Nieuws uit Nederland

'Rutte worstelt met hoogte staatsschuld'
Dat is de kop waaronder één van de redacteuren van RTL-Z de cijfers van onze staatsschuld presenteert. Zeg maar gerust dat Mark Rutte badend in het zweet geregeld wakker zal schieten, want zelfs met alle bezuinigingen stijgt de staatsschuld gewoon door: “Zonder bezuinigingen van 400 miljard euro vandaag tot 508 miljard euro in 2015. Met bezuinigingen stijgt de schuld ook nog flink: tot rond de 480 miljard, eind 2015”.

Hulde voor de eerlijkheid! Ik kan alleen maar op BIS paper 352 blijven wijzen en de grafiek die alles zegt over ons monetaire en financiële stelsel van immer toenemende onaflosbare schulden (zie: hier). Immers, exponentiele groei in combinatie met lineaire economische (schijn)groei is volslagen onhoudbaar.

Desalniettemin ben ik blij verrast met de eerlijke voorstelling van zaken en de opmerking dat er €5 per Nederlander per dag aan een onbetaalde collectieve rekening bijkomt. Dat is €1.825 per Nederlander per jaar. Nu weet ik niet wat iedereen verdient, maar voor de overgrote meerderheid van werkende Nederlanders is dit zo ongeveer een netto maandsalaris.

Dat er moet bezuinigd worden lijkt mij evident en wat mij betreft is dat prima mogelijk. Naast allerhande verkwistende subsidieregelingen, stel ik voor dat er op de uitkering van een goede vriend bezuinigd wordt: 70% van het laatst verdiende inkomen? Als straks al die te dik betaalde bankiers en ambtenaren op zoek moeten naar ander werk, dan moet er een maximum ingesteld worden! Terwijl die vriend vooralsnog op de bank zit, vangt hij met zijn uitkering meer dan ik. Over absurde prikkels gesproken; hij neemt voorlopig geen werk aan omdat hij dan moet inleveren. En ondertussen spaart hij op basis van zijn uitkering! Nu erkent hij zelf ook dat het te absurd voor woorden is, maar ja, ga maar eens nee zeggen tegen geld dat je niet nodig hebt.

Wat mij betreft een must read..

 • Rutte worstelt met hoogte staatsschuld (RTL-Z)

Graaien is uit!
Graaien is uit, maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Het bestuur van de Zwitserse bank UBS wil zichzelf een bonus verstrekken van €58 miljoen. Dat is een verlaging van 40%. Het FD schrijft:

UBS maakte 54% minder winst dan in de vergelijkbare periode ­vorig jaar. Over heel 2011 werd in de zakenbank van UBS 45% minder winst gemaakt dan in het voorafgaande jaar. Tot ergeis van de aandeelhouders daalde de bonussen van de bankiers met slechts 40%.

Mogelijk zal er een meerderheid van aandeelhouders ontstaan die bij de aandeelhoudersvergadering vandaag tegen de bonussen gaat stemmen. Met name vanuit de hoek van pensioenfondsen komt er verzet tegen deze bonussen. Wat moeten we er nog over zeggen? Het kwartje wil maar niet vallen..

 • Verzet aandeelhouders tegen beloning steeds feller (FD)

Lloyd Blankfein fan van “Sex and the city”?
Het is inmiddels jaren geleden dat de Amerikaanse soap “Sex and the city” op TV was, en ik naast mijn toenmalige vriendin op de bank kon meegenieten van de vier dames die elk op hun eigen manier naarstig op zoek waren naar mannelijke aandacht. Eén ding is mij altijd bijgebleven van één aflevering (ja ja, soms pik je nog eens wat op..) en dat ging over het succes achter reclame-campagnes: “First the gays, then the women, then the masses”.

Vanwaar deze inleidende woorden? Welnu, bij FTM lezen we dat Lloyd Blankfein, CEO van Goldman Sachs, op een bijeenkomst van homo-activisten heeft verteld dat Goldman Sachs tenminste één klant is kwijtgeraakt omdat Goldman Sachs een pro-homo standpunt inneemt.

Tja. Ik zal Goldman Sachs zeker niet afvallen omdat het een pro-homo standpunt inneemt (“mensen kunnen nu eenmaal niet leuker worden dan zichzelf”), maar dit is wel erg goedkoop..

 • Goldman verliest klanten door homostandpunt (FTM)

“Repeat after us..”

Het gaat goed met Amerika…

 • Fabrieksorders VS flink omlaag (RTL-Z)

Accountants over Vestia en KPMG
Soms gaat je aandacht uit naar iets anders – Dr. Jelle Zijlstra's boeken kregen vorige week alle voorrang – dat je het volgen van de perikelen omtrent Vestia op een lager pitje zet. Dat gezegd hebbende, is er over Vestia nog het nodige toe te voegen want vorige week trok accountant KPMG de accountantsverklaring in. Reden? Er waren twijfels ontstaan over de juistheid van de boeken. Echter, of dat nu de fout van KPMG is  of te wijten is aan de malversaties van Vestia laat KPMG in het midden.

Op de website van Accountant.nl staat de persverklaring van KPMG waarbij de opvallend omslachtige formulering de schuldvraag in het midden laat. Bij dit bericht wil ik u bovenal wijzen op de reacties onder het bericht. Als er een zeker patroon wordt aangewezen, dan verdient dat nu eenmaal aandacht:

 • KPMG trekt controleverklaring Vestia in (Accountant)

Ik wil hier aan toevoegen dat ik een groot ontzag en respect heb voor de wijze waarop accountants op Accountant.nl reageren en schrijven over hun rol in deze crisis. De doorgaans zeer open en transparante wijze waarop zij dit doen, getuigt van een wilskracht om met oprechte reflectie de prangende vragen die deze beroepsgroep bezig houden, uit te kristalliseren en te beantwoorden. Dat biedt hoop voor de toekomst.

Dat doe ik helemaal na het lezen van het blog van Marcel Pheiffer:

 • KPMG inzake Vestia (Marcel Pheiffer; Accountant)

Lees ook het bericht over Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) waarvan Pieter Lakeman de voorzitter is. SOBI dient een officiële klacht in tegen de accountant van KPMG.

 • SOBI dient tuchtklacht in tegen Vestia-accountant (Accountant)

Spaarvlucht Nederlanders?
Via de Volkskrant twee quotes:

Nederlanders boeken uit angst voor een val van de euro een steeds groter deel van hun spaargeld over naar rekeningen in andere valuta's. Sinds eind 2007 – het begin van de crisis – is het bedrag dat is uitgezet in Zwitserse franks verdubbeld, in Japanse yens vervijfvoudigd, in dollars met 25 procent en in Britse ponden met 40 procent gestegen.

En: Omgerekend in euro's hadden Nederlanders in maart 2012 samen 4,7 miljard in ponden gespaard, 33,8 miljard in dollars, 3,5 miljard in yens en 985 miljoen in Zwitserse franken. Het in euro's vastgelegde vermogen bedraagt 818 miljard.

Dat is geen kattenpis! De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van DNB en ik ben benieuwd of men daarbij ook heeft gekeken naar de hoeveelheid geld die naar de edelmetalen stroomt.

 • Veel spaargeld in andere valuta uit angst voor val van euro (Volkskrant)

In ander nieuws:

 • Winst Société Générale daalt met 20% (RTL-Z)
 • Voor 40 miljard euro beslag op maffiaspullen (RTL-Z)
 • 'Minder nieuwe bedrijven gestart door crisis' (NU.nl)
 • Nog geen akkoord over strengere eisen banken (NU.nl)
 • Banken verwachten voortgaande daling in kredietvraag (De Nederlandsche Bank)

Uit buitenlandse media

Wells Fargo
Een steengoede analyse over hoe de boeken van banken nog steeds “gekookt” worden. Yves Smith van Naked Capitalism pakt de analyse van Chris Whalen over Wells Fargo erbij en zet in dit één-tweetje uiteen hoe deze Amerikaanse grootbank haar excessieve overgewicht in termen van vastgoedleningen met allerhande trucs uit de boekhoudkundige toverhoed te hoog waardeert.

Het gevolg? Verliezen blijven verstopt terwijl de bonussen rijkelijk blijven vloeien naar de bestuurders. Maar dat is niet het enige. Integendeel. Well Fargo “is doubling down” en steekt meer geld in vastgoed, en speculeert daarmee op stijgende huren. Maar ja, als straks blijkt dat die uitblijven dan zullen de waarden van deze leningen (financiële activa) dalen – zo niet imploderen – met als gevolg afschrijvingen die niet gedragen kunnen worden omdat de kapitaalbuffers (eigen vermogen en reserves op de passiva-zijde) de bank blijven uitstromen. Bill Black heeft ècht gelijk: “the best way to rob a bank, is to own one!”.

Goud en “mafketels”
Via GATA een dijk van een column! Amity Shlaes, columnist voor Bloomberg View en tevens directeur van het “4% groei project” van het Bush Institute (het instituut van voormalig president George Bush jr.), maakt “extra fijn” gehakt van schrijvers en commentatoren die economen als 'mafketels' wegzetten wanneer zij op goud wijzen. Het is altijd fijn om steun te krijgen, maar als men gold bugs weg wil zetten als 'mafketels' dan doet men dat maar, want “al is de leugen nog zo snel..”

 • Gold Standard for All, From Nuts to Paul Krugman (Bloomberg)

Derivaten, de CFTC: #FAIL
De Amerikaanse toezichthouder CFTC die als één van de toezichthoudende partijen belast is om toe te zien op grondstoffen- en optiehandel, als ook de derivatenhandel, overweegt om binnen enkele maanden met regels te komen die de thans nog steeds ongereguleerde derivatenhandel verplicht via gereguleerde beurzen moet laten verlopen. Dat tekende Bloomberg op uit de mond van Gary Baett, één van de directeuren bij de CFTC.

Om eerlijk te zijn: dit is echt complete BS. Waarom? De Dodd-Frank Act die deze handel moest gaan aanpakken is voor nog geen 10% uitgevoerd. En met 10% ben ik m.i. erg royaal. De zogenaamde “alles-veranderende-en-hervormende-'pak-Wall-Street-aan'-wet van het Amerikaanse congres is een wassen neus. Om het ietwat cryptisch te omschrijven kan je rustig stellen dat toen Michael Jackson nog leefde zelfs zijn neus nog beter bestand was tegen de “desinfecterende werking van zonlicht”.

De Dodd-Frank wet stelde een termijn vast waarbinnen de regulering van de derivatenhandel afgerond moest zijn. Dit had al lang en breed gebeurd moeten zijn maar het wordt keer op keer uitgesteld. En nu wordt er doodleuk door de toezichthouder gezegd dat zij overweegt om de komende maanden iets te gaan voorstellen? Niets over het overschrijden van de termijnstelling in het bericht op Bloomberg. Niets.

Wat een ongelooflijk Amerikaans prutswerk: de tikkende derivatenbom is in plaats van kleiner juist groter geworden, tikt rustig verder en dat allemaal terwijl de fundamentele problemen niet zijn aangepakt.

Er staat nominaal een slordige $700 biljoen (zo'n 10 keer de omvang van de wereldeconomie) aan naakte speculatieve posities uit (bovenop het verzekerde belang à la Vestia), waar geen reserves voor zijn opzij gezet (à la AIG) en waarvan niemand weet waar de risico's in de zorgvuldig in elkaar geknutselde schijnboekhouding van financials zit (lees: financiële markten kunnen nog steeds in één klap gaan opdrogen a la 2008). Wat de gevolgen zullen zijn? Ik wil er eigenlijk niet over nadenken maar er zal ongetwijfeld naar de geldpers worden gegrepen.

 • CFTC Considers Proposal on Mandatory Swap Clearing, Baett Says (Bloomberg)

En nadat ik deze woorden heb opgeschreven, lees ik bij de collega's bij Follow the Money, wat de Britse centrale bankier Mervyn King in een lezing heeft gezegd. FTM tekende de volgende woorden op uit de mond van de president van de Bank of England: 'We preekten over risico's. Maar we konden ons de schaal van de ramp niet voorstellen toen de risico's zich kristalliseerden.'

De wijze waarop Mervyn King het formuleert is stuitend: we hadden meer moeten doen; we hadden nog meer ons best moeten doen; we hadden het van de daken moeten schreeuwen en meer van dit soort über 'geruststellende' mea culpa's. Maar iets wezenlijks veranderen? Neen. Dat is er nog steeds niet bij.

 • Kijkt u zelf bij FTM naar het fragment: 'Bank of England faalde' (FTM)

In ander nieuws:

 • Euro Stress Crosses Border Into the Netherlands (New York Times)
 • Dallas Fed Proposes Ending “Too Big To Fail”, Urges Removal of Failed CEOs, Breakup of Banks (Mish)
 • Bill Black: Geithner Channels Greenspan and Airbrushes Fraud out of our Crises (Jesse's Café Américain)
 • Mission To Mars – Austrian Cave Sets Stage for Red Planet Voyage (Spiegel)

Tot slot.
Graag een suggestie voor een onderschrift. Bizar gezicht! En dat geldt in dit geval letterlijk….

Via de Telegraph: