Dagelijkse kost 23 maart 2012

Nieuws uit Nederlands(talig)e media:

AFM richt zich op malafide boekhoudkunders
Bonafide boekhouders hoeven nergens voor te vrezen, maar malafide boekhouders zullen zich daarentegen zorgen moeten maken: de AFM gaat individuele malafide boekhouders en hun kantoren strenger aanpakken. De accountants van Est & Young moeten zich voor de tuchtrechter verantwoorden voor de handtekening onder het jaarverslag van het failliete DSB. Zelf sturen zij aan op een zitting achter gesloten deuren, zo valt in het FD te lezen:

‘Wij zijn van mening dat onze accountant de controle goed heeft gedaan. Wij willen dat de Accountantskamer in alle rust tot een zorgvuldige conclusie kan komen, zonder dat onze accountant in de media al is veroordeeld’, zegt een woordvoerder van Est & Young.

In het FD dient Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de Nyenrode universiteit de accountants van repliek en wijst op het publieke belang van een openbare zitting: er zijn nogal wat beleggers met DSB het schip in gegaan. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar niemand zit te wachten op een doofpot.

Zelf willen er ook nog even aan toevoegen dat media accountants niet veroordelen; dat doen rechters. Dat accountants wel aandacht willen als alles goed gaat, maar de geslotenheid opzoeken als zij fouten hebben gemaakt is begrijpelijk, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Media berichten over financiële malversaties en dus ook over accountants die onhoudbare accountantsverklaringen hebben afgegeven. Bovendien is de rol van accountants er één van de kleine lettertjes, maar dat zijn zo'n beetje de belangrijkste lettertjes: kunt u gepubliceerde cijfers vertrouwen? Dat media en ook wij bij herhaling onze twijfels uiten bij de kwaliteit van het accountantswerk dat heeft een reden.. in het verleden behaalde resultaten bieden (g)een garantie voor de toekomst. De “g” staat uiteraard niet voor niets tussen haakjes.

 • AFM zet tanden in accountantskantoren (FD)

Europa, transactietaks en verleidingen
Nu er in Nederland geld aangemerkt moet worden dat overbodig wordt uitgegeven komt Europa met een saillant voorstel voor het 'Catshuis'. Het is min of meer een Europese reactie op de Nederlandse weerstand tegen het invoeren van een transactietaks: met het te ontvangen belastinggeld kan Nederland de Europese afdracht halveren. Die bedraagt naar verluid €6 miljard.

Dat is nog eens een fiscale stimuleringsmaatregel: Europa gaat een belasting heffen, waardoor Nederland minder geld hoeft af te dragen. Nederland hoeft alleen maar ja te zeggen en dan hoeven we €3 miljard minder bij elkaar te sprokkelen aan overbodige uitgaven. Politici, of ze uit Nederland komen of uit Europa, 't is één pot nat. Effectief worden de kosten van lagere bezuinigingen en een verhoogde belastingdruk afgewenteld op de finale eindgebruiker en dat bent u per definitie altijd. Of de Nederlandse politiek de verleiding kan weerstaan moet blijken. Wat ons betreft maakt dat de noodzaak om te bezuinigen niet minder groot: we verkopen veel te veel toekomstige belastinginkomsten.

 • ‘Transactietaks halveert Nederlandse afdracht EU’ (FD)

Firewall
Smoke en mirrors: het gegoochel met cijfers voor het Europese noodfonds gaat maar door. Het is allemaal fictief want de honderden miljarden die het noodfonds “rijk” is, zijn garanties en geen harde euro's op een bankrekening. Men kan het noodfonds verhogen wat men wil maar dat geld kan alleen tevoorschijn komen als een contant gemaakte toekomstige financiële verplichting: meer schulden.

 • EU-voorstel schetst opties om eurozone-firewall te vergroten (RTL-Z)

René Tissen denkt er intussen het zijne van..

 • We zijn het zat (RTL-Z)

Draghi over Griekenland
ECB-president Mario Draghi legt het de Grieken nog eens uit: u leeft op een te grote voet en u moet een stap terug doen. Een opmerkelijke quote volgt aan het einde van het bericht. Na de korte inleidende tekst omtrent de context van de opmerking stelt Mario Draghi dat het te vroeg is voor eurobonds:

Landen moeten eerst het vertrouwen in de fiscale integriteit opbouwen en daarom is het nieuwe begrotingspact op basis van de gemeenschappelijke regels van de eurozone de juiste optie. “Het is daarom te vroeg voor eurobonds”, aldus Draghi.

Het woordje “goudgedekt” ontbreekt in de zin over eurobonds. Dat is vooralsnog voor insiders.

 • Draghi: Griekenland moet hervormingen implementeren (RTL-Z)

Voortschrijdend inzicht of collectief zelfbedrog?
Soms zakt je broek ervan af. De voormalig president-commissaris van Vestia, Jan Remmerswaal, heeft geen enkele spijt van het salaris voor Erik Staal bij Vestia. Normaliter ben ik tegen elke vorm van salarisplafonds en dat is een principieel punt, maar in een kapot gecentraliseerde planeconomie zijn de salarissen van topbestuurders in het publieke domein niets minder dan een vorm van bij elkaar gegraaide zelfverrijking. Leest u de salarisvoorwaarden van Erik Staal er maar op na. Het is compleet losgeslagen van de werkelijkheid. Een maandsalaris van Fl. 45.000 gulden?? Misschien wordt het tijd voor Nederland om vrijwillig en uit eigen beweging een trojka uit te nodigen die bepaalt waar er bezuinigd kan worden, want met deze mentaliteit gaan we gegarandeerd failliet.

 • 'Geen spijt over salaris topman Vestia' (NU.nl)

In ander nieuws:

 • Ierse minister: Ierland blijft vragen om uitstel schuldendeal (RTL-Z)
 • Ierse ex-premier Bertie Ahe in nauwe schoentjes (De Morgen)
 • 'Verzekeraar ASR blokkeert claims woekerpolis' (NU.nl)
 • Oud-hoofdeconoom ECB waarschuwt voor inflatie (NU.nl)
 • Brandbrief bouwsector aan Tweede Kamer (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Grondstoffencomplex
In het verleden heb ik hier al vaker op gewezen: grondstoffenmarkten zijn van papier. De termijnmarkten zijn een Walhalla voor speculatief geld en verliezen hun functie voor de industrie en dat kan niet zonder consequenties blijven. De financiële winsten die er te behalen zijn, zijn een afgeleide van te veel papier en dat gaat een keer fout. Anders gezegd: “Buyer beware”..

Welnu, een wetenschappelijk onderzoek van de medewerkers van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) wijst uit dat sinds 2007-2008 de fundamentals er steeds minder toe doen. Het grondstoffencomplex wordt evenals aandelenmarkten (en haar afgeleiden zoals optiemarkten) geteisterd door een plaag bestaande uit High Frequency Trading algoritmes. Die zijn in staat om financiële markten te leviteren. Markten waar de fundamentals er niet toe doen zijn disfunctioneel. Nogmaals: buyer beware. 

 • HFT Has Disconnected Commodities From Fundamentals (Zero Hedge)
 • INTERVIEW-High-frequency trading distorts commodities prices (Reuters)

Nu we het toch over grondstoffen hebben; Zero Hedge kwam met een aantal grafieken ten aanzien van gas en de grafiek is op zijn minst opmerkelijk. Energie-substitutie – in plaats van olie gas gaan gebruiken – is er kennelijk niet bij?

Voor de begeleidende analyse en andere grafieken:

Olieprijs
Er is iets gaande op de oliemarkt waar niemand zijn vinger op weet te leggen. Ik heb vermoedens, maar ik kan het niet substantiveren. Mijn vermoeden is dat de fysiek goudmarkt aan het opdrogen is en dat verdient een toelichting. Vanaf 1971 – nadat Richard Nixon het goudloket sloot – wordt olie niet langer direct afgerekend in goud. Althans dat is de conventionele lezing. Achter de schermen werkt het zeer vermoedelijk een heel stuk anders. De papiermarkt voor goud is namelijk het directe gevolg dat olie heimelijk nog steeds afgerekend wordt met goud. Niet door ieder olie-exporterend land, maar wel de belangrijkste (dit is eveneens niet “hard” te maken maar het zou om Saoedi Arabië moeten gaan..). De in dollars afgerekende olie wordt gedeeltelijk belegd in papiergoud dat beetje bij beetje fysiek geleverd wordt. Anders gezegd, olie biedt op goud via de papieren markten. Zodoende heeft het westen altijd toegang gehad tot goedkope olie en heeft het belangrijkste olie-exporterende land hun olie alsnog in goud afgerekend.

De aanleiding voor het uiten van deze vermoedens komt door onderstaande artikel. De strekking van het artikel rammelt..:

 • IMF sees $160 oil risk despite Libyan boost (Ambrose Evans-Pritchard; Telegraph)

Dat het IMF zich aan een prijsdoel voor olie waagt als gevolg van de politieke oorlogszucht omtrent Iran (Lagarde heeft het over een prijsverandering van 20% tot 30% hoger) is opmerkelijk. En toch bekruipt me het gevoel dat hier iets niet helemaal klopt.

Wat er niet klopt kan ik echter niet aanwijzen of hard maken. Wat ik wel kan doen is u wijzen op de informatie waardoor ik mijn twijfels heb. De analyse van FOFOA van 23 oktober 2010 is een klassieker, maar ik heb er nog één in de aanbieding en dat is een must read die u geheel op eigen risico mist!!

 • It's the Flow, Stupid (FOFOA)
 • THE COVERT GOLD COST OF OIL (Sheik Abu Bekr al-Rashid; Gold Eagle)

Een gerucht van €1 biljoen
Geruchten zijn er genoeg, maar deze wil ik u niet onthouden: Duitse banken zouden voor €1 biljoen aan slechte activa hebben, leningen die moeilijk terugbetaald kunnen worden. Er is weinig tot geen bewijs en het blijft bij vermoedens van analisten, maar toch zit er een ke van waarheid in. Denkt u alleen maar aan de rechtszaken die ABP heeft aangespannen vanwege ondeugdelijke hypotheeksecuritisaties in New York. Ook Duitse banken dachten makkelijke winsten te kunnen opstrijken. Of dat betekent dat er ècht €1 biljoen aan problematische leningen op de balansen van Duitse banken staan? De vergelijking is eerder gemaakt: Schrödinger's Cat is overleden, maar door boekhoudkundige aanpassingen staat de kat als springlevend op de balans gewaardeerd.

De tijd zal het ons leren. Blogger Golem ligt e.e.a. toe:

 • A rumour conceing €1 trillion in German bad debt (Golem XIV)

Importheffingen goud in India ontweken via importheffingvrije invoer vanuit Thailand
Onlangs werd in India een importheffing op goud ingevoerd. De industrie weet die heffing handig te ontwijken door de vrijhandelszone verdragen met buurlanden zoals Thailand. Net zoals de wolken in de lucht, kent handel geen grenzen; ook al denken overheidsbureaucratieën daar tegen beter weten in anders over..

 • Gold from Thailand, China flood Indian markets (Mineweb)

Geopolitiek

 • China, Russia Voice “US In Iran” Ire (Zero Hedge)
 • Nato commander: EU could not do Libya without US (EU Observer)

Conflict in Syria is a Civil War


More at The Real News

Mensenrechten en Bradley Manning..

 • Bradley Manning Prosecution Incurably Infected by Govement Misconduct (Truth Out)

In ander nieuws:

Hoe de agenda van Occupy gekaapt wordt:

Graaien in de non-profit sector..

 • Yes, Virginia, Heads of Nonprofits Get Egregious Salaries Too (Naked Capitalism)

Rabo's bevindingen ten aanzien van de LTROs..

WilliamBanzai7: er staat geen maat op deze kunstenaar. Wie de naam van Banksy* kent, heeft een idee in welke buitencategorie ik hem (WilliamBanzai7) plaats. Een overzicht van de spotprenten van WilliamBanzai7 ten aanzien van de Beank waarvan de onderstaande als 'teaser':


Bron: Zero Hedge

 • Guest Post: The One Chart That Says It All (Zero Hedge)
 • JPMorgan Joins BofA in Cutting Senior Mortgage Traders (Bloomberg)
 • JPMorgan Loses $373 Million Arbitration to American Century (Bloomberg)
 • China and Australia in US$31 billion currency swap (FT; GATA)
 • The Last Time People Bought Gold Coins At This Rate, The Economy Was On The Verge Of Falling Off The Cliff (Business Insider)

Tot slot.
Is het een kat? Ja. Is de kat een kleptomaan? Ja..: It is Kleptocat. Briljant..

* Overigens, Banksy is een wereldberoemde graffiti kunstenaar; een Google of YouTube zoektocht levert het nodige materiaal op..