? Er is een rekening van €2 miljard ontstaan en dat is een overdracht van het publiek naar private partijen.

Wat een ongelooflijk provinciaals prutswerk.

  • Banken schelden Vestia 600 miljoen kwijt (RTL-Z)
  • Vestia-claim blijft dreigen voor banken (FD)

G20-top
De Europese leiders bijten op de G20-top van zich af. Kennelijk zijn zij ook klaar met alle idiote kritiek van met name Amerikaanse analisten, joualisten en andere gezagsdragers. Een quote van president Obama via het FD:

'De afgelopen dagen hebben Europese leiders duidelijk gemaakt dat ze begrijpen wat er op het spel staat. Ze hebben beloofd acties te ondeemen om deze crisis aan te pakken en vertrouwen, stabiliteit en groei te herstellen', aldus Obama.

Wat is dat toch met Amerikaanse presidenten? Altijd maar denken dat zij anderen de les kunnen lezen en dat regeringsleiders elders niet al te snel van begrip zijn. Laat die man zich alsjeblieft concentreren op de problemen die hijzelf creëert. De beste Jodokus Kwak heeft een jaarlijks gat in zijn hand dat groter is dan de totale staatsschuld van Spanje! 

  • G20 spreekt steun uit voor Europese plannen (FD)

Tot mijn grote plezier deelde Commissie-voorzitter Manuel Barroso een sneer uit aan het verzamelde Amerikaanse jouaille. Via de Guardian:

[..] Barroso said Europe had not come to the G20 summit in Mexico to receive lessons on how to handle the economy. Asked by a Canadian joualist: “Why should North Americans risk their assets to help Europe?” he replied: “Frankly, we are not here to receive lessons in terms of democracy or in terms of how to handle the economy.

“This crisis was not originated in Europe … seeing as you mention North America, this crisis originated in North America and much of our financial sector was contaminated by, how can I put it, unorthodox practices, from some sectors of the financial market.”

Als alle Europese regeringsleiders dat nou eens elke week gaan roepen dan wordt de Amerikaanse propaganda-machine van evenwichtige repliek gediend..

  • G20 summit: Barroso blames eurozone crisis on US banks (Guardian)

Francois Hollande riep ook wat: hij acht Europa in staat om zelf de problemen op te lossen. Hij verwacht dat ondanks de Frans-Duitse meningsverschillen er een Europese oplossing gevonden zal worden. Het Franse haantje heeft dat scherp gezien: Europa zal hem kaalscheren om ook in Frankrijk het Europese probleem aan te pakken. Meer uitgeven dan je binnen krijgt om zodoende electoraal winst te boeken is nu eenmaal het onverbeterlijke probleem van politieke charlatans. Als hij denkt dat Duitsland of Nederland akkoord gaat met het opvangen van de Franse tekorten omdat Hollande de pensioenleeftijd verlaagt in plaats van verhoogt dan is er een tondeuze nodig. Duitsland en Nederland zullen die ongetwijfeld aan Brussel aanreiken..

  • [Francois Hollande:] 'Eurozone moet crisis zelf oplossen' (NU.nl)

Nowotny: Europese bankenunie dit jaar nog mogelijk
ECB-bestuurder Ewald Nowotny (Oostenrijk) heeft voor de Amerikaanse TV-zender CNBC gezegd dat een Europese bankenunie nog dit jaar mogelijk is. Volgens hem zal er een “constructie binnen de eurozone met intergouvementele afspraken” komen. De Britten doen niet mee, maar mag niemand meer verrassen. De Londense City staat niet bepaald bekend als het centrum van financieel prudent gedrag. De verliezen van Amerikaanse banken, de seriële bailouts van o.a. AIG, de ondergang van MF Global en Lehman Brothers hadden één gemene deler: het ging mis bij de afdeling in Londen.

  • 'ECB-bestuurder: bankenunie mogelijk dit jaar nog' (RTL-Z)

Nout Wellink doet van zich horen
Nout Wellink heeft van zich laten horen. Voor de radio stelde hij in een interview met BNR dat hij “pleitbezorger is van eurobonds, maar wel onder de belangrijkste voorwaarde dat er een goed begrotingsbeleid wordt gevoerd.”

Wellink uitte ook kritiek op de wijze waarop toegewerkt wordt naar de introductie van eurobonds. Hij stelt dat “we elkaar niet voor de gek moeten houden. We zijn al bezig om eurobonds te vormen, maar op een niet transparante manier. De ECB heeft een gigantisch bedrag uitstaan bij de zwakke landen en dat is voor gemeenschappelijke rekening als daar iets mis gaat.”

Dat is toch wel opmerkelijk: Wellink geeft af op de ondoorzichtige wijze waarop achter de schermen toegewerkt wordt naar eurobonds. Waarvan akte.

Belangrijker vind ik het inhoudelijke punt dat hij in het interview met BNR aansnijdt: “Volgens Wellink is de belangrijkste oorzaak van de crisis de interactie tussen nationale overheden, nationaal bankwezen en financiële markten. Die relaties moeten worden doorgeknipt, anders komen we er nooit uit. Dit hangt samen met toezicht uit Europa. En het doorknippen daarvan, dat doe je via de eurobonds.”

Ik kan mij voorstellen dat dit niet één-twee-drie begrepen wordt, dus laat ik een poging wagen om toe te lichten waarom het doorknippen van deze relatie o-zo belangrijk is.

In een muntunie in de huidige vorm ontstaat er bij faillissementen een probleem met de financiële kettingbrief. Kort gezegd komt het erop neer dat als banken omvallen, hun nationale overheid meegaat (denk: Spanje) en zodra een overheid in het zwarte begrotingsgat terecht komt (denk: Griekenland), dan gaan banken mee. Deze relatie moet doorgeknipt worden en dat doe je o.a. via eurobonds. De eis dat structurele begrotingstekorten niet langer kunnen voorkomt dat landen kopje onder gaan en banken dus niet langer op die manier meegesleurd kunnen worden. Daarbij komt dat het onderpand voor een Europees stempeltje “van goed fiscaal gedrag” goud is en dat is met het oog op moral hazard (lees: afschuif gedrag) en een toekomstige herkapitalisering absolute noodzaak.

Het bancaire probleem wordt overigens niet in het interview aangestipt, maar ook daar wordt in Europa werk van gemaakt. Marcel Tak gaat hier bij IEX overigens op in; in Europa wordt dus ook toegewerkt naar een bankenoplossing waarbij de verliezen niet afgeschoven kunnen worden op belastingbetalers.

Ook belangrijk is dat Wellink nog maar eens uitlegt wat in tal van media niet lukt (zie hier voor een treurig voorbeeld (zie Martine Wolzak bij Nieuwsuur)). Wellink legt het mandaat van de ECB uit en hij is méér dan duidelijk over het verbod op monetaire financiering: “De ECB mag geld in circulatie brengen en papier opkopen zolang dat nodig is voor de vervulling van de monetaire taak. Als het direct gaat neerkomen op overheidsfinanciering, dan is dat knalhard in strijd met het verdrag.

Daar is geen woord Spaans bij. Lees en luister verder bij de collega's van BNR; Wellink ging ook in op de perikelen op de Nederlandse huizenmarkt en de hypotheekrenteaftrek..

  • Wellink pleitbezorger van eurobonds (BNR)

In ander nieuws:

Afgelopen weekend hoorde ik van mijn familie uit Deventer al één en ander over de financiële perikelen in Deventer. Ook daar blijkt het openbaar bestuur te falen. Als de verantwoordelijke wethouder tekorten verzwijgt, de raad niet informeert en de conclusies van de accountant verdoezelt teneinde meer uit te geven dan er binnenkomt en vervolgens elders (gemeente Ommen) burgemeester wordt dan hebben we een illustratie van het publieke probleem dat bestuurlijk Nederland heet weer eens samengevat.  

  • Trammelant in Deventer duurt voort (FTM)

De Spaanse rente blijft oplopen en dat duidt erop dat Spanje niet zonder Europese hulp het einde van het jaar haalt. In media wordt er niet langer vanuit gegaan dat de ECB gaat printen. Het EFSF/ESM is er niet voor niets.

  • Spaanse rente schiet omhoog (RTL-Z)
  • Weekers: Spanje stapt snel naar noodfonds (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

Ook in Zuid-Korea vallen banken om..
Bij Bloomberg verscheen er een lang artikel over de financiële schokgolven die het Zuid-Koreaanse bankwezen teisteren. Bloomberg verhaalt over een vluchtende bankier die in het geniep met een bootje China trachtte te bereiken, bankiers die zelfmoord plegen uit schaamte voor het verliezen van spaargeld, over boekhoudfraude en illegale leningen, hebzucht en het hele scala van problemen die ontstaan als bankiers hun klanten uitkleden. Bloomberg sprak enkele spaarders die hun geld belegden in achtergestelde leningen omdat die 1% of 2% méér boden. Een quote van een Zuid-Koreaanse spaarster die nèt niet door het oog van de naald kroop..

Je recalls getting a text message in September 2010 from Korea Savings pitching five-year notes yielding 8 percent annually. It was easy, the bank promised. She invested her mother’s savings, four times as much as her own, in bonds that aren’t protected by deposit insurance.

“How can I tell my 80-year-old mother I’ve lost the funds she lives on?” she said. “I was deluded by a couple of percentage points of interest rate. Now I can see it was only a trap.”

Het artikel eindigt met een aloude conclusie: it is not about retu on your money, but about retu of your money..

[..] “To an old lady like me, 1 to 2 percentage points of extra interest was big,” Lee said. “Now I realize safety is the most important. I’ll never deal with savings banks again.”

Het vertrouwen komt te voet en vertrekt ter paard; in Zuid-Korea werkt dat niet anders.

  • Suicides, Arrests Show Trouble at Korean Savings Banks (Bloomberg)

Eurocommissaris Olli Rehn en een hint naar goud?
De weigering van Europese gezagsdragers om het woord goud te bezigen is zo af en toe lachwekkend. Dat het bespreken van de olifant in de Europese kamer niet bij naam genoemd kan of mag worden heeft mijn inziens maar één reden: voorkom een run op de uitstaande spaargelden bij Europese banken, en voorkom een vroegtijdige implosie van de inteationale papieren goudmarkt. Er is tijd nodig om de fiscale spelregels zodanig aan te scherpen dat politici in de dwangbuis terechtkomen van de “gesloten portemonnee” van de burger.

Ondanks dat goud steevast onbenoemd blijft, werd door Eurocommissaris Olli Rehn gretig verwezen naar de “Duitse raad van economische adviseurs”. Zij lieten er geen enkel misverstand over bestaan dat een Europees garantie op staatsobligaties alleen mogelijk is met de inbreng van goud.

Olli Rehn die als Eurocommissaris nationale politici in een houdbaar fiscale keurslijf moet krijgen, verwees naar de Duitse raad bij het congres dat Goldman Sachs afgelopen vrijdag gaf. Een quote:

The basic principle is clear: the sharing of risk in the guarantee scheme calls for an integrated, strong supervision of the banking sector. There can be no further mutualisation of economic risk without deeper integration of decision-making. To move further in mutualisation, it is necessary to strengthen our stability culture. This basic balance should guide the prospective construction of both financial and fiscal union.

This same basic principle applies also to the proposal of a Debt Redemption Pact by the German Council of Economic Advisers. It would balance the suggested mutualisation of debt with very strict fiscal rules for the participating member states for a large number of years.

Wat voor mij niet genoeg benadrukt kan worden is de democratische legitimiteit van Europa en allerhande controle-mechanismen die moeten voorkomen dat Brussel een corrupt politiek en ambtenaren nest zoals die is ontstaan in Washington DC. Rehn zei:

We must respond to citizens in countries which undergo protracted structural adjustment and where unemployment is high. But we must also dispel the conces of those citizens, who would otherwise perceive this process only as financing a supposedly perpetual flow of transfers.

I know that financial markets move fast. But we lose the process of European integration, if we lose our citizens. That we cannot afford.

Once this is kept in mind, an early confirmation of the steps to rebuild the EMU will underscore the stability and solidity of the euro, and help, even in the short term, to restore confidence – of markets and citizens alike.

U kunt de hele speech nalezen bij perspagina van de Europese Unie:

  • Rebalancing Europe (Olli Rehn; Europa)

Tot slot.

Zullen Europese centrale banken hun goud verkopen? Nope. Bron Suchecki over goud en centrale banken..

Pressured European Central Banks Won't Unload Gold

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo