Nieuws uit Nederland

Begrotingsdruk: verkiezingen, maar wanneer?
Er komen verkiezingen aan. Zoveel is gisteren duidelijk geworden, maar de grote vraag is wanneer. Met name de overheidsbegroting voor 2013 lijkt het grote probleem te zijn want vroege verkiezingen zorgen weliswaar voor een eerdere formatie – en als die niet zo lang duurt als de laatste – kan er snel een kabinet komen die een begroting weet op te stellen.

Lukken snelle verkiezingen niet, dan moet de huidige bezetting van 150 Kamerzetels overeenstemming weten te bereiken over een – noem het een – demissionaire begroting. Hoe dan ook zal er linksom of rechtsom een begroting worden opgesteld die eurocommissaris Olli Rehn kan bekoren: Nederland heeft zich te houden aan de zichzelf opgelegde restrictie om niet meer op de pof te leven dan 3% van het gemeenschappelijke inkomen.

Onder tussen zijn de kredietbeoordelaars bij Moody's wakker geworden door het gekrakeel in de Nederlandse polder. Zij roepen iets over kredietwaardigheid en snelle hervormingen die de begroting niet laten ontsporen.

 • Moody's waarschuwt Nederland (NU.nl)

Op Follow the Money verscheen een samenvatting van de Duitse en Amerikaanse berichtgeving over de val van het kabinet. In Duitsland zien de kranten de val van het kabinet Rutte als het verlies van een Duitse bondgenoot voor wat betreft de Europese agenda.

 • Duitse pers betreurt val trouwe partner (FTM)

Vestia
Het FD zit bovenop de zaak van Vestia en dat levert wederom nieuwe en saillante inzichten op (hulde voor het FD). Het FD schrijft:

Het overzetten van het gezamenlijke onroerend goed door tussenpersoon Arjan G. aan zijn vrouw valt in de tijd samen met een mogelijk vergelijkbare manoeuvre in het huishouden van de eveneens van corruptie verdachte Vestia-treasurer. Die zette een villa in Hazerswoude op zijn eigen naam en loste de hypotheek af, terwijl zijn ex Jennifer B. elders ging wonen in een huis van een half miljoen zonder hypotheek.

Zo is het element van voorbedachte raden wederom een stukje steviger onderbouwd. En tja, als je getrouwd bent en je laat je fêteren op peperdure etentjes en callgirls in de Londonse City, dan vertrekt je vrouw. Jennifer B. wordt aangevoerd als medeverdachte, maar hoe zij betrokken is wordt niet duidelijk. Naast de ex van Marcel de V. en Arjan G. is er volgens het bericht in het FD nog een vierde verdachte. Daar zullen we binnenkort vast meer over te horen krijgen.. wordt vervolgd.

 • Verdachte Vestia-adviseur gaf vrouw halve villa (FD)

Hongarije voert nieuwe belastingen in
Als politici nieuwe belastingen moeten invoeren om hun centrale planningsuitgaven te kunnen blijven doen dan worden zij creatief. Een voorbeeld uit Hongarije..

Via RTL-Z: Burgers moeten voor elke gebelde minuut 2 forint (ruim een halve eurocent) extra gaan betalen.

IJslandse ex-premier schuldig, géén straf
Een lesje in bescheidenheid, maar voor die les past ex-premier Geir Haarde. Hij vindt dat hij onschuldig is aan de IJslandse bankencrisis, maar daar dacht de speciale volksrechtbank anders over. De zogenaamde Landsdómur veroordeelde Haarde maar legde hem géén straf op. De schuld die Haarde over zich uit heeft horen spreken heeft betrekking op nalatigheid. De rechtbank achtte hem schuldig aan het nalaten van crisisberaden met zijn kabinet. Daarmee komt hij er nog goed vanaf ook al blijft hij volharden in zijn onschuld.

Juridisch is dat misschien wel juist, maar moreel en intellectueel gezien is deze man hartstikke failliet. Onder leiding van Haarde groeide de IJslandse bankensector tot het tienvoudige van de IJslandse economie. Haarde stelt nu dat niemand hem kan verwijten dat hij niet geweten heeft dat banken rotzooi hadden gekocht. Hij kon daarom ook onmogelijk bevroeden dat het aangetrokken geld niet door de banken kon worden terugbetaald. Een dergelijk excuus is een zwaktebod.

Het werkt heel simpel: Als je als politiek artsen toestaat elke patient standaard anabole steroïden te laten voorschrijven ter bevordering van de arbeidsproductiviteit, dan zal die ontegenzeggelijk plaats gaan vinden. Echter, iedereen snapt dat er op een gegeven moment een onvermijdelijke aftakeling van het lichaam begint met als gevolg dat de productiviteit ineenstort. Zeggen dat je zoiets niet kan voorzien definieert je als oud-gezagsdrager als een compleet gesjeesde dorpsidioot. Maar goed, hij kon het ècht niet weten. Ja ja, dit soort excuses gaan we nog heel vaak horen..

 • Ex-premier IJsland schuldig zonder straf (RTL-Z)

Lees het artikel bij de Guardian; de ANP nieuwsfeed bij RTL-Z is zoals gebruikelijk zonder al te veel substantie..

 • Iceland ex-PM Geir Haarde cleared of bank negligence (Guardian)

In ander nieuws:

 • Topman Ifo verwacht Grieks vertrek uit euro (NU.nl)
 • ECB komt niet in actie om Italië en Spanje (NU.nl)

Geweldige column over 'voetbalfans' in Genua..

 • Het voetbal is gegijzeld door de fans (Maarten Veeger; FD)

Nog een goede column!

En de klap op de vuurpijl: Alexander Sassen van Elsloo. Een betere samenvatting in het Nederlands van wat er misgaat heb ik in de afgelopen vijf jaar niet gelezen. Top column!

 • Haagse lemmingen (Alexander Sassen van Elsloo; IEX)

Monsanto
Daar gaan we weer! Monsanto en bijensterfte worden vaak met elkaar in verband gebracht en dat heeft te maken met de pesticiden die Monsanto verkoopt. Die pesticiden zijn genetisch gemodificeerd en daarin wordt een oorzaak verondersteld die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de massale bijensterfte wereldwijd. Welnu, Monsanto neemt het belangrijkste onderzoeksbureau naar bijensterfte over.  

 • Blamed for Bee Collapse, Monsanto Buys Leading Bee Research Firm (Natural Society)

Ga direct naar de gevangenis. Ga niet langs “Start”
Het land van de onbegrensde onbeschoftheid. Stel, je krijgt kanker. Je vecht tegen de ziekte en je doet dat met succes. Uiteraard levert dat een grote stapel rekeningen op en die lopen in de papieren. Je vindt een rekening die onterecht in rekening is gebracht. Je belt het bedrijf dat de rekening verstuurd heeft en die erkent de fout. Het bedrijf schrapt de rekening. Het bedrijf vergeet echter de rekening in het systeem te annuleren en stuurt na het verstrijken van de betalingstermijn de rekening door naar een deurwaarder en die gaat aan de slag. Die stapt naar de rechter, waaa de communicatie spaak loopt, en waaa de politie wordt ingeschakeld omdat de rechtbank 'genegeerd' wordt. Die komt  langs, slaat je in de boeien en voert je af.

Het 'schuldenaren gevang' is in Amerika sinds 1830 na een uitspraak door het Hooggerechtshof verboden. Anno 2012 wordt echter via de oneigenlijke bijdrage van het justitiële apparaat dit verbod omzeild. Het overkwam Lisa Lindsay. Het artikel op Yahoo! verhaalt over klein leed, maar het zegt zo ontzettend veel.

 • Jailed for $280: The Retu of Debtors' Prisons (Yahoo!)

Must read, must see
Zero Hedge duikelde een lezing van de Britse centrale bankier Andrew Haldane via YouTube op. De inleidende woorden van Zero Hedge – vijf korte alinea's in totaal – kunnen niet beter de uitleg van Haldane dekken. Een centrale bankier die niet blind is voor alles dat fout gaat in de financiële sector. Heel erg verfrissend, want daar waar mainstream financiële media voor u een roze zonnebril over het nieuws hebben geplaatst, selectieve blinde vlekken op het netvlies hebben ontwikkeld voor allerlei vormen van financieel list en bedrog en met aangenkoopte oogkleppen berichten over de minder vrolijke ontwikkelingen van de laatste jaren in de financiële wereld, kraakt deze centrale bankier van de Bank of England de systeemrisico's die uitgaan van o.a. high frequency trading, extreem gehefboomde schaduwbanken (lees: hedge funds) en de wijdverbreide Goldman Sachs mentaliteit die het financiële systeem in al haar fundamenten doet kraken. Must read, must see..

 • BOE's Andy Haldane Channels Zero Hedge, Reveals The Liquidity Mirage And The Collateral Crunch (Zero Hedge)

Quote van de week
Na het bovenstaande is de laatste alinea in de reflectie van Jesse van Jesse's Café Américain treffend. Geweldige formulering van het probleem van mijn vakgebied..

They were enthralled by the myths of 'Japan Inc.' that were so popular in their circles of the day, too often promulgated by grant-seeking, honorific econo-whores. By the time the rest of them figure it out the crisis is safely past and we're on to the next. I found an ally in my old macro prof who took me aside and said, “They're young, they'll lea. Money never lies, but you must lea its language, or chase illusions.”

And this is why economics is a disgraced profession, and continues to be so.

Het najagen van illusies is precies datgene dat er misgaat.

 • Bart Chilton of the CFTC Discusses Position Limits – Economists Remain Craven, Compromised, Blind (Jesse's Café Américain)

In ander nieuws:

 • MF Customers Press J.P. Morgan for Funds (Wall Street Joual)
 • Ron Paul says Cispa cyberterrorism bill would create 'Big Brother' culture (Guardian)
 • United States curbs use of extra $430bn of IMF firepower (Telegraph)

Tot slot.

Er staat geen maat op deze man: William Banzai. Als 'Trekkie' beleef ik hier ontzettend veel plezier aan en niet in de laatste plaats omdat Timothy Geithner geheel toepasselijk als een Ferengi is afgebeeld (hahaha) en Beanke als Klingon (hilarisch). Ik zie Beanke al de FOMC-vergadering afsluiten met Qapla' (wat Klingon is voor “succes”).. Enfin, een geweldige spotprent onder de titel ScamTrek!