Nieuws uit Nederlandse media
Ook UBS en Royal Bank of Scotland betrokken bij manipulatie Libor
Via het FD:
RBS en UBS
Tot nu toe richtte de meeste aandacht zich op Barclays, dat een maand geleden een boete van $450 mln opgelegd kreeg voor het manipuleren van geldmarktrentes. Nu blijkt dat handelaren van Royal Bank of Scotland en het Zwitserse UBS eveneens een centrale rol speelden.
Er lijkt een banencarousel van bankiers aan ten grondslag te hebben gelegen, bankiers voor wie het concept eerlijkheid een zeer rekbaar begrip is. Eerlijkheid is bij alle bankiers een probleem, maar in dit geval zijn de gevolgtrekkingen nogal groot want deze manipulatie raakt honderden biljoenen aan kredietcontracten met onbekende kunstmatig afgeroomde winsten. De laatste regel van het bericht in het FD:
Voor zover bekend werkten bij de drie banken samen zo'n twaalf mensen aan het manipuleren van de rente's. Een aantal van hen heeft voor meerdere werkgevers gewerkt, waardoor de kans bestaat dat er uiteindelijk nog meer banken bij betrokken zijn.
Het lijkt mij een idee voor inteationale toezichthouders om het clubje figuren die bij de banken de Libor naar hun hand zette aan te gaan en te vervolgen als zijnde lid van een criminele organisatie. Hoe anders wordt dit soort fraude uitgebannen?
- Ook RBS en UBS betrokken bij Liborschandaal (FD)
Sneaky meeting
Van onze SNS-correspondent..
In de blogsfeer maar ook in de FT (waar Marianne Vos prominent op de voorpagina staat) valt te lezen dat Mario Draghi en Jens Weidemann elkaar nog voor de reguliere vergadering van 2 augustus zullen ontmoeten om de gang erin te houden nadat Draghi verleden week de bal een flinke schop heeft gegeven. Een nieuwe LTRO, maar ook verlaging van de rente en het hervatten van de inkoop van obligaties staan op het lijstje met mogelijkheden. Ook het verstrekken van de bankstatus aan ESM zou kunnen. Hierdoor zou deze instelling een enorme hefboom kunnen loslaten op de 500 miljoen die het “in kas” heeft om obligaties op te kopen. This time is really different……..yeah.
Aan nieuwe emissies geen gebrek, maar er wordt meer aan rente en aflossing uitbetaald dan er aan nieuw geld nodig is, althans deze week. Er valt 30Mrd vrij en er is voor 18Mrd vraag naar nieuw geld. Punten van aandacht: nieuwe 3, 5 en 10 jaar Italië, België met 5, 10 en 14 jaar en tot slot Spanje met 2, 4 en 10 jaar. Er komt ook nog een 5 jaar Duitsland. Misschien zal iemand dat een koopje vindt want het rendement op dit papier is inmiddels alweer van 0.25% naar de 0.4% gestegen. De spread met 5 jaar Spanje is -590bp nadat we ook nog -760 hebben gezien (grafiek). We draaien het maar een keer om, dat voorkomt bezinken.
In The Economist staat een artikel over Spanje dat tot eind 2014 ca 385Mrd moet lenen voor lopende kosten en herfinanciering. Dat is niet nieuw want dergelijke getallen hebben we wel eerder gelezen en aan u gemeld. Deze keer is de bron Credit Suisse. Meer marmer in de hal dus komt het rapport wat hoger op de stapel. Zelfs al zou het IMF voor éénderde meedoen aan de herfinanciering dan nog moet er ca 250 Mrd worden “gevonden”. Er is al 100Mrd toegezegd voor hulp aan Spaanse banken dus het potje begint aardig leeg te raken. Volgens het artikel zou alleen het opkopen van staatsschuld door de ECB de rust op de markten kunnen laten terugkeren.
Moody heeft ook een openstaande microfoon gevonden en meldt dat de ECB alleen tijd kan kopen maar de crisis niet kan oplossen. Seriously? Er zitten toch hele knappe strategen bij Moody, in dit geval Alistar Wilson. Hij is niet voor niets hoofd Europa, Midden-Oosten en Afrika geworden.
De rest van de berichten die in ons netje zijn blijven hangen betreffen chitter-chatter dat ferme actie goed is voor de Euro (ca 1.23 doende) en voor de beurzen. De futures geven een groene opening aan.
Darkpool, greypool of niets aan de hand?
Via het FD: ING gaat als eerste grootbank particuliere aandelenorders buiten de Amsterdamse beurs om verhandelen. Daarmee raakt beursbedrijf NYSE Euronext zijn laatste monopolie in Amsterdam kwijt. NYSE Euronext noemt de stap van ING ‘teleurstellend’. Particuliere handel is goed voor 10% tot 15% van het volume op de Amsterdamse aandelenmarkt, maar het belang is groter. Particulieren tellen zwaar bij de koersvorming en trekken professionele partijen aan. Als Amsterdam deze orders kwijtraakt, boet de beurs aan gewicht in. Met ING verliest Beursplein 5 zo’n tiende van de handel door particulieren.
Het is wat mij betreft een open maar prangende vraag: “Is de stap van ING om aandelenorders buiten de Amsterdamse beurs te verhandelen niet een eerste stap naar de creatie van een darkpool of een greypool”?
Misschien denkt u, “Darkpool? Wat is dat”? Ik leun maar even op de Engelstalige pagina van Wikipedia: In finance, dark pools of liquidity (also referred to as dark liquidity or simply dark pools) is trading volume or liquidity that is not openly available to the public.[1] The bulk of these represent large trades by financial institutions that are offered away from public exchanges so that trades are anonymous. The fragmentation of financial trading venues and electronic trading has allowed dark pools to be created, and they are normally accessed through crossing networks or directly between market participants.
Ik zal eerlijk zijn: ik heb het antwoord op deze vraag niet maar inmiddels heb ik wel geleerd dat vragen belangrijker zijn dan kant en klare antwoorden afkomstig van financials. Zeker wanneer het om geldzaken gaat is scepsis op zijn plaats. De ervaringen in de Verenigde Staten zijn niet bepaald geruststellend..
- Uittocht particuliere belegger op Beursplein 5 (FD)
Rondje Europese bezuinigingen
De Grieken hebben op papier €11,5 miljard aan uitgaven gevonden die geschrapt kunnen worden. Zo gaan wederom ambtenarensalarissen omlaag en dat geldt ook voor Griekse pensioenen. Het grootste 'spaarreservoir' in de economie (lees: pensioengelden) is in Griekenland een netto uitgavenpost: er is wel van alles beloofd, maar nooit opzij gezet. Dat probleem deelt Europa overigens (zie: BIS paper 300, pagina 10..). In Nederland is wel gespaard, maar veelal in reeds uitgegeven overheidsgelden (lees: staatsschuld) en het is dan ook de vraag of dat allemaal wel terugkomt; met rendement is een tweede.
Dan de Italianen: zij hebben hun pensioenstelsel 'gered'. Via RTL-Z lezen we dat “de hervormingen om het Italiaanse pensioenenstelsel betaalbaar te houden, [aan]slaan. Zo is het aantal nieuwe AOW-gerechtigden in de eerste helft van dit jaar met 47 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op zich is het positief dat de genomen pensioenmaatregelen z'n vruchten begint af te werpen. Of het voldoende is zal moeten blijken: tegenvallers kunnen vrij eenvoudig buiten de boeken gehouden worden.
Voor wat betreft Spanje zijn er slechts sombere berichten te geven. Uiteraard hebben Britse denktanks alle wijsheid in pacht en de Britse denktank Open Europe komt met de niet verrassende conclusie dat Spanje niet gered kan worden. Er is teveel geld nodig. Uh.. ja, dat klopt. Dat riepen wij jaren geleden ook al. Binnen dit financiële stelsel zijn er domweg geen oplossingen. We noemen het niet voor niets eufemistisch een inflatoir geldstelsel: dat is gebaseerd op het principe van onaflosbare schulden: schulden worden niet afgelost, die worden opnieuw geleend. Desalniettemin wist Mario Draghi met zijn uitspraak vorige week de Spaanse rente omlaag te praten. Die daling zet nu door. Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat één man de prijsstelling van een overheid omhoog of omlaag kan praten.
Later deze week zal overigens blijken of de ECB onder het Securities Market Program nieuw staatspapier heeft gekocht. Blijkt dat niet zo te zijn dan vermoed ik dat financiële partijen teleurgesteld zijn en Spaans schuldpapier zullen verkopen en de rente weer zal stijgen. Heeft de ECB wel Spaans schuldpapier aangekocht, dan kunnen financiële waaghalzen hun winst nemen.
- 'Griekse leiders eens over bezuinigingen' (FD)
- Greek leaders agree most cuts, lenders stay on: source (Reuters)
- 'Italiaans pensioenenstelsel is gered' (RTL-Z)
- Spanje: Duitsers zijn na WO II ook geholpen (RTL-Z)
- 'Redding Spanje is onhaalbaar' (RTL-Z)
- Spanje: Duitsers zijn na WO II ook geholpen (RTL-Z)
- Spaanse rente gedaald (NU.nl)
In ander nieuws:
Professor zoekt eigen parochie en vindt bij politici luisterend oor..
- 'Zorg betalen door huis te verkopen' (NU.nl)
Een bericht in de categorie “huilie huilie reactie”. De Chinese partner van Volkswagen zou misbruik maken van de technieken van Volkswagen en dat gaat ten koste van Volkswagen. Wanneer Chinezen iets kunnen maken: laat ze. Een auto maken is niks anders dan een brood bakken: er worden dingen ingekocht, die dingen worden 'geassembleerd' door mensen en vervolgens verkocht. Niemand die zeurt als de ene buurtbakker een soortgelijk broodje bakt als de buurtbakker in een ander dorp dat ook doet. Sterker, al zouden zij in één dorp zitten: dat is marktwerking. Concurrentie op basis van kosten is wat onze economie ontbeert en dat is nu precies wat de Chinezen toevoegen. Of de auto's die zij maken ècht veilig zijn? Dat is natuurlijk een tweede want dat is in het verleden steeds een terugkerend Chinees probleem gebleken. Goedkoop is nu eenmaal altijd duurkoop.
- 'Chinese partner VW kopieert modellen' (RTL-Z)
Jean-Claude Juncker doet een oorwassing.
- Grexit? Juncker haalt uit naar Duitse minister (RTL-Z)
Ook de gemeenten kunnen niet langer om imploderende huizenmarktprijs heen: de WOZ-waarde neemt af..
- Opnieuw daling WOZ-waarde woningen (NU.nl)
Nieuws uit buitenlandse media
China opent interbancaire leenmarkt voor buitenlandse beleggers
Wederom een stap in de richting van de inteationalisering van de Chinese renminbi in het inteationale betalingsverkeer: buitenlandse partijen (die een vergunning moeten hebben) mogen op de Chinese interbancaire leenmarkt leningen financieren en verhandelen. Het bedrag dat buitenlandse partijen in dergelijke leningen hebben gestoken is vooralsnog bescheiden maar stijgende: van $30 miljard in 2002 naar $80 miljard in april 2012.
- China Opens Biggest Bond Market to More Inteational Investors (Bloomberg)
Zwitserse centrale bank hamstert euro's
Via FT Alphaville:
Hoe ziet de perma-interventie van een centrale bank die de wisselkoers niet omhoog mag gaan eruit? Zo dus.
- The SNB eats euro cake (FT Alphaville)
Freegold
Het afgelopen jaar heb ik er met een zekere regelmaat over geschreven: freegold of, vertaald naar het Nederlands, “goud ontketend”. De bron voor deze conceptuele invulling van goud als anker voor het monetaire en financiële stelsel is de Goldtrail. Ik kan iedereen aanraden om bij USAGold het archief in te duiken en te lezen wat Another, Friend of Another en vele anderen zo'n 15 jaar geleden schreven. Het is een schat aan kennis die er te 'ontdekken' is.
Datzelfde geldt tegenwoordig voor Friend of Friend of Another, of kortweg FOFOA. Vorige week plaatste FOFOA een verzoek voor een open forum op zijn blog en daar wil ik graag iets uit quoten:
Here are a couple of the irreconcilable concepts found on this blog that noobs must either reject or ignore in order to hang on to their ZH [Zero Hedge] / GATA CB thesis.
1. Remember when Aristotle wrote this? “In working on this project, I was personally shocked when I discovered that we absolutely NEEDED paper currency in order to set Gold free. In the perfect world you lapse into in your comments, everything you say is well and good. We don't live in that world, however. My biggest challenge in piecing together my proffered solution was to accept what this real world had to offer and avoid foisting my own preferences onto the world like a square peg in a round hole.”
Have you ever seen anyone in the hard money camp write anything like this? Or can you imagine them ever doing so? Yet this is one of the core fundamentals necessary to understanding Freegold.
Ook voor mij geldt de volgende zin: “I was personally shocked when I discovered that we absolutely NEEDED paper currency in order to set Gold free.”
- Jeff & Blondie's Open Forum (FOFOA)
In ander nieuws:
In Duitsland is er een probleem ontstaan: er is momenteel géén wet die de uitslag van verkiezingen de toets van grondwettelijke goedkeuring kan doorstaan. Spiegel legt uit..
- 'Germany Does Not Have a Valid Voting Law' (Spiegel)
Zal de ECB printen? Nee. Dat doet de ECB al vijf jaar niet en zal dat ook niet gaan doen. Als het Securities Market Programme geactiveerd wordt, dan is dat niet het equivalent van geldpersfinanciering. En dan nog steeds is het niet zeker of dat überhaupt gebeurd.
- Schauble Just Says Nein Again: German FinMin Denies Rumors Of ECB Bond Buying (Zero Hedge)
Bruce Krasting over het Amerikaanse belastingstelsel..
- A Completely Screwed Up System (Bruce Krasting; Zero Hedge)
Tot slot.
Bij mij staat RTL-Z meestal aan en naar aanleiding van de rechtszaak tegen de Russische punkband Pussy Riot èn omdat ik niet vies ben van punk: Pussy Riot!
Ik heb de tekst even door de Google translate gehaald.. naar het Engels want de Nederlandse vertaling sloeg als een tang op een varken. Hier en daar zijn verbeteringen op zijn plaats (google translate is far from perfect):
The occupying cooking pan town
Come out with a vacuum cleaner, Bring orgasm
Police battalions seduced girls
Cops naked happy new reform
Fucking fucking sexists putinistam!
Kropotkin, vodka, splash in the stomachs
You just think, while the Kremlin bastards
Rise of toilets, the poisoning death
Flashers will not work, Kennedy will meet
Fucking cops fucking heads!
Like sleep, day – again, to oppress,
Brass knuckles in his pocket, feminism sharpened
In Easte Siberia, moved his soup
To become a rather rude rayot
Fucking fucking sexists putinistam