BATS, boem, plof..
Afgelopen vrijdag was het weer eens raak in het domein van de hypersnelle flitshandel “High Frequency Trading”. De online beurs BATS had te kampen met niet één, maar meerdere flash-crashes waaronder het aandeel van BATS zelf!
Eerst knalde Apple plots onderuit, maar ook BATS zelf en dat noodzaakte BATS om de handel in haar eigen aandeel stil te leggen. BATS legde later uit dat een server last kreeg van “word salad” en de afkortingen van bedrijven (waar aan de hand waarvan de handelsorders verlopen), met elkaar verwisseld waren geraakt. Lekker computersysteem als dat gebeurt. Dat excuus leidt echter de aandacht af van waar de echt grote problemen zitten: HFT is gelegaliseerde marktmanipulatie omdat de spelregels niet voor iedereen hetzelfde zijn.
Saillant is dat vrijdag BATS eigenlijk naar de beurs gebracht zou worden. Echter, het aandeel knalde in een flits (lees: millisecondes) onderuit van $15,25 naar $0,04 en daarom werd de beursgang snel ingetrokken. Het FD meldt dat de topman van BATS nu opstapt als president-commissaris van BATS maar hij wel aanblijft als CEO. Het FD schrijft:
“Joe blijft het geweldig doen als bestuursvoorzitter van Bats', aldus een verklaring van het bestuur. 'Wij staan âÂÂâÂÂvolledig achter zijn leiderschap, visie en strategische richting terwijl Bats de concurrentie blijft versterken en de innovatie op de markten over de hele wereld bevordert”.
- Lees het hele bericht: Joe Ratterman weg als topman bij Bats (FD)
En daar houdt het bericht van het FD dan plots op. Nu berichtte het FD afgelopen maandag wel over maar de flash-crash van BATS, maar in het bericht van vandaag werd dit onbenoemd gelaten. Dat is eigenlijk best slordig. En bovendien onhandig voor een lezer die dat bericht gemist heeft. Enfin, uit het bericht van maandag:
Bats is dankzij innovatieve technologie en lage tarieven in zes jaar tijd het derde beursbedrijf van de Verenigde Staten geworden, na de New York Stock Exchange en Nasdaq en is eigenaar van Chi-X Europe. Vrijdag moest een nieuw hoogtepunt worden, met een notering aan de eigen beurs. Pas sinds eind vorig jaar is het toegestaan dat een bedrijf een notering krijgt aan Bats; het beursbedrijf wilde zelf de eerste zijn om gebruik van te maken van die mogelijkheid.
De software van het platform bleek de nieuwe functie niet aan te kunnen. De koers van Bats dook vrijdag volgens de computer onder de een dollarcent en ook andere aandelen, waaronder Apple, maakten onverklaarbare koersbewegingen. Bats besloot daarop de beursgang in te trekken. De verkoop van 15% van de aandelen had circa $100 mln moeten opleveren.
- Bats likt wonden na geflopte beursgang (FD)
De reden dat ik uit het bericht van maandag quote komt doordat er gesproken wordt over onverklaarbare koersbewegingen. Niet dus! Hieronder de bewijsvoering die we zoals gebruikelijk bij Nanex kunnen vinden. De koersval ziet er als volgt uit:
Bron: Nanex
Helemaal duidelijk wordt het met de volgende grafiek en de opmerkingen van Nanex daarin:
- Bron / Lees de hele toelichting: The BATS IPO and halt in AAPL (Nanex)
Het argument dat HFT goed is voor de markt omdat het voor 'liquiditeit' zorgt, wordt met de bovenstaande grafiek ontegenzeggelijk ontkracht. Het argument van betere liquiditeit is proletarisch gewinkeld want op het moment dat de markt alleen maar uit HFT algo's bestaat en de algo's tegelijkertijd allemaal besluiten om wel hypersnel aandelen (of andere waardepapieren) aan te bieden, maar niet hypersnel te kopen dan is er van een hoge frequentie van transacties geen sprake meer. De markt droogt dan plotseling volledig op.
In die gevallen geldt dat er dan sprake is van aanbod maar géén vraag. Het is alsof Startrek opeens mogelijk is: in plaats dat de limonadeverkoper op de kermis staat, komt hij in een flits van een milliseconde midden in de Sahara te staan en zie dan maar eens je limonade te verkopen. Die limonade is natuurlijk in een mum van tijd verdampt.
Markten waar tijdelijk géén prijzen bestaan zijn een gevaar voor beleggers. Stelt u zich voor dat u een automatische “stop loss” order heeft ingevoerd en dat de vraag via HFT opeens opdroogt. U bent dan door HFT uw fictieve winst dan wel vermogen in minder dan een vloek en zucht kwijt.
Overigens, dat de algoritme's niet al te slim zijn is ook gebleken. Immers, zelfs op de koers van $0,0384 waren er algoritme's te vinden die nog wilde uitstappen. De algo's snappen kennelijk niet dat je bij een verlies van 99,74% in millisecondes je misschien beter even kunt wachten totdat duidelijk wordt wat er nou aan de hand is. In plaats daarvan prevaleerde het nemen van een megaverlies. HFT; het is een Hilarische Flitsende Treuis.
Apple
Apple werd eveneens 'slachtoffer' van de problemen bij BATS, of beter gezegd, de beleggers in Apple. Fortune had deze grafiek in de aanbieding en gaat in op de uitleg van BATS waardoor het probleem ontstond..
- Apple and the risks of trading 29,000 times per second (Fortune/Tech)
HFT in Europa
De heren van Themis Trading voeren al jaren een strijd tegen de onverkwikkelijke gang van zaken omtrent HFT. Zij vonden afgelopen week een artikel in de Wall Street Joual waarin Europese toezichthouders worden gequote:
European exchanges have voiced conces that regulators are unable to monitor and detect what they have described as professionalised “mafia-like” market abuse. The Federation of European Securities Exchanges said the fragmentation of trading across multiple venues had “made it possible that potential abuses may be occurring which may not necessarily be evident to any single venue”. It added: “The method of effective detection of market abuse must be urgently addressed.”
Mafia-achtige praktijken. Men is zich er dus wel degelijk van bewust dat de wijze waarop de huidige HFT markt is georganiseerd, een gelegaliseerde vorm van vals spelen is waarbij de manipulatie tot een ware technologische kunst is verheven. Het woord financiële innovatie wordt dan wel eens geroepen, maar de (academische) innovatieliteratuur kennende (en dat is een 'boekenkast' vol aan materiaal) kan ik u verzekeren dat hier geen sprake van is. Er moet namelelijk aan twee voorwaarden worden voldaan voordat men het woord innovatie kan gebruiken. Er moet:
1) een element (fundamentele) veieuwing zijn;
2) het moet een element hebben die het kan typeren als een commercieel succes.
Veieuwing? Ja. Commercieel succes? Als marktmanipulatie een commercieel succes wordt genoemd dan stel ik voor om het begrip innovatie nooit meer te gebruiken.
Of de marktmanipulatie in Europa met urgentie wordt aangepakt is de vraag. Wij zijn van het Amerikaanse KISS-principe: “Keep It Simple, Stupid” en hoe eerder HFT aangepakt wordt, des te beter. Enfin, het artikel van Themis Trading vindt u hieronder..
- Mafia-like Market Abuse? (Themis Trading)
De waan van de dag: politieke polonaise in de polder
Zodra er in het Nederlandse politieke poldermodel iets dreigt mis te lopen, dan worden er wel eens geruchten 'gelekt'. Welnu het volgende gerucht: Minister Jan Kees de Jager zou hebben gedreigd met opstappen als Nederland zich niet aan de Europese begrotingsregels houdt.
Ik ben – zoals vermoedelijk bekend – een groot pleitbezorger van een grondwettelijk verbod op publieke schulduitgifte. Dat ben ik omdat dit de enige manier is om de burger te laten bepalen hoeveel er door de politiek uitgegeven mag worden. Immers, de politiek zit er voor een jaar 10-20 en verkoopt gerust de toekomstige inkomsten van onze (bet)achterkleinkinderen om herkozen te worden. Deze crisis is ontstaan omdat we collectief te veel hebben uitgegeven; meer dan onze toekomstige inkomsten toelaten, met de politiek voorop.
Wat er in het Catshuis besproken wordt is niet bekend en het ministerie van Financiën geeft geen enkel commentaar op het bericht dat De Jager gedreigd zou hebben met opstappen. Dus we zullen het moeten doen met een kopje dat lekker allitereert..
- Financiën: Geen commentaar op geruchten aftreden De Jager (RTL-Z)
De Nederlandse worsteling met grootbanken..
Nederland worstelt met de vraag wat te doen met onze grootbanken. Die worsteling kan ik me goed voorstellen, want ik doe dat ook. Dat de Nederlandse banken veel te groot zijn dat hebben we met cijfers aangetoond (zie bijvoorbeeld hier en hier).
De Nederlandse grootbanken zijn zelfs zo groot dat wanneer zij omvallen de BV Nederland in één klap failliet is. Met €2.100 miljard aan vreemd vermogen op de balansen is het probleem “in theorie” gewoon gigantisch. Dat maakt de worsteling groot want het gaat erom dat er in effectieve volgorde wordt hervormd en wordt ingegrepen. Laat ik dat punt illustreren door (mezelf) te quoten uit een recente mailcorrespondentie:
Ik had het hier mijn vader over: definieer de basis en trek alle facetten terug naar die basis in plaats van in de chaotische complexiteit van alles aan te passen; “de wet van de onbedoelde bij-effecten” is namelijk dodelijk.
Mijn punt met betrekking tot het hervormen van het Nederlandse bankwezen is dat – praktisch gezien – Nederland het wel kan gaan hervormen, maar dat niet gaat zonder dat er Europees (en eigenlijk wereldwijd) sprake is van een complete systeem-herstructurering. Als deze crisis definitief opgelost wordt, dan moet het hele wereldwijde systeem op de schop. Het kan gewoon niet anders.
Dat betekent ook dat de verandering niet uit de “Nederlandse provincie” komt en dat klinkt wellicht cynisch (en niet principieel), maar hier kunnen we niet omheen. Dat maakt de discussie wat te doen met onze grootbanken een worsteling; voor Den Haag en ook voor mij.
Het goede nieuws met dit bericht is echter dat er nu eindelijk eens een discussie losbarst. Dat is de winst, ook al is die eigenlijk veel te laat. Men had dit moeten voorkomen en dat is niet gebeurd.
- Kamer eist toch debat over splitsing van banken (FD)
- Kamer wil onderzoek naar splitsing banken (NU.nl)
'Fransen en Duitsers schuldig aan crisis'
Frankrijk en Duitsland zijn mede schuldig aan het ontstaan van de Europese schuldencrisis, aldus de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti. Via NU.nl:
“Als de vader en moeder van de eurozone de regels overtreden, dan kun je niet verwachten dat landen als Griekenland zich wel aan de regels houden.”
Tja, wat moet je daar nu van zeggen? Mijn moeder zei altijd dat omdat Jantje in de sloot springt, ik er niet achter aan moet springen. Dat is ook hier van toepassing. Anders gezegd, altijd eerst die vinger naar jezelf opsteken, dan pas naar anderen.
Wellicht ietwat “over de top” maar ter vermaak: ik zie het wel voor me dat “Mario Monti Python” er het volgende pasje bij deed toen hij Frankrijk en Duitsland aan wees als 'schuldigen'..
Exodus commissarissen bij DNB
Nog meer perikelen in de Nederlandse polder. Ook bij DNB is er kennelijk iets gaande. Gerard Kleisterlee (voormalig CEO van Philips) vertrekt in alle stilte terwijl hij volgens het FD het stokje van voorzitter Van Duyne zou oveemen die ook vertrekt. Het FD schrijft:
“De opvolging is juist nu van belang omdat de rol van de commissarissen afgelopen jaar is verzwaard. Zij moeten ook een inhoudelijk oordeel vormen over het door de DNB-directie gevoerde toezicht op de financiële sector”.
[..] “Kleisterlee zegt ‘in goed overleg’ met Van Duyne zijn commissariaat te hebben neergelegd toen hij werd gevraagd als chairman bij het Britse Vodafone”.
Dat is een legitieme reden voor Kleisterlee, maar ik vermoed dat er wel meer meespeelt in de beslissing om af te zien van het voorzitterschap van de RvC van DNB. Immers, de Raad van Commissarissen (RvC) is eindverantwoordelijk voor het optreden van DNB.
Deze exodus is hoe dan ook geen gezonde ontwikkeling want een RvC – helemaal bij DNB – moet bezet worden met mensen die verstand van zaken hebben. Ik kan hier nu wel roepen dat we die centrale bank moeten afschaffen om een onpartijdige vrije valuta-standaard in te voeren, maar zo werkt het helaas niet. Er moet know-how zijn in de RvC zodat de belangen van de Nederlandse burger volgens de aller hoogste standaarden worden behartigd. Dat de bestuurlijke top in Nederland daar kennelijk niet langer de vingers aan wil branden is een teken aan de wand (?) en dat is niet in uw of mijn belang..
- Exodus uit raad van commissarissen van DNB (FD)
Citigroup rapport
Maandag schreef ik het al: dit zou wel eens een vriendendienst geweest kunnen zijn omdat het koren op de molen is van de bezuinigingsagenda van het kabinet. Bezuinigingen zijn nu eenmaal noodzaak want met onze collectieve uitgaven leven wij in Nederland ver boven onze stand. Zoals verwacht verwelkomde Jan Kees de Jager het rapport van Citigroup omdat het kabinetsstandpunt onderstreept. De Jager wees wel op de foutjes in het rapport, waarvan akte.
- 'Rapport Citigroup is steun in rug voor kabinetsbeleid' (NU.nl)
Het straatje schoonvegen wordt nationale volkssport
Het drama bij Vestia levert een oer-Hollandse klucht op want Erik Staal had de Raad van Commissarissen niet ingelicht over de problemen met de naakte renteswaps. Alsof niet bekend was bij de RvC dat Vestia zich indekte tegen een veranderende rente. Wat een flauwekul.
We quoten nogmaals NU.nl:
Niet verantwoordelijk
Toenmalig president-commissaris Siwart Kolthek en commissaris Nico Dijkhuizen bevestigen deze gang van zaken. “Het kwam redelijk onverwachts”, zegt Kolthek tegen NRC. Volgens Baart is het feit dat de informatie zo laat binnenkwam een van de redenen dat de commissarissen niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het financiële debacle.“Ik vind dat Staal ons eerder had moeten inlichten. Dat had de zaak een stuk overzichtelijker gemaakt”, vindt Baart.
Overigens waren het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeentebesturen van Rotterdam en Den Haag wel op de hoogte van de problemen van Vestia, schrijft NRC. Zij stonden borg voor de noodlening.
Met dit soort eindverantwoordelijken is het geen wonder dat Vestia in de problemen is gekomen. Als commissaris moet je dit weten en zeggen dat het niet verteld is, is geen argument. Het is je taak om toezicht te houden en dat doe je door je pro-actief op te stellen. Wat deze commissarissen nu feitelijk zeggen is dat zij eens in de zoveel tijd werden voorgelicht door Erik Staal en andere Vestia bestuurders, hun hand ophielden om uitbetaald te krijgen, en niet door hebben gevraagd en dus geen toezicht hebben gehouden. Als commissarissen een dergelijk excuus aanvoeren dan is dat een brevet van onvermogen.
Voor wat betreft Erik Staal ben ik echt benieuwd of men bij het Openbaar Ministerie een onderzoek heeft ingesteld. Dit zaakje stinkt en ook dit beetje informatie draagt aan die stank bij: een bestuursvoorzitter die problemen verzwijgt heeft iets moedwillig verhult terwijl het zijn taak en verantwoordelijkheid is om openheid van zaken te geven; helemaal tegen de Raad van Commissarissen. Waarom anders is zo'n hoog salaris gelegitimeerd?
- Vestia-topman Staal verzweeg debacle inte (NU.nl)
Praxeologie
Laat u nooit afschrikken door 'moeilijke' termen. Met praxeologie wordt de methodiek van de Oostenrijkse school bedoeld en daarover verscheen een aardige uitleg met als aanleiding de publicatie van het boek “Models behaving badly – Confusing Illusion with Reality Can Lead to Disaster, on Wall Street and in Life”.
- Praxeology Over Positivism (Mises Institute)
Verandering op het eurobiljet..
Bron: Euro banknotes with Draghi’s signature enter circulation (Central Banking)
In ander nieuws:
- Deense beleid voedt Europese zorgen om ECB (René Tissen; RTL-Z)
- This Is The World's Balance Sheet (Zero Hedge)
- Goldman weighs leadership change, strikes union deal (Reuters)
- France discussing strategic oil release with UK, U.S.: report (Reuters)
- Taylor 'Rules' Fed Independence In Question (Zero Hedge)
Must read!!
Japan is m.i. de aller zwakste schakel in het wereldwijde financiële stelsel. Dat vindt ook Andy Xie die Japan aardig de veieling in schrijft. Althans, hij legt uit hoe Japan zichzelf de veieling in heeft gemanoeuvreerd. Een hele sterke analyse over de giga-problemen van Japan!
- The Yen's Looming Day of Reckoning (Andy Xie;Caixin)
Via Ed Steer overigens de volgende grafiek..
Bron: Casey Research
Tot slot.
Via de Telegraph..
New 'life in space' hope after billions of 'habitable planets' found in Milky Way
Billions of potentially habitable planets may exist within our galaxy, the Milky Way, raising new prospects that life could exist near Earth, a study has found.
Researchers discovered that at least 100 of the ''super-Earths'' may be on our galactic doorstep, at distances of less than 30 light years, or about 180 trillion miles, from the sun. Astronomers say the findings were made after conducting a survey of red dwarf stars, which account for about four in five stars in the Milky Way.
They calculate that around 40 per cent of red dwarfs have a rocky planet not much bigger than Earth orbiting the ''habitable zone'', in which liquid surface water can exist.
Lees verder: Telegraph