Nieuws uit Nederland

Kabinet Rutte valt
U heeft het vast allemaal gadegeslagen zoals ik dat ook heb gedaan en ik heb eigenlijk helemaal niets toe te voegen aan de berichtgeving over het mislukken van het Catshuisoverleg. Desalniettemin een korte vermelding dat het kabinet gevallen is.

 • Ministerraad over crisis begonnen (NU.nl)
 • Kroes: Wilders handelt onverantwoord en is leugenachtig (FD)
 • [Sylvester Eifinger:] 'Nederland verliest triple A-status' (NU.nl)
 • Coalitie: Wilders wilde niet of durfde niet (FD)
 • Nederlandse rente loopt op (RTL-Z)
 • Kabinet-Rutte gevallen (NU.nl)

Paa1s Bas
Daar waar Top Gear de “Stig” heeft, hebben wij onze SNS-correspondent. De bespiegeling over het Nederlandse pensioenstelsel waar hij op in gaat hebben we vaker gehoord. Dat heeft ons in het verleden er al eens toe bewogen om te stellen dat alle collectieve regelingen niet hufterproof zijn. Of het nu de linker of de rechterhand betreft, de bestuurlijke elite weet altijd wel een manier te vinden om een duit uit het collectieve zakje te halen.. 

What a difference a fortnight makes. Eventjes weggeweest en Nederland staat op het punt niet meer goudgerand te zijn omdat Fitch dreigt met afwaarderen van de AAA status. Waar wonen die lui van Fitch? Tijd om hun coniferen te kortwieken. Nee hoor, ze hebben gelijk want bij lenen, lenen hoort betalen, betalen.

Gelukkig worden de voorpagina's in beslag genomen door de Leap to the Left bij de voorrondes van de Franse presidentsverkiezingen. Daarmee klinkt het schot voor de boeg dat Fitch Nederland heeft gegeven inzake het verliezen van de AAA rating wat minder hard na. Het vallen van de Nederlandse regering zal de zaken zeker bespoedigen en we raden u daarom aan om alvast een datum in de agenda te blokkeren voor spoedoverleg met de gevers van de beleggingsmandaten want anders hebt u de kijglazen zometeen vol met Duits staatspapier waar het AAA mandaten betreft. Niks mis mee, maar 10 jaar op 1.7% is net genoeg om op de einddatum een kokosmakroon uit te kunnen keren, de hangmat, champagne en de zeilboot moet een ander er dan maar verzorgen.

Overigens wordt door beleggers volstrekt terecht aangevoerd dat Nederland een kapitaaldekkingssysteem heeft betreffende pensioenen. Hier en daar komt de lading een beetje onder het dekzeil vandaan, maar toch, als de staatsschuld wordt weggestreept tegen de pensioenen dan staan we er veel beter voor dan andere landen waar het pensioen is gebaseerd op toezeggingen van de regering (en doorgaans niet wordt meegewogen in de staatsschuld). De Nederlandse staatsschuld zou met een dergelijke (rekenkundige?) actie geheel verdwijnen zelfs.

Aan de andere kant: Als de pensioenfondsen min of meer gedwongen worden om (een groot deel van het opgebouwde vermogen) in staatsleningen te beleggen is er practisch gezien weinig verschil want de papieren belofte komt uiteindelijk van dezelfde partij, dan maakt de hoogte niet meer uit (Paper Promises; goed boek). Het zou veel eerlijker zijn als de pensioenbeloftes van andere landen ook worden meegewogen in de staatsschuld, maar zie daar maar eens een politieke meerderheid voor te vinden.
We gaan ons er niet druk over maken want daarvoor is de karavaan te groot en kunnen we lang niet hard genoeg blaffen om hem te stoppen.

Bij het sluiten van de markt op vrijdag was het rendementsverschil tussen 10 jaar Duitsland en 10 jaar Nederland 61bp (grafiek). Dat is in de paniek van 2009 ook wel eens 86bp geweest maar in absolute zin is de Nederlandse 10 jarige rente nagenoeg op het laagste punt sinds we de grafiek bijhouden. De spread tussen 10 jaar Duitsland en Frankrijk is 138 met een high van 190 (eind 2012).(grafiek). Zelfs al zou de Nederlandse opslag op die van Frankrijk gaan lijken is er nog steeds niet zoveel aan de hand maar we staan in een spotlight van de kapitaalmarkten en we hebben een heel lullig groen rokje aan. Dat dansje gaat niet helpen.

Fraude Vestia mogelijk een rechtelijke grond voor ontbinding derivaten
We blijven het Vestia-schandaal volgen en niet alleen omdat de idiote speculatieve derivatenpositie en het gegraai bij de woningcorporatie belicht moet worden; vooral ook omdat het alles blootlegt dat er in de financiële wereld misgaat: er wordt rotzooi tegen woekerwinsten verkocht.

Helaas is Nederland geen uitzondering op de norm die snelle bonusjagers, of zakenbankiers zoals u wilt, erop nahouden: zolang er maar geld binnenkomt doe je het goed. Of dat nu over de rug van de klant is of niet. En als het even kan dan is de klant bij voorkeur er één die toegang heeft tot de bodemloze portemonnee van de belastingbetaler. De schaamteloze handelswijze van de derivatenboeren van Deutsche Bank geeft maar weer eens aan hoe bedorven de financiële sector is. Waarom betalen bankiers dure etentjes en callgirls voor hun klanten? Dat lijkt me een 'no-brainer'.

Er is niet veel meer nieuws dan vorige week. De juristen die aan de slag zijn gegaan zien de fraude van Marcel de V. als een 'anker' in de juridische strijd tegen de banken. De informatie en de getuigenverklaring van Arjan G. leveren de juristen de mogelijkheid om hun doelstelling – ontbinden van derivatenpositie zonder extra kosten – kracht bij te zetten. Ik wens de advocaten veel succes. Hopelijk blijken zij in staat om de rechtbank te overtuigen dat de wijze waarop de derivatencontracten zijn afgesloten niet alleen een vorm van estige misleiding is geweest, maar dat tevens deze opzet met voorbedachte rade is geweest. Nu ben ik geen jurist (en moet u mij op dit vlak met een korreltje zout nemen), maar ik ben benieuwd of de feiten voldoende aanleiding geven voor het Openbaar Ministerie om de aanklacht uit te breiden naar de zakenbankiers en daarbij de strafmaten te betrekken zoals die gelden voor 'criminele organisaties'.. Al was het maar om de zakenbankiers flink op de kast te jagen (als je de belastingbetaler en Vestia-huurders voor naar verluid zo'n €2 miljard in het ootje neemt via omkoping dan is flink grommen op zijn plaats..).

 • Verdenking tegen treasurer is voor Vestia geschenk (FD)

IMF leest Europa de les
Het IMF leest Europa de les en Europa zegt: “Nee, dank u”! Gelukkig maar, want anders hebben we weer iets om ons over op te winden. Het IMF is zoals ik vorige week al schreef het noodfonds van zich misdragende overheden die geld tekort komen en het IMF is in de ogen van de Verenigde Staten het antwoord op het falen van het inteationale monetaire bestel. Laat het IMF maar synthetische reserves printen met staatsobligaties ter dekkking en alles komt wel goed, zo is de gedachte. Al veertig jaar wordt er vanuit Angelsaksische hoek gepoogd om de wereld opnieuw in het ootje te nemen en ik geef hen weinig kans dat het ze gaat lukken.

Dit weekend werd er door IMF-bestuurders geroepen dat de ECB de rente moet verlagen en dat de nog niet contant gemaakte garanties uit het Europese noodfonds in het bankwezen gestoken moet worden. Zodoende worden de kapitaalbuffers van banken versterkt. Hilarisch als je er even over gaat nadenken: ondanks dat een centrale bank onafhankelijk is (althans, dat is de veronderstelling), dan zou zij haar oren toch moeten laten hangen naar de adviezen van het IMF? Europa reageerde zeer afwijzend en doet dat uiteraard terecht. Het FD tekende de woorden van Mario Draghi op:

‘Iedereen mag zijn mening verkondigen; we leven in een vrije wereld’, zei ECB-president mario Draghi in Washington, om daaraan toe te voegen dat de rente op het huidige niveau van 1% ‘passend’ is.

Draghi stelt zich zoals dat hoort op als onafhankelijke centrale bankier, maar het woordje 'passend' is toch wel erg dubbelzinnig. Draghi zegt met zoveel woorden dat de negatieve rente die u ontvangt op uw spaargeld (lees: uw geld wordt minder waard), meer dan genoeg straf is. Een nog lagere rente zou uw spaargedrag nog meer afstraffen. Enfin, als het aan IMF ligt dan zou u een nog hogere strafkorting betalen op uw spaargeld.

 • Europa ziet niets in advies van IMF (FD)

En daar bleef het niet bij want de hoofdeconoom van het IMF, Olivier Blanchard, heeft in de Duitse Financial Times de Duitsers voorgehouden dat zij verplicht zijn om akkoord te gaan met eurobonds. Hij stelde:

“When there was no fiscal treaty nor budgetary and budgetary discipline instruments, the Germans had good reason to reject bearing the brunt of irresponsible policies by other states,” Olivier Blanchard told the Monday edition of Financial Times Deutschland. “But now we have a fiscal treaty. The Germans should accept that the eurozone is going by way of eurobonds,” he added.

Het IMF heeft alle Keynesiaanse en Monetaristische wijsheid in pacht en roept op tot eurobonds. Niet heel erg verrassend maar de achterliggende gedachte waarmee het IMF deze oproep doet moet gewantrouwd worden. Uiteindelijk verwacht ik wel eurobonds, maar let op de Duitse voorwaarde die gesteld gaat worden: alleen als die gedekt worden met de nationale goudreserves. En dat is wel het laatste wat het IMF wil..

 • Time for Germany to accept eurobonds: IMF (AFP)

In ander nieuws:

 • D66 wil financieel strafhof in Den Haag (NU.nl)
 • De schandpaal en de klokkenluider (FTM)
 • Economie eurozone gaat verder achteruit (RTL-Z)
 • 'Oorlog gaande tegen Zwitserse banken' (NU.nl)

Over onbehoorlijk bestuur gesproken. Ik roep wel eens dat “alles dat het daglicht niet kan verdragen, niet deugt“, en dat is hier van toepassing. De Verenigde Staten wilden de onderhandelingen en de bepalingen over ACTA geheim houden. Europarlementarier Sophie in 't Veld kwam daar via een wob-verzoek achter. Dit was te verwachten, maar dat maakt het niet minder estig. Dit is eigenlijk te triest voor woorden dat de democratische normen en waarden op deze wijze getorpedeerd worden. Eén woord: stuitend..

 • VS wilde ACTA-onderhandelingen geheimhouden (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Klokkenluider NSA: De [Amerikaanse] overheid liegt u voor
Afgelopen weekend verscheen via Zero Hedge het één uur durende diepteinterview dat Democracy Now! had met NSA klokkenluider William Binney, joualiste en documentairemaakster Laura Poitras Held en computerbeveiligingsspecialst Jacob Appelbaum. Zij doen een boekje open over de dictatoriale bevoegdheden van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

 • NSA Whistleblower Speaks Live: “The Govement Is Lying To You” (Zero Hedge)

Chris Martenson interviewt Harvey Organ!
We roepen het bij herhaling: Keep it simple stupid. Wanneer u belegt in edelmetalen, wees dan geen 'muppet'! Als u belegt in goud, doe dat dan niet via allerhande papieren afgeleiden, maar houdt het simpel en houdt het bij fysiek. Chris Martenson interviewt Harvey Organ en zij leggen het nog eens uit. Must hear!

Franse verkiezingen
Wat de keuze van de Fransen ook gaat worden, de hamvraag is of de toekomstige Franse president zal kunnen accepteren dat overheden niet langer mogen valsspelen. Dat de heren dat niet willen hebben ze vorige week laten weten: beide heren willen – tegen alle regels in – op de stoel gaan zitten van Mario Draghi.

President Sarkozy heeft de eerste ronde niet gewonnen maar verloren heeft hij nog niet. De meerderheid van de stemmen ging naar de socialistische presidentskandidaat Francois Hollande. De tweede ronde zal uitsluitsel geven. Via de Guardian:

French presidential election: reaction to first round – live updates

• Hollande takes 28.63% and Sarkozy 27.08%
• Marine Le Pen comes third with 18% of vote

 • François Hollande on top but far right scores record result in French election (Guardian)

In ander nieuws:

 • Flashback from 1975: “The NSA's Capability … Could Enable It To Impose Total Tyranny, And There Would Be No Way To Fight Back (Washington's Blog)
 • New Herbicide Could Kill Weeds, Crops, Monsanto (The Motley Fool)
 • Exclusive: JPMorgan poised to sell U.S. metal concentrate unit (Reuters)
 • IMF encourages Europe's economic suicide (Ambrose Evans-Pritchard; Telegraph)

Tot slot.
Via Brasscheck TV een TedX filmpje uit 2010 die mij deed denken aan de farmaceutische industrie in Nederland. In Nederland is het zo dat het de farmaceutische industrie verboden is om reclame te maken voor medicijnen die voorgeschreven moeten worden door artsen. Desalniettemin geeft de farmaceutische industrie in Nederland naar schatting zo'n €4 miljard uit aan marketinggerelateerde activiteiten.

Dan het volgende clipje van TedX Copenhagen over de meerwaarde van fietsen voor de leefbaarheid in steden en de cultuur van angst. De lezing is sowieso heel erg boeiend, maar het levert een hele saillante vraag op: Waarom hielp de auto-industrie bij de financiering van een voorlichtingscampagne ter promotie van fietshelmen in Denemarken?