Dagelijkse kost 27 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Rabo wel degelijk betrokken bij manipulatie Libor
De afgelopen twee weken had ik al op de mogelijkheid gewezen: is Rabobank betrokken bij de manipulatie van Libor? Welnu, via het FD:

In 2008 zijn na een inte Rabo-onderzoek twee mensen ontslagen wegens vermeende manipulatie van de Libor. De ontslagen medewerkers waren zogeheten submitters, mensen die dagelijks de rente doorgeven waartegen Rabo die dag zelf kan lenen. De verdenking was dat zij niet altijd het objectief juiste tarief doorgaven, maar soms een te hoge of te lage rente meldden om collega’s in de geldhandel te helpen. Die laatsten waren soms gebaat bij een Libor waarvan ze wisten dat die iets hoger of lager zou uitpakken dan iedereen verwachtte. Met die kennis konden handelaren winst maken op bijvoorbeeld rentederivaten. In deze wereld gaat het om honderdsten van procenten.

Eind vorig jaar was het opnieuw raak en zijn bij Rabo weer twee ‘submitters’ de deur uitgezet. Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht had niet altijd goed zicht op de Liborafdeling die vooral vanuit Londen opereerde. Rabo heeft het kantoor in Londen afgelopen jaren grondig gereorganiseerd en meerdere taken afgestoten of overgebracht naar Utrecht.

De coöperatieve boerenleenbank heeft wat uit te leggen. Héél simpel: Rabobank weet meer. Wanneer perswoordvoerders roepen dat zij 'niet kunnen ingaan op individuele arbeidsrechtelijke zaken’ dan hebben de Libor-prijszettende medewerkers zich kennelijk niet gehouden aan hun arbeidscontract. Let wel: banken houden hun personeel in hoge of essentiële posities goed in de gaten en lichten doorgaans de achtergronden van iemand helemaal door.

Een aantal vragen schieten zo maar te binnen.. Wat is de motivering geweest van Rabobank om over te gaan tot ontslag? Hebben deze Rabo-medewerkers direct dan wel indirect geprofiteerd van de door hen gepleegde manipulatie? Is door centrale banken (Fed, BoE, DNB, ECB) bij Rabobank geïnformeerd naar Rabo's inbreng in Libor? Indien Rabo deze medewerkers heeft ontslagen vanwege het doorgeven van onjuiste rentes, waarom heeft zij hier geen melding van gemaakt? Of heeft Rabobank dit wel gemeld bij de toezichthouders en zo ja, wanneer dan?

Wordt vervolgd! 

 • Rabobank ontslaat vier bankiers in Liborschandaal (FD)
 • 'Rabobank-medewerkers door Liborschandaal ontslagen' (NU.nl)

Los van de betrokkenheid van Rabo bij het manipuleren van Libor, maakte Rabo gisteren bekend dat 3.000 vestigingsmedewerkers zullen verdwijnen. De bank gaat snijden in de kosten en wil naar verluid een half miljard tot een miljard euro gaan besparen. Wat zullen we zeggen? De Nederlandse versie van de FIRE-economie* ligt op zijn gat en dus zijn er minder bankiers nodig..

 • Rabobank Nederland schrapt duizenden banen (RTL-Z)

* Overigens FIRE-economie staat voor de afkorting: Finance, Insurance & Real Estate.

Hoe een derivatenhaantje kaal te plukken?
Vestia heeft in navolging van het Openbaar Ministerie beslag laten leggen op de villa van Marcel de V. die Vestia opzadelde met een verlieslatende derivatenpositie. Aan de derivatenpositie met een nominale omvang van €23 miljard verdiende De V. zo'n €9,5 miljoen. Vestia en het OM hebben nu beide een claim gelegd op de villa van De V.

Saillant is dat claim van Vestia €10.452.750 bedraagt en die van het OM €9.427.500. Hoe Vestia bij deze boekhoudkundig hogere waarde komt, wordt niet vermeld. Gevalletje creatief boekhouden? Hoe dan ook, de corrupte treasurer wordt kaalgeplukt. Ondertussen betaal ik via mijn woningbouwcorporatie jaarlijks €30 om de verliezen van Vestia op te vangen. Heerlijk land blijft het toch..

 • Vestia claimt ook bij eigen treasurer (FD)

In ander nieuws:

 • Hoogste werkloosheid Spanje sinds 1976 (NU.nl)
 • 1 op 10 mensen denkt baan te verliezen (NU.nl)
 • Duitse toppoliticus uit Beieren: Grieken uit euro (RTL-Z)
 • D66 wil met starters woningmarkt vlottrekken (NU.nl)
 • HSBC koopt vervolging in Mexico af (NOS)

Nieuws uit buitenlandse media

Timmy G. onder vuur
Minister van Financiën van de Verenigde Staten, Timothy Geithner, ligt onder vuur. Oud-Inspecteur-Generaal Neil Barofsky hield toezicht op de mega bailout voor Wall Street en constateerde estige gebreken in het Troubled Asset Relief Program (TARP). Toen hij Geithner confronteerde met de ondoorzichtigheid van de wijze waarop de $700 miljard werd aangewend ontplofte Geithner: de krachttermen vlogen over de vergadertafel. De Huffington Post wijdde er een kleurrijk artikel aan met een a-typische Amerikaanse twist: het woord fuck komt er meerdere keren in voor..

 • Timothy Geithner Peppered TARP Inspector General Barofsky With F-Bombs: Book (Huffington Post)

Barofsky werkt inmiddels niet langer als Inspecteur-Generaal. De ontstane aandacht voor de intee gang van zaken bij het ministerie dat Geithner leidt is het gevolg van het boek dat Barofsky schreef. Dat boek heeft Barofsky de veelzeggende titel “Bailout: An Inside Account of How Washington Abandoned Main Street While Rescuing Wall Street”, meegegeven. Dit boek kwam dinsdag j.l. uit en is bij Amazon.com te bestellen.

Uiteraard duiken media bovenop het verhaal dat Barofsky heeft te vertellen want als insider heeft hij het nodige te vertellen. En sinds bekend is geworden dat Libor gemanipuleerd werd en Geithner hiervan wist, is het niet onlogisch dat Barofsky Geithner nieuwe verwijten maakt. Zijn stellingname tegen Geithner is niet mis: handboeien zijn op zijn plaats.

Geithner was voordat hij minister van Financiën werd (uiteraard een saillante keuze van president Obama..) de hoogste baas van de New York Fed en ondanks dat hij weet had van de problemen van de manipulatie van Libor heeft hij niet ingegrepen. Barofsky pleit voor het ontslag van Geithner, en zinspeelt daarbij zelfs op handboeien. Via Zero Hedge een transcript van het onderstaande interview met Yahoo! The Ticker:

While Geithner pushed for broader reforms of LIBOR, he did not explicitly wa of possible rate manipulations and neglected to notify U.S. regulators at the Department of Justice, the Commodity Futures Trading Commission and Securities and Exchange Commission to the wrongdoing, notes Barofsky.

It was a “message to the banks 'if we commit fraud, we break the rules, don't worry, we're too big — they'll never bring the appropriate steps against us,'” Barofsky says in an interview with The Daily Ticker. “And that is why we've had scandal after scandal after scandal.”

This was a “global conspiracy to fix one of the most important interest rates in the world,” Barofsky continues. “[Geithner] heard this information and looked the other way. Geithner and other regulators should be held accountable, they should be fired across the board. If they knew about an ongoing fraud, and they didn't do anything about it, they don't deserve to have their jobs. I hope we see people in handcuffs.”

Bill Black vult Barofsky aan
Auteur en professor Bill Black schreef een zeer lang artikel naar aanleiding van Barosky's boek. Black vult Barofsky aan en doet een boekje open over de financiële deregulatie die onder president Clinton al plaatsvond. De wijze waarop de Amerikaanse overheid te werk ging, ging van “erg” naar “erger”. Bill Black legt de problemen haarfijn uit en voor de context van de huidige problemen is deze bijdrage een belangrijke aanvulling:

Boektip van Matt Taibbi
Er ligt bij inmiddels een aardig stapelje boeken klaar en dat stapeltje wordt steeds hoger vrees ik. Matt Taibbi las het boek “Octupus” van zijn collega Guy Lawson over de werking van Wall Street. Taibbi meldt dat het boek verfilmd zal worden en misschien is die film het afwachten waard. Tot die tijd doen we het met de boekrecensie van Matt Taibbi die beschrijft hoe dit boek een uniek inkijkje geeft in de wondere werking van het verdienmodel van Wall Street.

 • Octopus: Read This Book to Understand Wall Street (Matt Taibbi; Rolling Stone)

Amerikaans leed
Hoe kan het zijn dat de onbekende en onbetaalde afvalstoffenheffing à $140 van aantal jaren geleden ertoe kan leiden dat je je huis verkocht wordt? Het overkwam de 60-jarige loodgieter Dominick Vulpis in Amerika. Via NBC News uit de inleiding:

“It was never brought to my attention until it was too late and we were served with papers saying we had to move out of our house,” said Vulpis, a 60-year-old plumber. “I may pay a bill late, but I pay them. I’m not trying to beat anyone for $140.”

Incredibly, that $140 debt snowballed to the loss of his home after the town sold the lien on his property to an investor, an increasingly common practice as cash-strapped cities and towns try to raise badly needed revenues to close widening budget gaps.

Vulpis behield uiteindelijk zijn huis maar dat liep wel in de papieren. Kosten? Vulpis verwacht zo'n slordige $40.000 tot $50.000 kwijt te zijn. In Nederland zouden we “onbehoorlijk bestuur” roepen..

 • How a $140 bill snowballed into foreclosure (NBC News)

Paul's Audit the Fed bill: steun uit onverwachte hoek
Gisteren meldde ik al dat het Amerikaanse congres in overweldigende meerderheid gestemd heeft voor een onafhankelijke controle van de Federal Reserve. Daarbij uitte ik tevens de verwachting dat deze wet niet door de senaat zou gaan komen. Nog geen 24-uur later kan ik daarop terugkomen want de “fractieleider” van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, heeft namelijk binnen 24-uur zijn standpunt gewijzigd. Reid die de Democratische meerderheid in de senaat leidt, wijzigde zijn standpunt van faliekant tegen naar voorstander van de wet.

Zero Hedge trapt een open deur in en verwijt Reid hypocrisie en daar valt niets op af te dingen. Wat echter zorgelijk is, is dat de politiek een rente-analyse annex rente-doorrekening eist van de Federal Reserve indien het de rente wijzigt. De Fed zou dan moeten uitrekenen met hoeveel de rentelasten stijgen voor de Amerikaanse overheid, bedrijven en particulieren. Hoe kan je het rentebeleid politiciseren? Zo dus.

Als u het mij vraagt dan is de Fed – ook al is het technisch een private instelling – al lang en breed een instrument van de Amerikaanse overheid. Het duale mandaat dient de financiering van de Amerikaanse overheid. De dollar wordt nu eenmaal gedekt met de “full faith and credit of the United States govement”..

 • Is Harry Reid The Most Hypocritical Man In The World? (Zero Hedge)

In ander nieuws:

De stille Griekse bankrun blijft door gaan..

 • Greek Deposit Plunge Continues As Tax Inspection Finds Every Business On Zakynthos Broke The Law (Zero Hedge)

Iets heel anders: een prachtige foto-serie bij de Daily Mail. Hoe moeder leeuw haar kroost beschermd tegen een krokodil..

 • Mother lion takes on deadly crocodile to give cubs safe swim across river (Daily Mail)

Cartoons van WilliamBanzai!

Kostelijk!

Een 401K is de Amerikaanse versie van een pensioenrekening..

 

WilliamBanzai heeft in het kader van de Olympische Spelen een hele reeks gemaakt: WilliamBanzai7.

Tot slot.
Via Reuters het opmerkelijke bericht over een onbetaalde rekening uit 1562..

Cash-strapped Berlin stalked by 450-year-old debt
The sleepy hamlet of Mittenwalde in easte Germany could become one of the richest towns in the world if Berlin were to repay it an outstanding debt that dates back to 1562.

A certificate of debt, found in a regional archive, attests that Mittenwalde lent Berlin 400 guilders on May 28 1562, to be repaid with six percent interest per year. According to Radio Berlin Brandenburg (RBB), the debt would amount to 11,200 guilders today, which is roughly equivalent to 112 million euros ($136.79 million).

Adjusting for compound interest and inflation, the total debt now lies in the trillions, by RBB's estimates.

Town historian Vera Schmidt found the centuries-old debt slip in the archive, where it had been filed in 1963. Though the seal is missing from the document, Schmidt told Reuters that she was certain the slip was still valid.

“In 1893 there was a debate in which the document was examined and the writing was determined to be authentic,” Schmidt said.

Schmidt and Mittenwalde's Mayor Uwe Pfeiffer have tried to ask Berlin for their money back. Such requests have been made every 50 years or so since 1820 but always to no avail.

Lees verder: Reuters