Dagelijkse kost 27 september 2012

Nieuws uit Nederlandse media:

Flitspalen voor flitshandel
Goed nieuws! Europa gaat (op voorspraak van Duitsland) high frequency trading aanpakken. Via NU.nl: Zo zullen flitshandelaren toezichthouders inzicht moeten geven in alle wiskundige modellen die bij de handel worden gebruikt. [..] Begin dit jaar kondigde de Nederlandse toezichthouder AFM al aan strenger op de flitshandel te gaan letten wegens mogelijke manipulatie van de markten. [..] Ruim een derde van de aandelenorders in Europa zou inmiddels door flitshandel tot stand komen.

De Wall Street Joual (via Zero Hedge) geeft meer informatie:

Germany is set to advance a bill Wednesday imposing a spate of new rules on high-frequency trading, escalating Europe's sweeping response to conces that speedy traders have brought instability to the markets. The measure seeks to require traders to register with Germany's Federal Financial Supervisory Authority, collect fees from those who use high-speed trading systems excessively, and force stock markets to install circuit breakers that can interrupt trading if a problem is detected.

[..] These include the requirement for orders to rest on the exchange order book for a minimum of half a second — an eteity for firms accustomed to trading in millionths of a second — before they can be canceled or modified, and penalties for high cancellation rates.

De vlag kan uit: “Europa kiest voor flitspalen voor flitshandel!”

De industrie zal ongetwijfeld gaan lobbyen voor een meer soepelere insteek, uiteraard met tal van uitzonderingen, maar de insteek is duidelijk:  de Europese autoriteiten willen doorpakken. High Frequency Trading is feitelijk niets anders dan een vooralsnog gedoogde vorm van “front-running”. Vergelijk het met automobilisten die bij file de vluchtstrook pakken om de afslag sneller te bereiken of die de af- en oprit van een tankstation gebruiken om een stuk file af te snijden. Men pikt het stukje ruimte van een ander in met dien verschil dat het om heel veel geld gaat. En dat daar geregeld slachtoffers bij vallen is inmiddels een bekend patroon geworden (denk alleen al aan de Flash-crash van 6 mei 2010). En zoals controles op de weg de veiligheid bevorderen, zo werkt dat eigenlijk ook met high frequency trading.

  • EU-parlement in actie tegen flitshandel (NU.nl)
  • Germany Does What The SEC Hasn't – Prepares To Ban HFT (Zero Hedge)

‘Zwarte’ goudhandel lekt weg naar België
Een grappig berichtje via het FD over goud. Nederlanders die goud willen verkopen (over muppets gesproken..) doen dat liever in België dan in Nederland. Naar verluid kiezen Nederlanders voor België omdat daar meer mogelijkheden bestaan om goud zonder identificatie en registratie te gelden te maken. Ondanks dat Europese regels van toepassing zijn blijkt de Belgische wetgever deze op een andere manier te hebben geregeld dan Nederland. In België worden alleen ongebruikelijk cash transacties bij aankoop gemeld (vermoedelijk bij €25.000+) en niet bij verkoop. En dat speelt het witwassen van zwart geld in de hand.

  • ‘Zwarte’ goudhandel lekt weg naar België (FD)

Ontkoppeling gasprijs van olie?
Al decennia lang is de gasprijs gekoppeld aan de olieprijs. Die koppeling komt steeds meer onder druk te staan omdat de prijzen van gas en olie via beurshandel steeds meer uit elkaar lopen. Het FD schrijft hierover:

[..] “Wereldwijd proberen afnemers af te komen van de link met de hoge olieprijs, een erfenis uit de tijd dat de handel in gas niet zo liquide was dat er op transparante wijze een marktprijs tot stand kon komen. Jarenlang was daarom de olieprijs een goede referentie.

Dat laatste is onder meer door de opkomst van gespecialiseerde beurzen al lang niet meer zo en de prijzen van de twee grondstoffen zijn daarom al enige tijd van elkaar losgezongen. Momenteel wordt de gasmarkt inteationaal echter geplaagd door overcapaciteit en de bijbehorende prijsval, terwijl de olieprijs onveranderd op een hoog niveau blijft.”

Marktpartijen die verdienen aan de gekoppelde gasprijs zien een ontkoppeling niet zitten en daaronder zou ook wel eens het Russische Gazprom kunnen zitten. Het FD brengt het onderzoek van de Europese Commissie naar Gazprom in verband met de oneerlijke uitwerking van de huidige prijskoppeling van gas met olie.

  • Aan olie gekoppelde gasprijs ligt wereldwijd onder vuur (FD)

In ander nieuws:

Twee linkjes waarvan ik er één gisteren al gaf (zie Guardian). Verderop zal ik meer aandacht schenken aan de trend dat media elkaar na-apen en veelal maar wat copy-pasten. Ook bij dit bericht geldt dat er gekopieerd is en daarbij is het terugkerende probleem dat de context die essentieel is om de betekenis van een bericht te begrijpen ontbreekt. Het onderstaande bericht naar NU.nl is eenvoudig: president Obama ziet de aanslag in Libië op het Amerikaanse consulaat in Benghazi als een terreurdaad.

Maar er speelt iets anders mee want de Amerikaanse overheid negeerde namelijk de waarschuwingen van de omgekomen ambassadeur. Hoe kon dat gebeuren? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden en nu daar in diverse media de aandacht naar uit dreigt te gaan, schaalt het Witte Huis deze gebeurtenis plotseling op naar een terreurdaad. En dat roept nieuwe vragen op want waarom wordt dit na een enkele weken pas besloten?

Althans die vraag werpt zich op wanneer joualisten en lezers deze context tot hun beschikking hebben. Als die context ontbreekt wat is er dan nog van de nieuwswaarde overgebleven?

  • Obama ziet aanslag Libië als terreurdaad (NU.nl)
  • State department attacks CNN for doing basic joualism (Guardian)

In ander nieuws:

  • 'Tekort Spanje hoger door nationalisatie banken' (RTL-Z)
  • Google's baas in Brazilië gearresteerd (FD)
  • Nederlandse werkloosheid op een na laagste in Europa (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Worstelende media: ctrl-c, ctrl-v
Om direct terug te komen op het kopieergedrag van media het volgende. Gisteren toen ik naar Matthijs Bouman op RTL-Z luisterde en hem hoorde vertellen dat de beurzen in Europa in de min stonden, toen verklaarde hij dat met de uitspraak van Fed-bestuurder Charles Plosser. Plosser had namelijk gewaarschuwd voor de nadelige effecten van QE3. Dergelijke verklaringen moet men altijd met een korrel zout nemen, maar dit keer dacht ik: “ja joh, het zal wel”. Maar waar komt zo'n conclusie toch vandaan?

Ter illustratie:

Maar dan opeens veranderd de titel en is de oorspronkelijke titel niet meer terug te vinden bij de Washington Post (of Bloomberg of tal van andere media die een dergelijk bericht inkopen bij de groothandel). Derhalve is de bovenstaande afbeelding afkomstig van een “automatische” nieuwsaggragator onder het veelzeggende pseudoniem roboblogger..

Bij Reuters werd de titel nadat Wall Street geopend was verder aangepast:


 

Bloomberg kiest voor een iets andere insteek maar de strekking is duidelijk:

Deze digitale krantenkoppen geven aan hoe makkelijk een boterzachte en gepresenteerde “conclusie” overgenomen wordt en vervolgens een heel eigen leven gaat leiden. Was eerst Plosser verantwoordelijk voor lagere beurzen in Europa, dan blijkt dat net zo goed door Spaanse zorgen te kunnen komen. En niet veel later worden lagere Europese beurzen uitgelegd als de oorzaak van lagere Amerikaanse beurzen.

In een soortgelijk kader zond Argos gisteren een documentaire uit over de Exota-affaire. In deze documentaire werd prachtig uiteengezet hoe beeldvorming in media de werkelijkheid 'inhaalde'. De documentaire schetste een pijnlijk beeld over de kwaliteit van berichtgeving: joualisten baseren zich te veel op andere media.

in financiële media werkt het niet veel anders..

Deutsche Bank over de goudstandaard
Het rapport hebben we nog steeds niet in handen en dus quoten we wat we links en rechts kunnen vinden. Dit keer via Zero Hedge; Deutsche Bank over waarom een goudstandaard werkt:

Why it can work
Many economists shudder at the notion of a gold standard; this is understandable given the school of thought to which most adhere: Keynesian or Keynesian derivative. Keynes saw flexible monetary policy as an important tool in optimising an economy. Gold ostensibly removes this flexibility – and was therefore derided as a ‘barbarous relic’ by Keynes himself. In fact we agree that during certain periods of extreme economic imbalance, such as the Great Depression, substantial monetary flexibility may be required.

Most economists see the great problem of gold as twofold: 1) there is insufficient supply and 2) there is insufficient supply growth.

The first argument is spurious. The volume of gold is not important; instead it is the value that is ascribed to this gold that is important. A zero can easily be added to a paper bill to change its value; similarly it can be added to the value of an ounce of gold. Absolute values are in fact unimportant. As we have already asserted, gold is infinitely divisible. Does it matter that a paper bill is backed by a gram or a kilogram of gold? Theoretically it shouldn’t matter in our view.

The second argument, in addition to being fallacious, shows a certain lack of humility. In order to achieve reasonable price stability within a growing economy money supply also needs to grow. The critical question is, how fast. The rate is important, grow the money supply too quickly and inflation results, too slowly and deflation is the consequence (assuming money velocity is constant in both situations).

Bespeuren we daar een goed gevoel voor sarcasme: …”or Keynesian derivative”? 

De eerste reden hebben we al zo vaak benadrukt dat dit geen verrassing meer mag zijn en wat betreft de tweede reden is er het nodige werk aan de winkel: “verondersteld dat de omloopsnelheid van geld constant is”? Die veronderstelling is onhoudbaar. De beantwoording van dat vraagstuk omvat vrij snel de omvang van een promotie-onderzoek en derhalve laten we de haken en ogen van deze veronderstelling achterwege, maar u mag van mij aannemen dat deze allesbehalve constant is.

Deutsche Bank over de kansen van een nieuwe goudstandaard:

Why it probably won’t
While a gold standard could work, we remain sceptical that it will be considered (barring a serious financial crisis, perhaps associated with highly volatile inflation).

In large part we blame the low probability on culture. The world economy has, over the past century, morphed into a highly integrated, govement dominated system guided by conventional wisdom (group think). The self-reliant, individualism of the free market has been left behind in favour of a ‘new age’ of coddled consumerism. Culturally this represents a very powerful force in our view, one which minimises creative options/solutions to economic impasses. On this basis we are cautious of predicting such a radical solution to monetary imbalances.

Eric Sprott over rendement onder ZIRP-regime

De bubbelmachine: grondstoffen


En:


Bron: Oliver Wyman / Zero Hedge

In ander nieuws:

Een vervolg op de boekpublicatie van Sheila Bair..

  • Sheila Bair Gives Her Account of the Crisis, and (Quelle Surprise!) the Bailouts and Geithner Do Not Look Pretty (Naked Capitalism)

Hoe werken lobby's en wat doen ze nou precies?

  • Google's Lobby Offensive: Inteet Giant Builds Web of Influence in Berlin (Spiegel)

Niet onbelangrijk: welke koers willen de Italianen varen bij de volgende verkiezingen?

  • Meet 'The Scrapper': Rising Star Pledges Sweeping Change in Italy (Spiegel)

Amerikanen besteden meer aan mobiele telefoonabonnementen en bezuinigen op kleding, eten en uitjes..

  • iNflation: Americans Spend Less On Food, Movies To Pay For Soaring Cell Phone Obsession (Zero Hedge)

De beschrijving van Matt Taibbi van Goldman Sachs als de “great vampire squid” (wrapped around the face of humanity..) komt wel erg dicht bij het daadwerkelijk bestaan van een dier dat soortgelijke eigenschappen heeft..

  • Vampire squid from hell eats faeces to survive depths (New Scientist)

Marktsentiment China slaat om?

  • Is China Buing? Shanghai Stock Index Breaks 2000 For First Time Since 2009; Reflections on Sentiment (Mish)

De inschatting van Volkswagen komt niet helemaal uit de lucht vallen..

  • VW Says Some Carmakers May Go Bankrupt Without Assistance (Bloomberg)

De presentatie van het ESM voor beleggers..

  • The ESM Investor Presentation – Home-Study Guide For All Sovereign Wealth Fund Suckers (Zero Hedge)

Tot slot.
Gisteren sloot ik af met een aflevering van BBC Horizon (die zeer de moeite waard was) maar ik wilde eigenlijk iets anders plaatsen over de Fibonacci-reeks. De volgende lezing is precies wat ik voor ogen had. Wat is nou een feit en wat is fictie? Wetenschappers zijn niet voor niets 'eigenwijs'. Keith Devlin over de zin en onzin van de fibonacci-reeks en de 'gouden ratio'.

Tip: sla de eerste 5:45 over.. (gaat helemaal nergens over).

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *