Dagelijkse kost 22 mei 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Voortschrijdend inzicht?
Gisteren schreef ik in het kader van het beperken van de Nationale Hypotheek Garantie over de Haagse hervormingsdrift, of nauwkeuriger, de afwezigheid daarvan: “Of Den Haag het aandurft? Bedenkt u zich dat de balansen van het Nederlands bankwezen door de HRA integraal onderdeel zijn geworden van de inkomens- en vermogenspolitiek. Dat had nooit mogen gebeuren, maar goed, dat is het gevolg van “confessionelen” die zich niet langer als goede rentmeesters opstellen, “socialisten” die met uit het niets gecreëerde kredieten en staatsgaranties hun onbetaalbare gelijkheidsideaal financieren en liberalen die ter compensatie van alles dat vanuit het oogpunt van een vrij individu niet door de beugel kan, een peperdure villasubsidie steunen.”

Dan mag u de Haagse reacties er bij het FD op nalezen. Voortschrijdend inzicht.. over schaarste gesproken.

  • Plan hypotheekgarantie valt slecht in Kamer (FD)

AFM: Banken, stop met het doorberekenen van een graaipremie
En wat te zeggen van het persbericht van de AFM vanochtend. De AFM vraagt banken terughoudend te zijn met het verhogen van de variabele renteopslag. De toelichting van de AFM laat weinig aan de verbeelding over: de variabele rente kent twee elementen die tot een verhoging kunnen leiden. De eerste is gebaseerd op de marktrente die gebaseerd is op de interbancaire 'benchmark' Euribor. De tweede bron van een mogelijke verhoging omschrijft de AFM als een opslag die de bank naar eigen inzicht invulling geeft. En daar wringt mijn inziens de schoen waar de AFM banken op wijst. Want hoe komen banken tot die invulling van de opslag?

Voor de context een uitgebreide passage uit het persbericht van de AFM:

Banken zouden zeer terughoudend moeten zijn met het aanpassen van de opslag. Hoewel banken inmiddels duidelijker communiceren over het bestaan van de opslag, kunnen consumenten onvoldoende inschatten binnen welke bandbreedte deze opslag kan bewegen op het moment dat ze een hypotheek met een variabele rente afsluiten. De renterisico’s zijn vooraf onvoldoende helder. Consumenten gaan er over het algemeen vanuit dat de variabele rente alleen meebeweegt met het mandje van marktrentes. Het is voor consumenten in principe niet inzichtelijk hoe de opslag tot stand komt.

Er zijn namelijk geen wettelijke verplichtingen die de hoogte van de opslag reguleren of voorschrijven hoe deze moet zijn opgebouwd. Wel behoren financiële instellingen hun klanten volgens de wet duidelijke informatie te geven over hun financiële producten en diensten, zeker als het gaat om maatregelen die de maandlasten sterk beïnvloeden.

Overigens komt er per 1 januari 2013 door nieuwe wettelijke regels meer transparantie over de rentes. Deze zijn vastgelegd in het wijzigingsbesluit voor 2013 van de minister van Financiën. Hierin staat onder meer dat banken en hypotheekverstrekkers hun klanten duidelijk moeten maken hoe de opslag is opgebouwd. Deze duidelijkheid moet zowel gegeven worden voorafgaand aan het aangaan van een hypotheek als wanneer de rente wordt gewijzigd. Aanbieders moeten daarbij aangeven welke elementen van de variabele hypotheekrente variabel zijn en ze mogen daarbij niet alleen volstaan met zeer algemene termen. Zij moeten zeer specifiek aangeven uit welke componenten de opslag bestaat en in hoeverre deze kunnen wijzigen.

Dat verduidelijkt één en ander: in 2013 zijn banken verplicht om hun klanten duidelijk uit te leggen hoe het rentetarief tot standkomt. Momenteel gelden die regels nog niet en dus waarschuwt de AFM banken om hiervan geen misbruik te maken. Nu zullen banken nooit (en dat mag ook nooit) hypotheekrentes doorberekenen die lager tarief is dan de rentetarieven waartegen zij zelf moeten lenen. Immers, dan zijn zij binnen de kortste keren een ambtenarenbank. Maar wat men teveel aan rente in rekening brengt aan de klant is door het gebrek aan transparantie vrijwel niet vast te stellen.

Laat de AFM maar schuiven want als ik hen er zo op nalees dan snap ik ongeveer wel wat zij bedoelen: “Banken, stop met het doorberekenen van een graaipremie“.

  • AFM vraagt banken terughoudend te zijn met verhogen renteopslag (AFM)

Van onze SNS-correspondent

Eurobonds. Dat woord gaan we de komende maanden nog heel vaak horen..

Zeg maar nee dan krijg je er twee..

“In the pack of measures there will be Euro(zone) Bonds, and I've had the confirmation here I won't be alone proposing them.” Aldus Francois Hollande vlak voor de EU-top. Het “Latin Bloc” bestaande uit Spanje, Italie en Frankrijk, stuurt aan op een EMU garantie op deposito's en de gezamenlijke uitgifte van leningen, voor het gemak dus maar Eurobonds genoemd ook al is die term eigenlijk al bezet.

Knuppeltje in het hoenderhok, want uitgifte van gezamenlijke Eurobonds is iets waar Duitsland vooralsnog fel op tegen is. Het maakt niet uit of er vandaag al iets wordt afgesproken want de vleeshaken zitten diep genoeg om Duitsland dichterbij te trekken. Duitsland haast zich om te melden dat de uitgifte van EuroZoneBonds een verkeerd recept met gevaarlijke bijwerkingen is.

Uiteraard is het een slecht idee, maar wel erg voor de hand liggend en makkelijk aan de achterban te verkopen voor de landen die er baat bij hebben. Of we nou via de ECB, EFSF/ESM begraven worden onder schuld die we eigenlijk liever niet in de boeken wilden hebben of dat we kruisgaranties geven, qua feitelijke/financiële betrokkenheid is dat gelijk. Het verschil zit in de controle en sturingsmechanismen die makkelijk kunnen ontbreken als we samen één obligatie uit zouden geven.

Overigens is er sprake van een pilot project waarbij infrastructurele “project bonds” worden uitgegeven die door meerdere landen worden gedragen. Details moeten woensdag nog verder besproken/onderhandeld worden. Het gaat nu nog maar om een klein bedrag van 230 miljoen en het is pas voor 2013, maar het is politiek wel van belang.
———-
In de categorie mooie one-liners kunnen we vandaag “Redemption requests greatly exceeded the original forecasts” opschrijven. Het lijkt een beetje op generaal Custer's tekst “Where are all these Indians coming from?” Het gaat hier echter over CS Euroreal, een 6Mrd vastgoed vehikel van Credit Suisse dat in 5 jaar tijd moet worden opgeheven omdat de klanten hun geld direct willen hebben. We melden dit omdat SEB Asset Management AG dat een vergelijkbare omvang heeft een paar weken geleden hetzelfde is overkomen.
———–
De nieuwe ster aan de linkerhemel in Griekenland is Alexis Tsipras. Hij is vandaag in Parijs om de EU er op te wijzen dat de radicale bezuinigingen die Griekenland worden opgelegd collectieve zelfmoord betekent voor Europa. Een Griekse tragedie zou een Europese catastrofe worden. De sociale cohesie en solidariteit zouden belangrijk moeten zijn en hij voelt een wind van verandering waaien. Heinrich wil er nog wel eentje laten misschien.
————

Over Griekenland gesproken; ook deze week begint met over elkaar struikelende politici die het electoraat voorbereiden op de worst case scenario's. En zij kunnen het niet nalaten om de Grieken er op te wijzen dat hun staat faalt..

  • Franse minister waarschuwt voor Grieks exit (RTL-Z)

ChristenUnie tegen ESM-verdrag
De ChristenUnie zal tegen het permanente Europese noodfonds ESM stemmen. Fractievoorzitter Arie Slob wil controle kunnen uitoefenen hoe het geld wordt uitgegeven. Slob is niet tegen het noodfonds, maar het gaat hem om het budgetrecht.

Ik kan mij iets bij dit bezwaar voorstellen. Al was het maar omdat ik een dergelijk budgetrecht ook wel zie zitten. Een budgetrecht dat betrekking heeft op de uitgaven van de Tweede Kamer. Zij geven geld uit terwijl dat niet ter beschikking is gesteld door de belastingbetaler. Alsof er in Den Haag geen geld rondklotst. Budgetrecht als principieel punt tegen het ESM inbrengen? Ik vind het prima maar wees dan minimaal consistent in een dergelijke opvatting.

Enfin, de verkiezingen komen eraan en er moet even gescoord worden:

  • ChristenUnie stemt niet in met permanent noodfonds (NU.nl)

Een 'must read' recensie..
Bij de collega's van Follow The Money verscheen een recensie over het onlangs uitgekomen boek “Ontmaskerd” van oud-ABN Amro bankier Peter van der Slikke. Met zo'n recensie ligt dat boek binnenkort bij mij op de bank..

  • Boektip: (ABN Amro) ontmaskerd (FTM)

En nog een laatste bericht:

  • 'Mogelijk gat 76 miljard bij Spaanse banken' (IEX)

Nieuws uit buitenlandse media

Bill Murphy: Verliezen JP Morgan kanarie in de kolenmijn..
Normaliter zit voorzitter van Gata Bill Murphy achter de betaalmuur van zijn LeMetropoleCafe, maar zo af en toe dan komt er een bijdrage beschikbaar. Murphy gaat in op de omvang van de verliezen van JP Morgan die volgens zijn bronnen kunnen oplopen naar $15 miljard. De teller staat momenteel ergens rond de $3-$5 miljard..

  • JPM, Facebook, Gold … And The Potential of A Titanic Financial Market Event (GoldSeek)

Lees ook de update van Lisa Pollack van FT Alphaville, want zij komt met de analyse van Morgan Stanley die de verliezen van JP Morgan ook op $5 miljard schat..

  • [JPM Whale-Watching Tour] Oh, so now it’s a $5bn loss? (FT Alphaville)

(On)gealloceerd goud?!
Zo af en toe komt er een incidenteel bericht langs die de ergste vermoedens over bankiersbedrog bevestigen. De vraag of we het over een incident, dan wel een patroon hebben, is en blijft een kwestie van 'trial en error', want wie goud bij zijn bank aanhoudt zal maar op één manier er achter kunnen komen of dat goud er wel echt is. Egon von Greyerz meldt op King World News dat een klant van een Zwitserse bank zijn gealloceerde goud (goud dat op zijn naam in de kluis ligt en dat de bank niet kan gebruiken voor andere transacties) wilde ophalen, maar erachter kwam dat het goud er niet was. Anders gezegd, de bank had het gealloceerde goud tegen alle regels in, voor andere doeleinden gebruikt waardoor het ongealloceerd is. Heb je goud zonder tegenpartij risico, maakt de bank daar misbruik van en als het fout gaat, dan sta je met lege handen.

  • Greyerz – Customer Shocked “Allocated” Gold Not in Swiss Bank (KWN)

QE Twist 2.0
De Federal Reserve is niet monetair aan het verruimen, maar toch intervenieert zij op een manier die de nodige gevolgen heeft voor de Amerikaanse economie: QE Twist 2.0.

In plaats dat de Federal Reserve met vers geprint geld Amerikaans schuldpapier opkoopt, brengt zij haar portfolio met korte termijn schuldpapieren terug waaa zij met de opbrengsten lange termijn Amerikaanse staatsobligaties koopt. Het gevolg is dat de Fed de rentecurve (ook wel Yield-curve) beïnvloedt zodat de lange rente door deze aankopen lager wordt. Uiteraard heeft dit de nodige gevolgen. Niet alleen stapelen inflatie-risico's als het ware bij de Federal Reserve op, over de hele linie worden leningen in de basis goedkoper gemaakt omdat de Amerikaanse staatsobligaties de basisrente vormt voor andere leningen. Ook daar kleven risico's aan vast; immers, de Fed vervangt de markt in het zetten van de prijs van kapitaal.

Onderdeel van deze marktorganisatie is dat marktpartijen de Federal Reserve een stap voor kunnen zijn bij de aankoop. Marktpartijen die weten dat de Fed deze aankopen beleidsmatig ten uitvoer brengt, kunnen een gratis winstpremie pakken door eerst deze staatspapieren te kopen om die vervolgens tegen een hogere koers en dus een lagere rente door te verkopen aan de Fed.

Zero Hedge kwam met de grafiek van Stone McCarthy die schrijft over het beleid van de Federal Reserve. Dit beleid wordt met de onderstaande grafiek in één oogopslag duidelijk gemaakt.

Over beleidsmatig ten uitvoer brengen gesproken: de Fed geeft marktpartijen op deze manier een uitnodiging om met Jan-en-alleman op het Amerikaans staatsobligaties feestje gratis drank te komen nuttigen. Dit is de manier om marktpartijen de Fed een handje te helpen bij het kunstmatig laag houden van de lange rente; uiteraard tegen een gratis winstpremie.

Zero Hedge trapt alle andere open deuren in, en eerlijk is eerlijk: zij wijzen al enige jaren dat het niet gaat om de bulk aan uitstaande schuldpapieren (of “stock”) maar om de beïnvloeding van de Fed van de rentebeweging (of “flow”).

Op dit vlak kan ik het werk van Antal Fekete aanraden; hij schreef hier al over toen Zero Hedge nog niet bestond (en ik in de brugklas zat). Zero Hedge over de doorgestoken kaart van het Amerikaanse casino-kapitalisme:

  • By The Time Operation Twist 1 Is Over, The Fed Will Have Quietly Completed 40% Of Operation Twist 2 As Well (Zero Hedge)

Dit is ergens wel grappig. Ik dacht ik pak er een artikel uit (ik meen) 2008 bij van Antal Fekete, maar hij heeft er afgelopen weekend een artikel aan gewijd:

  • There is no business like bond business. Still. (Antal Fekete)

Chinese zeepbellen doorgeprikt?
Via Zero Hedge lezen we dat Reuters meldt dat Chinese beleggers hun grondstoffen bestelling terwijl die naar China verscheept wordt, annuleren. De reden? De prijsstijgingen in grondstoffen blijven uit en dus worden verliezen beperkt.

  • Chinese Buyers Defaulting On Commodity Shipments As Prices Plunge (Zero Hedge)  

Target2
Ik blijf me erin verdiepen en zo af en toe dan kom je een aardige analyse tegen over Target2. Het Europese bancaire boekhoudkundige systeem houdt de gemoederen nogal bezig. Twee stellingen zijn er aan te hangen. Aan de ene kant zijn er euro-sceptici die op de toenemende disbalans wijzen en die een voor Duitsland een gigantisch risico zouden vormen. Aan de andere kant luidt de stelling dat zolang er geen eurolanden uittreden er helemaal niets aan de hand is.

De Duitse professor inteationale economie Sebastian Dullien en tevens senior policy fellow bij de European Council on Foreign Relations, schreef samen met het hoofdeconoom van de Duitse krant Die Zeit, een verhelderend artikel over wat Target2.

  • German savers should applaud the growing TARGET balances (VoxEu)

Geuros!
Ook aardig: hoe ziet een mogelijke complementaire Griekse munt eruit? FT Alphaville gaat hier op in en behandelt de analyses van John Dizard en Thomas Mayer:

Facebook IPO: kapitalisme faalt
Via Themis Trading, een bijdrage van een oude rot in het beleggingsvak die anoniem blijft. Echter, dat maakt de bijdrage niet minder treffend: door de komst van hypersnelle computers faalt kapitalisme. Dat ligt niet aan hypersnelle computers, maar door het gebrekkige gebruik van die computers.

  • So, You Think You Really Know What Happened with Facebook’s IPO on Friday? (Themis Trading)

Een Chinees privilege & het belang van (a)symmetrische informatie..
China heeft directe toegang gekregen tot de veilingen van Amerikaans schuldpapier. Dat is opmerkelijk want Zero Hedge meldt dat China de eerste overheid is die dit privilege krijgt. Zero Hedge is scherp want als banken geen provisies mogen doorrekenen aan derden voor de aanschaf van Amerikaanse staatspapieren dan is er een andere reden.

Voor de context is handig om even aan te stippen dat de veilingen van Amerikaans schuldpapier via het Amerikaanse 'primary dealer complex' verlopen. Dat is het netwerk bestaande uit de US Treasury, de Fed en 21 Primary Dealers* (dat zijn banken die een licentie hebben om Amerikaans staatspapier onder beleggers te distribueren en bij de veilingen direct aanwezig zijn), en waar de Chinese centrale bank nu aan is toegevoegd. In dit rijtje is de People's Bank of China (PBOC) vrij letterlijk een vreemde eend in de bijt.

De reden die Zero Hedge ziet lijkt mij plausibel: China wil voorkomen dat grootbanken uit de veilinginformatie afleiden wat haar aankoopgedrag is. De banken zouden de Chinese aankopen kunnen traineren door de prijzen op te drijven wanneer de PBOC de overtollige dollars worden geconverteerd in Amerikaans schuldpapier en daar een aardige winst aan over houden. Dat verandert met het privilige van directe toegang. De informatie over het Chinese aankoopgedrag wordt anders georganiseerd zodat partijen er minder makkelijk gebruik annex misbruik van kunnen maken..

  • China Can Now Monetize US Debt Directly (Zero Hedge)

*MF Global was tot voor haar faillissement ook een Primary Dealer. Ook een aantal niet-Amerikaanse banken hebben een dergelijke licentie. U kunt de lijst nalezen op Wikipedia.

In ander nieuws:

  • Independent Joualists Detained at Gunpoint by CPD (NBC Chicago)
  • Europe's Failed Natural Gas Strategy: Gazprom Hopes to Build Second Baltic Sea Pipeline (Spiegel)
  • How to Fix Banking (Naked Capitalism)

Tot slot.
Via de Telegraph een overzicht van de meest krenkende annex hilarische beledigingen. Eén voorbeeld omdat ik nooit genoeg kan krijgen van de scherpe one-liners van Winston Churchil:

– “Sir, you are drunk.”
– “Indeed, madam, and you are ugly. But I shall be sober in the moing”

Winston Churchill to Bessie Braddock

Een hele lange lijst met een aardig aantal harde en minder harde beledigingen..

  • I’ve never been so insulted… (Telegraph)
     
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo