Dagelijkse kost 21 mei 2012

Nieuws uit Nederland

NHG alleen voor starters
De Nationale Hypotheekgarantie moet in de nabije toekomst alleen nog voor starters gaan gelden. Dat zijn nog eens stimuleringsmaatregelen: mensen moeten weer hun eigen boontjes doppen! Er is nu eenmaal niets beters voor een markt dan marktwerking.

Voor diegenen die nog in de veronderstelling waren dat starters eigen geld mee moeten brengen om een huis te kopen; helaas. Tot 106% van de waarde van het huis blijft via de NHG gegarandeerd.

Het hele probleem met een regeling zoals de NHG is dat iedereen denkt dat we voor een dubbeltje op de eerste rang kunnen zitten. Maar de samenleving draait ervoor op als het misgaat. De Staat zit er via de garantiestellingen momenteel voor tenminste €140 miljard in. En is het niet prachtig: ben ik een prudente starter die eerst spaart voordat die überhaupt nadenkt over de aanschaf van een huurhuis bij de bank, sta ik via de achterdeur garant voor mensen die zich vertillen aan een startersgevangenis.

Ter geruststelling wordt in het FD de garantiestelling in perspectief geplaatst:

“DNB waarschuwt al langer voor de gevolgen van de garantiehypotheken voor de Staat, onlangs nog in het Overzicht Financiële Stabiliteit. Beleggers in staatsobligaties kijken met argusogen naar deze enorme borgstelling.” De overheid garandeert met de NHG-regeling de aflossing van bijna € 140 mrd aan hypothecaire kredieten. Hoewel Schiffer erkent dat het beslag van NHG op de Staat omlaag moet, nuanceert hij het risico. ‘Tegenover dat bedrag staan stenen, die altijd wel iets waard zijn, en spaardeposito’s. Het echte risico is minder dan de helft. En in geen enkel scenario hebben wij de achtervang van het Rijk nodig.’

Stenen met cement ertussen hebben altijd waarde, maar maak die maar eens liquide als de echte crisis gaat beginnen. Spaardeposito's? Uh.. die zijn uitgeleend en niet één-twee-drie liquide te maken. En er bestaan geen scenario's dat het Rijk niet dient als achtervang? Uh.. zijn wij nu al Vestia vergeten? Zodra het financiële bestel in het geding komt dan is het bekende recept dat de belastingbetaler via het Rijk bijspringt.

Ik blijf erop wijzen: Luigi Zingales' “Plan B”. Drie vliegen in één klap: de hypotheekactiva van het bankwezen en beleggingen bij andere financiële spelers worden gezuiverd, huurders bij de bank worden op marktconforme wijze geholpen (probleem van 'moral hazard' is in dit plan expliciet geëlimineerd) en de Nederlandse woningmarkt wordt er prijstechnische mee gestabiliseerd (lees: het bancaire probleem van slechte activa leidt niet onnodig tot grotere verliezen en scherpere dalingen).

Wat mij betreft wordt tevens de hypotheekrenteaftrek (HRA) uit gefaseerd en gedurende de periode van afbraak, ben ik voorstander om de HRA (geheel tot gedeeltelijk) te vervangen met een subsidie op de energieneutraliteit van de 'eigen' woning (zo'n 40% van het energiegebruik in Nederland is warmte/koude). Wederom meerdere economische problemen die men in één klap kan aanpakken: de hypotheeksubsidie werkt niet langer als averechtse winstprikkel annex winstbonus voor banken, er worden echte investeringen gestimuleerd die bovendien de energie-importen per saldo verlagen (en dat is goed voor de onderliggende structuur van de handelsbalans), en een dergelijke aanpak biedt tijdelijk een impuls voor de werkgelegenheid en wel in die sectoren die het goed kunnen gebruiken (denk aan de bouw).

Mijn inziens zijn dergelijke maatregelen voor de doelgroep van 'eigen' woningbezitters en veel breder, alle belastingbetalers het meest gunstig. Of Den Haag het aandurft? Bedenkt u zich dat de balansen van het Nederlands bankwezen door de HRA integraal onderdeel zijn geworden van de inkomens- en vermogenspolitiek. Dat had nooit mogen gebeuren, maar goed, dat is het gevolg van “confessionelen” die zich niet langer als goede rentmeesters opstellen, “socialisten” die met uit het niets gecreëerde kredieten en staatsgaranties hun onbetaalbare gelijkheidsideaal financieren en liberalen die ter compensatie van alles dat vanuit het oogpunt van een vrij individu niet door de beugel kan, een peperdure villasubsidie steunen.

De staat van de BV Nederland anno 2012? Een kapot gereguleerde planeconomie. Laat daar geen enkel misverstand over bestaan.

Enfin, de NHG:

  • Nationale Hypotheekgarantie alleen voor starters (FD)

Facebook-aandeel na introductie (nog) niet ingestort
Vorige week heb ik er eigenlijk geen woord aan vuil willen maken: Facebook. Nu had ik al eerder eens geroepen dat het verdienmodel nogal 'shabby' is, en dat Facebook wellicht ooit een winstgevende ondeeming gaat worden als zij gebruikers na een mogelijk privacy-gevoelig schandaal – tegen betaling uiteraard – gaan aanbieden om hun gehele account van de servers van Facebook te wissen.

Anyway; Facebook had vrijdag zijn feestje met de introductie van de notering aan de Nasdaq en om niet de partypooper uit te hangen heb ik van de zijlijn toegekeken. De Volkskrant schenkt aandacht aan de wispelturigheid van het aandeel Facebook op de eerste dag en schrijft dat dankzij aankopen van de banken die de beursgang hebben begeleid, het aandeel niet als een huizenmarktzeepbel is geïmplodeerd. De Volkskrant geeft overigens alle informatie aan de Nederlandse huis, tuin en keukenbelegger om geen muppet te worden; ik quote:

Verwacht wordt dat Facebook dit jaar 50 dollarcent per aandeel zal gaan verdienen. Een koers van 38 dollar is dan 76 maal die verwachte winst. Voor Google is de koers maar 14 maal de winst per aandeel. De banken die de emissie hebben gegarandeerd, zijn daarvoor overigens rijkelijk beloond. Samen kregen ze een beloning van 176 miljoen dollar.

  • Banken grepen in om verlies Facebook bij beursgang te voorkomen (Volkskrant)

En zoals gebruikelijk kunnen we leunen op het fantastische werk van Nanex want zij hebben de elektronische chaos in het aandeel Facebook prachtig in kaart gebracht. En als ik zeg elektronische chaos, dan bedoel ik ook chaos!

Kijkt u bij Zero Hedge vooral naar het overzicht via grafieken. De zevende grafiek springt eruit: nadat er een elektronisch vaccuum ontstond werden er in één seconde 12.285 transacties verricht. En dat gegeven typeert het hele high frequency casino die de Amerikaanse beurzen van hun markt hebben gemaakt. Na de uitleg van Nanex vraag je je af hoe het kan zijn dat Facebook bij de introductie niet geflopt is..

  • FaceBook: The Complete Forensic Post-Mortem (Nanex; Zero Hedge)

QUOTE!
Gisteren zat ik nog e.e.a. na te speuren over derivaten en daarbij kwam ik terug bij een eerder vermelde column van Jules Muis. De discussie onder zijn bijdrage ging nog even door en dan met name hoe de controle-taken van accountants in de praktijk vele malen effectiever georganiseerd kunnen worden zodat allerhande boekhoudkundige 'screw-ups' – zij het groot (denk: Vestia), zij het klein (denk: Jumbo) – niet langer kunnen gebeuren.

En dan lees ik een indrukwekkende en samenvattende reactie van Jules Muis op alle reacties. En daar schrijft in één zin wat de essentie is wat er nu eigenlijk misgaat. Want als er één bindende factor is die deze crisis maakt tot wat het is, dan is het wel dat de MENS faalt: de mens verzaakt zijn fiduciaire verplichting: na mij de zondvloed. Waarom? Mensen kunnen er mee wegkomen; daarom!

Enfin, Jules Muis vat die gedachte een heel stuk genuanceerder samen en dat getuigt van een jarenlange opgebouwde wijsheid:

“Ik hoop dat het beroep blijft streven naar een sterke rug, en niet naar een lichtere last.”

– Jules Muis

Vestia
In het Financieele Dagblad verscheen afgelopen weekend het artikel, “Doorslaggevend overleg Vestia met banken”, en ik kan niet wachten totdat ik later vandaag hoor dat er miljarden liters zeewater in het glas wijn van de derivatenbankiers zal stromen.

Vandaag vindt er topoverleg plaats op hoog niveau want het faillissement van Vestia dreigt. En dat niet alleen, de toekomst van de gehele sociale woningbouw staat volgens het bericht op het spel en dat komt omdat alle garantiemechanismen die er bestaan na dit debacle zijn weggevaagd. De bijeenkomst brengt Vestia, de banken, de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) en het Centraal Fonds Volkshuisversting (CFV) bij elkaar. Ik vermoed dat op de achtergrond De Nederlandsche Bank nauw betrokken is, ook al wordt hiervan in het FD geen melding gemaakt.

Leest u vooral het artikel bij het FD erop na, dan bent u bij met de laatste schunnige vunzigheden. Eén voorbeeld om dit te illustreren:

Van die derivaten is 66% voor een corporatie als Vestia overbodig of speculatief, zo zeggen ingewijden. Zo zijn er derivaten, zogenoemde gestructureerde swaps, luisterend naar exotische namen als Iris Swap, Galileo Swap, Atlantic Exceed Swap, Girs Swap, DB Pulse Blend en FRB EU. Met een aantal swaps heeft Vestia absoluut geen renterisico afgedekt.

Verder heeft de corporatie derivaten met belachelijk lange looptijden gekocht, zelfs tot 2065. Dat brengt voor Vestia nog eens extra risico met zich mee, aldus deskundigen. De bank kan op grond van clausules in de contracten die afspraken voortijdig beëindigen. Met een lange looptijd is dat risico voor Vestia alleen maar groter.

Die 66% klopt mijn inziens niet: een derivatenpositie van €25 miljard op €5 miljard vreemd vermogen (dat is mij ook al jaren een doo in het oog: waarom drijven woningcorporaties op vreemd vermogen??), levert niet een percentage van 66% op. Maar goed, dat is tegenwoordig een kleinigheid..

  • Doorslaggevend overleg Vestia met banken (FD)

Grexit?
Via het FD lezen we dat er in Brussel noodplannen klaarliggen voor het onzalige geval dat Griekenland kiest om uit de eurozone te stappen. Het bestaan van dit soort noodplannen wordt altijd met krampachtigheid omgeven: indien bekend wordt dat die bestaan dan gaat men er dus vanuit dat die nodig zijn. Althans, zo werken oorzakelijke verbanden voor minder briljante lichten die de media vullen met inhoudelijke stukjes.

Nu zijn er bewegingen te ontwaren in het Europese politieke gekissebis want  de geluiden om ingrijpen van buitenaf mogelijk te maken steken weer de kop op. Het FD schrijft:

Oud-president Jean-Claude Trichet van de ECB opperde in een lezing aan de vooravond van de G8-top de mogelijkheid Europese politici verreikende bevoegdheden te geven om in te grijpen bij een euroland. Hij stelt voor dat eurolanden een ander euroland failliet kunnen verklaren en het begrotingsbeleid in zo’n land over kunnen nemen. Dit zou mogelijk moeten zijn in gevallen dat de problemen in een lidstaat de Economische en Monetaire Unie (EMU) als geheel in gevaar brengt.

En: Europese politici hebben van de EU nooit een federatie van staten willen maken, maar deze vorm zou een soort tijdelijke federatie zijn. ‘Een federatie in uitzonderingsgevallen lijkt me niet alleen nodig om zeker te zijn van een solide Economische en Monetaire Unie, maar het kan ook goed passen bij het karakter van Europa op de lange termijn’, aldus Trichet. ‘Het zou een enorme stap zijn in het bestuur die mijns inziens nodig is als volgende stap in de Europese integratie.’

Gelooft u mij maar: eurobonds gaan er komen. En ik zit nu al te grijnzen omdat ik er niet bang of angstig voor ben, integendeel. Ik zie er juist de briljantie van in!!

Maar eerst nog even commentaar op de risico's: Trichet waarschuwt dat Griekenland EMU als geheel in gevaar brengt. Dat ben ik met hem eens. De volgende quote vind ik dan weer wat dubieus: “een tijdelijke federatie”? Hij zal toch ook wel begrijpen dat landen ofwel een federale overheid hebben, dan wel niet. Tijdelijk is er m.i. gewoon niet bij; uiteraard onder het voorbehoud dat in principe alles kapot kan.

Terugkomend op eurobonds; wat vrijwel niemand lijkt te zien is dat eurobonds DE manier zijn om de Europese nationale goudreserves te activeren!

Evenals bij de introductie van de euro wordt er niet of nauwelijks aandacht besteed aan de structuur van de activa van de ECB en de rol die het goud daarin heeft. Echter, ook toen keken financiële partijen naar de wijze waarop goud functioneel werd ingezet. Zoiets geldt binnenkort ook voor de nationale goudreserves want iedereen zal het over de makken en nukken hebben van eurobonds, maar het zal bij geneuzel in de marge blijven. Althans, zolang men niet naar het goud kijkt.

De gouden olifant in de Eurobonds huiskamer is zogezegd de Duitse eis dat zij alleen akkoord zullen gaan wanneer de nationale goudreserves worden ingebracht ter dekking van de nationale schulden met een 'Europese' garantie. Mijn verwachting voor de komende weken (eurobonds geruchten steken weer de kop op..) is dat eurobonds in hoofdlijn het Bruegel-voorstel gaan volgen – en indien de Duitse eis daadwerkelijk wordt gevolgd – dan zijn de nationale schulden met Europese garantie onder een nagenoeg fiscaal 0-beleid – met goud gedekt.

Dat lijkt mij een heilzame weg omdat dit de weg van een 'systeemherkapitalisatie' is. De alteatieven zijn een financiële implosie onder een knijter hard deflatie-scenario dan wel de weg van algehele financieel-economische en sociaal-politieke veieting: hyperinflatie. Als het goud daadwerkelijk als onderpand wordt ingebracht dan zal opeens duidelijk worden hoe de “euro reeds in een baan om goud draait”.

Gaat u vooral niet vanuit dat reguliere media aan deze gouden dekking aandacht zullen schenken maar men zou dit kunnen weten. Althans, als men zich ook maar een klein beetje verdiept heeft in de standpunten in Europa omtrent eurobonds, dan is het vrij snel duidelijk dat Frankrijk (evenals Nederland) die stap onder voorwaarden willen zetten, en dat alleen Duitsland met Angela Merkel voorop, weerstand biedt. Maar die Duitse eis, dat is een konijn uit de toverhoed.

Dit allemaal neemt niet weg dat electoraal gezien Europa een harde dobber gaat krijgen aan alle anti-Europese populisten – of die nu links, rechts, of simpeler, of gewoon idioot zijn.

  • Brussels crisisplan voor Griekse exit ligt klaar (FD)

G8: “groei en consolidatie”
De G8-top was een ouderwets onderonsje tussen grootmachten die elkaars bloed wel kan drinken. Echter, voor de bühne wordt dat natuurlijk niet duidelijk. Via de Telegraaf:

De leiders lieten echter ook duidelijk merken dat ze het nog niet eens zijn over de maatregelen die bij het streven horen. ,,De juiste maatregelen zijn niet voor ieder van ons hetzelfde”, stond in de verklaring.

Een vertaling van deze officiële verklaring komt er op neer dat Europa de weg van fiscale consolidatie en 'groei' via hervormingen bewandelt, terwijl elders de groei uit de geldpers rolt. Daar is fiscale consolidatie (lees: niet meer uitgeven dan je binnen krijgt) iets voor toekomstige en ongeboren generaties.

Griekenland haalde de officiële verklaring. De G8-landen stellen dat Griekenland het beste in de eurozone kan blijven. Niet erg verrassend, maar ook hier ben ik mee eens.

En met een oog voor details wil ik opmerken dat de G8 niet synoniem is voor industrielanden zoals de Telegraaf omschrijft. China en Japan en Duitsland mogen zich nog wel een industriële grootmacht noemen. De VS is ooit het productie-Walhalla geweest, maar daar is vrij weinig meer van over. Het is alsof men nooit gehoord heeft van het begrip 'uitbesteden'.

  • G8: doel is groei en eurozone mét Griekenland (Telegraaf)

Studenten in het rood
Toen mijn oudere nichtje in de jaren '80 studeerde kon de weelde maar niet op. Nu was de studiefinanciering in mijn tijd al uitgekleed, maar tegenwoordig is het nog kariger. Gevolg? Studenten lenen zich helemaal suf. Per maand wordt er gemiddeld €345 geleend. Even rekenen levert op: €4.140 per jaar en als zij dat vier jaar volhouden (en binnen die tijd afstuderen) dan starten zij hun professionele leven met €16.560 schuld. Studeren zij langer dan de toegestane duur dan kan de 'langstudeerdersboete' à €3.000 collegegeld nog eens extra roet in het eten gooien.

  • 'Studenten lenen 345 euro per maand, maar weten weinig van leenvoorwaarden' (Volkskrant)

In ander nieuws:

  • Biedingen op Aziatische verzekeringstak ING (NU.nl)

De dorpsidioot van Amerika Paul Krugman stelt dat Europa de inflatie moet laten oplopen naar 4%. Deze man is zo verschrikkelijk rijp voor een psychiatrische instelling, want hij zegt eigenlijk dat Europa de geldpers maar moet aanzetten.

  • 'Laat inflatie Europa stijgen tot 4 procent' (NU Zakelijk)

Er is geen valuta-oorlog! Er is geen handelsoorlog! Ja ja, maak dat de kat wijs!

  • [Pentagon:] ‘Grootste economische spion is China’ (NU.nl)

Na India brengt ook China haar olie-importen uit Iran terug: -23%. Trekt u de conclusie(s) zelf maar..

  • China importeerde 23% minder Iraanse olie in april (RTL-Z)

Misschien moet ik u wijzen op enige richtinggevende informatie ten aanzien van de oorlogsdreiging omtrent Iran:

  • Iran attack decision nears, Israeli elite locks down (Reuters)

De ECB is niet onze 'vijand': zij is onze laatste defensielinie! Zolang het mandaat van de ECB onveranderd blijft en een politieke 'monetaire coup d'etat' uitblijft, dan staan demonstranten op de verkeerde locatie te demonstreren. De politiek faalt; niet de ECB!

  • Duizenden bij Occupy Frankfurt (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

JP Morgan's Battle Royale
Lisa Pollock van FT Alphaville mag zichzelf op de schouders kloppen en voor zover zij dat niet doet, doe ik dat wel! Wat een fantastische analyse.

Terwijl alle media – en dit geldt óók voor mij – op basis van de berichtgeving ervan uitgingen dat de verliezen van JP Morgan afkomstig waren van de enorme positie in de synthetische CDX-index IG9 (een synthetische index van meerdere credit default swaps op bedrijfsobligaties) komt Lisa Pollock tot de conclusie dat de cijfertjes uitwijzen dat dit niet mogelijk is.

IG9 is hoe dan ook onderdeel van de verlieslatende positie, maar de bewegingen in de index kunnen niet de miljardenverliezen verklaren. Dan rijst de vraag: welke andere posities kunnen dit megaverlies hebben veroorzaakt?

De antwoorden blijven achterwege, maar dat is ook erg logisch: wie dit weet, kan stinkend rijk worden. Ondertussen zullen hedge fondsen en insiders zich verkneukelen aan de verliezen van JP Morgan. Immers, deze handel is zero-sum: de winst van de één is het verlies van de ander. Het is vooralsnog speculeren waar de verliezen vandaan komen en dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nassim Taleb, auteur van de “Black Swan” kraakt derivaten, JP Morgan en de totale misconceptie van het begrip risico. Overigens hebben we met dit interview weer een stuitend voorbeeld van een 'pinkie' interview* te pakken. De interviewster zet Taleb weg als een idealist. Hoe durft ze? Wat een compleet misplaatste opmerking!! Ongelooflijk bizar: Taleb is specialist in risico's zoals die zich in de realiteit voordoen en is wars van elke vorm van idealisme. Schaamteloos..

* Overigens, met een 'pinkie'-interview bedoel ik dat interviewers die hun pink opsteken naar de geïnterviewde via lichaamstaal hun gast in diskrediet brengen. Voor een geweldige uitleg zie: YouTube.

En tot slot wil ik u toch ook even een linkje geven naar de bijdrage van Bart Chilton, één van de vijf commissarissen van de Amerikaanse toezichthouder CFTC. Ook hij heeft kritiek en gezien zijn functie, spreekt hij zich in bedekte bewoordingen zéér kritisch uit over de stand van zaken op Wall Street. Hij uit met name kritiek op het vlak van de hervormingen. Ondanks dat de verplichte deadline al 10 maanden geleden is verstreken zijn de ingestelde hervormingen onder Dodd-Frank Act nagenoeg niet geïmplementeerd.

Chinese dollartekorten!
Dit zult u misschien niet meteen kunnen plaatsen maar er zijn signalen dat er sprake is van dollarschaarste in China. Dit is ietwat paradoxaal, maar ondanks dat China gigantische dollarreserves heeft, zijn dat geen 'echte' dollars. De Chinese dollarreserves bestaan uit in dollar uitgedrukte (Amerikaanse) beleggingen en dan met name Amerikaans staatspapier (kort en lang).

Collega van Lisa Pollack, Izabella Kaminska zit er bovenop en schrijft dat Chinese beleggers uit renminbi-beleggingen stappen (denk aan de omslag in Chinees vastgoed..) en zij kiezen kennelijk om hun yuans te converteren naar dollars. Hoe gek kan het worden? Maar er zit een logica in dit bijzonder frappante fenomeen van wat je averechtse selectie kan noemen: dollarbeleggingen renderen beter dan hun Chinese tegenhangers.

De 'catch' (lees: dubbele bodem) van dit fenomeen is dat de Chinese centrale bank (PBOC) wel eens genoodzaakt kan worden om beleggingen te verkopen om zodoende aan de stijgende vraag naar dollars te kunnen voldoen. Twee alteatieven: 1) men kan ook illiquide dollarbeleggingen tegen een premie inbrengen als onderpand voor korte termijnleningen van 'echte' dollars; 2) een ander alteatief zijn valuta-swaps tussen de Fed en de PBOC. Dit laatste acht Izabella Kaminska een stuk onwaarschijnlijker en dat kan ik me voorstellen.

Dit is een 'tricky' ontwikkeling; enige terughoudendheid is op zijn plaats..

Rijke Fransen zoeken financieel asiel in Londen
Zoals dat altijd gaat, werken belastingverhogingen averechts. Nu Francois Hollande president van Frankrijk is geworden, is zijn verkiezingsretoriek voor rijke Fransen aanleiding om hun heil elders te zoeken. Spiegel vat het treffend samen:

London Mayor Boris Johnson, who speaks perfect French, recently encouraged workers in France's financial sector to move to the City. “Bienvenue à Londres,” he said in February. “This is the global capital of finance. It's on your doorstep.”

Hollande, for his part, declared the banks to be his “enemy” during the election campaign. He hopes to collect up to €300 million with his wealth tax. But it's just a short jouey from Paris to the tax haven on the other side of the English Channel — on the Eurostar train service, it takes just two hours and 17 minutes. More than 300,000 French people are believed to already be living in London — more than the population of Rennes, Reims or Avignon.

En zo zie je dat de wet van de tegenovergestelde effecten in werking treedt. Socialisme ten voeten uit: het geeft links uit, vult rechts de tekorten op, en het werkt totdat andermans geld op is.

  • Fleeing the Wealth Tax: Wealthy French Take Their Assets to London (Spiegel)

Franse vastgoedperikelen; nationalisatie?
Het Franse vastgoedconglomeraat CIFD zit in zwaar weer. Ook in Frankrijk heeft men een gecollectiviseerde sociale vastgoedsector en daar doen de slechte hypotheekactiva pijn. In een financiële “hit and run“-analyse knalt Zero Hedge de schijnwerpers op een Frans financieel tijdbommetje. En ja, als in de laatste zin valt te lezen dat er sprake is van een “insolvent welfare-state” dan weten we dat dit niet in de laatste plaats om Frankrijk gaat.

Zo kruipt deze crisis wel steeds meer naar het noorden toe..

  • The Mortgage Crisis Hits France Front And Center: Are French Bank Nationalizations Imminent? (Zero Hedge)

In ander nieuws:

Sterke reflectie over de dictatoriale bevoegdheden van de Amerikaanse president na de ondertekening van de NDAA:

  • Guest Post: Judge Katherine Forrest Is A Mode American Hero (Zero Hedge)

Op Jesse's Café Américain een sterke reactie over de vermeende manipulatie van de goud- en zilvermarkt. En zo kom je weer je eigen artikel tegen.. 😀

France 24 over Francois Hollande:

  • World ponders Hollande's role on inteational stage (France24)

Tot slot.
Via Brasscheck TV, de regelrechte oplichting van goede doelen. In dit geval gaat het om een organisatie die zich zogenaamd inzet voor Amerikaanse oorlogsveteranen. Maar of ze dat wel doen?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo